Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як пересадити орхідею — 5 лазівок на замітку квітникарям

Дата публікації: 19.02.2024 09:39
Дата оновлення: 19.02.2024 10:23

Щоб красуня радувала око своїм цвітінням, за нею потрібен особливий догляд, а пересадка відіграє ключову роль. Через особливості кореневої системи та потреби у певному типі субстрату, процес пересадки орхідеї відрізняється від традиційного догляду за іншими кімнатними рослинами.

Квітучі орхідеї на підвіконні

Коли пересаджувати орхідею

Пересаджують фаленопсис кожні 2-3 роки, щоб оновити субстрат і дати корінню більше простору для зростання. В ідеалі — відразу як відцвіли, коли рослина входить у фазу росту. Тоді квітка швидше адаптується до нових умов і краще зростатиме.

Пересадка орхідеї у прозорий стаканчик

Явні ознаки, що настав час щось робити — коли помітили, що коріння занадто тісно упаковане в горщику або проростає через дренажні отвори. Їх загнивання — це вже благання рослини пересадити її. Коріння стають м'якими, темними та липкими через те, що субстрат ущільнився і погано пропускає повітря. Його треба міняти. Якщо орхідея довго не цвіте, попри належний догляд, це теж сигнал до пересадки, щоб стимулювати зростання та цвітіння.

Читайте: Як доглядати ялинку в горщику — 10 цінних порад

Чи потрібно пересаджувати орхідею після покупки

Ні, щойно куплений у магазині фаленопсис пересадки не потребує. Страхи з приводу стаканчика, з якого потрібно негайно дістати квітку, марні. При правильному поливі він не становить жодної небезпеки для кореневої системи. Достатньо занурювати посудинку з фаленопсисом на третину у воду на 20 хвилин. Цього досить, щоб поглинути помірну кількість вологи. Водою потрібно користуватися відстояною або очищеною за допомогою фільтра.

Тому, якщо принесена з магазину квітка почувається добре і виглядає здоровою, але крізь прозоре кашпо проглядаються зіпсовані або пожовклі коріння, не варто поспішати відразу змінювати ґрунт. Рослині потрібен час адаптуватися та наростити нове коріння. Тільки потім доцільно пересаджувати.

Чи можна пересаджувати квітучі орхідеї

Квітучі орхідеї краще не чіпати, оскільки це може спричинити для них стрес. Бутони опадуть, цвітіння зупиниться. Однак, якщо коріння загниває, а субстрат став занадто щільним або повністю розклався, у таких випадках пересадка виправдана, щоб зберегти рослину.

Пересадка квітучої орхідеї

Якщо пересадка під час цвітіння неминуча, потрібно обрізати квітконоси приблизно на 2 см для того, щоб рослина перекинула основні сили з цвітіння на нарощування кореневої системи та адаптацію до нового кашпо.

Який горщик потрібен для орхідеї

Всупереч тому, що фаленопсису подобаються тісні вазони, важливо не перестаратися. Занадто маленький горщик не дасть рослині нормально розвиватися. І, навпаки, надто простора місткість стимулює нарощування листя, але не квітів.

  1. Пластикові вазони легкі та забезпечують хорошу вологість субстрату, але можуть спричинити перегрів коренів за високих температур.
  2. Глиняні або керамічні«дихають», в них  покращена аерація коріння, але субстрат висихає швидше. Поливати рослину доведеться частіше.

Підготовка орхідеї до пересадки

Важливо, щоб у місткості були дренажні отвори для відтоку зайвої води, тоді коріння не буде загнивати. Прозорі пластикові горщики сприяють фотосинтезу через коріння. Також зручно спостерігати за станом кореневої системи та вологістю субстрату.

Вазони на ніжках та з бічними прорізами перешкоджають застоюванню вологи, покращують аерацію кореневої системи. Перед тим як пересадити орхідею, потрібно ретельно помити та продезінфікувати місткість. Для обробки підійде господарське мило. У крайньому разі, можна лише обдати кашпо окропом.

На замітку: Як правильно користуватися зволожувачем повітря: 10+ порад з експлуатації

Який ґрунт потрібен для орхідей

Субстрат вибирають легкий та пухкий, щоб він просихав за 3-5 днів. Під час поливу ґрунт не повинен утворювати грудок. У сприятливому ґрунті для орхідей основні складові — це мох сфагнум, соснова кора і торф.

Кору краще брати з міцного спиляного дерева. Бажано прокип'ятити протягом 30 хвилин в окремій посудинці. Потім підсушити та порізати на шматочки. Мох, замочують на добу у теплій воді. Сфагнум зберігає вологість досить довго, тому після пересадки з поливом поспішати не варто.

Облаштування дренажного шару для орхідеї

При пересадці фаленопсису бажано облаштувати на дні горщика дренаж. За обсягом цей шар має становити приблизно третину кашпо. Як дренаж можна використовувати гальку або биту цеглу. При пересадці трамбувати субстрат не потрібно. Головне, надійно зафіксувати квітку, щоб стебло не розгойдувалося, а коріння рівномірно розподілилося по горщику. Для верхнього шару оптимальні шматочки кори. Якщо готувати ґрунт самостійно немає часу чи можливості, можна використовувати готові суміші із квіткової лавки.

Як правильно пересадити орхідею

Пересадка орхідеї в домашніх умовах з дотриманням наступних кроків забезпечує здорове середовище для зростання.

  • Крок 1: підготовка матеріалів
    Новий вазон вибирають на 1-2 см більше за попередній. Субстрат використовують змішаний з урахуванням кори сосни, кокосового волокна, перліту. Знадобляться стерилізовані ножиці або секатор для обрізання коріння, а також спирт або розчин для дезінфекції інструментів. І вода — для зволоження субстрату та промивання коренів.
  • Крок 2: виймання орхідеї з горщика
    Якщо рослина приросла, акуратно стукають по краях горщика або обережно відокремлюють коріння від стінок за допомогою стерилізованого інструменту.
  • Крок 3: огляд та обрізання коренів
    Здорове коріння має бути твердим і зеленим або сріблястим, а не м'яким або чорним. Обрізають пошкоджені або загнилі до здорової тканини, використовуючи ножиці або секатор, що стерилізують.
  • Крок 4: підготовка нового кашпо та субстрату
    Вистилають дно шматочками кори або керамзитом і злегка зволожують субстрат перед використанням.
  • Крок 5: пересадка
    Поміщають трохи ґрунту на дно горщика і розміщують фаленопсис у центрі, розподіляючи коріння рівномірно. Поступово додають землю навколо коріння, струшуючи місткість, щоб розвіялася між корінням. Трамбувати не треба.
  • Крок 6: полив після пересадки
    Після пересадки залишають орхідею без поливу на кілька днів, щоб пошкоджене коріння зажило, тоді воно не гнитиме. Надалі поливати, коли субстрат повністю висохне.
  • Крок 7: догляд після пересадки
    Розміщують квітку в місці, що добре освітлюється, куди не потрапляють прямі сонячні промені, немає протягів і перепаду температур.

Внесення перших добрив припустимо через місяць. Важливо подбати про підтримку необхідної вологості у приміщенні. Якщо вона занадто низька, допоможе зволожувач повітря.

До речі: Мийка повітря або зволожувач: в чому відмінності між 2 девайсами

Як пересадити орхідею з гнилим корінням: особливості

Знадобляться ножиці або секатор, спирт для очищення інструментів, новий вазон та свіжий субстрат. Квітку виймають із горщика, намагаючись не пошкодити здорове коріння. Якщо ґрунт прилип до відростків, краще замочити їх у воді. Потім очистити від налипання та оглянути стан.

Видалення зіпсованих корінців на орхідеї

Продезінфікувавши ножиці або секатор, обрізають гнилі та м'які коріння до здорової тканини. Зрізи обробляють дезінфекційним засобом, щоб запобігти інфекції. На дно посудини бажано покласти дренажний шар, потім наповнити свіжим субстратом. Розміщують орхідею в центрі та присипають навколо коріння, злегка утрамбовуючи, щоб підтримати рослину.

Після пересадки не поливають фаленопсис протягом кількох днів. За цей час повинні зажити зрізи на корінні. Квітку краще поставити в затінене місце там, де волого. Тоді вона швидше відновиться.

У скарбничку знань: Як позбутися молі 2-х видів: народні та комерційні засоби

Коли поливати орхідею після пересадки

Після пересадки протягом 7 днів квітку не поливають. Спостерігають, щоб ґрунт у горщику добре просох. А коли настане час, поливають орхідею під корінь, намагаючись, щоб вода не потрапляла на листя та серцевину рослини. Волога провокує гниття.

Частота поливу після пересадки залежить від освітлення, вологості, температури у приміщенні та типу субстрату. Втім, поливати потрібно тоді, коли ґрунт висохне. І краще не доливати, аніж переливати, оскільки надлишок — причина всіх проблем із кореневою системою.

Полив орхідеї після пересадки

Спостерігають стан орхідеї після першого поливу з моменту пересадки. Якщо рослина добре адаптується, буде помітне зростання коріння та листя. Це ознака того, що фаленопсис починає відновлюватися, звикаючи до нового середовища.

Основні помилки при пересадці: таблиця

Помилка
Як виправити
Неправильно вибраний горщик Підбирають вазон не тільки за красою, а також за розміром та матеріалом
Невідповідний субстрат

Занадто важкий або спресований ґрунт накопичує вологу та провокує гниття коренів.

Потрібен «повітряний» ґрунт

Пошкодження корінців При пересадці акуратно взаємодіють з рослиною, через ушкодження орхідея довго хворіє і погано росте
Глибоке занурення у посудину

Надмірне заглиблення рослини в горщик впливає на її зростання та розвиток.

У цьому випадку мала ймовірність появи квітконоса

Щоб рослина залишалася здоровою, важливо знати, коли не можна пересаджувати орхідею. Багато квітникарів через недосвідченість або неуважність поспішають відразу замінити ґрунт у кашпо щойно купленої рослини. У цьому випадку орхідея не має часу на адаптацію, з'являються хвороби та шкідники. Пересаджують фаленопсис тільки за необхідністю, щоб екзотична рослина залишалася здоровою і тішила тривалим цвітінням цілий рік.

Корисні поради: Як вибрати шланг для поливу: 8 азів від досвідчених садівників

Коментарі
Залиште коментар
Категорії