Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Який вибрати шланг для поливу: 8 азів від досвідчених садівників

Дата публікації: 31.08.2022 13:04
Дата оновлення: 14.11.2023 13:46

Щоб не помилитися зі шлангом зібрали 8 суттєвих показників, які впливають на комфорт та довговічність пристрою.

Дівчинка поливає газон зі шланга

Як вибрати шланг для поливу: критерії вибору

При виборі шланга в першу чергу потрібно орієнтуватися на те, як саме планується його використовувати та яку площу поливати. Це вплине на інші характеристики рукава: довжину, діаметр, матеріал.

Якщо потрібний міцний, армованим гумовим моделям немає рівних. З недорогих пристроїв на 1-5 сезони вибирають силіконові або ПВХ. 

Нижче докладно зупинимося на всіх важливих особливостях рукавів для поливання.

Корисно дізнатись: Як увімкнути дощувальник — 3 підказки

Який вибрати шланг для поливу: види під різні процеси

Різновид шланга тісно пов'язаний з тим, як саме його використовувати та що поливати. Деяким рослинам потрібен прикореневий полив, для інших важливе омивання листя та плодів. Розглянемо найпопулярніші види шлангів під різні потреби.

Ті, що сочаться

Такі шланги складаються, як мінімум, з 2 шарів. Через нижній проходить вода, а верхній її пропускає назовні. Особливість таких шлангів у тому, що вони постійно зволожують територію. Вода потроху просочується і не дає ґрунту пересохнути, а невелика кількість рідини не заллє рослини. 

Автоматичний полив зі шланга, що сочиться

Такими рукавами зручно поливати томати, цибулю та інші овочі, на листя яких не повинна потрапляти вода, а коріння потребує постійної вологи. 

Крапельні

Якщо потрібно регулярно поливати газон, клумбу або грядку, скористайтесь крапельним пристроєм. Такий шланг автоматично поливає ділянку методом дощування. Він хороший тим, що одночасно зволожує землю, живить вологою рослини та змиває з їхньої поверхні пил. Час та частота поливань регулюються.

Стаття в тему: Як зробити крапельний полив городу в домашніх умовах — 3 ефективні способи

Традиційні

Якщо вибирати, який шланг краще для поливу городу, клумби або саду, найчастіше зупиняються на традиційному. Це ручний універсальний шланг, доповнений розпилювачем або поливальним пістолетом. З нього зручно поливати рослини та очищати їх листя від бруду у будь-який час.

Довжина: як виміряти та не прорахуватися  

Стандартні розміри шлангів — від 20 до 50 метрів. Щоб підібрати потрібну довжину, потрібно виміряти відстань «від» і «до» по всій площі поливу. Додати ще зайвих 2-3 метри про запас. 

Якщо шланг занадто довгий, краще відразу купити до нього котушку. Так рукав буде зручніше зберігати й пересувати. 

Шланг зберігається на котушці

Вибираючи довжину рукава, варто врахувати максимальний напір помпи. Коли він не потужний, але довгий, насос витрачає більше енергії та швидше зношується, при цьому вода йде повільніше.

Який шланг для поливу краще: ½ або ¾ дюйма

Підбираючи рукав по діаметру, важливо знати розмір свого крана. Стандартний діаметр — ½ дюйма. Якщо купити відповідний шланг, не знадобиться перехідник. Швидкість подачі води залежить від довжини та діаметру шланга. Ці характеристики враховують, купуючи рукав для поливу. 

Якщо на ділянку потрібен довгий шланг, краще вибрати рукав діаметром ¾ дюйма. Так вода йтиме швидше. Якщо потрібний короткий шланг і напір води невисокий, найкращим варіантом буде шланг ½ дюйма. 

Напір, що створюється помпою, теж має значення. Через широкий шланг з діаметром ¾ дюйма при низькому тискові подача води уповільнюється. Великий діаметр рукава потребує високого тиску. 

Цікаво почитати: Аератор для газону — що це таке: 4 шпаргалки, як ним користуватися

Шари: скільки їх у хорошому шланзі

Існують одно- та багатошарові рукави. Чим більше шарів, тим міцніше шланг. Тому одношарові шланги не витримують високого тиску. Їх частіше купують для переливання води чи поливу маленьких ділянок. 

У багатошаровому рукаві може бути таке оснащення:

  • зовнішнє, часто доповнене УФ-захистом від прямого сонячного проміння;
  • металева або сталева сітка, що робить шланг міцнішим;
  • ПВХ, на який кріпиться армування;
  • чорний гумовий шар, що захищає рукав від появи водоростей;
  • герметичний внутрішній шар.

Найміцнішими вважаються шланги з армуванням. Вони витримують від 20 і більше років служби. Такі рукави використовують для обробки великих земельних ділянок, коли потрібний високий тиск води. 

 Армований шланг для поливу

Якщо потрібно поливати ділянку і часто змінювати напрями подачі води, варто придивитися до гофрованих шлангів. Гофра рухлива, не деформується та швидко відновлюється після згинання. 

Шланг, що розтягується, зроблений з двох шарів: гуми всередині й нейлону зовні. Каучукова гума дуже гнучка, тому під тиском розтягується. Нейлон контролює та фіксує форму рукава. Таким пристроєм зручно користуватися для поливу віддалених ділянок. Але потрібно обережно зберігати та пересувати шланг: він може пошкодитися, якщо зачепиться за кущ чи гострий предмет. 

Читайте: Як працює мінімийка: 5 підказок

З яких матеріалів роблять шланги

Матеріали, з яких зроблений поливальний рукав, багато в чому впливають на якість та особливості його роботи. 

Розглянемо докладно, із чого роблять шланги:

  1. Гума. Якщо потрібний довговічний і міцний шланг, вибирають гумовий. Армований рукав прослужить ще більше, але важливо правильно зберігати його. Взимку обов'язково зливати воду, щоб матеріал не тріснув від замерзлої рідини. Армована міцна гума справляється з високим тиском. 
    Такі шланги довговічні, але важкі. Тому, якщо довгі, вимагають котушки для пересування та зберігання. Гумові поливальні рукави не перекручуються та захищені від ультрафіолету. Виділяють токсини, безпечні для рослин. Але подавати воду для пиття таким шлангом не можна
  2. ПВХ. Витримує різкі зміни температури. Шланги з ПВХ дешевші за гумові, але довго служать тільки багатошарові моделі. Прозорі трубки заростають водоростями — краще зупиніть вибір на кольорових. 
  3. Силікон. Такі поливальні рукави стають все популярнішими. Люди вибирають силіконові вироби за те, що вони не перегинаються, легкі та швидко згортаються. Вага в неробочому стані менша за кілограм.
    Силіконовий шланг розширюється на сонці й розтягується на кілька метрів за хорошого тиску. Легко чиститься. Якщо купити такий рукав, з ним потрібно бути обережним біля гострих предметів. Матеріал може легко пошкодитись.
  4. Нейлон. Гнучкий, часто використовується в шлангах, що розтягуються. Він легкий, тому навіть найдовший рукав зручно переміщати. 

Силіконовий шланг для поливу

ПВХ та нейлон часто використовують як додаткові шари у гумових або силіконових виробах. Силіконовий шланг більш податливий та зручний у використанні. Гумовий — довговічний та зносостійкий. 

Як правильно вибрати шланг для поливу, знаючи температурні режими

Діапазон температур кожного шланга говорить про те, наскільки добре матеріал витримує морози та спеку.

Середні показники температурного режиму роботи шлангів:

Матеріал
Температура, ℃
Гума – 20…+ 70 
ПВХ – 5…+ 60 
Силікон – 20…+ 50

Обов'язково потрібно дивитися на упаковуванні або в описі товару максимальну та мінімальну температуру експлуатації. Навіть якщо для другої вказані дуже низькі показники, будь-які шланги краще зберігати за плюсової температури. Так вони прослужать довше.

 

Цікаво дізнатися: Газонокосарка чи тример — що краще: вибір на 1 мільйон

Комплектація

Купуючи рукав для поливу, важливо відразу подумати, як він підключатиметься до водопроводу або помпи. 

Щоб організувати полив, знадобляться такі комплектуючи:

  1. Штуцер. З'єднує шланг із водопроводом або помповою системою. Може мати 1-3 канали для одночасного підключення кількох рукавів.
  2. Конектор для входу та виходу шланга. Дозволяє з'єднати між собою два рукави. 
  3. Двосторонні муфти — можуть стати в пригоді для швидкого ремонту шланга.
  4. Наконечники. Моделі бувають з регулюванням типу струменя: від розпилення до прямого жорсткого потоку.

Підключений шланг

Розмір з'єднувачів та насадок підбирається відповідно до діаметра шланга.  

Термін служби: який шланг краще: силіконовий або гумовий

Найдовше служать гумові шланги. Вони витримують до 10 років, а армовані моделі добре працюватимуть і після 20 років використання. Вироби з ПВХ та іншого пластику найшвидше піддаються деформації. Силікон теж псується набагато швидше за гуму. 

Середні терміни служби виробів з різних матеріалів у таблиці:

Матеріал
Терміни гарантії, років
ПВХ 5
Гума 10 і більше
Силікон 03.Тра

З чого б не був виготовлений шланг, щоб зберегти його в хорошому стані довше, варто дотримуватись усіх рекомендацій, вказаних в інструкції. 

Не перевищувати рівень напору. Силіконовий поливальний рукав менше тримати на відкритій сонячній ділянці — матеріал розширюється від сонячних променів. Взимку, коли шланг не використовується, зливати з нього всю воду. Помістити на зберігання в сухе, бажано опалювальне приміщення, де немає гризунів. Найкраще шланг зберігається згорнений. 

Тепер знаєте все, що потрібно врахувати при виборі гарного шлангу:

  • протяжність від трубопроводу чи помпової станції до крайньої точки поливання;
  • максимальний тиск помпи;
  • особливості ділянки та рослин, які потрібно полити;
  • види матеріалів та шарів.

З цією інформацією можете сміливо вирушати вибирати відповідний шланг. Бажаємо успіхів!

Корисна стаття: Як посіяти газон — 4 важливі етапи

Коментарі
Залиште коментар
Категорії