Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як працює робот-пилосос і що у нього всередині: гайд в 2 розділах

Дата публікації: 15.07.2019 08:50
Дата оновлення: 15.07.2019 08:50

Коли в 1956 році Роберт Хайнлайн у своєму романі «Двері в літо» описав робота, що виконує безліч домашніх турбот, така ідея здавалася незбагненним Вигадкою. Але що можна побачити ЗАРАЗ?Робот-пилосос переміщується, легко уникає будь-які перешкоди на шляху, чистить і навіть миє підлогу. Інноваційна техніка розпізнає перепади висоти і тому не падає зі сходів.

Роботы-пылесосы

Той же Philips SmartPro Active не вимагає втручання людини. Він без сторонньої допомоги рухається по заданій настройками траєкторії і по завершенню збирання повертається до зарядного пристрою. Але як працює робот-пилосос і що у нього всередині? Давайте спробуємо розібратися.

Читайте також: Пилосос або робот-пилосос: що краще вибрати – порівняння техніки по 4 пунктам

Принцип роботи робота-пилососа

Почати варто з конструкції тямущого гаджета. Розробники добряче попрацювали над тим, щоб прилад був доречний в будь-якій квартирі, не займав багато місця і вільно проходив під стільцями, столами і диванами.

Роботизированний пилосос на кшталт V55 схожий на плоску шайбу круглої форми (але бувають і інші варіанти). Діаметр пристрою може варіюватися від 25 до 30-35 см. Висота приладу складає 9-13 см. У компактності роботи-пилососи найчастіше виграють у звичайних моделей.

 Устройство робота-пылесоса

Щітки

Спостерігаючи, як по підлозі рухається робот-пилосос, хочеться дізнатися, як працює маленький гаджет і який принцип роботи у головних чистячих елементів ㄧ щіток. Залежно від різновиду і типу моделі, пристрій може мати від 1 до 3 щіток.

Найчастіше робот-пилосос оснащений такими різновидами щіток:

  • з ворсовим покриттям ㄧ потрібна для боротьби з пилом, шерстю тварин і невеликими забрудненнями;
  • з гумовим покриттям ㄧ справляється з великим сміттям, піском і брудом з вулиці.

Ці елементи схильні до високого ступеня зносу і періодично потребують заміни.
можна розділити за типами на бічні і основні.

Критерії для порівняння
Основні щітки Бічні щітки
Матеріал Щетинистий ворс, нейлон Гума, невеликий ворс
Наявність Є у всіх роботах-пилососах Присутні в більшості моделей
Призначення Потрібні для усунення бруду, шерсті домашніх тварин, волосся. Потрібні для ефективного очищення важкодоступних кутів, ділянок уздовж стін і меблів.

Щітка ー невід'ємна частина конструкції будь-якого робота-пилососа. Вона входить в основу засобу для чищення модуля, який розроблений для універсальної прибирання різних поверхонь.

Колеса

Відео, як працює робот-пилосос, бачив кожен, хто хоч трохи знайомий з побутовим приладом. Звичайно, все звертають увагу на те, як безшумно і впевнено гаджет рухається по квартирі.

Маневреність пилососа забезпечують невеликі колеса. Прилад оснащений відразу трьома або чотирма колесами. Два бічних задають рух, а переднє і/або заднє є допоміжними і більш точно направляють пилосос.

Важливий момент полягає в тому, що колесам не потрібно обертатися навколо горизонтальної осі. Зміна напряму відбувається за рахунок передачі крутного моменту боковому колесу. А це відбивається на спритності переміщення «розумного» робота.

 Детали робота-пылесоса

Мотори

Інноваційна техніка на КШТАЛТSamsung VR10M7030WW EVпрацює від акумулятора. Батареї вистачає зазвичай на кілька годин роботи. Для того, щоб робот-пилосос довго функціонував, мотори девайса повинні бути невеликої потужності (приблизно до 100 Вт).

Як правило, прилад оснащений парою моторів для роботи щіток, керування і руху коліс.

В тему: 4 основні критерії вибору пилососа для будинку

Кондиціонер і резервуари

Все побутові роботи для прибирання можуть похвалитися функцією кондиціонування повітря. Очищення відбувається завдяки затримці пилу за допомогою фільтрів. Вони теж з часом зношуються і потребують заміни.

Умовно всі фільтри можна розділити на 3 типи:

  1. Сітчасті ー чудовий варіант для затримки крупних частинок сміття. Чи не усувають повністю пил в повітрі.
  2. HEPA-фільтри ー самі високоефективні з усіх різновидів. Утримують до 95% відсотків навіть самих дрібних частинок. Такі багатошарові фільтри використовують для пилососів, а також в системах вентиляції і кондиціонування.
  3. Антибактеріальні ー спеціальне просочення фільтрів не просто очищає приміщення, а усуває всі шкідливі бактерії. Використовується в сегменті дорогих приладів.

Різновидів даного очищає елемента досить багато. Тому змінити фільтр на відповідний за характеристиками зазвичай не складає труднощів.

Принцип работы робота-пылесоса

Важливо: причини, чому пилосос не всмоктує пил – що робити, як вирішити проблему?

А як працює принцип збору сміття у робота-пилососа? Де зберігається вся зібрана грязь (і вода у девайсів з функцією миття підлог)? Відповідь проста: апарат оснащений вбудованим відсіком для сміття. У миючих моделей, крім нього, є ще резервуар для води і очищувальних засобів.

Ємність для збору пилу і бруду підбирається з урахуванням площі приміщення:

  • до 50 м2 ー об'єм близько 0,3 літра;
  • до 70-80 м2 ー близько 0,5 літра;
  • 80 і більше м2 ー від 0,5 до 1 літра.

Від розміру резервуара залежать габарити приладу і тривалість його роботи. Так, робот-пилосос, розроблений для прибирання невеликих квартир, може не встигнути прибрати приміщення в 100 м2 до повного наповнення сміттєвого резервуара. Тому важливо реально оцінювати площу, на якій доведеться працювати роботизованому помічникові.

Як працює робот-пилосос: навігація

Напевно, найцікавіше, що є в роботі-пилососі – це його система навігації. Від якості навігації залежить, наскільки швидко побутової робот буде орієнтуватися в просторі і як добре виконувати свої обов'язки.

Спостереження наживо і відеоподсказкі вже говорять про те, як працює робот-пилосос, розкриваючи основні принципи руху девайса (наприклад, моделі SmartPro Easy FC8794/01).

Вся робота пристосування залежить від 4 типів навігації:

  • зовнішні датчики;
  • лазерна навігація;
  • відеоспостереження;
  • датчики для прибирання.

Бюджетні моделі можуть бути оснащені декількома найнеобхіднішими сенсорами. Просунуті агрегати мають сканер наближення і багато інших. Що ж допомагає роботам-пилососів фіксувати забруднення і уникати перешкод на шляху?

Пізнавально: пилосос або звичайний – що краще: 4 підказки в допомогу покупцям

Зовнішні датчики

Зовнішні датчики потрібні, щоб сканувати простір, уникати перешкод і вибудовувати оптимальний маршрут для пересування.

Тип датчика
Для чого потрібен
Контактний Для обходу перешкод при зіткненні.
Безконтактний Реєструє перешкоду і дозволяє зупинитися до зіткнення.
Ультразвуковий далекомір Працює за принципом ехолокації і виключає можливість удару об стіни і меблі.

Зовнішні датчики дозволяють зберегти робота в цілісності і вберегти його від зіткнень з меблями.

Лазерна навігація

Самий просунутий тип орієнтування в просторі, передбачає можливість побудови карти приміщення. Спеціальні лазерні далекоміри фіксують відстань до стін, меблів та зберігають дані в пам'яті пристрою.

Ще вони допомагають вибудовувати віртуальні стіни. Віртуальна стіна ー це спосіб поділу простору на зони, де потрібна прибирання і території, де допомога робота не вимагається. Таким чином девайс прибирає будинок за певним алгоритмом і очищає все кімнати по черзі.

 Принцип движения робота-пылесоса по заданной траектории

Відеокамери

Якщо говорити про те, наскільки ефективно працює робот-пилосос, то відгуки користувачів відзначають чималу роль відеокамер для проведення якісного прибирання.

Камера встановлюється у верхній, найвищій точці панелі і сканує інформацію зі стін, підлоги, стелі і меблів. Рухається Такий прилад за прямими лініями і по черзі переходить від кімнати до кімнати.

Прибирання сміття

Основне завдання роботизованого пилососа ー очищення поверхонь. Як це зазвичай виглядає? Бічні щітки змітають зібрану бруд до центральної щітці, яка збирає всередину робота весь скопилася сміття. З головної щітки сміття всмоктується за допомогою повітря і відправляється в сторону спеціального резервуара. Назовні виходить вже відфільтрований, очищений від пилу повітря.

Це корисно дізнатися: Неприємний запах з пилососа: 6 рішень, як позбутися

Щоб робот-пилосос дійсно приносив користь, потрібно знати, якими принципами девайс керується в роботі. Навіть така технологічна новинка, як робота-пилососа iLife A4S все ж вимагає мінімального участі людини. Заміну фільтрів, чистку резервуара для сміття і наповнення ємності для води виробляє власник. Головне, що такий помічник допомагає заощадити власний час і підтримує будинок в чистоті.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії