Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Перевірка монітора на биті пікселі: 2 способи як перевірити самостійно

Дата публікації: 17.07.2020 09:44
Дата оновлення: 17.07.2020 09:44

Монітор — незамінний атрибут комп'ютерного користувача. Купуючи дорогу техніку, кожен бажає отримати довговічний, з чіткою графікою і тонкою деталізацією, інструмент.

 проверить монитор на битые пиксели

Однак, трапляються прикрощі – незрозумілі цятки, які не реагують на зміни кольору екрана і добряче дратують. Що робити, коли виявляється дефект і чи можна повернути дисплей, якщо виданий гарантійний талон – відповіді викладені нижче.

Що таке битий піксель на моніторі

Це світла цятка, або, та, яка навпаки, не спалахує, її стає видно під час зміни спектрового фону. До речі, зіпсованими бувають не тільки цілісні сегменти, але і їх складові, в такому випадку світяться червоним і іншим кольором. Вони з'являються з різних причин, основними з них стають:

  • фізичний вплив – сильне натискання на екран, удар або інше силове пошкодження;
  • несприятливе навколишнє середовище – підвищена вологість, спека, різкі перепади температур;
  • жирові випаровування та інші невластиві для техніки умови.

Читайте: Як підвищити ФПС в іграх – 6 порад та 5 програм

Як перевірити монітор на биті пікселі

Таку процедуру легко зробити вдома або звернутися до майстра. Оскільки процес не вимагає спеціальних знань в комп'ютерній техніці, не варто витрачатися на сервіс, виявити дефект легко самому.

Перед покупкою

Щоб перестрахуватися, краще зробити тест монітора на биті пікселі перед придбанням, скориставшись перевагою покупця. Як правило, магазини, які дорожать репутацією, не забороняють такі дії, а якщо консультант проти перевірки – можна сміливо йти в іншу торгову точку або спробувати викликати адміністратора і домовитися з керівництвом відділу.

Якщо отримано дозвіл, обрати можна один з варіантів, як перевірити монітор на биті пікселі:

  • зоровий перегляд – ненадійний метод, оскільки визначити «на око» існування неробочих компонентів складно. Якщо інші способи недоступні, рекомендується взяти з собою лупу, яка допоможе краще розглянути кожен дюйм дисплея;
  • завантаження контрастних монокольорових картинок із заздалегідь підготовленої флешки. Метод швидко виявляє такі вади, якщо вони є, то обов'язково проявляться;
  • застосування перевіркових програмних розробок. Безпомилково вкажуть місце розташування і статус поломки.

Вдома

Перевірку монітора на биті пікселі за допомогою програми можна зробити, перебуваючи вдома або в офісі. Навіть дисплеї вищої категорії нерідко мають такі недоліки з часом, хоча до цього функціонували без претензій. У мережі маса інструментаріїв, скористатися якими можна безкоштовно. До них відносяться:

  • DeadPixelTester – перевіряє без установлення;
  • Is My Lcd Ok – запускається за допомогою функціональних клавіш F;
  • Monteon – ресурс без програму в онлайн-форматі;
  • VanityMonitorTest – не потребують завантаження, але потрібен флеш установник.

Пізнавальна стаття: Як можна під'єднати системний блок до Wi-Fi: інструкція в 5 розділах

Який випадок не гарантійний

Якщо неробочий або завислий елемент виявлений у нового пристрою на гарантії, це далеко не означає, що його приймуть на обмін або повернуть гроші. Стандарт ISO13406-2 визначає мінімальний поріг пошкоджених цяткових утворень, залежно від класу дисплея.

Скільки допускається битих пікселів: таблиця

Клас монітора
піксель I типу піксель II типу піксель III типу
1 – вища категорія 0 0 0
2 – середній варіант 2 2 5
3 – бюджетна модифікація 5 15 50
4 – найдешевші 50 150 500

Щоб зрозуміти, наскільки ефективним буде лікування, важливо розібратися в ступені серйозності проблеми:

  1. 1-й – світиться біла цятка, легко виявляється на темному тлі, відновити можливо.
  2. 2-й – згаслий pix, помітний на відтінках світлого спектру. «Одужання» неможливе.
  3. 3-й – «зависла» частинка підсвічується в різноманітній палітрі, від синього до отруйно-червоного – зате є шанс залучити в роботу.

Цікава стаття: ПК чи консоль: 7 аргументів на користь кожного з варіантів

Як прибрати битий піксель на моніторі

Перед тим, як розпочинати усунення помилки, важливо зрозуміти, чому мікроквадрати випадають з ладу. Піксель – дрібна частинка з червоного, синього і зеленого кольорів. З цих сегментів формується графіка, що охоплює весь спектр.

программа проверки на битые пиксели

Підсвічені компоненти працюють на транзисторному компоненті, що керує процесом передачі кольору. Якщо компонент зламався – сегмент гасне й отримує чорноту на екрані. Такий піксель неможливо відновити ніяк. Втішає, що він ледь помітний і в принципі, не дратує.

Якщо цятка білого або іншого кольору – не все втрачено.

Програми

Для активації застряглого пікселя застосовується безліч програмних рішень. Серед асортименту, найпопулярнішими будуть:

  1. Bad Crystal – умовно-безкоштовна з пробним режимом на 30 днів. Хоч властивості обмежені, функціоналу вистачить для виправлення помилок, що і потрібно в ситуації, що склалася. А якщо скористатися старою модифікацією і прибрати затемнення активного вікна програми, вдасться використати повний потенціал. Підійде і для смартфонів, телевізорів або консолей.
  2. JScreenFix – додаток запускається через Java, про що варто подбати заздалегідь. Безкоштовно виявляє пошкоджені цятки, але за активацію потребують оплати. Добробут власної техніки й нерви користувача куди важливіші, ніж витрати на оплату за коригування матриці.

Ручний спосіб

У разі, коли немає можливості використовувати утиліти, варто спробувати впливати механічним шляхом. Серед способів рекомендовані:

  • кругові рухи масажного характеру на місце розташування цятки. Для цього монітор вимикається, а щоб відшукати потрібне місце – зона відзначається маркером, який можна стерти. Застосовувати обов'язково м'який інструмент, наприклад, ватну паличку;
  • відключення монітора від мережі на 5-6 днів, щоб прибрати статичну і накопичену напругу з транзисторів. Таке перезавантаження допоможе активізувати працездатність завислого субпікселя.

Биті пікселі з'являються як на новому, так і на моніторі, що давно в роботі. Вони псуються поодинці й групами, створюючи квадрати, лінії й іншу геометрію. Виявити несправність можна самому, якщо використовувати згадані в статті методи, а позбутися вийде тільки від двох з трьох типів цяток. Велика ймовірність того, що проблема може з часом повернутися, і не факт, що наступного разу усунути вдасться тим же способом.

Щоб покупка монітора була в радість, його слід відразу протестувати. Це зацікавленість самого клієнта. Заводські й поточні недопрацювання в роботі пікселів не завжди потрапляють під гарантоване повернення, оскільки фірма-виробник має право послатися на чинний поріг мінімального значення зіпсованих частинок.

На замітку: Найкращі ігри перегони на ПК: рейтинг ТОП 3 + ігрухи, перевірені часом, і новинки 2020

Коментарі
Залиште коментар
Категорії