Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що робити під час пожежі: 3 пункти, щоб врятувати себе та інших

Дата публікації: 18.04.2022 13:20
Дата оновлення: 18.04.2022 13:20

Окупанти обстрілюють українські міста та села, руйнують усе на своєму шляху. Часто ракети, гради та інша зброя потрапляє у будинки, де перебувають люди. Тому важливо знати, що робити у таких ситуаціях: як вибратися з-під завалів та врятуватися від вогню.

До уваги: Бойлер або газова колонка — що краще: вибір 50Х50

Як поводитися у разі пожежі?

Що робити, якщо пожежа почалася, коли ви були у приміщенні? Якщо прокинулися вже під час пожежі, не сідайте, а котіться з ліжка на підлогу та повзіть на вихід. Дим здіймається, а лежачи на підлозі легше дихати. Щоб вийти з кімнати, обережно дотиком перевірте, чи гарячі двері. Якщо ні, відкрийте та швидко виходьте. Якщо гарячі, не відкривайте і не торкайтеся.

 правила поведінки під час пожежі

Якщо вийшли, зачиняйте за собою двері, повзіть далі до виходу. Коли вийти немає можливості, повзіть до вікна, сядьте, вдихніть, відкрийте вікно і кричіть про допомогу. Якщо вікно не можна відкрити, вибийте скло твердим предметом і приверніть увагу сусідів.

Якщо лихо трапилося в багатоповерховому будинку і немає можливості бігти вниз, прямуйте вгору, на дах. Використовуйте пожежні сходи та не користуйтеся ліфтом. Допоможіть іншим під час евакуації. При першій нагоді дзвоніть у службу 101.

Якщо ви в самому епіцентрі пожежі й вийти з небезпечної зони немає можливості, спробуйте відшукати відкриту місцевість і зайдіть у водоймище, якщо на вулиці. Накрийтеся мокрим одягом і дихайте повітрям біля підлоги, якщо у приміщенні. Рот і ніс потрібно прикривати одягом або шматком тканини. Гасити біля себе вогонь можна, забиваючи його гілками, заливаючи водою, прикидаючи землею. Небезпечно знаходиться біля високих дерев, адже вони можуть впасти на вас.

Якщо намагаєтесь зупинити пожежу разом з кількома людьми, тримайте голосом контакт з усіма присутніми, не відходьте далеко від доріг. При пожежі на торфовищах потрібно бути обережними та палицею перевіряти землю, на яку стаєте. Після виходу з епіцентру пожежі повідомте в пожежну частину про місце та масштаб пожежі.

Цікава стаття: Який найкращий бюджетний бойлер: огляд ТОП-5 моделей вартістю до 5 тис. грн

Як гасити пожежу: таблиця

Чим гасити побутову пожежу
Використовуйте вогнегасники, воду, пісок, землю
Чим гасити газ, масло, розчинники, що спалахнули Гасіть тільки з вогнегасників, засипайте піском або землею. Якщо вогонь невеликий, накрийте мокрою тканиною або брезентом
Чим гасити пожежу від електропроводки Вимкніть електрику, рубильники, а потім гасіть

Що не можна робити під час пожежі?

Під час пожежі важлива кожна хвилина. Не можна панікувати: емоції заважають мислити тверезо і з користю використовувати час. Без підготовки не можна бігти в охоплену вогнем будівлю, це небезпечно через вогонь та можливий обвал. Якщо під час пожежі знаходитесь у будівлі, не стійте на ногах, намагайтеся постійно рухатися поповзом, біля землі більше свіжого повітря.

Як врятувати людей, що постраждали від пожежі:

  1. Якщо потрібно увійти до будівлі, накрийтеся мокрою ковдрою чи тканиною.
  2. Двері та вікна відчиняйте повільно та обережно, щоб уникнути різкого припливу кисню до приміщення, яке лише посилить пожежу.
  3. Рухайтеся якомога ближче до підлоги.
  4. Дихайте лише через зволожену тканину, накривши нею обличчя.
  5. Спочатку потрібно врятувати дітей, інвалідів та людей похилого віку. Малята в паніці ховаються від вогню, їх варто шукати у кутах, шафах, під ковдрою, ліжком.
  6. Виходьте у той бік, звідки дме вітер.

Якщо горить одяг на людині, зупиніть її, не дозволяйте бігати, адже це лише посилить проблему. Допоможіть якнайшвидше зняти одяг та згасити його за допомогою ковдри, іншої грубої тканини, води, піску, землі, снігу. Якщо одяг не знімається, потерпілому потрібно впасти на землю і качатися. Залишіть голову відкритою, щоб людина могла дихати. Викличте 103 і надайте першу допомогу при опіках.

Корисна стаття: Світлодіодні лампи — як вибрати за 7 характеристиками 

Як надати першу допомогу при опіках?

  • Покладіть потерпілого якнайдалі від вогню, в безпечне місце.
  • Обливайте водою місце опіку стільки, скільки потрібно (близько 15 хв), але уникайте переохолодження.
  • Зніміть із постраждалих частин тіла кільця, ремені, взуття.
  • Не торкайтеся обгорілих елементів.
  • Дайте потерпілому знеболювальне.
  • Захистіть місця опіку чистою тканиною без ворсу.
  • Поїть людину достатньою кількістю води.
  • Перевіряйте та контролюйте пульс та дихання кожні 10 хвилин.

Не можна змочувати опіки жодними кремами чи оліями. Вони тільки заважатимуть доступу кисню. Не проколюйте пухирці опіків.

На замітку: Як встановити на Playstation 5 M.2 SSD: 6 пояснень та покрокова інструкція

Як позбутися запаху гару після пожежі?

Після ліквідації пожежі в будинку, якщо він придатний для життя, постає питання, як позбутися запаху гару. Для початку потрібно винести попіл та обгорілі речі, відкрити двері та вікна для провітрювання. Важливо контролювати, щоб у будівлі не були діти чи тварини, адже запах гару небезпечний.

Зробіть вологе прибирання, спробуйте все вимити від підлоги до стелі. Для посилення ефекту використовуйте додаткові засоби.

позбутися запаху гару після пожежі

Для кахлю візьміть хлорку або соду. Для вікон хороший склоочисник. Він також знадобиться для миття пластикових рам, а для дерев'яних потрібно зробити мильний або оцтовий розчин. Тюль та штори бажано випрати кілька разів і сушити на відкритому повітрі. Килими та меблі потрібно мити щіткою. Можна спробувати посипати харчову соду та залишити на ніч, а вранці прибрати за допомогою порохотягу.

Українці все частіше стикаються з пожежами, які залишають окупанти: знищують ракетами або просто палять все на своєму шляху. Тому потрібно знати, як урятувати себе від вогню та допомогти іншим.

Порівняння: ТБ LG або Samsung: який краще, виходячи з 6 критеріїв

Коментарі
Залиште коментар
Категорії