Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як класти плитку на підлогу — 6 фундаментальних принципів

Дата публікації: 21.08.2023 10:04
Дата оновлення: 21.08.2023 14:20

Будь-який майстер, що себе поважає, вам скаже: досвід має значення. Тому що він вражає. В умілих руках усяке укладання спориться, фахівець здатний на багато що. Але з таким обсягом інформації, наданої в цьому матеріалі, і навичок не потрібно — читаєш собі спокійно, і робиш все не поспішаючи. Втім, дещо все-таки потрібно вміти: відрізняти зубчастий шпатель від гумової терки, мати уявлення, що таке плиткоріз, стяжка і рівень. З цим у тебе все гаразд? Тоді чудово!

як класти плитку на підлогу

Що знадобиться: матеріали та інструмент — таблиця

Матеріали
Для чого? Інструменти Навіщо?
Плитка Керамічна, порцелянова, натуральний камінь тощо — залежно від вибору та сфери застосування Зубчастий шпатель

Для розподілу клею. 

Розмір насічок залежить від обсягу плитки та рекомендації виробника

Розчин/клей

Це сполучна речовина, яка прикріплює плитку до основи. 

Тип клею залежить від плитки й місця, де укладають (наприклад, клей для вологих приміщень застосовують у ванній кімнаті)

Плиткоріз Для розрізання плитки
Розпірки для плитки (хрестовини) Пластикові детальки допомагають виставити однакові прорізи між плитками для затирання Мокра пила Для точного різання, особливо корисна для складних розрізів або плитки з натурального каменю
Затірка

Нею заповнюють проміжки між плитками. 

Доступна в різних кольорах, щоб відповідати або контрастувати з плиткою

Гумова терка Для нанесення розчину
Герметик Особливо важливий для вологих приміщень. Захищає лінії затирання від вологи та плям Відро і змішувальна лопатка Для змішування клею або розчину
Підкладка При укладанні плитки на дерев'яну підлогу або у вологих приміщеннях потрібна цементна підкладка, щоб забезпечити відповідну основу для плитки Губка Для видалення надлишків затирання з поверхні плитки
Аплікатор для затирання швів (має вигляд маленького пензлика або з губчастим наконечником) Для нанесення герметика на лінії затирання
Рівень Щоб перевіряти себе, чи рівно розташовується плитка 
Кусачки Для невеликих надрізів або відкушування шматків  
Вимірювальна стрічка та олівець Для точних вимірювань і позначок на плитці для різання

За бажанням, можна також придбати, щоб захистити себе і полегшити свою працю:

  • гумовий молоток — він допомагає встановити кахель на клей, не ламаючи його;
  • наколінники — для комфорту, оскільки доведеться довго стояти на колінах;
  • захисні окуляри — для захисту очей при різанні плитки;
  • рукавички — для захисту рук під час роботи з плиткою і замішування розчину.

Під час роботи з клеєм і герметиком потрібно відкривати вікна в приміщенні для поліпшеного вентилювання.

Пізнавальна стаття: Як користуватися лазерною рулеткою — 4 варіанти вимірювань

Як правильно покласти плитку на підлогу: покрокова інструкція

Щоб класти плитку на підлогу за всіма правилами, процес поділяють на десять етапів.

  1. Підготовка підлоги
    Вона має бути чистою, сухою і гладкою. Отже, слід прибрати сміття, пил і залишки старого клею. Якщо належить покласти плитку на нерівну підлогу, наносять самовирівнювальну суміш.
  2. Планування укладання
    Визначають центр кімнати, вимірявши довжину і ширину, а потім поділяють їх на два. Такі підрахунки допомагають визначитися із симетричними розрізами плитки по краях підлоги.
  3. Змішування клею
    За консистенцією він має бути тягучим як арахісове масло.
  4. Нанесення клею
    Плоскою стороною зубчастого шпателя наносять клей на невелику ділянку підлоги. Потім зубчастою стороною його розчісують, щоб вийшли рівні гребені.
  5. Укладання плитки
    Починають роботу з центру ділянки й укладають плитку, щільно притиснувши її до клею, злегка провертаючи, щоб вона рівномірно прилипала по всій площі. Між прорізами ставлять хрестовини на кожен кут для збереження однакового проміжку. Простіше працювати на невеликій ділянці, щоб клей не встигав підсихати. Слід регулярно перевіряти плитку рівнем, аби переконатися, що кладка рівна.
  6. Різання плитки
    Роблять ретельні виміри, перш ніж розрізати. Плиткорізом або мокрою пилкою це зробити найпростіше.
  7. Дати час «схопитися» плитці
    На це йде мінімум доба, а краще — дві, щоб клей застиг.
  8. Затірка
    Спочатку прибирають розпірки, що залишали в прозірках. Потім розводять затірку з водою до консистенції густої сметани (зазвичай це пропорції 1:2, де на одну частину води припадає дві частини порошку) і гумовою теркою вдавлюють розчин під кутом 45 градусів у простір між плитками. Прогалини потрібно ретельно заповнювати. Надлишки затирають вологою губкою, рухаючись діагонально по плитці. Губку часто споліскують, щоб вона залишалася чистою.
  9. Герметизація затірки
    Коли затірка затвердіє (через 24-72 години), наносять на шви герметик. Він необхідний у вологих приміщеннях, щоб не утворювалася цвіль.
  10. Очищення на сухо
    Після того як усе висохне, змочують серветку в мильному розчині та протирають поверхні. Потім витирають насухо м'якою тканиною.

як класти плитку на підлогу

Якщо сумнівайтеся в тому, що зможете впоратися на якомусь етапі правильно покласти плитку на підлогу, краще проконсультуватися з фахівцем або переглянути навчальні відео. Адже в цій справі ретельне планування й увага до деталей — наше все. Розглянемо докладніше кожен крок. 

Підготовка поверхні

Підготовлена поверхня дає міцне зчеплення між плиткою та основою. Щоб усе зробити як треба, підлогову поверхню звільняють від захаращень і сміття. При монтажі старого покриття знімають залишки за допомогою зубила, молотка або інструменту для зняття плитки. Якщо на підлозі жирні плями, їх нейтралізують знежирювальним засобом.

Тріщини й дірки в підлозі закладають герметиком. Провали та западини заповнюють самовирівнювальною сумішшю. Якщо є виступи, їх шліфують, а нерівності вирівнюють тинькуванням. Дають час висохнути. Потім перевіряють поверхню рівнем і згладжують площу відповідним складом там, де це потрібно.

У місцях, схильних до впливу вологи, або при укладанні плитки на дерев'яну підлогу рекомендується використовувати цементну підкладку. Таким чином з'явиться стабільна водонепроникна основа для плитки. Перш ніж зайнятися укладанням, на основу наносять гідроізоляційний розчин і дають йому висохнути. Для пористої поверхні потрібна ґрунтовка, щоб забезпечити хороше зчеплення плиткового клею. Після обробки площі їй теж дають час висохнути.

Читайте: Як вибрати ексцентрикову шліфмашину: 5 порад і правил

Розмітка

Вона допоможе визначитися, з якого місця починати укладання, як плитка буде розташовуватися і де знадобиться різання. Для цього вимірюють ширину і довжину кімнати, відзначають центр крейдою або олівцем. Проводять лінії між відмітками, щоб розділити кімнату на чотири рівних квадрати. Точка перетину цих двох ліній і є центр кімнати.

Не застосовуючи клей, укладають плитку вздовж однієї з крейдяних ліній, починаючи від центральної точки у напрямку до стіни. Використовують прокладки між прозірками для точної відстані. Роблять те ж саме для перпендикулярної лінії, створюючи форму хреста з плитками. Якщо з'ясується, що по краях доведеться різати, тоді краще зрушити плитку від центру і, повторно уклавши, подивитися, чи забезпечує коригування більш збалансований макет.

Ґрунтуючись на опрацьованому, визначаються з відправною точкою. Можливо, доведеться починати з кута або вздовж стіни, якщо це буде оптимальним розташуванням. Важливо враховувати особливості кімнати, щоб розуміти, як кахель буде розташовуватися. Якщо потрібно розрізати, тоді відзначають маркером, де слід зробити розрізи остаточно переконавшись, що плитки симетричні, розрізи зручні, а дизайн гармонійний.

як правильно покласти плитку на підлогу

Приготування розчину

Консистенція клею має значення. Занадто рідка не дає міцного зв'язку між плиткою й основою, тому потрібно дотримуватися рекомендацій від виробника і домагатися ідеальної густоти. 

Необхідні матеріали:

  • Розведений розчин (порошок).
  • Чиста вода.
  • Два відра (одне для змішування та одне для чистої води).
  • Електричний дриль з насадкою або велика паличка, якщо мішати доведеться вручну.
  • Мірний контейнер.

Завжди починають роботу з прочитання інструкцій виробника на пакеті з порошком. Це дасть уявлення про правильне співвідношення води й розчину, час висихання.

Наливають необхідну кількість чистої прохолодної води у відро для змішування. Краще починати з меншої кількості, ніж рекомендується, і додавати в міру потреби. Поступово додають розбавлений порошок у воду, постійно перемішуючи, щоб запобігти утворенню грудок.

Використовуючи електричний дриль із мішалкою, перемішують на низькій швидкості, щоб уникнути потрапляння повітря в суміш. Ретельно мішають, поки не вийде консистенція як в арахісового масла або зубної пасти. Грудочок бути не повинно. Якщо суміш занадто густа, додають трохи води, а в занадто рідку всипають більше порошку. На все це піде не більше десяти хвилин.

Після змішування дають розчину «закиснути», що означає залишити його на 5-10 хвилин. За цей час вода проникає в сухі компоненти, покращуючи консистенцію і міцність суміші. Після розчин знову перемішують хвилину-другу, щоб домогтися однорідності. Добре вимішаний розчин не розтікається по шпателю.

Після змішування потрібно відразу промити інструменти. Інакше, коли залишки затвердіють, їх уже не змиєш. 

До слова: Як користуватися лазерним рівнем: способи застосування для 8 випадків

Процес і технології укладання плитки на підлогу

Плоскою стороною зубчастого шпателя наносять шар розчину на невелику ділянку підлоги. Нахиляють шпатель приблизно на 45° і використовують зубчасту сторону, щоб прочесати розчин, створюючи гребені.

як покласти плитку на нерівну підлогу

Щільно поміщають плитку в розчин, злегка похитуючи її, щоб вона краще приклеїлася. Використовують прокладки для кахлю на кожному кутку, щоб вийшли рівні міжплиточні люзи для затирання. Періодично перевіряють кладку рівнем і за необхідності коригують ряд.

як покласти плитку для підлоги на бетонну підлогу

Укладену плитку залишають на добу, а то й більше, щоб застигла. У цей час ходити по підлозі не варто, щоб не сталося зміщення. Після того як розчин схопиться, розпорочки між прозірками прибирають. 

Як затирати шви на плитці на підлозі

У порошок для затирання додають воду, перемішують до пастоподібної консистенції. Дають затірці постояти 10 хвилин, потім знову перемішують, щоб домогтися однорідності.

Наносять розчин на гумову тертку і розподіляють по діагоналі плитки, вдавлюючи у шви. Працювати потрібно так, щоб лінії затирання були повністю заповнені, а краї терки не впивалися в них. Щоб прибрати надлишки, утримують тертку під кутом 90 градусів до плитки та зішкрябують затірку з поверхні.

как затирать швы на плитке на полу

Очищення покриття

Після укладання на кахлі залишається вапняна «димка». Цей залишок потрібно очистити. Його видаляють сухою серветкою або щіткою з м'якою щетиною (саме м'якою — щоб не подряпати кахель). Якщо сухий пил з'являється знову і знову, протирають плитку вологою (не мокрою) губкою або ганчіркою. Важливо, щоб губка була на пів сухої та вода не потрапляла на лінії затірки. Потрібно часто споліскувати губку в чистій воді — тоді не буде розводів.

На замітку: Як вибрати будівельний пилотяг: 4 характеристики, які не варто ігнорувати

Хитрики та особливості, як класти плитку на підлогу

  1. Перед укладанням на розчесаний клейкий шар, що на підлозі, також наносять тонкий шар клею на зворотний бік плитки, використовуючи плоский бік шпателя. Це забезпечує кращу адгезію (схоплювання), особливо для великих квадратів.
  2. Якщо скористатися системою вирівнювання плитки, залучивши затискачі та клини, тоді «виступи» країв сусідніх плиток будуть на однаковій висоті.
  3. Між партіями в спаковуваннях часто бувають невеликі колірні відмінності. Їх краще змішувати, тоді контраст відтінків мало помітний.
  4. Варто регулярно прокладати довгу перевіркову лінійку або рівень по обробці, щоб перевірити наявність виступів.
  5. Якщо акуратно постукувати по кахлю гумовим молотком, вийде рівномірно укласти плитку і забезпечити хороший контакт клею.
  6. Надлишки клею з поверхні та швів прибирають відразу. Після висихання його видаляти набагато складніше.
  7. Під час різання мокрою пилкою підштовхують плитку до леза, а не навпаки. Тоді буде менше відколів.
  8. Якщо доводиться працювати з оздобленням із натурального каменю, його варто загерметизувати перед затіркою швів. Тоді воно не забарвиться затіркою.

Головне — терпіння. Не варто поспішати, потрібно ретельно планувати кожен свій крок. Кінцевий результат вартий зусиль.

Розглянемо докладніше, що робити в тій чи іншій ситуації.

Як покласти плитку для підлоги на бетонну підлогу

Бетон — це стабільна поверхня, тому забезпечує міцну основу для плитки. На відміну від дерев'яних чорнових підлог, не потрібно встановлювати цементну підкладку поверх бетону перед укладанням плитки, що економить час і гроші. Бетон не деформується, як деревина, тому розчин не розтріскається, плитка не відпаде. Єдине, бетонна поверхня може бути нерівною, її потрібно вирівнювати або відшліфовувати виступи.

Перш ніж братися до укладання, поверхню вичищають від забруднень. Якщо в приміщенні сиро, є тріщини, потрібно зробити гідроізоляцію підлоги. Бетон утримує вологу, а вона, своєю чергою, впливає на клей або на саму плитку.

Якщо планується встановити підігрів під плитку, краще це зробити до укладання.

Бетон розширюється і стискається при коливаннях температури. Хоча цей зсув менший, ніж у дерев'яних основ, проте під час укладання важливо передбачити компенсаційні шви.

При укладанні на бетон, особливо на плитку більшого розміру, доведеться наносити товстий шар клею, щоб компенсувати дефекти поверхні. Без великого зубчастого шпателя тут не обійтися.

Якщо бетонування свіже, перед укладанням воно має добре висохнути. Як правило, рекомендується мінімум 28 днів, але це може варіюватися залежно від умов і конкретної бетонної суміші.

Високий pH (лужність) може заважати закріплювальним матеріалам. Перед початком роботи рекомендується перевірити pH бетону. Якщо він занадто високий, доведеться обробити бетон або вибрати тонкий шар, призначений для високих рівнів pH.

Як покласти плитку на дерев'яну підлогу

Укладання на дерев'яну підлогу складніше, ніж на бетон через властиві дереву характеристики. Деревина сприйнятлива до змін довкілля, внаслідок чого вона розширюється, стискається, згинається, гниє. Це може призвести до розтріскування плитки та затірки, якщо не вжити заходів.

Перед укладанням важливо переконатися, що дерев'яна підлога стійка, без прогинів. В іншому разі плитка може тріснути, тому необхідно зміцнити підлогу. Цементна опорна плита (наприклад, HardieBacker або Durock) зазвичай укладається поверх дерев'яної основи, щоб забезпечити стабільну, негнучку поверхню для укладання плитки. Її прикручують, щоб болти були на відстані 15-20 см, стежачи за тим, щоб шви розташовувалися в шаховому порядку. Також рекомендується наносити тонкий шар тонкодисперсного розчину між деревом і підкладкою для кращого зчеплення.

Маленькі плиточки часто підходять для дерев'яних підлог, вони краще адаптуються до навантаження, ніж об'ємисті. Найкраще підходять мозаїчні плитки або розміром не більше 30х30 см. Деревина гниє, якщо в приміщенні волого, тому потрібно герметизувати шви та краї підкладки.

Як покласти плитку на нерівну підлогу

За допомогою довгої лінійки або лазерного рівня простіше визначити високі та низькі точки, щоб розуміти ступінь нерівномірності.

  • За незначних відхилень виступи відшліфовують за допомогою шліфувальної машини. Поглиблення заповнюють розчином і вирівнюють.
  • Якщо невідповідності значні, доведеться скористатися самовирівнювальною сумішшю. Вона текуча, тому займає власний рівень. Її зручно використовувати на великих площах для створення гладкої, плоскої поверхні. Перед заливкою обов'язково обробляють підлогу ґрунтовкою. Вирівнювальна маса має висохнути.

Якщо є побоювання з приводу зміщення або тріщин, можна укласти на підготовлену підлогу мембрану для ізоляції тріщин. Вона поглинає будь-який рух, знижуючи ризик розтріскування плитки. Під час укладання кожної плитки перевіряють її рівень і коригують, притискаючи або додаючи клей при потребі. Бажано використовувати гумовий молоток, щоб акуратно стукати по плитці, переконавшись, що вона зачепилася за клей і вирівнялася з сусідніми.

як покласти плитку на дерев'яну підлогу

Помилки укладання плитки для підлоги

Під час укладання плитки для підлоги є кілька поширених помилок, яких часто припускаються аматори та професіонали. Знаючи про це, вдасться уникнути їх:

  • Укладання плитки на фанеру або іншу дерев'яну основу без використання підкладки з цементу може призвести до зсуву кахлю і розтріскування затірки.
  • Якщо переборщити з водою, ефективність клею значно погіршиться. Після змішування розрідженого складу важливо дати йому постояти кілька хвилин перед використанням. Цей процес забезпечує краще зчеплення.
  • Використання шпателя із занадто маленькими насічками може призвести до неякісного наклеювання, тоді як занадто великі насічки залишають надлишки клею. Вони просочуються між кахлем.
  • Якщо не промащувати тонким шаром клею на зворотному боці плитки, особливо в разі великих плиток, буде погана адгезія.
  • Невикористання прокладок між швами призводить до нерівних ліній затирання.
  • Відсутність компенсаційних прозорів на стінах або між плитками може призвести до викривлення або розтріскування, оскільки плитки розширюються і стискаються при зміні температури.

Як бачите, підготовка має ключове значення: незалежно від того, чи маєте ви справу з бетонною, дерев'яною або нерівною підлогою, — основа, яку закладете, значно вплине на якість і довговічність готової підлоги. А далі — неспішна робота з кожним вивіреним кроком. Нехай усе у вас вийде!

Цікава стаття: Нетрадиційне використання дриля — 4 цікавих хитрики

Коментарі
Залиште коментар
Категорії