Любителі азійської кухні помічають, що вдома власноруч приготовані страви виходять не так, як у ресторані. Овочі — м'які замість хрустких, м'ясо — тушковане, а не підсмажене, і все це занадто довго готується.
Проблема часто не в рецепті, а в посуді. Звичайна сковорідка не справляється із завданнями, для яких придумали WOK. Результат — втрачений час, зіпсовані продукти та розчарування в домашній азійській кухні. Смак і текстура страв безпосередньо залежать від температури й техніки смаження — а це неможливо без правильного посуду.
Але хороша новина в тому, що сковорідка ВОК здатна все змінити. З нею реально приготувати вечерю в стилі stir-fry за лічені хвилини, з мінімальною кількістю олії та насиченим смаком. Головне, знати, як правильно вибрати сковороду WOK.
Що таке сковорода ВОК
WOK (ВОК) — це глибока сковорідка з напівкруглим дном і високими, похилими стінками, популярними в Китаї. Вона призначена для швидкого обсмажування продуктів на сильному вогні (не на маленькому!) з постійним помішуванням — техніка stir-fry. Завдяки своїй формі такий посуд рівномірно розподіляє тепло і дає можливість готувати за лічені хвилини, зберігаючи соковитість і хрустку текстуру продуктів.
У Китаї WOK — це універсальний кухонний інструмент. У ньому смажать, варять, тушкують, готують супи, локшину, навіть парять на спеціальній решітці. У китайців він часто замінює більшість іншого посуду. У Японії та Кореї ВОК теж популярний, але частіше використовується для смаження локшини, овочів і м'яса. При цьому краще більш плоскі моделі, адаптовані під місцеву кухню. У Європі та США такий різновид сприймається як «спеціалізована пательня для азійських страв». Його використовують переважно для приготування stir-fry, каррі та локшини. Часто можна зустріти моделі з плоским дном — під кухонні плити.
В Україні ВОК стає популярнішим як модна альтернатива звичній сковороді. Його обирають через можливість швидко та смачно готувати на газу чи індукції, та отримувати смак страв як у ресторані.
Користувачі часто запитують: «Чим WOK відрізняється від сковорідки Tefal і Ardesto»? Відповідь очевидна — формою і способом готування. У неї високі скошені стінки й округле або звужене дно. Така форма дає змогу рівномірно розподіляти тепло і швидко перемішувати продукти — їх буквально «підкидають» у процесі готування.
Сковороди Ardesto і Tefal — це бренди, орієнтовані на повсякденну європейську кухню, де панують універсальність, комфорт і простота в догляді. Їхній посуд із плоским широким дном і антипригарним покриттям, що зручно для смаження яєчні, овочів, млинців, відбивних або тушкованих страв. Завдяки покриттю не потрібна особлива вправність — їжа не прилипає, начиння швидко миється, не іржавіє і не вимагає прожарювання.
Пізнавальна стаття: Пательні з керамічним покриттям — які краще: 3 підказки господиням
Особливості сковорідок WOK: чим відрізняються від звичайних
У вока є зона високої температури в центрі та перехідна зона по краях. Така конструкція дає змогу одночасно обсмажувати в середині та відсувати готові інгредієнти на стінки. Вони зберігаються в теплі, але не пересмажуються. У звичайній пательні такої температурної різниці немає.
Завдяки округлій формі, олії потрібно зовсім небагато — вона стікає до центру. Таке начиння — чудовий вибір для тих, хто хоче готувати корисно, але з насиченим смаком. В оригінальних виробів стінки з вуглецевої сталі миттєво нагріваються і швидко реагують на зміну температури. Така особливість дає карт-бланш в управлінні готуванням. Звичайні сковорідки остигають і нагріваються повільніше.
Вок під час сильного нагрівання виділяє легкий димний присмак, який надає страві насиченості та ресторанного аромату. На стандартній сковороді домогтися його неможливо. До неї часто йдуть у комплекті насадки або купуються окремо. Це металеві решітки для пари, кришки-вок (домі куксі), спеціальні щипці та лопатки з довгою ручкою. Виходить імпровізація управління міні-кухонною станцією. WOK зі сталі та чавуну перед першим приготуванням прожарюють і змащують олією, щоб не допустити появи іржі. У звичайних пателень найчастіше антипригарне покриття, їм такий догляд не потрібен.
Варто знати: Найкраща сковорідка для індукційної плити: 3 поради, як вибрати
Що можна готувати на сковороді з високими бортами: таблиця
Класифікація страв |
Приклади |
Основна їжа |
|
Супи та бульйони |
|
М'ясо та риба |
|
Овочеві страви та гарніри |
|
Додатково |
|
Читайте: Як вибрати пательню і яку краще купити: 6 типів пателень для кухні
Плюси та мінуси пательні ВОК
Завдяки тонким стінкам і сферичному дну, ВОК швидко розжарюється і так само швидко віддає тепло. Така модель зручна в роботі: підняв з вогню — нагрівання припинилося, додав соус, локшину і продовжив смаження. Швидка термічна обробка продуктів зберігає більше вітамінів і поживних речовин порівняно з приготованими на стандартній сковороді. Для готування в такій посудині потрібно менше олії через постійне помішування, за правильної техніки приготування з'являється особливий присмак із легкою димкою.
Однак за виробами з вуглецевої сталі потрібно ретельніше доглядати: насухо витирати після миття, щоб запобігти корозії.
Багато користувачів цікавляться: «Чи можна мити WOK у посудомийці»?
Так, якщо:
- ВОК з антипригарним покриттям: тефлон, кераміка.
- Зроблено з нержавіючої сталі.
- Зазначено в інструкції виробника.
Воки від Tefal, Ardesto, Bergner з антипригарним покриттям підходять для посудомийної машини. Але краще уникати частого миття, покриття з часом зношується.
Ні, якщо:
- Посуд із вуглецевої сталі або чавуну.
- Хочеться зберегти природний антипригарний шар
Посудомийка змиває олію, руйнує захисну плівку і провокує появу іржі.
Щоб позбутися нагару, виріб із вуглецевої сталі/чавуну прожарюють на плиті, аби розм'якшити відкладення. Трохи остуджують і очищають жорсткою щіткою чи дерев'яною лопаткою.
Якщо нагар сильний, натирають сіллю з краплею олії по теплих стінках. Для нержавіючої сталі використовують пасту з соди та води в пропорції 1:1 — наносять, залишають на 10 хвилин, потім змивають. Підійде також лимонний сік або оцет, вони також добре видаляють жир.
До слова: Як очистити сковорідку: 5 способів для різних покриттів
Як вибрати сковорідку WOK
- Обирають форму дна
Кругле — варіант для газових плит або печей із вок-тримачем. Плоске — адаптоване під електричні, індукційні та керамічні плити. - Визначаються з матеріалом
Вуглецева сталь легка, швидко гріється, потребує припікання. Чавун важкий, довго тримає тепло, можна використовувати в духовці. Нержавіюча сталь міцна, не окиснюється, але їжа може пригорати. З антипригарним покриттям не потребує олії, легко мити. - Звертають увагу на розмір
26-30 см — для 1-2 осіб.
32-36 см — для сім'ї з 3-4 осіб.
38+ см — для великих порцій, вечірок або заготовин про запас. - Перевіряють ручки
Довга ручка і бічна петля — класична китайська конструкція. Зручно перевертати їжу, можна тримати двома руками. Дві короткі ручки — як у каструлі, підходять для запікання або подачі на стіл, але не так зручно мішати. - Додаткові деталі та комплектація
Кришка важлива для тушкування, томління, варіння. Решітка-насадка — для готування на парі або відставки інгредієнтів. Лопатка (вог-лопатка) — скошена, повторює форму стінок.
Розібралися: щоб обрати ідеальний WOK, важливо враховувати тип плити, матеріал сковорідки, розмір, форму дна та додаткові аксесуари. А ще — розуміти, як її використовувати: для швидких перекусів, азійської локшини, овочів або складних страв. Правильно підібраний посуд допомагає заощадити час, знизити витрату олії, зберегти смак і текстуру продуктів, а заразом — відчути себе шеф-кухарем азійського ресторану просто у себе вдома.
Якщо хочете урізноманітнити домашнє меню — час настав. Почніть із хорошого WOK!
На замітку: Вибір чавунного посуду: 10 нюансів, які бажано знати