Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Про шкоду навушників: які з 4 видів найнебезпечніші?

Дата публікації: 07.06.2018 13:15
Дата оновлення: 07.06.2018 13:15
Стрімкий розвиток мобільних гаджетів подарувало нам, серед іншого, вдалий формат прослуховування аудіозаписів. Тепер немає необхідності запасатися окремими апаратами для комунікації, фотозйомок, прослуховування музики або читання книг. Всі функції зведені в один пристрій – смартфон. А маленькі, непомітні навушники не утрудняють рухів, не псують зовнішність, що не мнуть зачіску. А якщо вони ще й бездротові, то і здогадатися, що людина занурена в світ звуків, іноді буває досить складно. Тепер заняття спортом і тривалі поїздки стали набагато привабливіше.
Так, музика в навушниках не дратує сусідів по поїздці, навіть якщо вона звучить на повній гучності. Однак експерти стали помічати небезпечну тенденцію в великих містах – люди все частіше скаржаться на погіршення слуху. Психоакустики знають, що після відвідин галасливих заходів (на зразок рок-концертів) слуховий системі потрібен час для відновлення від агресивного впливу гучної музики. А якщо прослуховування таких «концертів» через навушники відбувається щодня? Без відновного періоду? Якої шкоди приносять навушники?
Постійні навантаження, що витримуються барабанними перетинками, неминуче ведуть до їх зносу і пошкодження. І медики з жалем визнають, що придбана туговухість лікуванню не підлягає. Як цього уникнути? Для початку, потрібно розібратися, як діє звук з навушників на слуховий апарат меломана.
 Вредны ли наушники?

Як працює звук?

Вуха, поряд з очима – інструменти для прийому і аналізу сигналів, що посилаються зовнішнім середовищем. Вони забезпечують захист людини, попереджаючи його звуками про зміну ситуації і виникненні небезпеки. На відміну від очей, які отримують відпочинок за допомогою повік, вуха завжди сплять. Щоб зрозуміти, які навушники шкідливі для вух, потрібно розібратися з механізмом роботи вуха.
Людське вухо складається з елементів, кожен з яких відповідає за поступову трансформацію звукових хвиль в музику, мова або інші звуки:
  1. Звукова хвиля через вушну раковину потрапляє в слуховий канал.
  2. Досягаючи барабанної перетинки, вона перетворюється в коливання.
  3. Наступний орган – равлик середнього вуха – перетворює ці коливання в нервові імпульси і посилає їх в мозок.
  4. Мозок розпізнає імпульси як певні звуки.
Захисний механізм вуха складається з м'язів, які скорочують барабанні перетинки, мінімізуючи вплив гучних звуків на внутрішнє вухо. Якщо регулярно зловживати роботою цих м'язів, то їх ефективний захист знижується. М'язи втомлюються і перестають реагувати на подразники, відкриваючи доступ агресивного впливу високих і низькочастотних звуків до середнього вуха. Чутливі клітини внутрішнього вуха пошкоджуються, і людському мозку стають недоступними певні частоти.
Слід зазначити, що від короткочасного гучного впливу слуховий апарат захищений надійно, а ось регулярне стимулювання барабанних перетинок через дешеву акустичну гарнітуру призводить до загибелі клітин, відновити які не вдасться. Так що питання «чи можна оглухнути від навушників?» – зовсім не пусте.

Цікаво прочитати: ТОП-10 кращих виробників акустичних систем

Як впливають навушники різних типів?

Розробники мобільних пристроїв постійно вдосконалюють конструкцію навушників, прагнучи подарувати користувачам радість якісного звучання. Для максимально повноцінного звучання вони поділяють стереоканали на два навушника і мають у своєму розпорядженні джерела звуку якомога ближче до органу сприйняття – барабанної перетинки. Класифікуючи навушники за ступенем впливу на слухову систему, можна виділити кілька категорій:
Моніторниє. Великі, масивні накладки, з'єднані товстим обручем. Така модель має відмінні звукоізоляційні властивості і не вимагає доводити гучність до максимуму. Професіонали, що працюють зі звуком, віддають перевагу саме моніторні пристрою. Відмінний варіант: ATH-M70x. вважають їх менш шкідливими, проте молодь ці моделі не дуже любить, вважаючи їх громіздкими і незручними. Тим не менше, саме ці навушники менше всіх інших псують слух.
мониторные наушники — самые безопасные
Накладні. Конструктивно схожі на попередню модель, ці навушники також передають звук на вушні раковини. Приклад: Sony MDR-ZX660AP mic Black. Однак, незважаючи на більш витончені габарити, навушники не дуже затребувані у меломанів через слабкою звукоізоляції.
Накладные наушники

Корисна інформація: Двополосні і трьохсмугові колонки – в чому різниця: 3 види динаміків в акустиці

Вставні (таблетки). Відомі абсолютно будь-якому власникові мобільного гаджета – такими навушниками комплектуються практично всі плеєри і смартфони (такими, як Philips SHE4205BK/00 Black). Звукова хвиля тут спрямована в слуховий прохід, минаючи раковину. Незважаючи на те, що звук надходить на барабанну перегородку, відбиваючись від його стінок, неповна звукоізоляція змушує збільшувати гучність, що може надавати руйнівний вплив на вухо. Уникнути цього нескладно – потрібно купувати якісні гарнітури і дотримуватися рекомендацій виробника за рівнем гучності і тривалості прослуховування музики.
Наушники-таблетки
Вакуумні (вкладкаі). Внутрішньоканальні моделі, аналогічні Sony MDR-EX15LP, буквально захопили любителів музики та ігор. Вставляються в слуховий прохід, вакуумні моделі повністю його закривають і ізолюють від оточуючих сигналів. Посилені баси, які генеруються вакуумними навушниками, особливо популярні у тінейджерів.
Якщо в таких слухати музику на максимальній гучності, то потужний концентрований звук цілеспрямовано буде бити по барабанних перетинках, завдаючи шкоди слуховий і нервовій системі. Клітини внутрішнього вуха під дією резонансних агресивних коливань будуть відчувати постійні перевантаження і, якщо це триватиме досить довго, поступово ушкодяться. Хороші моделі навушників (такі, як Monster NLite Black), завжди комплектуються інструкцією від виробника із зазначенням рекомендованого часу безпечного використання і допустимої гучності звуку.
Переймаючись питанням, які навушники найнебезпечніші, можна зробити висновок, що пошкодження слуху з цим видом навушників високо, якщо модель гарнітури невисокої якості або користувач бездумно збільшує гучність до максимуму.
В цілому, говорити про шкоду окремого виду навушників не варто – тут грає роль ставлення людини до свого слуху. Розумне і коректне використання вакуумної гарнітури завдає вражаючого впливу на слухову систему, а отримати нищівного удару від невиправдано гучної музики вона може і від стаціонарної акустики.
популярные вакуумные наушники

Корисно дізнатися: Вибираємо плеєр для спорту – 4 головні критерії

Відмінності в основних характеристиках різних типів навушників можна побачити в таблиці:
Характеристики навушників
вакуумні таблетки моніторні
Діапазон частот 10 Гц-30 кГц 5 Гц-20 кГц 15 Гц-25 кГц
Імпеданс 16-45 Ом 16-40 Ом 20-150 Ом
Чутливість до 130 дБ 90-105 дБ 95-110 дБ

У чому криється справжня небезпека і як від неї вберегтися?

Чи можна посадити слух навушниками? Це цікаво багатьом меломанам. Сурдологи рекомендують уникати гучного шуму, що веде до патологічних змін СЛУХУ. А цифровий звук, спрямований безпосередньо в вухо людини, може принести набагато сумніші наслідки, ніж просто слухові порушення.
Чималу небезпеку тягне використання навушників при пішохідних або велосипедних прогулянках. Гучна музика робить людину вразливою, заглушаючи сигнали небезпеки. Статистика підказує – з вини пішоходів в навушниках кількість аварійних ситуацій зросла в рази. Особливо часто страждають школярі.
А ось більш вікові користувачі можуть постраждати від несумісної роботи навушників і кардіостимуляторів. Медики встановили, що в ряді випадків некоректна робота дефібриляторів і кардіостимуляторів викликалася навушниками, які деактивували ці прилади.
Уникнути погіршення здоров'я і при цьому насолоджуватися улюбленими музичними творами можна. Потрібно просто купувати хорошу акустичну гарнітуру і не забувати про нехитрих правилах безпеки:
  • Чи не збільшувати до максимуму гучність в галасливих місцях – в метро, на вулицях;
  • Обмежувати щоденне використання навушників до розумного періоду – не більше 4 годин;
  • Знімати їх перед сном, не засинати під музику;
  • Користуватися моделями з активним шумозаглушенням.
Люди завжди будуть слухати музику. Будинки, в машині, по дорозі на роботу. Ніхто не закликає відмовлятися від такого зручного формату, як навушники. Головне – пам'ятати про помірність і розумності їх використання.
Якщо свідомо оцінити ризик втрати здоров'я від надмірного захоплення гуркотливій музикою і зрозуміти, чим насправді є небезпечними навушники, то проблем зі слухом у людини не виникне. Тим більше, завжди є можливість насолодитися музикою в іншому форматі – вдома через аудіосистему або на живому концерті.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії