Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати іграшку для собаки — 5 підказок для визначення якості

Дата публікації: 13.11.2023 11:44
Дата оновлення: 14.11.2023 17:41

Іграшки важливі для розвитку і дозвілля в повсякденному житті собаки. Вони сприяють дресуванню, здоров'ю зубів і зняттю стресу. Тому приділити час вибору відповідної цяцьки — значить проінвестувати в комфорт свого хвостатого друга.

іграшки для собак

Опинившись у зоомагазині або зайшовши на сайт, варто пам'ятати про радість в очах і енергійне виляння хвостом, які подарує ваш улюбленець у приємному очікуванні.

Навіщо собаці потрібні іграшки

Собаки, як і люди, потребують заохочень, щоб жити щасливим і здоровим життям. Ігрові спорядження відіграють найважливішу роль у їхніх пізнавальних потребах і для скидання енергії. Помічено, щонайменше, 9 причин, важливих для хвостатого вихованця.

  1. Психічна стимуляція
    Собаки — розумні тварини, їм необхідна постійна розумова активність. Без цього нудно живеться. Саморозваги з іграшками змушують їх думати та гратися, щоб зайняти мозок.
  2. Фізичні вправи
    Вони першорядні для здоров'я. Снаряди, що заохочують біг, стрибки або перетягування, стимулюють навантаження, тож хвостатий залишається в хорошій фізичній формі, в рази знижується ймовірність набрати зайву вагу.
  3. Здоров'я зубів
    Жування — природна потреба вихованців, вона сприятливо позначається на здоров'ї їхніх зубів. Жувальні іграшки допомагають зберегти щелепи міцними, а зуби чистими, зводячи до мінімуму утворення зубного нальоту.
  4. Дресування і поведінка
    Іграшки зручно використовувати для навчання слухняності та трюків. Вони гарні як заохочення, коли прищеплюються навички, щоб закріпити в пам'яті позитивний результат.
  5. Зняття стресу
    Собаки нерідко відчувають стрес і тривогу. Жування іграшок допомагає впоратися із занепокоєнням і дає заспокоєння, коли вони нервують або залишаються самі.
  6. Зближення
    Іграшки допомагають зблизитися господареві з вихованцем. Спільні ігри зміцнюють зв'язок, викликаючи довіру і прихильність.
  7. Інстинктивні потреби
    Спорядження, що імітують здобич, задовольняють потребу в полюванні. Наприклад, пищанням або текстурою, що нагадує хутро.
  8. Соціалізація
    Для цуценят — долучають до взаємодії з іншими псами через гру. Розваги навчають кордонів.
  9. Поліпшення якості життя
    Собачці веселіше і комфортніше живеться.

Різноманітні спорядження допомагають хвостатому вибрати оптимальний варіант для активності на різних етапах його життя.

Які бувають іграшки для собак і які потреби вони закривають: таблиця

Вид
Яку потребу закриває Приклад
Жувальні
  • Оздоровлення зубів,
  • зняття стресу,
  • природне бажання погризти 
  • Гумові конуси,
  • нейлонові кістки,
  • жувальні зуби
Інтерактивні 
  • Психічна стимуляція,  
  • для розумового розвитку,
  • тренувань
Плюшеві 
  • Комфорт, 
  • безпека,
  • для задоволення мисливських інстинктів
  • Опудала тварин, 
  • м'які іграшки, що пищать
Для наздоганялок
  • Гра,
  • задоволення інстинкту переслідування і пошуку
  • Фрисбі, 
  • м'ячі,
  • летючі диски
Для перетягування
  • Гра, 
  • чищення зубів,
  • задоволення бажання потягнути та перетягнути
  • Мотузкові забавки,
  • гумові дрібниці для перетягування
Навчальні Навчальні пристосування для тренування слухняності як винагорода
  • Обладнання для аджиліті,
  • інструменти для дресування з використанням ласощів
Ароматизовані
  • Сенсорна стимуляція,  підвищення інтересу
  • М'ячі з ароматом, ароматизовані гумові фігурки
Ті, що плавають

Плавання та ігри у воді, 

заохочення фізичних вправ, витягування з води 

М'ячики,  гумові пристосування
Ті, що хриплять Слухова стимуляція, наслідування звуків, що видаються здобиччю, стимулювання мисливської поведінки Гумові іграшки з вбудованими пискалками
З роздачею корму Уповільнення швидкого поїдання їжі, забезпечення тривалої активності та розумового навантаження Спорядження, які видають корм,  кульки-ласощі
Міцні Для любителів гризти Іграшки з міцної гуми, з товстої мотузки, зі зміцненої синтетики

Корисно, щоб під рукою було кілька таких пристосувань. Тільки так у тварини буде повноцінне середовище для ігор і розвитку. Які іграшки для собак кращі — розберемо докладніше нижче за текстом.

Читайте: Як вибрати корм для собаки: 7 підказок

Жувальні іграшки 

Призначені для гігієни порожнини рота. Під час розгризання іграшка треться об зуби, зчищаючи наліт і зубний камінь, що допомагає запобігти захворюванням. Деякі жувальні пристосування спеціально розроблені для ясен і чищення зубів завдяки особливій текстурі та матеріалам.

Регулярне жування зміцнює щелепні м'язи. Це важливо для собак, адже міцні щелепи підвищують їхню здатність поїдати різні види корму та ласощів. До того ж жування заспокоює. При цьому виділяються ендорфіни, які сприяють зняттю стресу. Для нервових собачок жувальні снаряди можуть стати заспокійливим засобом. А для цуценят можуть використовуватися як спосіб навчання того, що можна гризти. Спрямовуючи інстинкт жування песика в потрібне річище, власники можуть уберегти від псування меблі, взуття та інші предмети домашнього вжитку.

Собачки часто гризуть від нудьги. Жувальні іграшки допомагають їм зайняти себе і стимулюють розумову діяльність. Коли вони перебувають на самоті, допомагають заповнити час. Цуценята жують, щоб зняти біль і дискомфорт під час прорізування зубів. Такі іграшки допомагають заспокоїти хворі ясна. Деякі з них можна заморожувати, щоб полегшити страждання.

 вибрати іграшку для собаки

Для активних порід жувальні іграшки допомагають перенаправити проблемну поведінку в позитивну гру. Це продуктивний спосіб витратити енергію, яка могла б бути спрямована на стрибки, надмірний гавкіт або риття. Деякі дрібнички можна набивати ласощами або спредами, наприклад, арахісовим маслом. Це не тільки додає задоволення від жування, а й дає змогу включити у звичний режим харчування та заохочення.

Іграшка має відповідати розміру пса та його жувальній силі, щоб не подавився або не проковтнув те, що відкусив. Важливо регулярно оглядати жувальні пристосування і при пошкодженні замінювати їх.

Інтерактивні іграшки 

Утримують увагу собаки набагато довше, ніж звичайні, тому стовідсотково розважають. Багато з них змушують рухатися: бігати та стрибати за ними.

Ці іграшки часто використовують, щоб навчатися певних команд і трюків. До того ж зосередження на завданні знижує тривожність і покращує настрій. Коли господар грається з улюбленцем, він дає собаці відчуття захищеності та приналежності. А ті пристосування, що видають корм, змушують чотирилапого працювати над отриманням ласощів, що уповільнює процес поїдання. Це корисно для травлення. Здуття живота не загрожує, воно виникає частіше за надто швидке прийняття їжі.

Багато таких іграшок сприяють розвитку собачих інстинктів: пасовиська, полювання, добування їжі... Задоволення цих природних бажань у контрольованому середовищі дає змогу хвостатому проявляти свої вроджені якості, не завдаючи шкоди дому та довкіллю. Вони підходять для псів різного віку. Особливо корисні для літніх, які вже не такі активні, але все ще грають.

Іграшки для фізичних вправ 

М'ячі, фрисбі та перетягувані засоби спеціально розроблені для активної гри. Вони запускають інстинкти собак: переслідувати, кусати та грати.

яку іграшку купити собаці

М'ячі стимулюють біг і стрибки, покращуючи серцево-судинну систему тварини. Гарні тим, що різних розмірів і матеріалів (гумові, пластикові, тканинні), для будь-яких порід та інтенсивності жування. Деякі з них з високою стрибучістю, інші — неправильної форми, призначені для перекочування. Є також з отворами, щоб вставляти ласощі й тим самим породжувати інтерес до гри. М'ячі покращують координацію і рефлекси, оскільки пси вчаться ловити й повертати м'яч.

Фрисбі потрібно відстежувати та ловити на льоту. Підходять для розвитку спритності та витримки, оскільки собаки повинні оцінювати траєкторію і швидкість польоту. Фрисбі мають бути з м'яких і гнучких матеріалів, щоб не травмувати пащу під час лову. Вони спонукають до стрибків у висоту, що призводить до хорошого фізичного навантаження. А також покращують координацію очей, лап і навичок лову в повітрі.

Іграшки для перетягування каната зміцнюють упевненість і сили собаки. Вони виготовляються з мотузки або міцної гуми. Перетягування каната сприяє контролю імпульсів, якщо грати за правилами «кинь» або «залиш». Для собаки це хороший стимул розвитку м'язового тонусу і сили внаслідок вправ з опором.

Плюшеві та тканинні іграшки 

М'які іграшки, що пищать, часто імітують здобич, тим самим залучають мисливські інстинкти тварини, коли вона намагається знайти шумовий механізм всередині. Плюшеві іграшки допомагають заспокоїтися і розслабитися. Деякі люблять носити їх, спати з ними, що корисно для заспокоєння.

Важливо підібрати іграшку, яка сподобається чотирилапому. Інакше він знищить її за лічені хвилини. Вона має бути міцною, особливо, якщо купувати любителю погризти — щоб не проковтнув набивку або деталі. Бажано наглядати за собаками, які граються з чимось.

На замітку: Як вибрати нашийник для собак: 4 популярні види

Головоломки та іграшки для інтелектуальних ігор

Такі іграшки часто вимагають від собак придумати, як отримати ласощі або перемістити частини певним чином, щоб отримати нагороду. Це дає можливість вихованцеві вдосконалити навички розв'язання завдань. Занудьгувати не доведеться.

які іграшки для собак кращі

Головоломки виручають, якщо потрібно навчити команді або трюку. Наприклад, якщо попросити собаку «почекати», перш ніж розв'язувати головоломку. Або виконувати тільки за командою «підштовхни», це закріпить навчання. Крім того, в момент виконання команди, собака зосереджується, а це заспокоює і дає вихід надлишковій енергії або занепокоєнню.

Деякі іграшки-головоломки призначені для тих, хто занадто швидко їсть. Їхня конструкція змушує попрацювати, щоб дістати їжу. І в цьому свої плюси, оскільки інтерес захоплює, навчає і веселить. Інші забавки вимагають фізичних дій, що сприяє розвитку спритності та координації собаки.

При виборі головоломок та інтелектуальних ігор необхідно враховувати комплектацію і зріст вихованця, його навички та інтерес. Ті, головоломки, що можна ускладнювати, найчастіше частіше привертають увагу тварини.

Як вибирати безпечні іграшки для собаки

Маленькими іграшками великі пси можуть вдавитися, а м'які за лічені хвилини перетворяться на шматки. Вибираючи відповідну, важливо переконатися, що дрібничка виготовлена з нетоксичних матеріалів (не пахне, має колір природних відтінків), є етикетка, що гарантує безпеку виробу.

Не повинно бути гострих країв і дрібних деталей, які можуть відламатися. Собаки часто їх ковтають, а це може призвести до задухи або закорковування кишківника. Об занадто тверді іграшки тварина може зламати зуби або травмувати пащу. Тож твердість має бути помірною.

У тварини має бути кілька іграшок для різних ігрових потреб: одні для жування, інші для гри в м'яч, треті для комфорту, четверті для інтерактивних ігор. Краще не купувати дрібнички з ниточками, стрічками, оченятами чи іншими прикрасами, які можна відгризти.

Матеріали: що шукати та чого уникати

Однозначно годяться: 

  • Тверда гума міцна і стійка до розгризання. Вона рідко розпадається на шматочки.
  • Щільний нейлон або полотно використовуються для перетягування каната, тому підходить для великих собак із сильними щелепами.
  • Мотузки, якщо товсті та щільно сплетені, теж годяться. Вони з натуральних волокон, які безпечні для собак і сприяють гігієні зубів, оскільки очищають їх подібно до зубної нитки — як у людей. 
  • Фліс у м'яких дрібничках — варіант для песиків, які люблять обійматися з іграшками, а не розривати їх.

Матеріали, яких слід уникати:

  1. ПВХ і вініл часто напхані шкідливими хімічними речовинами.
  2. Латекс шкідливий для вихованця-алергіка, хоча, на перший погляд, це приємний матеріал. 
  3. Свинець або інші важкі метали теж виявляють у фарбі або матеріалі іграшки. Потрібно купувати тільки у перевірених виробників, які надають сертифікат якості на свою продукцію. 
  4. Сиром'ятна шкіра викликає задуху і провокує засніт шлунково-кишкового тракту, якщо її наковтатися.

На етикетці обов'язково має бути напис «Нетоксична» для будь-якої іграшки, що купується. Можливість мити її — це важливо, щоб позбуватися мікробів і бактерій. Добре, якщо придатна для миття в посудомийній або пральній машині.

Розмір і форма 

Іграшка має бути більшою, ніж паща, тоді знижується ймовірність проковтнути її цілком. Та, що підходить для великої породи, може бути небезпечна для маленького собачки, і навпаки.

  • Деякі іграшки можуть бути об'ємними та габаритними, але їх легко розгризти. Такі слід давати вихованцеві тільки під наглядом або зовсім відмовитися від них.
  • Довгі й тонкі дрібнички простіше гризти, краще однакової ширини по всій довжині.
  • Іграшки нерівної або складної форми безпечніші, оскільки собаці важче обхопити їх пащею і менша ймовірність проковтнути цілком.

До слова: Як вибрати намордник для собаки — 5 найбільш ходових

Тестування на міцність 

  1. Потягніть за будь-які частини, що виступають (хвости, ниточки), щоб перевірити, чи тримаються вони, чи можуть відірватися.
  2. Стисніть, потрібно зрозуміти, чи немає частин, які відокремлюються.
  3. Згинайте і розгинайте, щоб переконатися, що вироби не надто крихкі.
  4. Проведіть по іграшці нігтем, — чи не занадто вона тверда.
  5. Якщо передбачена пискавка, переконайтеся, що до шумливого елемента немає доступу.

Варто принюхатися до дрібнички: запах — це погано. Деякі пластмасові або гумові вироби спочатку смердять, потім ні. Однак постійний сильний запах — тривожний сигнал.

Одні песики рідко псують іграшки, інші можуть розірвати на шматки навіть найміцнішу за лічені хвилини. Тому варто підбирати дрібнички відповідно до стилю гри та сили тварини.

Яку іграшку купити собаці, підбираючи за віком, розміром і породою 

Для цуценят потрібні іграшки, які можна гризти та ті, що стимулюють їхню допитливість. У дорослих особин вже сформувалися звички, вони сповнені енергії, тому потрібні іграшки, що відповідають темпераменту. Поза всяким сумнівом дрібнички мають бути міцними для зубів. У літніх собак специфічні потреби через зниження енергії та проблеми із зубами. Їм більше підходять м'які іграшки.

Розмір — це важливо. Великі улюбленці легко зламають дрібні іграшки, а маленьким песикам складно грати з об'ємними та важкими.

м'яка іграшка в пащі собаки

У деяких порід сильні щелепи й агресивний характер, їм потрібні жорсткі іграшки. Інші породи виведені для полювання, їм краще те, що можна гризти.

Специфіка вибору іграшок для маленьких, середніх і великих порід

У собак дрібних порід щелепи розвинені помірно, їм необов'язково потрібні міцні іграшки. Однак вони мають бути з нетоксичних матеріалів. Іграшки-головоломки з роздачею ласощів — відмінний варіант для їхньої розваги.

 іграшка-головоломка для собаки

Плюшеві подарують комфорт і почуття товариства. Деяким песикам подобається тягати їх за собою, немов здобич. Потрібно підбирати не надто маленьку і не надто велику дрібничку, щоб було зручно носити й не виникала спокуса проковтнути.

У чотирилапих середніх розмірів сила й енергія збалансовані. Їм потрібні такі вироби, щоб витримували тривалі ігри та при цьому відповідали розміру. Це м'ячі, канати для перетягування та жувальні іграшки. Вони здатні витримувати сильні щелепи.

собака перетягує іграшку на себе

Великі та гігантські породи потребують іграшок, виготовлених з урахуванням сили їхніх укусів. Це можуть бути об'ємисті та міцні іграшки для перетягування, м'ячі з шипами та летючі диски. Іграшки-головоломки та з роздачею ласощів, розраховані на великі лапи й сильні носи, допоможуть їм тримати себе в тонусі.

Адаптація іграшок для віку собаки: від цуценят до старіння

У міру дорослішання, у собаки змінюються потреби, тому іграшки, з якими він грається, теж мають змінюватися. 

Коли у цуценят прорізуються зуби, їм хочеться гризти все підряд. Гумові іграшки можна заморожувати, щоб полегшити свербіж ясен. Також через навчальні вправи вони пізнають світ і розвивають координацію. М'ячики, м'які плюшеві звірятка і дрібнички для перетягування можуть послужити інструментом для навчання команд. Наприклад, таких, як «кинь» або «принеси». Головне, щоб у конструкції виробів не було намистин, батарейок та інших деталей, які можна проковтнути.

шипований м'ячик у зубах у собаки

Дорослішаючи, у собак подвоюється сила й енергія. Їм знадобиться щось зі щільної гуми або нейлону, яке можна старанно розгризати. А також іграшки, що заохочують біг, стрибки та вправи на спритність.

Дорослим особинам потрібні дрібнички, які витримують силу укусу і розганяють нудьгу. Бажано встановити розпорядок дня, що включає регулярні ігри з улюбленими іграшками. Це допоможе контролювати вагу і забезпечить постійну розумову та фізичну стимуляцію.

Літні собаки цінують комфорт, віддаючи перевагу м'яким іграшкам, які легше жувати й кусати без зусиль. 

В тему: Як вибрати повідець для собаки — огляд 6 різновидів

Особливості різних порід і їхні уподобання в іграх

Порода
Характерні риси Уподобання в іграх
Пастушача: бордер-коллі, австралійські вівчарки Розумні, енергійні та пильні. Ці собаки орієнтовані на виконання завдань

Люблять розумову стимуляцію рівною мірою з фізичними вправами. 

Їм часто подобаються фрисбі або м'ячі, за якими потрібно ганятися, а також іграшки-головоломки

Спортивна: ретривери, пойнтери, сетери Активні, доброзичливі та товариські. Це природжені мисливці, які люблять природу і воду

Люблять ігри з пошуком предметів і плавання.

Цим породам подобаються іграшки, з якими грають у воді

Неспортивна: бульдоги, далматинці Вони витривалі та спокійні Люблять жувальні іграшки або ті, що роздають ласощі
Тер'єр: джек-рассел-тер'єри, айрдали

Пустотливі, енергійні та рішучі. 

Виведені для полювання і риття, тому витривалі та сміливі

Люблять іграшки, які можна переслідувати та гризти, а також ті, що можна закопувати й знаходити
Той-порода: чихуахуа, померанці Ласкаві та пильні

Люблять плюшеві та пискливі іграшки, м'ячики. 

Також подобається перетягування каната з відповідною за розміром іграшкою

Робоча: боксери, доги, сибірські хаскі

Сильні, впевнені в собі та витривалі. 

Ці породи призначені для різних робіт, включно із запряжкою саней і охороною

Надають перевагу тягучим іграшкам, великим м'ячам і дрібничкам для жування
Гонча: біглі, хорти Відрізняються мисливською доблестю, незалежні та наполегливі.  Мають витривалість для вистежування, швидкі та спритні Подобаються ігри із захованими ласощами, люблять гонитву, отримуючи задоволення від швидко рухомих іграшок, що імітують здобич
Утилітарна: пуделі, ши-тцу Поєднують у собі ознаки декількох порід, пристосовуючись і виконуючи різні функції Люблять гратися з м'ячем і обійматися з м'якою іграшкою

Догляд за іграшками 

Якщо іграшку можна прати в пральній машині, її кладуть у наволочку або мішок для прання. Вмикають режим «Делікатний». Не придатну для машинного прання, миють вручну в гарячій мильній воді та ретельно виполіскують. Сушать на свіжому повітрі або в сушарці на помірному нагріванні.

Гумові, нейлонові або пластмасові іграшки можна мити в посудомийній машині. Використовують стандартний цикл і натуральний мийний засіб для посудомийних машин або просто гарячу воду.

Ручне миття теж не вибагливе. Чистять іграшки щіткою, занурюючи в гарячу мильну воду. Потім ретельно прополіскують.

Для дезінфекції в момент прання у воду додають оцет. Дотримуватися пропорції необов'язково, зазвичай ллють засіб на око. Після прання, поки іграшки ще вологі, їх можна прогріти в мікрохвильовій печі протягом хвилини, щоб знищити бактерії, що залишилися. Головне, щоб не було металевих деталей на дрібничці. Чистити бажано раз на тиждень або частіше, — коли сильно брудняться.

Якщо помітили розриви, зламані частини або відгризені деталі, час викидати. Також помітивши, що собака більше не грається з іграшкою, з нею можна розпрощатися.

Як бачите, іграшки — це не лише засіб розваги. Вони життєво важливі для її здоров'я, розуму та емоційного стану. Під час вибору варто звертати увагу на матеріал, розмір, призначення та зручність чищення. Жодна іграшка не вічна, тому її необхідно регулярно перевіряти та викидати, коли з'явилися дефекти або відслужила своє. Замість старої купувати нову.

На замітку: Як вибрати шлейку для собак — 10 важливих критеріїв

Коментарі
Залиште коментар