Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як зібрати ігровий комп'ютер, які комплектуючі купити: 3 варіанти на вибір

Дата публікації: 02.09.2015 00:00
Дата оновлення: 20.02.2023 13:21

Купувати готове складання ПК – не завжди вигідно. Справа навіть не в вартості, хоча такі рішення можуть коштувати дорожче, а в індивідуальному підборі комплектуючих: як знати, може, деякі функції користувачеві зовсім не знадобляться. Але як зібрати хороший ігровий комп'ютер? Зробити це нескладно. Головне – грамотно підібрати складові. І за ціною, і за характеристиками. Нижче наведено три варіанти збірок ПК для ігор різних рівнів: початкового, середнього та вищого. У кожному описі сумісні комплектуючі, щоб можна було порівняти та вибрати.

 как собрать игровой ПК

Ігровий комп'ютер початкового рівня

Бюджетний варіант складання ігрового ПК, який забезпечить комфортний геймплей у більшості сучасних хітів – це реально. А якщо ультрапресет графіки не має принципового значення — так все взагалі досить просто.

Процесор

Процесор – «серце» ПК. Він ватажок (разом з материнкою), а тому саме до нього підбирають решту комплектуючих. Початкова конфігурація ігрового комп'ютера передбачає досить широкий асортимент процесорів.

Рада: чотири ядра – оптимальний мінімум, але якщо бюджет зовсім обмежений, то можна вибрати і щось з меншою потужністю. Наприклад, два ядра і чотири потоки (Hyper Trading) — цілком життєздатне рішення.

Що можна купити з двоядерників шанувальникамінтелівської продукції
Модель Тактова частота
G4560 3,5 ГГц
G4600 3,6 ГГц
G4620 3,7 ГГц

Вказані вище процесори належать до лінійки Kaby Lake сьомого покоління і заточені під сокет 1151. При грамотно підібраних комплектуючих вони дозволяють з комфортом пограти в Rainbow Six Siege, Overwatch, GTA V і навіть Watch Dogs.

Примечание: Сore i3 цієї ж лінійки і покоління за характеристиками майже відрізняється від перерахованих вище пентіумів, але коштує дорожче. А от якщо взяти Core i3, але вже 8 покоління – то приріст продуктивності помітить навіть новачок.

Звичайно, якщо є можливість купити чотириядерний варіант – краще зробити це. Наприклад, щоб не вийшло дорого, можна вибрати Сore i3 сімейства Coffee Lake. У нього повноцінних 4 ядра 4 потоки. Працюють вони на частоті 3,6 ГГц. Уся лінійка заточена під сокет 1151V2. Без сумніву, таке рішення перспективніше, однак і вартість «кавників» буде набагато вищою.

процессоры INTEL Pentium G4560 3.5 GHz и AMD Ryzen 3 1200 3.1GHz

У любителів AMD з появою лінійки Ryzen 3 також з'явилася можливість вибрати ЦПУ, яке приємно дивує співвідношенням ціни та продуктивності. ДО вартих уваги моделей для складання

ПК початкового рівня відносяться:

  • 1200 c чотирма повноцінними ядрами і частотою 3,1 ГГц в стоку і 4 в бусті;
  • 2200G частотою 3,5 ГГц у стоку і 3,7 гігагерц у турбо режимі. Має 4 ядра і стільки ж потоків.

Як бюджетний варіант, можна розглянути свіжий Athlon 200 GE з двома ядрами, які працюють на частоті 3200 МГц.
Усі сучасні моделі процесорів від AMD сумісні із сокетом AM4.

Гровая карта

Незважаючи на те, що в деяких сучасних CPU досить продуктивне графічне ядро, без дискретної відеокарти насолодитися хітами сучасної ігрової індустрії, на жаль, не вийде. Благо асортимент девайсів дуже широкий. Кожен бажаючий зможе знайти відеокарту з прийнятними параметрами та ціною.

Корисно: Яка відеокарта краще – NVidia GeForce GTX 1050 або AMD Radeon RX 560

Серед «народних» моделей все ще актуальні Nvidia GTX 750 і 750 TI на 2 GB, проте 1050 в 2018 році – більш розумний вибір, особливо TI версії. Ще б пак, адже чотири гігабайти відеопам'яті проти трьох, а тим більше проти двох, як у випадку з GTX 750 TI, розкриють геймеру куди ширші горизонти. Було б несправедливо ігнорувати і моделі від AMD, які досі «огого». Наприклад, Radeon RX 470 4 GB або Radeon RX 560 2 або 4 GB.

Оперативна пам'ять для ігрового ПК

ОЗП мало не буває, проте, якщо йдеться про початкову конфігурацію для ігор, рекомендується мінімум 8GB. Частота оперативної пам'яті також має значення. Якщо в характеристиках планок вказаний показник хоча б 2400 МГц - вже добре, судячи з відгуків.

Варто пам'ятати і про те, що приріст продуктивності дає не стільки швидкість, скільки двоканальний режим. А значить, при двох встановлених планках по 4GB показники будуть вищими, ніж при використанні однієї на 8GB.

Рада: купувати ОЗП краще комплектом (китом), щоб не виникло проблем із сумісністю девайсів.

Материнська плата

Материнська плата – основа будь-якого складання. Перше на що необхідно звернути увагу – це сокет, він повинен збігатися із сокетом вибраного процесора. Найбільш доступна серія материнських плат – "Н": 110 процесорів серії Kaby Lake і 310 Coffee Lake. Це якщо мова про продукцію Intel. Для сучасних процесорів від AMD «економ» варіант – плати А-320. Це одне з найбюджетніших рішень для комп'ютерів на RYZEN.

материнские платы для начального игрового ПК MSI A320M PRO-VD/S и ASUS H110M-R/C/SI/White-Box

Жорсткий диск

Тут все досить просто:

  1. оптимальний мінімум, враховуючи «вагу» сучасних ігор – 1 TB, але краще купити HDD в двічі об'ємніше;
  2. показник швидкості, з якої крутиться шпиндель – 7200 оборотів.

Ось у принципі і все. З перевірених часом виробників можна впевнено рекомендувати WD, Seagate, Toshiba.

Допоможе з вибором: ТОП-5 кращих HDD на 2 TB – Рейтинг внутрішніх жорстких дисків на 2000 Гб

Якщо говорити про твердотільних накопичувачах, то приріст швидкості очевидний, проте для бюджетного ігрового Десктоп це не обов'язково. Поставити ССД можна і пізніше.

Блок живлення і корпус

ДБЖ – одна зі складових, на якій краще не економити. Оптимальний мінімум для бюджетних рішень – варіант із потужністю 500 Вт. Це із запасом, але він не завадить, тому що при перевантаженнях комп'ютер може взагалі згоріти. Плюс при апгрейді буде однією проблемою менше.

Рекомендація: від замикань і перепадів напруги також вкрай бажана. Брати ноунейми ризиковано. Користувачі радять звернути увагу на такі бренди, як CHIEFTEC та THERMALTAKE.

Важливо врахувати і те, чи потрібне картці додаткове живлення. Якщо так, потрібен блок з більшою потужністю.
Взагалі, щоб не мучитися з підбором правильного БП, можна скористатися онлайн-калькуляторами (в мережі їх багато). Це зручно, якщо відомі параметри всіх комплектуючих. Але й тут краще накинути трохи для запасу.

дешевый корпус для игрового ПК начального уровня CHIEFTEC Compact IX-01B (IX-01B-OP)

Який вибрати корпус? Для недорогого ігрового складання – будь-який, але треба враховувати пару моментів:

  1. Форм-фактори материнської плати, БП і корпуси повинні збігатися.
  2. Максимальна довжина відеокарти повинна бути не меншою за ту, що планує встановлювати користувач.
  3. Охолодження: одним вентилятором на процесорі не обійтися, так що краще придивитися до корпусів, оснащених кулерами.

Спаде: 9 головних критеріїв вибору хорошого SSD

Ігровий комп'ютер середнього рівня

Золота середина десктопних збірок – стабільні 60 FPS, плавний геймплей, високі і дуже високі налаштування графіки при солідному дозволі. Без потужного процесора не обійтися. Справа в тому, що деякі ігри вимогливі не тільки до відеокартів, а й до мультипоточності ЦПУ, особливо якщо йдеться про продукти ігрової індустрії з величезним відкритим світом, наприклад, про третій «Відьмак».

Зрозуміло, що хороший ігровий комп'ютер коштує більше, ніж економ версія. Потужність комплектуючих тут вища, та й загалом характеристики краще. Ну, хоча б майнінг-бум майже пройшов, бо скільки нервів він пошаркував геймерам, коли відеокартки різко піднялися в ціні. Але досить лірики.
Як вибрати процесор для ігрового ПК

Судячи з відгуків прихильників Інтел, звертати увагу варто на варіанти 7 покоління, а краще – на" кавові" варіанти восьмого. Тут уже є де розвернутися.

Так, i5 Coffee Lake володіє повноцінними шістьма ядрами + 6 потоками. Модель демонструє частоту 3,6 ГГц (4,3 Turbo), дозволяє встановити ОЗП до 64 Гб зразка DDR4, працює стабільно, має низький показник виділення тепла.

Для любителів розгону є версії з індексом «K». Приємним бонусом є інтегроване графічне ядро UHD 630, яке дісталося всій восьмій лінійці процесорів. Це, звичайно, не гарантія комфортного геймінгу, але «пересидіти» у разі виходу дискретного девайсу з ладу можна.

процессоры для игрового ПК среднего уровня Intel Core i5-8600K 3.6GHz и AMD Ryzen 5 1600 3.2GHz

Цікаво: за потужністю вищевказаний CPU – аналог Core i7 попередньої серії, а за вартістю все ще i5.

Альтернативним варіантом від AMD цілком може виступити RYZEN 5 1600 любителів розгону є версія з приставкою «X»). Та ж кількість ядер і та ж мультипоточність, підтримка такого ж об'єму оперативної пам'яті, що й у інтелівської версії, і велика частота — 3,2 ГГц у стоку — що ще потрібно.

Правда, у цієї моделі немає вбудованого відеоядра, але до суттєвих недоліків цей факт не відноситься, адже для ігрового комп'ютера все одно потрібна дискретка. Якщо правильно вибрати інші комплектуючі, то дуже високі та ультраналаштування графіки практично у всіх сучасних ігрових хітах гарантовані. Сумісний Ryzen 5 c сокетом AM4.

Цікаво: ПК або консоль: 7 аргументів на користь кожного з варіантів

Відеокарту

У зв'язці із зазначеними вище процесорами комфортний геймплей здатні забезпечити аж шість відюшек від популярних виробників.

NVIDIA
AMD
GTX 1050 TI НА 4 ГБ RX 480: при середньому ціннику дозволить отримати 8 Гб
GTX 1060 на 3 ГБ RX 570: економний, але все ще цілком актуальний варіант на 4 Гб.
GTX 1060 на 6 ГБ

видеоадаптеры для среднего игрового ПК GTX 1050 TI и RX 570 на 4 Гб

З таким «набором юного геймера» можна почуватися дуже комфортно, хоч у Far Cry 5, хоч у Watch Dogs 2, та й той же третій «Відьмак» можна не просто запустити для ознайомлення, а повноцінно вивчати відкритий світ і з головою занурюватись у сюжет.

НА додаток: 3 кращих виробника і 5 відеокарт NVidia GeForce GTX 1050 TI на 4 GB

Материнська плата

Сокет материнської плати має бути ідентичний сокету ЦПУ. В іншому випадку процесор просто не вдасться встановити. Для RYZEN оптимальний варіант – B350. Це модель середнього цінового сегмента, яка при необхідності дозволить розігнати процесор, якщо множник його розблокований. Для Intel Kaby Lake підійдуть B 250, 270, а для девайсів 8-го покоління – B 360 370.

Оперативна і внутрішня пам'ять

Оптимальний об'єм ОЗП для геймерської машини середнього рівня – 16 Гб. Є випадки, коли вистачає й восьми, але сучасні ігри так рідко дозволяють. Та й шкода за такої солідної конфігурації обмежувати потенціал системи недоліком оперативної пам'яті.

Что стосується жорсткого диска, то тут все елементарно: об'єм мінімум 1 ТБ, швидкість обертання шпинделя – що вище, то краще. Але під операційну систему рекомендується купити твердотільний накопичувач менш ніж на 120, а краще на 240 Гб. Ресурсоємні програми, ігри, старт ОС — усі ці операції виконуватимуться значно швидше.

Корпус і БП

Вибір корпусу ігрового комп'ютера – це не просто покупка коробочки для комплектуючих, адже корпус – стиль усієї збірки, який здатний підкреслити індивідуальність користувача. Головне, щоб форм-фактор материнки та блоку живлення відповідали, а ще й довжина відеокарти.

Не менш важлива ефективна охолоджуваність комплектуючих, і тому з нижнім розташуванням БП Місце для кабель-менеджменту також не завадить.

600 ваттный блок живлення CHIEFTEC Eco

На блоці живлення заощаджувати вкрай не рекомендується. Потрібно брати лише перевірених виробників, як, наприклад, CHIEFTEC, THERMALTAKE. Також важливо вибрати варіант із запасом у 20-30% від необхідної потужності. Для середнього ігрового ПК 500 або 600 Вт саме те.

Ігровий комп'ютер вищого рівня

Для складання «Цар-ПК» потрібен пристойний бюджет, адже потужний комп'ютер вимагає крутої начинки, а її ціна досить висока. Але і результат здатний вразити навіть найвибагливішого геймера. А ЯК інакше, якщо високі та ультраналаштування графіки в 4К РОЗДІЛЬНІЙ здатності (якщо є підходящий монітор), найсучасніші ігрові хіти з референсним показником в 60 FPS – це мінімум, на який вдасться розраховувати.

Який процесор купити для суперігрового ПК

Для топової збірки відмінно підійде Core i7 Kaby на сокеті 1151 або Coffee Lake на сокеті 1151 (V2). У другого варіанта є самі шість ядер, але вже 12 потоків. Але у випадку з" кавовим" інтелом цілком можна рекомендувати і Core i5 – шестиядерний шестипотоковий" монстр", який, по суті, є аналогом Core i7 лінійки Kaby Lake.

Рада: якщо передбачається розгін, варто придивитися до версій з індексом «K».

Не менш значні варіанти для найкращого ігрового комп'ютера пропонує і AMD. Повз таких монстрів як RYZEN 7 важко пройти. Наприклад, у 1700 на борту 8 ядер, а потоків вдвічі більше.

процессоры для топовой сборки игрового ПК Coffee Lake на сокете 1151(v2) и AMD Ryzen 7 1700 3,0ГГц


GPU і {{174}ОЗП}} Для конфігурації топового рівня потрібна відповідна відеокарта. Відмінні – уGTX 1070, GTX 1080/1080 TI. Не менш круті характеристики і у RADEON RX 580. Об'єм відеопам'яті у всіх представників – аж вісім гігабайт. Цього з головою вистачить, щоб викрутити всі налаштування у грі на ультрапозначку.

 топовые видеокарты для топового игрового ПК — GTX 1070, GTX 1080/1080 TI, RADEON RX 580

Частота оперативної пам'яті 3000-3300 Мгц у разі — те, що треба. Не менше 16 Гб ОЗП дозволить досягти бажаних результатів, але краще все ж таки збільшити об'єм. «Ігровий цех» розвивається реактивними темпами і збирати найпотужніший системник необхідно з огляду на цей факт.

Як вибрати материнську плату

Головне – сумісність з комплектуючими та наявність достатньої кількості портів для підключення всіх необхідних пристроїв. Але щоб зібрати найкращий комп'ютер, треба й материнку поставити круту. Для AMD радять вибирати варіант з індексом «X», а для Intel – комплектуючі Z-серії. Це топовий сегмент, який відрізняється не лише якістю, а й тим, що вся серія призначена для розгону.

Жорсткий диск

Модель HDD, здатна вмістити пару терабайт, точно не завадить. Але якщо вже йдеться про топове залозі, то без SSD тут не обійтися. І без того спритний ПК навчиться «літати», і це безумовно плюс. Ресурсоемкий софт, «важкі» ігри будуть реагувати на команди користувача моментально. Оптимальний мінімум, але не межа, для складання такого класу – SSD на 480-512 Гб.

Вибір ДБЖ і корпусу

Якісний і потужний блок живлення – запорука стабільної роботи системи та безпеки. Для суперкрутого складання просунуті геймери рекомендують купувати варіант на 600 Вт як мінімум, а краще — більше, як у цього красуня, що світиться.

 блок живлення Thermaltake Smart RGB 700W

Поради:
1. Розраховуючи потужність комплектуючих, важливо врахувати, чи потрібно дискретному відеоадаптеру додаткове живлення. Необхідний запас – +30% до отриманих обчислень.
2. Сертифікат захисту (Gold 80/90, Platinum 80/90) – плюс безпеки.

Примітка: цифри свідчать про ККД блоку живлення.

3. Для зручності варто звернути увагу на БП модульного типу. Можливість зменшити кількість проводів у системному блоці зробить кабель-менеджмент максимально зручним, та й у корпусі з прозорою стінкою віконцем всі «начинки» виглядатимуть презентабельніше.

Що стосується вибору корпусу, то крім зовнішнього вигляду важливо звернути увагу на якість охолоджуваності комплектуючих: наявність і розмір вентиляторів, максимальна кількість, яку можна вмістити в корпус, – все це важливо. Не завадить і наявність пилових фільтрів.

Читайте також: Не заряджається ноутбук: 5 основних причин і більше 10 способів вирішення

Поради зі збирання

1. Охолодження
Часто при виборі комплектуючих користувачі не замислюються про важливість якісного охолодження. Незалежно від рівня ПК та показників TDP процесора та відеокарти «боксовий» вентилятор не завжди здатний впоратися з температурою, особливо в літню спеку.

 воздушное охлаждение Thermaltake Pure S 12 и CHIEFTEC Thermal Killer AF-0925PWM

Якісне охолодження – це плюс до стабільності роботи та довговічності начинки системника. Якщо говорити про повітряне охолодження, то воно підбирається, виходячи з показників тепловиділення, але краще мати невеликий запас. На водяному охолодженні варто економити. Якість матеріалу дешевих варіантів залишає бажати кращого, і тому можливість «втопити» новий ПК вкрай висока.

жидкостное охлаждение корпуса THERMALTAKE Water 3.0 Riing Red

2. Розташування БП

Справа у бренді (ноунеймам, з досвіду багатьох, довіряти взагалі варто), а й у розташуванні. Крутість нижнього розташування блоку живлення – це не просто хитрощі маркетологів. Показники температур у системі з таким блоком значно нижчі, а отже, для заліза створені комфортні умови і прослужить воно довше.

корпуса с нижним расположением БП Libra LF-01B и Core V71

3. Розумна економія

Збираючи крутий ігровий комп'ютер, можна значно заощадити, але робити це потрібно з розумом. Купувати топову або передтопову відеокарту у зв'язці зі слабким процесором – не зовсім правильне рішення. Але взяти простеньку ОЗП БЕЗ радіаторів, а на зекономлені гроші ще одну таку ж — ТЕ, що треба. Адже Зовнішній вигляд не важливіший за продуктивність, а 16 Гб краще, ніж вісім.

Те саме стосується і дизайну начинки. Наприклад, переплачувати за білу материнку, прозорий корпус та RGB підсвічування — розумно, якщо є пристойний грошовий запас. Але якщо є можливість купити потужніший процесор або відеокарту, встановити додаткове охолодження – краще зробити це. Який толк від «новорічної ялинки» із вбудованою графікою, якщо їй користуватися неможливо?
Все це підводить до відповіді на споконвічне питання: скільки коштує зібрати гарний ігровий комп'ютер. Насправді можна зібрати варіант на будь-який смак і гаманець. Головне — підбирати з розумом, і тоді навіть якщо ПК буде начинено топовими комплектуючими, ціна задоволення від його використання буде виправдана.

НА тему: ТОП-10 кращих ігрових моніторів

Вище наведено приклади ігрових збірок комп'ютера у різних цінових категоріях. Яку конкретно начинку вибрати – вирішувати тільки користувачеві, але поради з цієї статті допоможуть отримати такий ПК, який не кладе в роботі, та й в іграх, зрозуміло. Використовуючи рекомендації з тексту, можна зібрати комп'ютер, який дозволить насолоджуватися геймплеєм. Варіанти середньої та вищої категорії можна не апгрейдити кілька років. В будь-якому випадку кожна зі збірок дає простір для модернізації.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії