Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як зарядити електросамокат — 8 інструкцій

Дата публікації: 03.07.2023 18:09
Дата оновлення: 03.07.2023 18:30

Електросамокати підживлюються енергією, яка утримується у внутрішньому акумуляторі літій-іонного типу. Його місткість варіюється в залежності від місткості, тому розглянемо, як зарядити самокат таким чином, щоб не зіпсувати батарею та ще й продовжити термін її служби.

пара катається на електросамокатах

Читайте: Як пристебнути електросамокат: 3 способи уникнути крадіжки

Як правильно заряджати електросамокат: загальні рекомендації

  1. Насамперед заживляємо в розетку блок живлення, і тільки після цього — в девайс.
  2. Якщо приєднання виконане грамотно, на блоці засвітиться зелений індикатор. Це означає, що можна підключатись до гнізда електричного транспорту.
  3. Коли пристрій зарядився, спочатку потрібно відключати провід від мережі, а потім з роз'єму, щоб усунути залишкову напругу.

Усі перелічені кроки слід виконувати послідовно. Якщо порушити хоча б один із пунктів, то роз'єм може зіпсуватися, і надалі поставити девайс на зарядку не вийде.

переднє колесо електричного самоката

До речі: Велосипед або електросамокат: порівнюємо 6 базових характеристик 

Перша зарядка електросамоката: що потрібно врахувати

Після придбання електротранспорту рано чи пізно постане питання зарядки АКБ. Перша зарядка електросамоката виконується за принципом, схожим з ноутами та смартфонами. Перший заряд акумулятора радять виконувати після зниження енергії нижче 10%. Як тільки заряд стає низьким, електросамокат потрібно увімкнути до мережі та тримати до повної зарядки. Після цього від’єднати пристрій від електромережі.

електросамокат на зарядці

Щоб поставити електросамокат на зарядку, потрібно включити його в мережу та почекати, поки загориться зелена лампочка на зарядному пристрої. Далі треба приєднати сам самокат через відповідний роз'єм.

Блок живлення складається з двох елементів — традиційної вилки та зарядного гнізда. Фіксація зарядного пристрою може виконуватися за двома різними методами:

  • гвинтовий тип: передбачає надійну фіксацію зарядного, але потребує витрат часу;
  • жорстке кріплення: виконується швидко шляхом приєднання зарядного пристрою до потрібного гнізда.

Перший заряд акумуляторної батареї електросамоката необхідно здійснювати оригінальною зарядкою, яку надає виробник. Час до повної батареї залежить від її місткості. Та, в середньому, складає від 1,5 до 7 годин. У деяких електросамокатах передбачено європейську вилку. Тому в розетку старого типу встромити її не вийде. Потрібно заздалегідь подбати про купівлю відповідного перехідника.

Корисна інформація: Як вибрати електросамокат: 5 розумних підказок

Види розеток для заряджання електросамоката

Розглядаючи, як правильно заряджати електросамокат, варто зупинитися на відповідних розетках. У цьому плані пристрій не вимогливий. Підійде звичайне гніздо з напругою 220 В. Це зручно, оскільки зарядити самокат можна будь-де:

  1. у кафе, зайшовши на філіжанку кави;
  2. на роботі, щоб під кінець робочого дня вирушити додому на повністю зарядженому транспорті;
  3. у гостях у друзів чи знайомих.

Враховуючи широкі можливості для заряджання електросамоката, можна не боятися, що в дорозі заряд закінчиться. Ця проблема швидко вирішується. За підтримки опції прискореної зарядки за 10-15 хвилин самокат зможе зарядитися на 25-30 відсотків. Найчастіше цього достатньо, щоб завершити прогулянку і повернутися додому.

Скільки заряджається електросамокат?

Це залежить від місткості АКБ. Параметр у різних моделей відрізняється. У вибірці, вказаній у таблиці, це наочно проглядається:

Модель
Місткість АКБ Час до повної зарядки
Segway-Ninebot C10 2,5 А/год 2,5 години
Segway-Ninebot Air T15E 4 А/год 3,5 години
Segway-Ninebot F25I 7,65 А/год 5 годин
Segway-Ninebot P100SE 23 А/год 7 годин
Segway-Ninebot GT1E 20 А/год 12 годин

Отже, чим місткіша батарея, тим більше часу потрібно для її повної зарядки.
Пристрій з місткістю акумулятора на 10000 мАч здатний повністю зарядитися за 4-5 годин.

електросамокати на стоянці

Заряджати електросамокат занадто довго, наприклад цілу ніч, не рекомендується. Такі дії можуть зашкодити АКБ. Через це скоротиться час, протягом якого акумулятор зможе утримувати заряд.

Як зрозуміти, що електросамокат зарядився

Більшість електромоделей мають індикатор, що відображає рівень заряду. Якщо така функція відсутня, варто переглянути світловий сигнал, передбачений на блоці живлення. Коли заряду недостатньо, блиматиме червона лампочка. Після закінчення заряджання можна побачити зелений світлодіод.

Як дізнатися, на скільки вистачить зарядки

Виробники найчастіше надають інформацію щодо кількості кілометрів, які проїжджає транспорт на одному заряді. Цей параметр часто відрізняється, оскільки на нього впливають чотири причини:

Чинник впливу
Короткий опис
Місткість АКБ велика місткість забезпечує тривалу поїздку
Маса райдера на перевезення людини зі значною вагою йде більше заряду і зусиль електромотора
Умови погоди несприятлива призводить до різких зупинок, що витрачає більше заряду
Характер дорожнього покриття нерівності, вибоїни та ями на дорозі збільшують витрату АКБ

Батарея швидше розряджається на великій швидкості або під час подорожі з частими зупинками. Щоб самокат тримав довше заряд, рекомендується їздити на середній швидкості без ривків. Заряд батареї також витрачається на приєднані до девайсу додаткові аксесуари, наприклад, освітлення. Увімкнені фари в нічні години швидше розряджають акумулятор.

електросамокат у складеному вигляді

Чи можна заряджати електросамокат на ходу

Електричний самокат заряджається через увімкнений в мережу зарядний пристрій. Під час руху транспорт заряджати не можна з міркувань безпеки. Він може перегрітися і викликати серйозніші ламання електромотора.

Не можна підключати пристрій до павербанка. АКБ розроблена таким чином, що електросамокат може або їхати, або заряджатися. Одночасно ці два процеси відбуватися не можуть. Тому максимум, що можна зробити, це взяти із собою у далеку поїздку запасний зовнішній акумулятор, що дозволить підзарядити батарею під час чергової зупинки.

Коли самокат на зарядці, залишати без нагляду його не бажано. Найкраще періодично спостерігати за процесом. Це дозволить швидко зреагувати на будь-які збої, унеможливити ймовірний перегрів або вчасно почути сторонні звуки.

Якщо потрібно продовжити час перебування в ході, варто потурбуватися про встановлення додаткової батареї. У деяких моделях електротранспорту виробником передбачено таку функцію.

Цікаво знати: Електросамокат або гіроскутер — що краще: 4 критерії вдалого вибору

Як збільшити термін життя акумулятора електросамоката

Від неправильної експлуатації електричного самоката може зменшитися місткість акумулятора. Щоб цього не сталося, важливо дотримуватись ключового правила — ніколи не доводити заряд батареї до 0%. Відправляти пристрій на заряджання слід, коли значення заряду знизиться до 15%. Деякі моделі електротранспорту забезпечені функцією попередження, коли за низького рівня заряду лунає звуковий сигнал.

ручне гальмо на електросамокаті

Щоб акумуляторна батарея служила максимально довго, варто дотримуватися простих порад:

  • не залишати прилад на зарядці на всю ніч, щоб батарея не втратила місткість;
  • користуватися оригінальним зарядним, яке здатне забезпечити необхідну силу струму та режим заряду;
  • подбати про гідроізоляцію самоката, що не пропускає вологу в електроніку пристрою;
  • убезпечити транспортний девайс від різких стрибків температури (берегти батарею від перегріву понад 25 градусів та охолодження менш як 5 градусів);
  • періодично заряджати АКБ у несезонний час;
  • уникати механічних пошкоджень, у тому числі падінь та ударів.

Дотримання перерахованих рекомендацій допоможе збільшити період експлуатації електросамоката. АКБ не втрачатиме місткість і збереже працездатність транспорту на тривалий час.

Інструкція: Як їздити на електросамокаті: 8 питань та відповідей для новачків

Коментарі
Залиште коментар