Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як дізнатися сокет материнської плати через комп'ютер – 4 простих способи

Дата публікації: 29.06.2019 10:05
Дата оновлення: 29.06.2019 10:05

Що таке сокет? Для чого він потрібен материнке? Про це розповідає гайд. У ньому також міститься кілька методів, які допоможуть дізнатися, що за сокет розміщений на платі.

 материнская плата

Читайте також: Що таке материнська плата в комп'ютері і на що вона впливає: 5 пояснюючих розділів

Що таке сокет материнської плати

Socket – квадратний роз'єм, куди стає центральний елемент будь-якої збірки – процесор. Розташований порт зазвичай в центрі або ближче до верхньої частини плати.

Рекомендація: меломанам підійде варіант з підтримкою багатоканального звучання, наприклад, MPG Z390 формат 7.1.

Потрібно знати:

1. Роз'єм у обираних користувачем материнки і CPU повинен бути ідентичним, інакше поставити останній в плату не вийде. З цієї причини потрібно звертати увагу на параметри компонентів і на виробника.

2. Більшість роз'ємів вже втратили актуальність, хоча все ще є у продажу. Застарілі моделі підходять для простих збірок, але якщо потрібен продуктивний комп'ютер, необхідно підібрати сучасний варіант. Тут нічого складного немає: у AMD це AM3 + і АМ4, уX470 GAMING PLUS, А у Інтел – ТИСЯЧУ СТО п'ятьдесят-один, як УSTRIX Z390-E, і 1151V2.

как выглядит сокет материнской платы

В тему: Сумісність процесора і материнської плати – як підібрати комплектуючі: гайд в 3 розділах

Як дізнатися сокет материнської плати

Нижче наведені варіанти, які допоможуть визначити тип роз'єму як за допомогою спеціального ПО, так і без нього.

Переглянути в документах

ДО будь-якої системної плати додається інструкція, де є вся необхідна інформація про товар. У ній або на коробці можна подивитися, який сокет стоїть на материнке. Крім того, дізнатися цю інформацію можна в характеристиках на сайті виробника або в магазині, де було куплено пристрій.

Рада: якщо потрібна сучасна ігрова плата, то буде відмінним вибором. У неї є чотири слота під оперативу, два – під швидкісні ССД формату М.2 і підтримка декількох відеоадаптерів.

Візуальний огляд материнської плати

На більшості материнок поруч з сокетом вказано його тип. Цей спосіб простий і особливо ефективний, коли потрібно визначити сумісність компонентів на етапі підбору комплектуючих.

 мощная игровая материнская плата TUF B360-PRO_GAMING с сокетом 1151

Визначення по моделі процесора

Можна діяти навпаки. Ознайомившись з технічними параметрами ЦП, можна дізнатися, з яким сокетом він сумісний.

Можна зайти на сайт виробника або ж в інтернет-магазин, в якому є такий товар і ознайомитися з характеристиками цікавить CPU. Як і у випадку з платою, інформація також вказується на коробці або в комплектної документації.

Пригадується: дізнатися чіпсет материнської плати – 3 способи

Програмні засоби

Визначити тип роз'єму через комп'ютер – не означає розбирати його. Є чимало утиліт, за допомогою яких можна подивитися, що за soket стоїть на материнке. Нижче – три найзручніших варіанту.

Everest

Софт створений для перевірки і налаштування роботи апаратної і програмної частини збірки з метою оптимізації системи. Представлена у вигляді: платної версії з пробником, яким можна безкоштовно користуватися місяць.

Everest

Цікаво: є моделі, в які встановлюється два «каменю». Вони призначені для серверів. Наприклад, WS C621E SAGE двома сокетами, а також дванадцятьма гніздами для оперативки.

У розширеній версії софт надає користувачеві докладний звіт про систему, який може зайняти більше сотні сторінок. Тут не тільки можна дізнатися, що за комплектуючі стоять в комп'ютері, які їхні характеристики. У нього також інтегрований ряд допоміжних модулів для проведення тестів і оцінки стану, продуктивності. У пробної безкоштовної версії звіт не такий детальний.

Дивіться також: Яку материнську плату вибрати – 8 ключових критеріїв

CPU-Z

Ще одна гідна уваги утиліта, яка дозволяє отримати інформацію про ПК. Проста у використанні програма видає користувачеві звіт про процесор, материнке і інших компонентах.

Рада: щоб не витрачатися на вай-фай адаптер, можна придбати материнку з вбудованим модулем. Z390 AORUS ULTRA якраз такий варіант.

CPU-Z

Інформація по материнській платі
Інформація по центральному процесору
Виробник, модель і ревізія. Назва процесора.
Дані про підсистему BIOS. Техпроцесс.
Чіпсет (північний і південний міст) і датчики. Внутрішня і зовнішня частоти, множник процесора, напруга ядра.
Графічний інтерфейс. Інформація про кеші і інші характеристики.
Сокет. Сокет.

AIDA64

Популярний і досить потужний інструмент для проведення тестування системи, отримання розгорнутої інформації про її компонентах.

Чим гарний софт:

  • Ефективні тести продуктивності і стану комплектуючих з можливістю порівняння даних з референтними показниками.
  • Інформація користувачеві надається саме про поточний стан елементів – в реальному часі.
  • Все параметри ОС, діскреткі, «матері» і ЦП.

AIDA64

Інструкція: Установка процесора на материнську плату: 3 кроку

Як видно, дізнатися через ПК, який тип роз'єму у материнки – не така вже й складність. Всі наведені тут способи досить прості. Скориставшись будь-яким з них, можна спростити собі задачу по підбору підходящого ЦП.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії