Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як випрати пальто в машинці та вручну — 5 матеріалів, що вимагають підходу

Дата публікації: 07.04.2023 14:24
Дата оновлення: 14.11.2023 12:21

Деякі намагаються освіжити пальто в пральній машинці. Акуратніше! Якщо прати верхній одяг бездумно, є ризик його зіпсувати.

пальто та інший теплий одяг

Тож чи можна прати в машинці? Звичайно можна, тільки дбайливо. Досвідчені господині враховують деталі, дивляться, що рекомендовано на етикетці та правильно сушать виріб. Тільки в цьому випадку він зберігає свій зовнішній вигляд і не сідає після прання.

на пальто бирка з рекомендаціями від виробника

Як прати пальто в машинці?

Можна в автоматі прати пальта з поліестеру. Інші тканини дають усадку, можуть кошлатитися — так чи інакше втрачають свою привабливість.

пальто в пральній машині

Тому насамперед:

  • з'ясовують з якого матеріалу зшито пальто;
  • перевіряють стійкість барвника, щоби не полиняло. Для цього замочують краєчок у воді кімнатної температури й залишають на годину. Якщо вода забарвиться, значить прання машинкою небажане. А ні, тоді — річ у барабан, застебнувши всі застібки та вивернувши навиворіт.
  • Потім виставляють потрібні параметри.

Читайте: Як очистити лоток для порошку в пральній машині: 5 пунктів до вашої інформації

Режим

У машинці включають делікатне прання. Без віджимання, щоб зберегти тканину. Інакше виріб витягується, стає меншим або більше за розміром, втрачає привабливість.

Температура

Виставляють 30°C. З гарячою водою слід бути обережнішим, щоб виріб не сів.

Мийні засоби

Випрати пальто в машинці практичніше рідким мийним. Він добре вимивається і дбайливо впливає на тканину. Пральний порошок не підійде, оскільки часто залишає розводи на матеріалі.

Як випрати пальто вручну?

  1. Не в гарячій воді. Навіть якщо запущені забруднення, краще додати в теплу воду більше мийного засобу. Плями від кави варто спробувати вивести гліцерином. А з жировими плямами справляється оцет зі спиртом 1:1. Розібравшись із цим, тільки потім замочують та перуть річ.
  2. Після прання пальто ретельно виполіскують. Дбайливо обтискають, не викручують. Сушать на столі або на підлозі у приміщенні, де протяги. На плічках можна сушити лише у випадку, якщо у складі тканини синтетика. Розвішувати на мотузці не варто.

З чого б не було пальто, його бажано прати якомога рідше. Для підтримки пристойного вигляду по ньому краще регулярно проходити сухою щіткою або липкою стрічкою. Тоді забруднюватиметься не так швидко.

Прання пальта у домашніх умовах: нюанси

Все залежить від матеріалу. Вовна, кашемір та драп вибагливі. Поліестер не деформується, з ним менше клопоту.

На замітку: Як випрати плісняву з тканини  — 10 робочих хитриків

Як прати кашемірове пальто?

Кашемір примхливий, нерідко на ньому з'являються катишки. Витирають такі вироби лише вручну, застосовуючи рідкі засоби, що миють. Якщо немає шампуню або гелю, то порошку має бути небагато. Спочатку розводиться жменя в чашці теплої води, потім додається в місткість, де буде відбуватися прання. 

По завершенню пальто злегка стискають і сушать, розклавши на столі. На плечиках або на мотузку для білизни розвішувати не можна, щоб не деформувалося. Щоб уникнути затхлості, краще сушити на протягах. І в тіні, бо кашемір вигоряє на сонці.

До речі: Як користуватися гелем для прання: 3 простих правила

Як випрати вовняне пальто?

Якщо маркування дозволяє, тоді машинним пранням у режимі, що щадить. Застебнувши на всі ґудзики, пальто вивертають виворітною стороною і кладуть у мішок для захисту від зачепів. Або в підковдру. Режими віджимання та просушування протипоказані. По завершенню процесу, сушать, поклавши на тканину або на рушник. Не можна вішати таке пальто на мотузку. Під вагою води, що стікається, воно витягується і втрачає форму.

Якщо на етикетці зазначено, що можна прасувати, тоді виставляють праску на мінімальне нагрівання і швиденько проходять по поверхні.

Як прати драпове пальто?

Рекомендації такі ж, що й для вовни. Локальні забруднення простіше відчистити щіткою та вологими серветками.

Для такого пальта підходить дієвий метод сухого прання. Річ розкладають на горизонтальній поверхні. Насипають на плями пральний порошок, призначений для вовни, та втирають. Потім змітають щіткою залишки засобу для чищення. Такий метод професійну хімчистку не замінить. Це як тимчасовий захід.

Як прати пальто з альпаки?

Це дуже ніжний, теплий матеріал. Його не бажано прати коли заманеться. Тільки за гострої потреби, використовуючи шампунь. Таке пальто не замочують, забруднені місця труть без натиску, не вичавлюють і не сушать на мотузці. Його розкладають на рушник у тіні, в приміщенні, що провітрюється. Через 3-4 дні таке пальто висохне, якщо буде тепло та вітряно.

Як прати пальто з поліестеру?

Руками. Або у пральні на делікатному режимі. При полосканні добре б було використовувати кондиціонер. Він пом'якшує матеріал та дає приємний аромат. Якщо цятки незначні, варто їх спробувати запрати або видалити вологими серветками.

Можна сушити таке пальто, повісивши на плічках. На мотузці, зафіксувавши прищіпками, небажано. Вони залишають сліди, часом іржу. Тому на мотузку розміщують тремпель, а на нього вішають пальто з поліестеру.

пальто на плічках

Якщо є необхідність у прасуванні, встановлюють мінімальну температуру на прасці та гладять через зволожену марлю.

Пізнавальна стаття: Кондиціонер для білизни — як користуватися: 3 підказки

Як сушити пальто правильно: 2 умови

Сушити на горизонтальній поверхні
Щоб матеріал не дав усадку
Просушувати на протязі та в тіні Тоді річ не вигорить, не запліснявіє і не затхнеться

Простіше здати пальто у хімчистку. Якщо ж такої можливості немає, прати, дотримуючись рекомендацій, вказаних на етикетці виробу. З якого б матеріалу не був верхній одяг, його не замочують у гарячій воді та не викручують. Найкраще обходиться без прального порошку. Він погано виполіскується і залишає розводи. Якщо є плями, потрібно спробувати їх вивести народними засобами й лише потім локально запрати чи випрати річ.

Сподіваємось, стаття корисна для вас. Пишіть у коментарях про свій досвід. Нам цікаво, як у вас виходить відіпрати пальто.

Цікава стаття: Як користуватися кисневим відбілювачем: 2 варіанти

Коментарі
Залиште коментар
Категорії