Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати ковзани: покрокова інструкція для новачків

Дата публікації: 21.04.2017 15:36
Дата оновлення: 21.04.2017 15:36

Вирішили підкорити лід, але не знаєте як вибрати ковзани? Значить ви потрапили в правильне місце, оскільки найближчим 10 хвилин ви прочитаєте все що потрібно знати для того, щоб купити ковзани новачкові, професіоналу або дитині.

 

Крок №1: Види ковзанів

Залежно від того, хто і для чого буде використовувати льодові ковзани їх поділяють на чотири основні типи: льодові, прогулянкові, хокейні і фігурні ковзани. В нашій інструкції ми розглянемо тільки три з них, оскільки ковзанярські моделі призначаються виключно для швидкісних заїздів по швидкісних треках. 

прогулянкові ковзани

Ці моделі розраховані на звичайних людей, які хочуть просто покататися по льоду і не планують вивчати і виконувати складні фігурні елементи (трюки). Вони відрізняються легкістю, зручністю і середньої жорсткістю, яка необхідна для захисту ніг від травм на початкових етапах навчання. 

За дизайном прогулянкові моделі нагадують фігурні ковзани, але у них черевик нижче, м'якше і тепліше (іноді для утеплення використовують поролоновий «носок», який можна витягнути з чобота і висушити).

Хокейні ковзани

Головна риса цих моделей – максимальний захист. Вона необхідна, так як крім катання на льоду, хокейні ковзани повинні добре захищати ноги гравця від влучень шайби, ударів ключкою або ногою опонента. Саме тому в їх виробництві застосовують міцні синтетичні матеріали (нейлон, термопласт, нубук).

Варто зазначити що будь-який хто думає над тим, як правильно вибрати ковзани повинен розуміти, що більшість хокейних моделей розраховані на закриті катки з відносно високою температурою, тому на вулиці в таких ковзанах буде холодно.

Фігурні ковзани

У фігурних моделей лезо трохи закруглені до носку і п'яті. Це потрібно для швидкого розгону і плавного швидкісного ковзання (не так як «біг» у хокеїстів). А також в фігурних ковзанах спереду є спеціальні зубці, які використовуються для «Зубцову кроків», оборотних стрибків і складних обертань.

Перед тим як вибрати фігурні ковзани і купити їх, ще раз подумайте чи потрібні вони вам. Оскільки такі моделі не призначені для новачків (хіба що ті планують стати фігуристами). На них складно кататися, в них немає захисту і вони в своїй більшості виробляються без утеплення. 

Слід ще раз відзначити, що крім перерахованих моделей є і інші види ковзанів: прогулочно-фігурні, дитячі, озерні і ін. Озерні швидкі і їм не страшні нерівності на льоду. Прогулочно-фігурні підійдуть для навчання початківців «трюкачів». Дитячі, само собою, розраховані виключно на дітей. Можливо для ваших завдань найкраще підійде одна з таких моделей, а не звичайні прогулянкові, хокейні або фігурні ковзани.

Крок №2: Матеріал черевика

Зараз черевики ковзанів роблять з наступних матеріалів:

  • Пластик. Міцно і щільно фіксує ногу, що дуже добре для новачків – простіше впоратися з керуванням. 
  • Натуральна шкіра. Це теплий і дешевий матеріал, який до того ж здатний з часом прийняти форму ноги. Якщо ви плануєте кататися як на закритих, так і на відкритих ковзанках, то потрібно брати саме їх. 
  • Штучна шкіра. Легкий і дешевий матеріал середньої зносостійкості з посередньою тепло- і вологостійкість.
  • Нейлон. Легкий і жорсткий матеріал, який частіше один використовують для виготовлення хокейних моделей.

Крок №3: Матеріал леза

Вибираючи матеріал леза, запам'ятайте просте правило: чим воно твердіше, тим воно якісніше. Найтвердіша і надійна високовуглецева сталь, після неї йде вуглецева і легована сталь, потім ливарний сплав і в самому кінці звичайна нержавіюча сталь.

Справедливості заради варто сказати, що для новачків і спортсменів-аматорів твердості і надійності нержавіючої сталі буде цілком достатньо. В цьому плані немає особливо великого сенсу орієнтуватися на дорогі моделі, вирішуючи як вибрати ковзани. Якщо тільки ви не плануєте стати професійним спортсменом або фігуристом. 

Крок №4: Розмір і жорсткість

Тут все дуже просто. Ковзани повинні щільно сидіти на ногах і добре облягати їх в гомілки. Якщо цього немає і між ногою і внутрішньою порожниною черевика є люфт, то це сильно підвищує ймовірність отримання травми. Крім цього, з люфтом буде некомфортно кататися.

У плані жорсткості важливі дві речі. Перша: для новачків і хокеїстів варто купувати ковзани з середньою або максимальної жорсткістю. Друга: чим жорсткіше взуття, тим вона важча. М'які моделі підійдуть тим, що віддає перевагу спокійній прогулянкову їзду. 

Крок №5: Елементи фіксації

Ще один важливий момент в нашій інструкції про те, як правильно вибрати ковзани – спосіб фіксації. Зараз застосовуються:

  • Кліпси – простий і зручний спосіб, що дозволяє регулювати тиск на окремих ділянках кріплення;
  • Шнурки – самий зручний і надійний спосіб, але вимагає багато часу і зусиль;
  • Шнурки+кліпси – шнурки внизу, кліпси зверху; 
  • Гачки – старий метод, який зараз майже ніхто не використовує.

Крім цього, ковзани можуть бути оснащені додатковими кріпленнями для голеностопа або фіксацією шнурків (липучки), а також спеціальними вставками для захисних щитків. 

Крок №6: Додаткові «фішки»

У тому, що стосується оснащення, комплектації і додаткових функцій, слід згадати про такі речі:

  • змінні леза – обов'язкове доповнення до всіх професійних моделей;
  • леза з перфорацією, тобто з отворами – зменшують вагу;
  • сталева вставка в підошві – збільшує термін служби і забезпечує додаткову жорсткість;
  • внутрішній черевик ( «носок») – виконує функцію внутрішнього оздоблення для утеплення;
  • захисне напилення на лезі – збільшує стійкість до корозії;
  • чохли для леза – дозволяють ходити по льоду і будь-який інший поверхні, а також захищають леза під час транспортування. 

Ковзани для новачків

Які ковзани краще для початківців? Ті, що відповідають наступним вимогам:

  1. У них повинна бути як мінімум середня жорсткість для захисту ніг при падінні на початкових етапах навчання.
  2. Найкраще брати напівпрофесійні хокейні моделі або прогулянкові з підвищеною жорсткістю. Леза професійних фігурних моделей для новачків – прямий шлях до лікарні.
  3. З матеріалів слід віддати перевагу нейлону або пластику (якщо є внутрішній черевик). 
  4. Оптимальне кріплення – це кліпси або шнурки+кліпси. Щоб швидко зняти ковзани в разі травм і надати першу медичну допомогу (якщо потрібно).
  5. Хоча більшість людей навчаються на закритих ковзанках, навіть там новачкам варто подумати про утеплення.
  6. А ще вирішуючи які ковзани краще для початківців, не варто забувати про їхню ціну. Велика частина бюджетних моделей незручні і ненадійні, тому варто орієнтуватися на середній ціновий діапазон. Можна також купити і дорогі моделі, ось тільки робити це потрібно лише в тих випадках, коли ви точно знаєте, який вид ковзанів вам найкраще підходить (прогулянкові, хокейні або фігурні ковзани).

Дитячі моделі

Вибирати ковзани для дитини потрібно так само, як і для новачка. За винятком трьох моментів: 

  • По-перше, дитина росте тому йому потрібні дитячі моделі з регулюванням розміру.
  • По-друге, ставку потрібно робити не на маневреність або швидкість, а на стійкість і комфорт. 
  • По-третє, крім самих ковзанів, дитині також слід купити додаткові засоби захисту: наколінники, шолом, налокітники та штанці з м'якою прокладкою для попи.

Як вибрати ковзани – відеоінструкція

Коментарі
Залиште коментар