Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно користуватися електрорубанком – 5 хитрощів

Дата публікації: 27.08.2019 09:10
Дата оновлення: 27.08.2019 09:10

Рубанок – незамінний інструмент для професіоналів і любителів теслярства. НА відміну від ручних, електричні моделі набагато безпечніше і зручніше в експлуатації. З його допомогою неотесаний шматок дерева легко стає заготівлею з ідеальною рівною поверхнею. Тому електрорубанок використовують як в побуті, так і в професійних майстерень.

Модели электрорубанков

Плотніков в допомогу: як вибрати інструмент для будинку – 6 основних критеріїв

Що таке електрорубанок

У виробництві дерев'яних виробів не обійтися без стругання і точної обробки пиломатеріалів . Використання електрорубанка в теслярством дозволяє усунути дефекти поверхні дерева, роблячи її рівною і гладкою. При цьому процес тонкої обробки дощок – зовсім не важкий і займає мало часу, що дає можливість виконувати роботи в короткі терміни без особливих зусиль.

Щоб зрозуміти, як користуватися електрорубанком (наприклад, Диолд або Bosch PHO 1 500), слід ознайомитися з його будовою і принципом роботи. Інструмент має компактні розміри, легкий в управлінні. Конструкція включає:

  • корпус з рукояткою;
  • лижі (або опорну передню і задню плити);
  • ножі для стругання;
  • редукційний механізм;
  • електродвигун;
  • пристрій для збору відходів з патрубком;
  • механізм контролю глибини стругання з перемикачем;
  • важіль увімкнення;
  • блокировочную кнопку;
  • блок живлення – електрокабель, акумулятор.

За сферою застосування електроінструменти умовно поділяють на побутові та професійні. Останні зазвичай мають більшу потужність, можуть використовуватися фахівцями для виконання специфічних складних завдань по обробці пиломатеріалів у виробництві. Перші – легше і дешевше, але не такі потужні.

Профессиональные и бытовые электрорубанки

Працюють такі рубанки за рахунок вбудованого в корпус електродвигуна, що значно полегшує процес обробки дощок. При цьому завдяки наявності патрубка стружка і пил потрапляють безпосередньо в мішок для збору сміття, залишаючи чистоту на поверхні. Харчуються такі інструменти, як електрорубанок Bosch GHO 26-82 D, від розетки через електрокабель з виделкою або від акумулятора.

Підготовка до роботи з електрорубанком

Перед тим, як в перший раз почати працювати з електрорубанком, потрібно вивчити інструкцію по експлуатації пристрою і врахувати особливості конкретної моделі. Щоразу до початку користування інструментом необхідно перевіряти:

  • чи немає якихось ушкоджень на корпусі, кабелі, ножах;
  • чи надійно закріплені ріжучі елементи;
  • чи не засмітилися механізми.

Також не можна нехтувати правилами безпеки. Для роботи з електроінструментом необхідно вибирати відповідний одяг – рукава і інші деталі не повинні заважати, звисати. Потрібно не допускати натягу кабелю живлення: якщо його довжина обмежена, то знадобиться подовжувач. Також важливо добре зафіксувати дошку або інші пиломатеріали на робочій поверхні.

Правильная одежда и защита на глаза во время работы с инструментом

На замітку: 7 разів відміряй – і почитай інструкцію: чому важливо вивчати посібник з експлуатації

Перевірка і регулювання положення передньої плити

Щоб дізнатися, як правильно користуватися електрорубанком , наприклад, МОДЕЛЛЮMakita N1923B, слід спочатку уважно вивчити підготовчі етапи роботи. Процес налаштування та контролю передніх плит – важливий момент в роботі. Саме з цих дій починається підготовка до використання пристрою. Для цього необхідно вимкнути електроживлення і підготувати накладку – лінійку або скло відповідних розмірів.

Далі фіксуємо передню плиту, перевернувши пристрій, прокруткою барабана закріплюємо ніж у верхньому положенні. Лінійкою перевіряємо паралельність передньої плити і підошви. Нерівність позиції може бути викликана засміченням деревними відходами або тривалим терміном експлуатації без профілактичних робіт.

Для регулювання необхідно провести наступні дії:

  • відкріпити рукоятку з передньої підошвою від корпусу;
  • усунути засмічення всередині звільненого відсіку пристрої;
  • провести змащення механізмів;
  • зібрати електрорубанок;
  • здійснити повторну перевірку паралельності.

Регулювання положення ріжучої кромки

Перед тим, як працювати з електрорубанком по дереву, необхідно відрегулювати розташування ріжучої кромки по відношенню до підошви інструменту. Рівень зовнішньої частини ножів залежить від типу ріжучого елемента і глибини необхідного стругання, яка змінюється ручкою-перемикачем з мінімальним кроком близько 0,1 мм. Виступаючий фрагмент леза (зазвичай це 0,5-1 мм) повинен знаходитися в паралельному до плити електроінструменту положенні, на одній відстані. Налаштування відбувається в кілька етапів.

Для даної процедури злегка розкручують болти кріплення, за допомогою ексцентриків домагаються потрібної висоти ножів, фіксують їх і перевіряють. Якщо в моделі кілька ріжучих компонентів, їх слід встановити однаково, скориставшись штангенциркулем або лінійкою. Коли все зроблено вірно, барабан легко обертається.

Читайте також: вибрати електрорубанок?

Перевірка установки ножів

Залежно від завдання ножі можуть бути прямими, хвилястими, з заокругленим кінцем. При правильному розташуванні поворот барабана проходить легко, без ривків і труднощів, лезо трохи стосується лінійки. Коли ріжуча частина не дістає до накладки, виштовхує її вгору або зачіпається за підошву, слід відрегулювати положення кромки. Для цього використовують накладку, яку кладуть на підошву.

Проверка установки ножей

Перед тим, як почати користуватися електрорубанком начебто моделі Sparky P82-35, потрібно повторити перевірку, при необхідності – заново провести регулювання.

Робочі положення електрорубанка

Існують два основних положення: стаціонарне і мобільне. Кожне має свої особливості:

Особливості
Стаціонарне Мобільний
Метод роботи інструментом Кріпиться нерухомо до робочої поверхні Рухається вручну
Принцип стругання Дерев'яний елемент пересувається майстром Інструмент рухається уздовж закріпленого пиломатеріалу
Перевага Зручно працювати з короткими заготовками Дуже добре справляється з дошками великий довжини

Почитати про інший інструмент можна тут: Як вибрати болгарку для домашнього використання – 10 основних критеріїв

Обробка поверхонь

Хоча основне завдання героя статті – стругання, він має додаткові можливості в застосуванні. Наприклад, з його допомогою можна зрізати фаски, робити пази, вибирати чверті, шліфувати поверхні. Щоб домогтися отполірованності без виступів, западин і шорсткостей, слід уникати різких рухів і ривків.

Обработка поверхности электрорубанком

Також можна скористатися деякими хитрощами при роботі:

  1. Переміщати агрегат або дошку не поспішаючи, з однаковим зусиллям.
  2. Не допускати потрапляння відходів під плиту, стежити за її паралельним становищем щодо пиломатеріалу.
  3. Вибирати дерев'яну деталь довше необхідної заготовки, щоб зрізати неідеальні кінці.
  4. Тверді дерев'яні елементи слід стругати поетапно, вибравши маленький показник глибини, з кожним разом досягаючи кращого результату без перевантаження двигуна.
  5. Глибину обробки міняти в залежності від початкового рівня рівності дошки.

Необхідно пам'ятати про деякі нюанси при обробці дерева. Наприклад, під час роботи категорично не можна допускати зміни кута нахилу і нерівномірних зусиль при натисканні. Інакше наслідки – хвилястість, шорсткість на поверхні при фальцюванню і круглий торець при фаске – не змусять себе довго чекати.

Буде цікаво почитати: вибрати електролобзик для будинку: 5 правил і порад

Як і у випадку з будь-яким інструментом, якщо правильно працювати з електрорубанком, взяти, наприклад, Metabo HO 26-82, використовувати всі його переваги, можна значно розширити сферу його використання. Роботи, які можна виконати – це гармонійне поєднання можливостей конкретної моделі і майстерності тесляра. Тільки зрозумівши принципи функціонування інструменту, відповідально підійшовши до підготовчих етапах, можна приступати безпосередньо до робіт. При цьому необхідно не забувати про правилах експлуатації і безпеки.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії