Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати хороший MP3-плеєр – 7 критеріїв

Дата публікації: 02.04.2018 15:52
Дата оновлення: 02.04.2018 15:52

Визначення «MP3-плеєр» для сучасних програвачів цього типу – досить умовне. Звичайно, головним завданням девайса як і раніше залишається відтворення файлів у форматі MP3. Але це далеко не все, на що здатні пристрою: кількість форматів цифрового аудіоконтенту помітно зросла, до того ж деякі мультимедійні пристрої здатні відтворювати і відео.

как выбрать мп3-плеер

Так який же MP3-плеєр купити? З екраном або без? Що він повинен вміти? Якими функціями повинен володіти? Вибрати допоможе ця стаття. У цій докладної інструкції є все, що потрібно, щоб відшукати найкращий плеєр.

Розміри

Розміри і вага плеєра сильно залежать від набору функцій: наявності екрану і його діагоналі, кількості кнопок для керування.
габаритів мп-3 плеєри ділять на 4 види:

  1. плеєри-навушники;
  2. девайси-флешки;
  3. класичні моделі;
  4. мультимедійні плеєри.

Плеєри-навушники зручні компактні моделі «два в одному». Зовні це звичайні навушники або внутрішньоканальні), в які вбудований сам програвач. Ці варіанти – бездротові: вони синхронізуються зі смартфоном через bluetooth. Такі mp3 плеєри зазвичай купують цінителі компактності, любителі активних тренувань в залі або на вулиці. Одним з яскравих представників цієї групи товарів є SONY Walkman NW-WS413B, вага якого становить всього 32 грами.

плеер-наушники

Плеєри-флешки ці програвачі за зовнішнім виглядом практично ідентичні мініатюрним USB-накопичувачів. Деякі з них схожі на флеш-носій не тільки зовні. Наприклад, у Walkman-B183F, який важить всього 30 грамів, є USB. В цьому плеєрі можна зберігати файли, переносити їх на ПК або лептоп.

классический плеер и плеер-флешка

Стандартні девайси як правило, прямокутну форму. Вони теж легенькі – зазвичай не важче 20 грам. Це мінімалістичні моделі, у яких є все необхідне і нічого зайвого. Найчастіше розміри пристроїв цієї категорії трохи більше звичайного коробка сірників. Такі mp3 плеєри вибирають як ідеальний варіант для повсякденного використання на прогулянці, в спортзалі, в дорозі. Вона запросто поміститься в кишені.

Примітка: ASTRO M2 завдяки не тільки розміром, але і симпатичною зовнішності. А ще до нього в комплект виробник поклав навушники.

мультимедийный плеер

Мультимедіа-плеєр це програвач з великими можливостями. Крім музичних форматів, такий варіант підтримує відтворення фото- і відеоконтенту. Ці моделі оснащені дисплеєм, розміри якого можуть досягати 5 дюймів. Через це вага і габарити подібних девайсів істотно відрізняються від інших. Наприклад, аудіофільских портативна система FiiO X5-III 3,97 дюймовим екраном важить 186 грам. Здалеку такий плеєр можна легко сплутати зі смартфоном.

Це стане нагоді:ТОП-10 кращих MP3-плеєрів

Підтримувані формати

Більшість бюджетних моделей і девайсів середньої цінової категорії крім основного аудіоформату МР3 також підтримують OGG і AAC, WMA і AAC +. За якістю звучання і розміру окремої звукової доріжки ці формати відтворення майже ідентичні. Вони припускають стиснення файлів, що дозволяє заощадити місце в пам'яті пристрою.

Мінус в цьому один – разом з розміром файлу втрачається і частина музичної палітри. Втім, для людей, які використовують плеєр у час прогулянки, тренування, поїздок в автобусі, якості звучання, яке дають ці формати, вистачає.

Примітка: B183F зчитувати WAV і WMA, крім стандартного формату. А ще він тримає батарею 20 годин і здатний замінити флешку.

Моделі подорожче і звучать набагато краще. Все тому, що вони підтримують формати FLAC, ALAC, а також інші їх варіації. У цих форматах файл стискається без втрати якості.

плеер с поддержкой FLAC

Деталізація звуку тут на висоті. У таких моделях застосовуються компактні аналоги звукових чіпів, які використовуються при виготовленні стаціонарних підсилювачів потужності класу Hi-Fi (Hi-Res), тому по звуку вони краще.

Такі моделі призначені для аудиофилов. Підходять вони і для музикантів, звукорежисерів: можна перевірити, наскільки добре композицію записали в студії.

Рада: любителям якісного звуку, які не бажають переплачувати, варто придивитися ДОASTRO M5. Цей відносно недорогий плеєр підтримує FLAC.

Екран

Навіть найдешевші моделі можуть оснащуватися екраном, найчастіше – TFT, LCD або OLED. Між LCD і TFT екранами в моделях, які не показують відео, особливої різниці немає, хіба що TFT НЕ відсвічує на сонці. А ось дисплей типу OLED позитивно позначиться на витраті енергії. Але тут багато що залежить від розміру екрана: чим він менший, тим менше енергії споживає.

Примітка: зазвичай розміри екранів mp3-плеєрів не перевищують чотирьох дюймів. У дисплея Walkman NW-A45 така діагональ.

мп3 плеер с екраном 2”

З огляду на той факт, що такого типу пристрої призначені виключно для відтворення аудіо, і в них немає нічого «зайвого» (наприклад, підтримки фото/відео), то наявність дисплея зовсім не обов'язково. Інтуїтивно зрозуміле сенсорне керування дозволить відтворити трек, переключити композицію, змінити рівень гучності неважко і «наосліп». Однак, управляти девайсом, у якого є дисплей, все ж зручніше.

Цікаво: мультимедійний FiiO X7 mark II досить серйозним 3,97-дюймовим IPS екраном. Матриці такого типу відрізняються шикарним кутом огляду, тому і дивитися відеоролики на його екрані буде приємно.

мп3 плееры с большой диагональю

Так який же варіант купити? Однозначно відповісти на питання, чи потрібен екран складно, адже все залежить від потреб господаря плеєра. Втім, моделі з дисплеєм – це все-таки зручно. Навіть в аксесуарах, «заточених» виключно під відтворення аудіо – це зручність навігації. Навіть на невеликому екрані можна побачити, скільки ще протримається акумулятор, який трек програється і подібні дрібниці. А в мультимедійних моделях з великим дисплеєм є можливість перегляду відео-та фотоматеріалів.

Читайте також: Огляд SONY Walkman NW-A35 – 4 сторони топового mp3-плеєра

Управління і призначений для користувача досвід

MP3 плеєри управляються або кнопками, або сенсором. У випадку з портативними МР3-плеєрами без екранів або підтримки мультимедійного контенту між кнопковими і сенсорними варіантами особливої різниці немає. Тут вже кожен вибирає, що йому зручно. З одного боку – сенсорний варіант, як у смартфона з іншого – звичайної кнопкою легко перемкнути або поставити на паузу трек, не виймаючи плеєр з кишені.

кнопочный и сенсорный плееры

З повноцінними мультимедіа-пристроями ситуація зовсім інша. Тут без сенсорного керування нікуди. Мультимедіа-плеєри, які відтворюються не тільки аудіо контент, але також призначені для перегляду відео-та фотоматеріалів, працюють під керуванням певних операційних систем. Вони управляються оптимізована платформами, наприклад, на базі Android або iOS.

У мультимедійних гаджетів з сенсорним керуванням є свої переваги:

  • зручність навігації по розділах;
  • можливість створювати плей-листи за настроєм або фонотеки по стилям;
  • можливість створювати папки з фотографіями і відеофайлами.

Дивіться також: ТОП-7 найкращих навушників-вкладкаів

Батарея і автономність

Трапляється, що джерела живлення під рукою немає, а заряд батареї вже «дихає на ладан ». Якщо не хочеться розлучатися з музикою за такою прикрої причини, то варто вибирати mp3 плеєр, який довго тримає заряд.

Насамперед, потрібно звернути увагу на показник часу роботи акумулятора в активному режимі. Наскільки довго плеєр тримає батарею, залежить не тільки від її ємності, але і від інших факторів: наявності дисплея і його типу, рівня гучності при прослуховуванні записів. Також на витрату енергії впливає і те, чи слухає користувач музику, або ж дивиться кіно.

Є моделі які працюють по 8-10 годин, як SONY NW-WS413. Але є і такі «монстри», які здатні працювати добу і навіть більше без перерви. Природно, разом з показником автономності зростає і вартість гаджета. Такий варіант купують користувачі, які багато часу проводять в дорозі.

долгоиграющий SONY Walkman NW-A45

Пристрої, які працюють від батарейок АА (пальчикових) або мізинчикових ААА, вже майже «канули в Лету». Зараз в MP3-плеєри ставлять акумулятори, як у смартфонів.

Рада: якщо хочеться плеєр, батарея якого тримає довго, хорошим вибором стане Walkman NW-A45. Його ультражівучій акумулятор відтворює музику 45 годин поспіль.

Звичайно, якщо батарея «віджила своє», то її можна замінити новою, і далі використовувати улюблений гаджет. Але найчастіше користувачі змінюють техніку раніше, ніж батарея приходить в непридатність.

Може зацікавити: ТОП-10 кращих внутріканальних навушників

Тип і об'єм пам'яті

Існує два види пам'яті в плеєрах: Flash і HDD. Найчастіше зустрічаються флеш-накопичувачі, HDD – вже застарілий варіант. Плеєри з Flash-пам'яттю компактніше, легше і стійкіше при падінні, ніж моделі з HDD. Втім, і у HDD є плюси. MP3-плеєри з жорстким диском довговічніше моделей-флешок, якщо їх не упускати.

плеер со слотом для флешки

Швидкість завантаження у обох варіантів приблизно однакова, тому набагато важливіше при виборі звертати увагу на об'єм внутрішньої пам'яті і можливість її розширення в майбутньому за рахунок карти micro-SD.

Об'єм пам'яті
Кількість пісень
4 GB до 900 пісень
8GB до 1800 композицій
16 GB близько 3600 аудіофайлів
32 GB до 7200 пісень
64 GB близько 14,5 тисяч пісень
128 GB до 29 000 треків
264 GB 57,5 тисячі треків

Значення, наведені в цій таблиці, приблизні: все залежить від формату. Так, файли «Lossless» (стислі без втрати якості звучання) займають чимало місця, тому шанувальникам форматів FLAC і ALAC варто купити пристрій з пристойним об'ємом пам'яті і підтримкою карт для її розширення. Також запас місця не завадить тим, хто планує зберігати в плеєрі відеоконтент і зображення.

Додаткові функції

Крім основних функцій різні моделі мають додаткові можливості. Практично всі девайси, починаючи з бюджетних, оснащені FM-тюнером. У деяких моделях можна записувати радіоефір і зберігати такий файл в пам'яті плеєра. Популярна функція у MP3-плеєрів – диктофон. З його допомогою можна робити нотатки, залишати собі нагадування.

Багато портативні девайси можуть виконувати функції флеш-накопичувача. Можна зберігати документи, фото і відео в пам'яті пристрою і при необхідності переміщати їх на інші носії інформації. Зручна штука – голосове сповіщення: система озвучує ім'я виконавця та назва композиції. Купити такий варіант варто, якщо потрібен плеєр без екрану.

плееры с bluetooth от Sony

Є моделі з вбудованим еквалайзером, який дозволяє налаштувати звук так, як вважає за краще власник плеєра. Господарям деяких пристроїв доступні і готові рішення еквалізациі (пресети), які адаптовані під певний музичний стиль. Створення списків відтворення, а також функція «Shuffle» яка відтворює треки у випадковому порядку, також можуть стати в нагоді.

Цікаво: NW-WS413C тільки синхронізується зі смартфоном по блютуз, але і захований в водонепроникний корпус.

У плеєрів бувають і інші цікаві особливості:

  • вбудований браузер для виходу в інтернет (у таких гаджетів є вай-фай);
  • годинник і будильник;
  • вбудовані міні-ігри для розваги.

Корисно дізнатися: Як продовжити життя навушників: більше 10 рад

Який MP3-плеєр купити, залежить від того, наскільки вимогливий користувач до якості звуку, форм-фактором і іншим особливостям портативних програвачів. Аудіофілів варто придивитися до моделям, зчитує FLAC. Вибирати модель з великим екраном стоїть, щоб не тільки музикою насолоджуватися, але і фільм подивитися. На кількості пам'яті теж економити не варто. Якщо ж важливі простота і компактність, тоді модель-флешка або класичний плеєр без дисплея – те, що треба.

Коментарі
Залиште коментар