Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як захиститися від радіації: 5 правил

Дата публікації: 14.04.2022 17:19
Дата оновлення: 14.04.2022 17:19

Світ перестав бути таким, як раніше, коли ми побачили жорстокість російських окупантів. Якщо раніше ми не вірили, що хтось може запустити ядерну зброю, то тепер більше людей вивчають, як врятуватися від наслідків натискання «червоної» кнопки.

як захиститися від радіації

Також нещодавні події показали, що росіяни не розуміють небезпеки Чорнобильської АЕС та радіаційної аварії. Пропонуємо розібратися та запам'ятати, що робити у перерахованих ситуаціях.

Що робити у разі радіаційної аварії: першочергові дії

Сподіваємося, що ця інформація нікому не знадобиться, але радимо все ж таки запам'ятати, що ж робити, якщо трапилася радіаційна аварія.

  • Якщо ви у приміщенні, залишайтеся там. Якщо ні, ховайтеся якнайшвидше в укриття. Радіоактивний матеріал осідає на стіни, дахи, землю. Спробуйте якнайменше контактувати із зовнішнім світом.
  • Заберіть домашніх тварин.
  • Закрийте двері та вікна, заклейте всі щілини.
  • Зробіть запас їжі на кілька днів. Упакуйте все в герметичні пакети, плівку та сховайте в холодильник чи холодне місце.
  • Приготуйте респіратор, маску або ватно-марлеву пов'язку, щоб захистити легені.
  • Слідкуйте та дотримуйтесь вказівок ДСНС, правоохоронців та влади.
  • Не виходьте надвір без потреби.

Читайте: Як вибрати ідеальну сумку для ноутбука

Як врятуватися від ядерного вибуху: першочергові дії

Не знати про вибух бомби неможливо. Його неможливо не почути, а також влада всіма джерелами сповіщатиме про це по радіо, телебаченні, довгим завиванням сирени.

Далі важливо діяти без паніки та емоцій. Ви маєте кілька хвилин, залежно від відстані до джерела вибуху. Якщо ви на відкритій місцевості, запам'ятайте, що чим довше перебуваєте на відкритому повітрі, то більше радіації «піймаєте». Ось три рекомендації МОЗ:

  1. Заплющте очі та не дивіться на ядерний «гриб» — інакше можна втратити зір;
  2. Лягайте на землю, ховайте під себе руки — так варто почекати дві ударні хвилі;
  3. Закрийте обличчя та ніс шарфом або іншою тканиною.

Корисна стаття: Як правильно вибрати фільтр для питної води: який із 3 видів краще

Основні засоби захисту від радіації

Якщо все ж таки вам потрібно бути якийсь час на вулиці (евакуація, медична допомога), запам'ятайте ці правила:

  1. Користуйтеся респіратором, надягніть плащ, гумові чоботи з халявою вище та рукавички.
  2. Не знімайте одяг на вулиці, не торкайтеся землі, не збирайте ягоди й трави, не заходьте у водойми.
  3. Після повернення додому зніміть верхній одяг. Робіть це обережно, щоб не струснути радіоактивний пил. Одяг помістіть у герметичний пакет або контейнер і покладіть якомога далі від людей та тварин.
  4. По можливості прийміть душ із милом, вимийте голову. Використовуйте шампунь і НЕ використовуйте кондиціонери. Не тріть і не дряпайте шкіру. Якщо ж можливості прийняти душ немає, вимийте під проточною водою всі відкриті ділянки шкіри. Якщо це важко, скористайтеся мокрими серветками або тканиною. Особливо варто вимити обличчя, очі, вуха, вії.
  5. Одягніть чистий одяг.

Часто запитують: який рівень радіації небезпечний для людини? Вважається, що небезпечним буде рівень, що починається від 100 мЗв (зіверта (одиниця випромінювання)), а смертельний від 5000 мЗв. Якщо у вас є дозиметр, можете контролювати рівень радіації на місцевості та від предметів.

Варто знати: Топ-5 речей для активного літа

Чим харчуватися у разі радіаційної аварії?

У такий час варто пам'ятати, що не вся їжа є безпечною для життя.

  • Беріть воду лише чисту. Заборонено пити з крана, можна лише не заражену воду з суліїв.
  • Кип'ятіння не позбавляє воду радіації. Тому краще мати запас води.
  • Вода в бойлері та інших місткостях теж придатна до пиття.
  • Слухайте оголошення влади, допоки не дозволять брати воду з крана.
  • Їжа безпечна та, яка до моменту аварійної ситуації була у герметичному пакуванні, у банці чи законсервована. Також можна брати їжу з морозилки чи холодильника.
  • Перед відкриттям упакування протріть його вологою тканиною або рушником. Пізніше цю тканину потрібно запакувати та сховати у недоступному місці.

Чи варто вживати йод?

Багато хто обговорює йодну профілактику, що рятує від радіації. Ми радимо слухати вказівки лікарів та влади для індивідуального захисту. МОЗ рекомендує таке дозування стабільного йоду (калій йодид):

Вік
Дозування (міліграми)
До 1 місяця ~16
До 3 років ~32
3-12 років 62,5
12-40 років 125
Вагітні 125

Достатньо одноразового приймання препарату. Але за умови тривалого чи повторного впливу можливий також повторний приймання, але ТІЛЬКИ після офіційних повідомлень.

На замітку: 6 причин, чому смартфон швидко розряджається

Як радіація діє на людину, чим небезпечна

Радіація в клітинах змінює їхню можливість відновлюватися, це призводить до ушкодження або смерті. Також радіація може змінювати ДНК, що може призвести до розвитку пухлин. Високі дози радіації можуть призвести до опіків, гострої променевої хвороби, патологій та смерті.

як радіація діє на людину

Але йдеться не лише про пряме випромінювання. Радіація може довго «жити» у землі, а невеликі дози у довгий період теж небезпечні, і навіть можуть проявити себе через десятиліття. Чим більше радіації, тим більший шанс прояву різних хвороб та генетичних мутацій. Особливо небезпечною є радіація для дітей, підлітків, вагітних.

Ми сподіваємось, що ця інформація вам ніколи не знадобиться, але радимо запам'ятати, як діяти в екстремальній ситуації. Адже події навесні 2022 року показали, що окупанти не знають історію та не розуміють, яка небезпека від ЧАЕС та радіації.

Пізнавальна стаття: OPPO або Xiaomi: порівняння телефонів за 7 параметрами

Коментарі
Залиште коментар
Категорії