Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Які бувають ноутбуки?

Дата публікації: 04.07.2018 13:19
Дата оновлення: 04.07.2018 13:19

Всі знають, що таке ноутбук, але коли справа доходить до вибору конкретної моделі, то тут виникає маса питань. Ми постаралися і випустили просту, але зрозумілу інструкцію, як не помилитися при виборі найбільш підходящого лептопа. 

Насамперед варто визначитися з метою. Робота? Ігри? Офісні завдання? Дозвілля? Подорожі? Переплачувати за те, чим ви користуватися не будете, просто безглуздо. Якщо ви на лептопі будете зрідка смикати якісь гугл-доки а в основному дивитися ютубчік та сидіти в соцмережах, то брати якогось ігрового монстра за 60 кілогрівен - це перебір. Так що вибирайте лептоп виходячи з ваших сценаріїв використання. Для початку поговоримо про типи ноутов.

  • Бюджетні лептопи . Вони потрібні саме для того, про що я тільки що говорив - дивитися відео, сидіти в соцмережах, користуватися поштою і всіляким офісним софтом. Такий ноут можна взяти відносно недорого - і в цьому його головний плюс.
  • Ігрові ноути . Хороший ігровий лептоп - це недешево. Він в переважній більшості випадків громіздкий, важкий, але зате, купуючи такий ноут, найближчі кілька років ви зможете ігнорувати системні вимоги до ігор. Скачав, установив, запустив, викрутив всі налаштування на максимум і помчав. Ще такі ноути використовуються для відеомонтажу, 3д-моделинга і інших речей, для яких потрібна висока продуктивність.
  • Ультрабуки . Ідея ультрабука полягає в більш високій продуктивності, ніж у бюджетників, більш тривалому часу автономної роботи, але при цьому ультрабуки легше, тонше, ну і з дизайном виробник заморочується побільше.
  • Екзотика . До цієї категорії я б відносив все нетипове - трансформери, захищені лептопи, ноути з сенсорною клавіатурою і таке інше-інше. Тут все залежить від вашого способу життя, від вашої професії або ваших хобі.

З чого ж складається цінник ноута?

Перш за все - це процесор . Саме він відповідає за швидкодію всієї системи. Більше ядер, більше частоти? Працює швидше. Але загальну швидкодію системи залежить не тільки від нього.

Ще є відеокарта . Буває вона двох видів - інтегрована і дискретна. Інтегрована не підлягає заміні та ремонту, плюс у неї немає своєї пам'яті, а використовує вона оперативну, про яку поговоримо трохи пізніше. Дискретна відеокарта - це відчутно дорожче, але при цьому - відчутно ефективніше, коли справа доходить до ігор. Однак вона вимагає більш серйозної системи охолодження, отже - ноут буде більш гучним, більш товстенький і взагалі.

Оперативна пам'ять . Зараз навіть банальний інтернет-браузер жере таку кількість пам'яті, що просто з глузду з'їхати. Чим її більше, тим краще. Для базових, дуже базових завдань вистачить і двох гігабайт, якщо не запускати одночасно хром і калькулятор. Там, де починаються ігри, краще стартувати з 16-ти гігабайт. Так як пам'ять коштує порівняно недорого, на ній краще не економити

Дисплей . В сучасних лептопах може бути від 10 до 21го дюйма, тут вирішувати вам, з чим вам зручніше. А ще дисплеї відрізняються за матрицями - є TN і IPS. TN-технологія вже застаріла, і не дивлячись на більш низький час відгуку, вона програє і по запасу яскравості, і по кутах огляду, і по контрастності, і за кольорами. Так що вибір однозначний. Ще дисплеї відрізняються здатністю - в середньому, від HD - 1366х768 до 4K, або як його ще називають - UltraHD - 3840х2160. Для базового використання вам вистачить і HD, хоча оптимальним буде FullHD-дисплей - 1920х1080 пікселів. 4К потрібно тим, хто працює з відео, з графікою і тому подібним. Переплачувати за це немає сенсу.

Ще один важливий аспект - акумулятор . Саме він відповідає за те, як довго ноут зможе пропрацювати далеко від розетки. Пам'ятайте, що на час автономної роботи впливають і процесор, і відеокарта, і дисплей - чим все вищеперелічене топових, чим більше налаштувань викручені на максимум, чим більше навантаження - тим більша ємність потрібна.

Жорсткий диск . Останнім часом все рідше виробники використовують звичайні HDD в своїх лептопах. Їм на зміну прийшли SSD-диски. Вони в рази швидше, вони безшумні, вони менше гріються і взагалі. Бувають вони форм-фактора 2.5 або m.2. Другі ще більш мініатюрні, отже - більш дорогі. Звичайного SSD вистачить з лишком. У накопичувачі важливий і його об'єм. Ми вже не зберігаємо на ноут музику, фотки, фільми - все це є в мережі, в наших особистих сховищах або ж сервісах з контентом. Для таких сценаріїв використання вам з головою вистачить ссдшкі на 256 гігабайт, і більше не потрібно. Якщо ви збираєтеся грати в важкі ігри або зберігати багато-багато роботи на своєму лептопі, то краще взяти систему, в якій є і ССД для операційки і софта, і звичайний HDD для зберігання всякого, хоча це велика рідкість, так що доведеться вибирати між дешевше і швидше.

Звук . Для деяких це важливий аспект. Варто зауважити, що здебільшого важлива гучність, бо чудес в плані частот практично ні від одного ноута чекати не варто, хоча винятки бувають. Найкраще вибирати такий ноут, у якого динаміки спрямовані вгору, щоб в тих випадках, коли ноут на колінах або на дивані, звук не перекривався. А ще краще - навушники або зовнішня акустика.

Дизайн і матеріали . Якщо вибір стоїть між пластиковим і металевим корпусом - завжди варто вибирати метал. Надійний, міцний, жорсткий, практичний. Дизайн - це дуже суб'єктивна штука, тому тут ми вам рекомендацій не дамо, включайте власне почуття прекрасного. Головне, вибирати ноут не тому, що «він червоненькі», а виходячи з того, навіщо він вам в принципі потрібен.

Спасибі, не забувайте підписуватися і від чистого серця лайкнути це відео. До нових!

Коментарі
Залиште коментар
Категорії