Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Водяне або повітряне охолодження процесора — порівняння за 4 критеріями

Дата публікації: 23.02.2024 15:01
Дата оновлення: 23.02.2024 16:47

Зважаючи на відсутність інших варіантів користувачі віддають перевагу повітряному або водяному охолодженню процесора. Яке з них краще — читайте, та все дізнаєтесь.

Повітряне охолодження

У системнику, як правило, встановлено щонайменше 2 кулери: один охолоджує блок живлення, другий — процесор. З обдуванням БЖ проблем не виникає, навіть якщо його потужність 1000 Вт. Процесор — інша справа. Високопродуктивні чіпи вимагають установки баштового кулера. Всі варіанти, при яких радіатор і кулер об'єднані в єдину конструкцію належать до категорії, яка передбачає охолодження без використання контурної циркуляції рідини.

Принцип роботи

Для підтримки відповідної температури процесора зазвичай використовують активне охолодження. Від пасивного варіанта така технологія відрізняється наявністю кулера. Тепло через термоінтерфейс переходить від процесора до радіатора, що обдувається вентилятором. Конструкції для повітряного охолодження бувають 2 видів.

Боксовий варіант без теплотрубок використовують для бюджетних чіпів, які не вражають продуктивністю.

повітряне охолодження процесора

Баштові кулери ефективніші. Через радіатор проходять металеві теплотрубки з рідиною, що перетворюється на пару при нагріванні.

баштовий кулер

Переваги та недоліки

Плюси:

  1. Демократичний цінник. Повітряне охолодження в рази дешевше за рідинне.
  2. Простота установки та конструкції. Встановлення боксового кулера потребує мінімум навичок. З громіздкими баштовими бувають складнощі, але з ними мати справу все одно простіше, ніж з водянкою. Зокрема, не треба турбуватися з приводу витоку рідкого теплоносія.
  3. Обслуговування зводиться до заміни термопасти 1 раз на кілька років та періодичного видалення пилу.

Мінуси:

  • Роботу повітряного охолодження забезпечують більш гучні вентилятори, ніж у разі водянки.
  • Продуктивність нижче.
  • Баштовий кулер громіздкий, його габарити знижують ефективність обдування начинки системника.

Топчик веж: ТОП 5 кулерів для процесора: тільки перевірені моделі

Відповідні сценарії використання

Найчастіше користувачі вибирають повітряне охолодження. Такий варіант є актуальним для офісних, мультимедійних комп'ютерів, серверів, а також для ігрових ПК початкового та середнього рівня. Продуктивна вежа впорається з обдуванням будь-якого процесора середньої цінової категорії.

Водяне охолодження

Впровадження системи рідинного охолодження (СРО) — гарне та ефективне рішення. Замість баштового кулера, який за розмірами часом нагадує футбольний м'яч, з процесором стикують компактний водоблок, а радіатори встановлюють ближче до частини корпусу, що продувається, або навіть за його межами.

Технологія застосовна також до ноутбуків. У цьому випадку блок з радіатора, вентилятора та помпи встановлюють поза корпусом, на якому є роз'єми для підключення трубок.

Цікава стаття: Як дізнатися, чи працює кулер у ноутбуці: 4 технології перевірки

Принцип роботи

Водянка хороша тим, що дозволяє встановити радіатор на значній відстані від процесора. Передача тепла здійснюється за допомогою рідкого теплоносія — дистильованої води з добавками або іншої текучої речовини.

СРО діляться на ті, що не обслуговуються та обслуговуються. Перші готові до встановлення, другі потрібно збирати та заправляти теплоносієм. Компоненти водянки, що не обслуговується:

  • Водоблок — пристрій, який примикає до процесора, приймає його тепло;
  • гнучкі трубки, якими циркулює теплоносій;
  • радіатор з вентиляторами для охолодження робочої рідини;
  • помпа, яка відповідає за циркуляцію теплоносія.

До СРО, що обслуговуються, входить резервуар для теплоносія.

принцип роботи водяного охолодження комп'ютера

Переваги та недоліки

Плюси:

  1. Виняткова продуктивність за тихої роботи. Водянка ефективніша за повітряне охолодження. У СРО також є вентилятори, але вони працюють тихіше. Необхідна ефективність охолодження досягається завдяки великим габаритам кулерів та їх роботі у спокійному режимі. Однак для радикального зниження децибелів недостатньо встановити СРО — потрібно розібратися з БЖ.
  2. Можливість складання продуктивного ПК у компактному корпусі. Розміри баштового кулера накладають обмеження, через які часом доводиться використовувати громіздкий системник. Водянка, що не обслуговується, поміститься в маленькому корпусі.
  3. Можливість оригінального розташування вентиляторів з підсвічуванням, варіативність дизайнерських рішень. Відсутній баштовий кулер, який захаращує простір під прозорою кришкою корпусу.

Мінуси:

  • Некомфортна ціна.
  • У разі модернізованої водянки встановлення потребує певних навичок, є необхідність складного обслуговування.

Докладніше про водянку: Як працює водяне охолодження комп'ютера: 5 ключових елементів

Відповідні сценарії використання

Більшість ігрових ПК не потребують водянки — з тепловиділенням справляється баштовий кулер. Просунуті СРО використовують для охолодження процесів з TDP більше ніж 150 Вт, наприклад, інтелівських чіпів серії ХЕ.

Водянку часто ставлять ентузіасти, які намагаються вичавити максимум з процесора шляхом розгону. Можна встановити СРО, яка впорається з охолодженням не тільки гарячого процесора, а й продуктивної відеокарти.

Водянку також встановлюють користувачі, які готові вкластися в тиху роботу та симпатичний дизайн комп'ютера. Навіть якщо з відведенням тепла може впоратися баштовий кулер, у разі СРО проц працює на нижчих температурах, що сприяє тривалому та безперебійному функціонуванню.

Включаємо кулер: Як включити вентилятор на ноутбуці: 3 варіанти дій

Порівняльна таблиця

 
Повітряне охолодження Водянка
Сфера використання Підходить для бюджетних та більшості ігрових комп'ютерів Підходить для продуктивних «гарячих» компів
Вартість До $50-100 Від $100
Зручність встановлення та обслуговування Зазвичай проблем не виникає Робота з СРО, яка обслуговується, вимагає вміння
Рівень шуму Прийнятний Якщо порівнювати з повітряним охолодженням такої ж продуктивності — водянка працює тихіше

Як система охолодження впливає на продуктивність ПК

При іграх та трудомістких завданнях зростає навантаження на процесор та інші компоненти. Нагріваючись, комп гальмує, може погіршуватися якість картинки на екрані, охолодження працює на межі, видаючи зайвий шум.

Процесор захищається від перегріву, скидаючи частоти та вольтаж. В результаті комп'ютер продовжує працювати, не вдаючись до аварійного відключення. Побічний ефект — зниження продуктивності.

В ідеалі при будь-якому навантаженні не повинно бути скидання частот. Уникнути перегріву допомагає продуктивне повітряне охолодження чи водянка.

вплив системи охолодження на ПК

Підсумовуючи, можна сказати, що універсальної відповіді на питання, яка система охолодження для процесора краще, немає. При виборі варто звертати увагу на поєднання продуктивності, вартості та зручності встановлення й експлуатації. Не варто скидати з рахунків психологічний чинник. Уподобання користувачів дуже неоднорідні. Для одних важливо нехай навіть невелике зниження температури процесора, інші побоюються різноманітних нововведень. Віддають перевагу рішенням, обкатаним десятиліттями.

Нюанси вибору: Як вибрати кулер для процесора: 5 основних критеріїв

Коментарі
Залиште коментар
Категорії