Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати зовнішній жорсткий диск для комп'ютерної системи?

Дата публікації: 15.08.2015 00:00
Дата оновлення: 15.12.2023 15:07

Для тих, хто часто роз`їжджає по відрядженнях або подорожує, продовжуючи працювати віддалено, зовнішній HDD - необхідність. Такий вінчестер стане в нагоді і як резервне сховище на випадок, якщо комп раптом «полетить».

классные портативные винчестеры

Хороший диск – це не тільки про купу місця (взагалі поняття "купи" у всіх різне), є й інші параметри, які набагато важливіші під час вибору. Про них і розповідає ця стаття. У ній все про те, як правильно вибрати зовнішній жорсткий диск. Так, про об`єм тут також написано.

Форм-фактор

Є одним із основних моментів під час вибору девайсу. Основна різниця – це розміри. Більш компактний пристрій зручніше брати із собою. Відрізняються вони за вартістю за гігабайт. Навіть у продуктивності є деякі відмінності. Докладніше про це трохи нижче.
Сучасні моделі можна розділити на два типи, що найчастіше зустрічаються:

  1. 2,5-дюймові - золота середина, якщо говорити про компактність та ціну. Більшість актуальних HDD зовнішнього типу, представлених на сучасному ринку, виконано у цьому формфакторі.
  2. 3,5-дюймові - самі найбільші. Використовувалися повсюдно до того як з`явилися 2,5-дюймові апарати. Тепер через розміри вони менш популярні.

жесткие диски на 2,5” и 3,5”

Форм-фактор накопичувача може бути вказаний виробником у дюймах. Іноді вказують такі абревіатури:

  • SFF (Small Form Factor). До них відносяться всі моделі до 2,5” включно.
  • LFF (Large Form Factor) – для моделей 3,5 дюйми.

Плюси популярних форматів:

3.5" (LFF)- показник об`єму диска зростає: при ідентичній щільності запису пластина більшого розміру містче.Ціна за гігабайт знижується, що особливо відчутно під час вибору моделей бюджетного сегмента.

2.5" (SFF)- підвищуються показники ємності та швидкодії на одиницю простору, що займається інформаційним сейфом.

Цікаво: об'ємний2,5-дюймовий двотерабайтний Plus Slim оснащений спеціальним програмним забезпеченням для створення резервних копій. А ще він дуже тоненький і легко поміститься у кишені вузьких джинсів.

тонюсенький 2,5-дюймовый STDR2000203

Габарити менше, тому зростає щільність: збільшується кількість гігабайт на див. Відповідно, підвищується і показник продуктивності у співвідношенні з лімітованим простором. Показник енергоспоживання знижується вдвічі, а також знижується рівень тепловиділення. До того ж ці девайси стійкіші до вібрації та відрізняються солідними показниками напрацювання на відмову (MTBF). Низький показник шуму під час роботи теж плюс.

Може стати в нагоді —Як вибрати жорсткий диск: поради для новачків

Місткість жорсткого диска

Моделей на полицях магазинів багато і відразу сказати, як правильно вибрати зовнішній жорсткий диск по ємності, нелегко. Тут усе залежить від мети придбання. Діапазон місткості місткий HDD накопичувачів солідний. Найбільш популярними на ринку є інформаційні сейфи, які здатні вмістити до 8 ТБ інформації. Знайти оптимальний варіант під конкретного користувача – не проблема.

Накопичувача об`ємом 250-500 Гб вистачає для зберігання документів, музики, фото- та відеоматеріалів, а також базового пакету програмного забезпечення. Якщо ж йдеться про зберігання серйозного софту та «важких» файлів, то в цьому випадку краще розглядати девайси об`ємом від 1 ТБ і більше.

3,5” Elements Desktop на 8 Тб

Для зберігання колекції ігор з урахуванням їхньої ваги краще брати накопичувач від двох терабайт, щоб не довелося жертвувати однією або декількома наявними іграми для встановлення нової.

Звичайно, від об`єму вінчестера залежить його вартість, але, якщо користувач не обмежений у плані бюджету, то запас вільного місця не завадить. Хоча б на той випадок, коли внутрішній жорсткий диск КОМП`ЮТЕРА або лептопа раптом перестане бути ідеальним. Завжди буде можливість перенести інформацію, створити резерв і не хвилюватися про раптову втрату файлів. Зовнішній жорсткий диск часто вибирають як альтернативне сховище.

Дивіться також:ТОП-10 зовнішніх жорстких дисків на 1000 Гб

Інтерфейс

Тип інтерфейсу впливає показники продуктивності. Тому добре б звертати увагу на це під час вибору місткий HDD. У таблиці нижче розглядаються особливості кожного варіанта. Це допоможе вирішити, з яким підключенням краще брати жорсткий диск.

Цікаво:Модель 3,5” Elements Desktop підключається через USB третьої версії, а також здатна зберігати 8 терабайт.

 

 интерфейсы подключения жестких дисков

 

 

Інтерфейс підключення
Особливості
USB Найшвидші варіанти USB версії 3.0 (До 5 Гб/с) і 3.1 – до 10 Гб/с, тоді як молодша версія 2.0 здатна забезпечити до 480 Мб/с.
Якщо в ноутбуці або ПК встановлені порти молодшої версії типу 2.0, то швидкість, природно, не підвищиться, навіть з сучасними версіями інтерфейсів. Звичайно, такий варіант сумісний з інтерфейсами «з минулого», правда, вартість моделей з підтримкою інтерфейсів 3.0 і 3.1 (TYPE-C) вище, і тому немає сенсу переплачувати, якщо тільки в найближчому майбутньому користувач не планує оновлювати ПК або лептоп.
LAN Як і попередній, — нерідке явище. Ethernet-порт відрізняється досить високою швидкістю передачі. Крім того, вінчестер можна під`єднати таким чином до локальної мережі та відкрити доступ до файлів іншим користувачам.
eSATA Здатний забезпечувати солідну швидкість передачі. Але головна його вада — необхідність зовнішнього живлення. У деяких сучасних моделях цю проблему вдалося вирішити.
Примітка: FUJITSU CELVIN NAS QE705 у корпусі з металу підключається саме таким чином, втім, він може з`єднатися і USB або LAN.
SATA Зустрічається в зовнішніх моделях HDD вкрай рідко. За продуктивністю цей варіант програє USB-інтерфейсів. Показники пропускної спроможності становлять 1,5/3/6 Гб/с залежно від пристрою. Інтерфейс активно використовується для підключення внутрішніх жорстких дисків.
Thunderbolt (Light Peak) або USB-C Добре знайомий власникам продукції Apple. Але тепер зустрічається і в девайс інших фірм. Відомий здатністю передачі зі швидкістю до 10 Гб/с.
FireWire або IEEE 1394 Рідкісне явище в сучасному світі, яке зустрічається частіше в тих же Macbook, однак і в девайсах інших фірм його можна було побачити в минулому.


Тип пам`яті

Стандартні зовнішні вінчестери працюють за тим самим принципом, що й внутрішні. Для запису даних HDD застосовуються пластини (скляні чи керамічні), які покриває шар феромагнетика. На цьому ґрунтується магнітний принцип зберігання. Записану із пластин на вінчестер інформацію зчитує головка. Між головкою та пластинами відсутній механічний контакт, через що ці девайси відрізняються довговічністю та надійністю.

 StoreJet 2.5 USB 3.0 M3G 1TB со скоростью шпинделя 5400 об/мин

Якщо принцип роботи пристроїв однаковий, то в тому, як швидко крутиться шпиндель, різниця є. Швидкість вимірюється кількістю обертів за хвилину. Від цього показника безпосередньо залежить продуктивність: що більше обертів — то краще. Золотий стандарт – 7,2 тисячі.

Є більш економічні рішення зі швидкістю 5400 rpm, як StoreJet 2.5 USB 3.0 M3G 1TB. У цьому випадку знижується вартість та продуктивність. Втім, для зберігання та перегляду фільмів, музики, фото і тим більше документації цієї швидкості цілком достатньо, як і для невимогливого софту. Якщо ж йдеться про серйозне професійне ПЗ або комп`ютерні ігри, тоді краще вибрати швидшу модель типу STSHX-M500TCBM.

Не слід забувати і про такий параметр, як розмір буфера обміну. Від нього залежить об`єм кеш-пам`яті пристрою. Буфер — по суті персональна високошвидкісна пам`ять сховища. Його об`єм може становити від 8 до 64 Мб. Ця характеристика також впливає на оперативність роботи зовнішнього диска.

Є також і гібриди – SSHD. У них високошвидкісний твердотілий накопичувач (SSD) відповідає за кешування, а HDD частина використовується для довгострокового зберігання даних. Комбіновані моделі трапляються не часто, та й переплачувати за подібний технологічний експеримент особливого сенсу немає. Шанувальники HDD можуть вибрати оптимальну модель за співвідношенням вартість-продуктивність, як і любителі SSD.

В тему:ТОП-10 найкращих зовнішніх HDD об`ємом 500 GB

Додаткові можливості

Щоб правильно вибрати зовнішній накопичувач, слід звернути увагу на додаткові функції та обладнання. Нижче — низка найзручніших.

жесткий диск с системой шифрования Armor A75

Корисні додаткові можливості зовнішніх HDD

  • Система шифрування даних (наприклад, як у Armor A75) – дозволяє надійно захистити інформацію. Також зустрічаються моделі, що оснащені цифровим блоком. Такий має ThinkPad. З його допомогою користувач може запровадити секретний код. При підключенні девайс не почне працювати, якщо не ввести пароль.
  • Захист від механічних впливів: Ударів, попадання пилу і вологи – теж не буде зайвим, оскільки, перш за все, портативні жорсткі диски повинні витримувати часті транспортування. Наприклад, WDBJRT0020BBK-WESN ударів не боїться. Деякі моделі мають захист від вібрацій, що не тільки підвищує рівень надійності зберігання даних, але й знижує рівень шуму під час роботи пристрою.
  • Порт типу LAN або Wi-Fi модуль. Дають можливість перетворити накопичувач на міні-сервер з інформацією, доступ до якої можна відкрити користувачам мережі.

Читайте також:Рейтинг зовнішніх жорстких дисків на 2 TB

Вибір бренду

Звичайно, вартість зовнішнього жорсткого диска залежить і від компанії-виробника. Але надто економити не варто, тому що переплачує користувач не за «ім`я», а за якість компонентів і складання. Платити за надійність, більш тривалий гарантійний термін та довговічність, а також стабільну роботу та комфорт – це правильно. Ноунейми або дрібні фірми такого запропонувати не можуть, тому краще вибирати HDD, випущений під перевіреним брендом.

Нижче – топ-3 виробника зовнішніх вінчестерів, які стали популярними завдяки тому, що створюють якісні пристрої.

Western Digital (WD) - лідери на світовому ринку. Їхня продукція активно використовується і любителями, і профі. У 2010 році WD вдалося відібрати пальму першості у таких «монстрів» у виробництві накопичувачів, як Seagate. Одне з переваг зовнішніх жорстких дисків цієї марки – можливість роздільного запису типу RAID. Це забезпечує продуктивність високого рівня під час роботи з серйозним софтом. Балів до привабливості пристроїв, які випускає фірма, додає «дзеркальний» запис для захисту інформації.

защищенный от ударов внешний жесткий диск WDBJRT0020BBK-WESN

Silicon Power. Компанія, заснована у 2003 році, також має повне право перебувати у списку лідерів. Компактність, універсальність та комфорт – три причини вибрати зовнішній вінчестер цього виробника. Сумісність з більшістю ОС, індикація для зручності використання, фірмовий софт для швидкого та легкого резервного копіювання та інші приємні сюрпризи – це все про пристрої цієї марки.

портативный винчестер SILICON POWER Armor A60 3 TB

Lenovo — компанія, яка перебуває на варті конфіденційності. Бренд не потребує в рекламі. Його зовнішні жорсткі диски доброзичливі до будь-якої версії Windows. На користь вибору портативного накопичувача цієї фірми каже наявність моделей із цифровою панеллю для введення персонального пароля. До того ж з більшістю апаратів постачається чохол для транспортування: дрібниця, а приємно.

Жесткий диск LENOVO ThinkPad USB 3.0 Secure Hard Drive 1TB (0A65621)

НА додаток:ТОП-10 найкращих виробників зовнішніх жорстких дисків

Вибрати зовнішній вінчестер правильно – завдання нескладне. Головне – знати, скільки пам`яті необхідно і додати запас у пару-трійку гігабайт: якщо більше – не факт, що запас знадобиться, а гроші вже будуть витрачені. Швидкість, з якою обертається його шпиндель — теж індивідуальна штука, яка залежить від особливостей використання: часто й багато треба брати максимум, рідко не варто. витрачатися на варіант із таким параметром.

Що стосується формфактора та додаткових можливостей на кшталт захисту від ударів чи шифрування, тут все залежить від того, наскільки часто жорсткий диск доведеться переносити, наскільки секретні матеріали передбачається зберігати. Ну, і від суми в гаманці це також залежить. А ось що точно можна порадити, так це не скупитися на HDD крутого виробника: покупка пристрою невідомої марки, хай і дешевого, – занадто великий ризик.

Коментарі
Залиште коментар
S
29.10.2022 16:37

Super site. Ви мені реально допомогли з вибором. Дякую вам.

Категорії