Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як об'єднати диски в Windows 10 засобами ОС і за допомогою 3 утиліт

Дата публікації: 30.12.2022 10:58
Дата оновлення: 30.12.2022 11:15

Злиття дисків може допомогти, якщо, наприклад, хард невеликий та на його розділених частинах не поміщається об’ємна інформація. Об'єднання зазвичай не викликає труднощів, але скинути перед процедурою особливо цінну інфу на інший носій все ж таки варто.

як поєднати логічні диски

Як об'єднати розділи жорсткого диска через «Управління дисками»

Зліпити з двох розділів один вдається не завжди. Завдання відносно легко вирішується, якщо йдеться про логічні харди, а не про пару різних фізичних носіїв на одному комп'ютері. Ще одна умова — розділи повинні стикуватися, тобто С можна поєднати з D, але не з Е. Якщо потрібно з'єднати 3 логічні диски, для цього доведеться пройти два етапи злиття. Якщо між С і D є розділ відновлення, його потрібно видалити, а потім, після об'єднання С і D, створити заново.

Запобіжні заходи:

  • У процесі об'єднання дисків у Windows 10 вся інформація на D пропаде. Якщо там є щось цінне — файли потрібно перенести, наприклад, на С.
  • Не завадить потурбуватися про створення резервної копії особливо цінної інформації з обох «піддослідних» дисків. Для цього бажано використати інший носій, наприклад флешку.

Процедура об'єднання:

  • Тиснемо правою по «Цей комп'ютер», заходимо в «Управління».
  • Зліва давимо «Управління дисками».
  • Бадьоро клацаємо правою по D, і тиснемо «Видалити том».
  • Клацаємо ПКМ по С, вибираємо «Розширити том».
  • Тиснемо «Далі», після чого майстер завершить об'єднання.

процедура об'єднання дисків

Найкращі вінчестери: ТОП-5 найкращих виробників внутрішніх жорстких дисків (HDD)

Як об'єднати диски за допомогою утиліт

Як випливає з вищевикладеного, при поєднанні розділів можна обійтися і вбудованим функціоналом Microsoft. В цьому випадку нічого не потрібно звантажувати, але корисну інфу з диска-донора доведеться скопіювати вручну. Утиліти самі роблять копіювання. Також дискові менеджери вміють набагато більше, ніж Windows. Нижче будуть мініогляди трьох популярних прикладів, ув'язнених під роботу з вінчестерами. Коротка табличка з ними:

 
Безплатний функціонал для об'єднання дисків Автоматичне перенесення інформації з диска-донора Русифікований інтерфейс
Aomei Partition Assistant Standard + + +
NIUBI Partition Editor + + -
MiniTool Partition Wizard + + -

Цікава стаття: Хто і як винайшов перший жорсткий диск: 4 епохи історії HDD

Aomei Partition Assistant Standard

Йтиметься про безплатну багатофункціональну утиліту управління вінчестерами. Розробник подбав про можливість різних операцій над дисковим простором, про перенесення операційної системи на SSD/HDD та інше.

Завантажити додаток можна на офіційному сайті Diskpart в меню програм для домашнього використання. Після встановлення відкриється віконце з таблицею розділів. Обмеження на їхнє розташування такі ж, як і у разі запуску системного інструменту управління дисковим простором. Однак софт Aomei дає можливість не резервувати вміст другого розділу, все і так залишиться цілим. Як же об'єднати розділи жорсткого диска С і D без резервування? Алгоритм наступний:

  • Клацаємо правою по С, вибираємо «Злиття розділів».
  • Ставимо мишкою галочку на D, бадьоро тиснемо ОК.
  • Нічого не станеться, поки не натиснете «Застосувати» у верхньому кутку вікна.

багатофункціональна утиліта управління вінчестерами

Якщо в процесі роботи утиліта знайде помилки файлової системи, погодьтеся на їх автоматичне виправлення. Усі файли з D будуть перекинуті в папку C:\d-привод.

Збільшуємо додаткову пам'ять: Як збільшити файл підкачки, якщо ОЗУ — 4, 8, 16, 32 Гб

NIUBI Partition Editor 

До фряшних можливостей багатофункціональної утиліти відноситься: робота з розділами, включаючи об'єднання, приховування та клонування, а також тестування поверхні вінчестера, перехід з MBR на GPT, зміна файлової системи, безповоротне очищення носія.

Завантажити безплатну версію проги можна на вебсайті HDD-tool. Для об'єднання дисків достатньо додатку, що не потребує встановлення. Після запуску відкриється віконце з інтерфейсом, подібним до управління дисковим простором у Windows.

Можливості NIUBI щодо злиття розділів досить широкі. Можна:

  1. Поєднати два суміжні диски в один, як це вміє Windows. Порядок дій: клацніть правою по одному з розділів, що об'єднуються, клацніть пункт Merge Volume, позначте галочками С і D. Після цього залишається клацнути ОК і запустити процес натисканням кнопки Apply. Інфу зі зниклого розділу утиліта запише в окрему папку.
  2. Об'єднати несуміжні розділи. Припустимо, що між С та D знаходиться Е. Тиснемо правою на Е, вибираємо верхній пункт — Resize/Move. Перетягуємо E мишкою на вільне місце. Давимо ОК, запускаємо Apply. Тепер C і D можна об'єднати, як описано вище.

Можливості NIUBI

Розбираємось з 2-канальним режимом: Що таке двоканальний режим (Dual mode) оперативної пам'яті: гайд у 3 розділах

MiniTool Partition Wizard 

По функціоналу програма подібна Aomei та NIUBI. Розробник пропонує на безплатній основі користуватися найбільш запрошеними операціями з розділами. Є й платна версія, яка крім базових функцій вміє змінювати розміри кластерів, переносити Windows з MBR на GPT, змінювати ідентифікаційну інформацію розділів, створювати завантажувальний накопичувач та інше. Завантажити безплатну програму можна на сайті PartitionWizard у розділі софту для домашнього використання.

Тепер розглянемо, як поєднати диски C і D за допомогою MiniTool. Алгоритм наступний:

  • Клацаємо правою по С, вибираємо Merge.
  • Клікаємо по С, по next, по D, по Finish. Перед фінішуванням унизу, у рядку з folder name можна вказати своє ім'я папки, в яку MiniTool запише файли диска-донора.
  • Тиснемо Apply.
  • Прога запропонує перезавантажитись. Після завершення процедури буде видно результат.

MiniTool зручно використовувати в ситуаціях, коли не потрібно поєднувати диски, але потрібно змінити їх розміри. Припустимо, необхідно збільшити D завдяки С. У цьому випадку спочатку зменшуємо С, а потім переносимо дисковий простір, що звільнився в D. Для зменшення С в контекстному меню вибираємо Move/Resize. У вікні, що відкрилося, переміщенням повзунка зменшуємо розділ. Переходимо до D, заходимо до того ж пункту Move/Resize. Збільшуємо диск на простір, що звільнився, перетягуванням повзунка.

Сильні сторони прикладу: інформативний інтерфейс та швидка робота. Недолік — багато функцій винесено на платну версію. Втім, для розбиття/об'єднання дисків з головою вистачить безплатних можливостей.

прога MiniTool

Бувають ситуації, коли вінчестер сильно захаращений і операційна система працює погано. Її давно настав час перевстановити, а тут якраз додатковий привід з'явився у вигляді необхідності склеювання розділів. Відповідь на питання, як можна об'єднати диски в Windows 10, що глюче, не передбачає використання інтерфейсу встановленої ОС або утиліт сторонніх розробників. Після копіювання необхідної інформації з вінчестера на інший носій запустіть інсталяцію операційної системи з флешки. У віконці підбору розділу диск-донор прибиваємо, реципієнт розширюємо. Інсталюємо по новій ОС і всі необхідні програми, потім повертаємо заздалегідь збережені файли на ПК.

Розбираємось з сумісністю: Як підібрати сумісні материнську плату та відеокарту: гайд у 4 розділах

Коментарі
Залиште коментар
М
03.02.2023 21:30

Що робити, якщо кнопка «Розширити том» горить сiрим?

О
06.02.2023 09:56

Можливо треба видалити зайві розділи для відновлення.

Категорії