Київ
Серце всієї України!
Зв'язатися з нами
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO club
Укр Рус
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

Що таке сковорода WOK і як її вибрати — 5 секретів азійської кухні у вас вдома

Дата оновлення: 14.04.2025 16:09

Любителі азійської кухні помічають, що вдома власноруч приготовані страви виходять не так, як у ресторані. Овочі — м'які замість хрустких, м'ясо — тушковане, а не підсмажене, і все це занадто довго готується. 

Проблема часто не в рецепті, а в посуді. Звичайна сковорідка не справляється із завданнями, для яких придумали WOK. Результат — втрачений час, зіпсовані продукти та розчарування в домашній азійській кухні. Смак і текстура страв безпосередньо залежать від температури й техніки смаження — а це неможливо без правильного посуду.

готувати на великому вогні в сковорідці WOK

Але хороша новина в тому, що сковорідка ВОК здатна все змінити. З нею реально приготувати вечерю в стилі stir-fry за лічені хвилини, з мінімальною кількістю олії та насиченим смаком. Головне, знати, як правильно вибрати сковороду WOK.

Що таке сковорода ВОК

WOK (ВОК) — це глибока сковорідка з напівкруглим дном і високими, похилими стінками, популярними в Китаї. Вона призначена для швидкого обсмажування продуктів на сильному вогні (не на маленькому!) з постійним помішуванням — техніка stir-fry. Завдяки своїй формі такий посуд рівномірно розподіляє тепло і дає можливість готувати за лічені хвилини, зберігаючи соковитість і хрустку текстуру продуктів.

У Китаї WOK — це універсальний кухонний інструмент. У ньому смажать, варять, тушкують, готують супи, локшину, навіть парять на спеціальній решітці. У китайців він часто замінює більшість іншого посуду. У Японії та Кореї ВОК теж популярний, але частіше використовується для смаження локшини, овочів і м'яса. При цьому краще більш плоскі моделі, адаптовані під місцеву кухню. У Європі та США такий різновид сприймається як «спеціалізована пательня для азійських страв». Його використовують переважно для приготування stir-fry, каррі та локшини. Часто можна зустріти моделі з плоским дном — під кухонні плити.

В Україні ВОК стає популярнішим як модна альтернатива звичній сковороді. Його обирають через можливість швидко та смачно готувати на газу чи індукції, та отримувати смак страв як у ресторані.

WOK на індукційній плиті

Користувачі часто запитують: «Чим WOK відрізняється від сковорідки Tefal і Ardesto»? Відповідь очевидна — формою і способом готування. У неї високі скошені стінки й округле або звужене дно. Така форма дає змогу рівномірно розподіляти тепло і швидко перемішувати продукти — їх буквально «підкидають» у процесі готування.

Сковороди Ardesto і Tefal — це бренди, орієнтовані на повсякденну європейську кухню, де панують універсальність, комфорт і простота в догляді. Їхній посуд із плоским широким дном і антипригарним покриттям, що зручно для смаження яєчні, овочів, млинців, відбивних або тушкованих страв. Завдяки покриттю не потрібна особлива вправність — їжа не прилипає, начиння швидко миється, не іржавіє і не вимагає прожарювання.

Пізнавальна стаття: Пательні з керамічним покриттям — які краще: 3 підказки господиням

Особливості сковорідок WOK: чим відрізняються від звичайних

У вока є зона високої температури в центрі та перехідна зона по краях. Така конструкція дає змогу одночасно обсмажувати в середині та відсувати готові інгредієнти на стінки. Вони зберігаються в теплі, але не пересмажуються. У звичайній пательні такої температурної різниці немає.

Завдяки округлій формі, олії потрібно зовсім небагато — вона стікає до центру. Таке начиння — чудовий вибір для тих, хто хоче готувати корисно, але з насиченим смаком. В оригінальних виробів стінки з вуглецевої сталі миттєво нагріваються і швидко реагують на зміну температури. Така особливість дає карт-бланш в управлінні готуванням. Звичайні сковорідки остигають і нагріваються повільніше.

обсмажувати шматки риби в повитий парою пательні ВОК

Вок під час сильного нагрівання виділяє легкий димний присмак, який надає страві насиченості та ресторанного аромату. На стандартній сковороді домогтися його неможливо. До неї часто йдуть у комплекті насадки або купуються окремо. Це металеві решітки для пари, кришки-вок (домі куксі), спеціальні щипці та лопатки з довгою ручкою. Виходить імпровізація управління міні-кухонною станцією. WOK зі сталі та чавуну перед першим приготуванням прожарюють і змащують олією, щоб не допустити появи іржі. У звичайних пателень найчастіше антипригарне покриття, їм такий догляд не потрібен.

Варто знати: Найкраща сковорідка для індукційної плити: 3 поради, як вибрати

Що можна готувати на сковороді з високими бортами: таблиця

Класифікація страв

Приклади

Основна їжа

  • М'ясо, овочі, локшина або рис, швидко обсмажені на великому вогні.
  • Каррі з куркою, яловичиною або креветками.
  • Соте і рагу

Супи та бульйони

  • Фо, рамен, том-ям.
  • Крем-супи або бульйони з овочами та локшиною

М'ясо та риба

  • Швидке обсмажування на сильному вогні шматків яловичини, свинини, курки, качки.
  • Морепродукти: кальмари, креветки, мідії.
  • Риба в азійському стилі, приготована з соусами, лаймом та імбиром

Овочеві страви та гарніри

  • Хрусткі овочі з устричним соусом або теріякі.
  • Баклажани, броколі, болгарський перець.
  • Гриби по-китайськи з часником і соєвим соусом

Додатково

  • Омлети та яєчня з овочами.
  • Обсмажування горіхів або насіння.
  • Домашня локшина з підливою.
  • Приготування страв на парі та грилі, якщо є решітка-насадка

Читайте: Як вибрати пательню і яку краще купити: 6 типів пателень для кухні

Плюси та мінуси пательні ВОК

Завдяки тонким стінкам і сферичному дну, ВОК швидко розжарюється і так само швидко віддає тепло. Така модель зручна в роботі: підняв з вогню — нагрівання припинилося, додав соус, локшину і продовжив смаження. Швидка термічна обробка продуктів зберігає більше вітамінів і поживних речовин порівняно з приготованими на стандартній сковороді. Для готування в такій посудині потрібно менше олії через постійне помішування, за правильної техніки приготування з'являється особливий присмак із легкою димкою. 

готувати в сковороді WOK на електроплиті

Однак за виробами з вуглецевої сталі потрібно ретельніше доглядати: насухо витирати після миття, щоб запобігти корозії.

Багато користувачів цікавляться: «Чи можна мити WOK у посудомийці»? 

Так, якщо:

  1. ВОК з антипригарним покриттям: тефлон, кераміка.
  2. Зроблено з нержавіючої сталі.
  3. Зазначено в інструкції виробника.

Воки від Tefal, Ardesto, Bergner з антипригарним покриттям підходять для посудомийної машини. Але краще уникати частого миття, покриття з часом зношується.

Ні, якщо:

  1. Посуд із вуглецевої сталі або чавуну.
  2. Хочеться зберегти природний антипригарний шар

Посудомийка змиває олію, руйнує захисну плівку і провокує появу іржі.

Щоб позбутися нагару, виріб із вуглецевої сталі/чавуну прожарюють на плиті, аби розм'якшити відкладення. Трохи остуджують і очищають жорсткою щіткою чи дерев'яною лопаткою.

очищати щіткою сковороду від нагару

Якщо нагар сильний, натирають сіллю з краплею олії по теплих стінках. Для нержавіючої сталі використовують пасту з соди та води в пропорції 1:1 — наносять, залишають на 10 хвилин, потім змивають. Підійде також лимонний сік або оцет, вони також добре видаляють жир.

До слова: Як очистити сковорідку: 5 способів для різних покриттів

Як вибрати сковорідку WOK

  • Обирають форму дна
    Кругле — варіант для газових плит або печей із вок-тримачем. Плоске — адаптоване під електричні, індукційні та керамічні плити.
  • Визначаються з матеріалом
    Вуглецева сталь легка, швидко гріється, потребує припікання. Чавун важкий, довго тримає тепло, можна використовувати в духовці. Нержавіюча сталь міцна, не окиснюється, але їжа може пригорати. З антипригарним покриттям не потребує олії, легко мити.
  • Звертають увагу на розмір
    26-30 см — для 1-2 осіб.
    32-36 см — для сім'ї з 3-4 осіб.
    38+ см — для великих порцій, вечірок або заготовин про запас.
  • Перевіряють ручки
    Довга ручка і бічна петля — класична китайська конструкція. Зручно перевертати їжу, можна тримати двома руками. Дві короткі ручки — як у каструлі, підходять для запікання або подачі на стіл, але не так зручно мішати.
  • Додаткові деталі та комплектація
    Кришка важлива для тушкування, томління, варіння. Решітка-насадка — для готування на парі або відставки інгредієнтів. Лопатка (вог-лопатка) — скошена, повторює форму стінок.

Розібралися: щоб обрати ідеальний WOK, важливо враховувати тип плити, матеріал сковорідки, розмір, форму дна та додаткові аксесуари. А ще — розуміти, як її використовувати: для швидких перекусів, азійської локшини, овочів або складних страв. Правильно підібраний посуд допомагає заощадити час, знизити витрату олії, зберегти смак і текстуру продуктів, а заразом — відчути себе шеф-кухарем азійського ресторану просто у себе вдома.

Якщо хочете урізноманітнити домашнє меню — час настав. Почніть із хорошого WOK!

На замітку: Вибір чавунного посуду: 10 нюансів, які бажано знати

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини