Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чи потрібно охолоджувати SSD: 4 способи продовжити термін служби накопичувача

Дата публікації: 13.07.2020 08:39
Дата оновлення: 13.07.2020 08:39

Значне підвищення швидкості передачі даних у диска SSD позначається на температурному режимі. Робочі параметри не повинні перевищувати 70° С. Однак, прискорення запису-читання до 1,7 ГБ/с і вище, викликає неминучий нагрів. При відсутності системи охолодження, температура перегріву SSD-диска досягає 90° С, а контролера понад 110° С.

Пример SSD накопителя

Це негативно позначаються на роботі пристрою: падає швидкість при завантаженні і зверненні до даних. Така особливість пов'язана з увімкненням захисного механізму пропуску тактів. Разом з тим головна проблема полягає в потенційному виході з ладу накопичувача і, як наслідок, псування масиву інформації. Якщо для дисків HDD в корпусі зі сталі досить штатного кулера, то з SDD цього виявилося недостатньо.

Читайте: кращих SSD-накопичувачів

Як запобігти перегріву SSD: 4 способи

Раніше виробники твердотільних накопичувачів встановлювали в пристрої спеціальні програмні забезпечення. На них при діагностуванні перевищення допустимої температури, активується тротлінг. Дроселювання тактів примусово знижується швидкість роботи SSD, що веде до зниження темпів нагрівання. Варто відзначити, метод дієвий. Однак таке рішення позбавляє твердотельное обладнання основоположного переваги.

В процесі модернізації тепловідведення, гостре питання зняли чотирма варіантами рішень.

  1. Материнська плата вбудованим радіатором.
  2. Термопрокладка.
  3. Пасивний механізм термоотвода за допомогою радіаторних ребер.
  4. Активна система з функцією примусовою вентиляцією.

Топові материнські плати комплектуються пасивними системами. Радіаторні ребра приймають і розсіюють теплі потоки накопичувача. Заковика полягає в тому, що порти М.2 для підключення SSD розташовані не зовсім вдало і радіаторне пристрій не справляється зі своїм завданням. В результаті охолодження втрачає ефективність.

Пример материнской платы с радиатором

Термопрокладка фіксується на зворотній частині модуля і покликана відводити тепло на плату адаптера і охолоджувати диск. Матеріал має теплопровідність 4 Вт/м · К і товщину до 1,5 мм. Стрічка проста в установці і зручна у використанні, так як не займає багато місця.

 Внешний вид термопрокладки

Установка блоку радіатора безпосередньо на накопичувач найбільш популярний захід по частині зниження температур. Пасивна система усуває нагрів методом природної конвекції.

Пример радиатора для SSD

Застосовуються також активно діючі системи, забезпечені вентилятором. Тут гаряче повітря, який приймають радіаторні ребра, відводиться за допомогою примусової циркуляції.

Пример радиатора с встроенным вентилятором

Про ефективність тепловідведення за допомогою чотирьох методів дивіться зведену таблицю.

Материнська плата з радіатором Термопрокладка Пасивне охолодження Активне охолодження
Ефективність 0-10% 17 % 18-24% До 25%
Зниження температурних параметрів До 10° С До 14,6° С 15-20° С 20° С
Цінова категорія Вища Нижча Середня Середня

На замітку: 9 головних критеріїв вибору хорошого SSD

Який метод вибрати для охолодження SSD-диска

З метою збереження працездатності SSD, рекомендується застосовувати заходи для виведення зайвого тепла і зниження температурних показників. Як показали підсумки тестів, переважно застосовувати методи, які здійснюються за допомогою пасивних і активних систем з радіатором. Устаткування забезпечить безперебійну високошвидкісну роботу сховища даних і збільшить термін експлуатації.

Корисна стаття: Особливості роботи з SSD накопичувачами – відповіді на 9 важливих питань, щоб ССД пропрацював довше

Коментарі
Залиште коментар
Категорії