Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Мультиварка чи духовка – що вибрати: порівняння функцій і 5 різновидів страв

Дата публікації: 12.03.2018 16:41
Дата оновлення: 19.04.2023 14:55

І мультиварка, і духовка полегшують готування святкових та повсякденних страв. Принцип приготування у них їжі практично ідентичний. Варто лише підготувати всі необхідні інгредієнти, змішати їх, додати спеції та викласти всю масу у форму для приготування, після чого включити та налаштувати потрібні режими в агрегаті.

Мультиварка или духовка

Тут починаються перші відмінності – у мультиварці вже є спеціальна ємність для приготування. У випадку з духовкою доведеться подбати про це додатково (крім листа, більш глибокий посуд необхідно придбати окремо). Чим ще мультиварка відрізняється від духовки? Які ласощі можна приготувати за допомогою цих агрегатів? Відповіді на ці питання розкрито у наступних розділах статті.

Читайте також: Мультиварка або аерогриль: ваш докладний гід на вибір

Функціональні особливості приладів

Обидва агрегати вміють: варити, смажити, випікати. Чи означає це, що вони мають однаковий функціонал? Так, він багато в чому схожий, але відмінності все ж таки є.

Чем мультиварка отличается от духовки

Наочно уявити його допоможе таблиця:

Мультиварка
Духовка
Таймер – є у всіх приладах, як у недорогих типу ROTEX RMC503-B {{ 13}, так і в більш наприклад,Філіпс HD3136/03. Таймер – є, але не у всіх моделях, наприклад, в Candy FCS 100 N опція є.
Підігрів – дозволяє розігріти вже готові страви. Швидке розігрів — своєрідний аналог опції «підігрів» у мультиварці.
Є опція смаження, за допомогою якої можна обсмажити будь-які овочі, м'ясо. Гриль – можна в домашніх умовах запекти овочеві або м'ясні ласощі з хрусткою скоринкою.
Приготування на пару – присутній у багатьох різновидах агрегатів. Можна готувати дієтичні, пропарені страви. Готування на пару також є, але не в усіх духовках. Приклад, де є така опція: Siemens CD634GBS21.
Мультиповар – можна самостійно вибрати потрібний температурний режим і час приготування, створюючи власні кулінарні шедеври. Тут також можна виставити потрібну температуру та налаштувати час приготування. Окремої програми для цього немає, дії виконуються вручну на передній панелі девайсу.
Розморожування тут немає, продукти закладаються у сирому вигляді, але не заморожені. Розморозка – допомагає продуктам швидко відтанути, потрібна функція, що істотно скорочує час підготовки інгредієнтів до запікання/гасіння/варіння.
У даних пристроях самоочищення немає, вимивати чашу потрібно вручну. Але завдяки антипригарному покриттю ємності їжа не підгоряє, а значить очищення займе мінімум часу (прополоскати-висушити). Самоочищення – в залежності від її виду, процес очищення відбувається за допомогою установки високої температури або води. Втручання користувача мінімальне, після закінчення очищення потрібно тільки протерти шматочком тканини, губкою всередині апарату.

Мультиварка або духовка здатні приготувати та розігріти їжу. При цьому варто врахувати наступний момент: перший пристрій за один раз приготує лише ОДНУ страву. У друге можна поставити тушкуватися/варитися відразу 2 або навіть більше ємностей дляЗАПІКАННЯ з продуктами (розташувати їх на різних рівнях всередині агрегату).

Виходячи з функціональних можливостей обох апаратів, можна визначити їх призначення:

  1. Мультиварка - готування страв в автоматичному режимі за заданими програмами або за власними рецептами власника.
  2. Духовка - приготування кулінарних делікатесів за допомогою ручного виставлення температури/часу. У деяких моделях користувачам потрібно самостійно вимикати пристрій після закінчення процесу.

Коли призначення 2-х агрегатів стає зрозумілим, настав час переходити до їх здібностей у плані готування страв.

Цікава інформація: Що краще – духовка або аерогриль: порівняння 2 видів техніки

Меню для приладів

Загалом два агрегати способи приготувати однаковий набір страв. Однак є окремі кулінарні вишукування, які все ж таки краще готувати в конкретному пристрої.

Блюда в мультиварке и духовке

Для мультиварок «Філіпс», «Редмонд», «Мирта» та інших брендів – наступний набір страв:

  • перші страви – всі різновиди супів; можна приготувати борщ, борщ;
  • гарніри – рис, гречка, картопля, пшоно та інше;
  • молочне – будь-які види каш;
  • десерт – бісквіт, шарлотка;
  • корисне меню – овочі, м'ясо на пару.

Окремі моделі апаратів здатні навіть зробити йогурт, підготувати тісто (наприклад, Редмонд RMC-395).

А що добре виходить у духовках Беко, Електролюкс, Хансу інших? Ось список кулінарних делікатесів:

  • М'ясні та рибні страви – запечені на деку (у спеціальному посуді) або на грилі.
  • Десерти – торти, пироги, запіканки.
  • Випічка – піца, хліб.

З порівняння видно, що у мультиварках асортимент «багатший», але у деяких моментах поступається духовці. Наприклад, у першому вигляді агрегатів ніяк не вдасться зробити піцу, зате їжа на пару тут хороша. У духовці проблематично приготувати молочні каші, але в плані випічки тут величезний простір для кулінарної майстерності.

Варто ознайомитися: 5 смачних вегетаріанських рецептів, які сподобаються всім!

Що краще: мультиварка чи духовка?

Насамперед, вибір залежить від кулінарних уподобань домочадців. Родина любить перші та молочні страви? Варто придбати мультиварку Moulinex, Rotex інших фірм, т.к. саме тут дана їжа зможе смачно та швидко приготується. Крім того, на користь пристрою говорить можливість готування за встановленими програмами без нагляду користувача. Для зайнятих людей, мам з маленькими дітьми – це відмінний прилад, що позбавляє необхідності годинами стояти біля плити.

Корисно дізнатися: Як вибрати мультиварку?

Что лучше: мультиварка или духовка

Прихильникам солодкої здоби, будь-яких борошняних виробів, а також запеченого м'яса/овочів варто задуматися про придбання духовки Bosch, Kaiser інших фірм. У мультиварці ніколи не вийде така хрумка, рум'яна скоринка на хлібі чи м'ясі.

В ідеалі варто мати під рукою обидва агрегати, але якщо має бути вибір – потрібно неодмінно вивчити функціонал і визначити, якими функціями найчастіше планує користуватися власник. Так покупка техніки буде вдалою і агрегат не стане припадати пилом в забутті на полицях кухонної шафи, а користувачеві не доведеться переплачувати за непотрібний «арсенал».

Коментарі
Залиште коментар
Категорії