Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що робити, якщо телефон впав у воду: 3 можливі проблеми після намокання

Дата публікації: 01.09.2021 14:14
Дата оновлення: 19.09.2023 17:59

Намокання смартфона — проблема, на яку часто скаржаться користувачі. У таблиці наведено місця, в які найчастіше кидають прилади:

Місце «утоплення» гаджета
% користувачів
Річка, озеро 4
Ванна 17
Унітаз 62
Море, океан 16
Друге 1

Яких заходів зробити, щоб зберегти працездатність гаджета і чим загрожує його падіння в калюжу, дізнаєтеся в матеріалі нижче. Попереджений значить озброєний!

телефон упав у воду

У смартфон потрапила вода: перша допомога

Коли смартфон упав у воду, важливо діяти оперативно. Якщо при «пірнанні» телефон був увімкнений, необхідно спочатку його вимкнути й тільки потім виконувати розбір.

Що робимо далі:

  1. Швидко витягаємо телефон із рідини.
  2. Знімаємо чохол, щоб ніщо не перешкоджало випаровуванню вологи. Чохол можна просушити окремо будь-яким зручним способом: протерти рушником або залишити під сонцем на підвіконні.
  3. Виймаємо акумулятор (якщо знімний). Як бути, якщо батарея незнімна, теж описано в цій статті.
  4. Дістаємо SIM- та SD-картки, щоб висушити мокрий телефон максимально ефективно.
  5. Витираємо карти спиртом, щоб запобігти окисленню. Про справність карток не турбуйтеся: якщо смартфон пробув у воді недовго, вони не встигли постраждати та будуть служити.
  6. Злегка трясемо корпус, щоб випустити назовні воду, якщо вона є.
  7. Протираємо всі доступні поверхні сухою бавовняною серветкою.
  8. Після цих кроків можна братися до просушування — детальніше про це нижче за текстом.

телефон потрапив у воду

До речі: ТОП 10 клавіатур на Андроїдові

Як просушити телефон

Подальша працездатність телефону, який упав у воду, залежить від того, як його сушити. Враховуйте, що найбільш безпечне природне просушування, без застосування сторонніх матеріалів та обладнання. Серед способів:

  • Покласти телефон на рівну суху поверхню. Ліпший варіант — підвіконня. Теплі промені сонця прискорюють випаровування вологи, доведеться почекати до двох днів.
  • Залишити смартфон у кімнаті з гарним кондиціюванням. Можна увімкнути кондиціонер на подачу холодного повітря.
  • Видалити надлишки води зовні за допомогою повітряного балона. Даний спосіб дозволить вигнати надлишки вологи з видимих ділянок та прискорить природне просихання.

У мережі часто говорять про використання рису та силікагелю для просушування телефону. Для самого пристрою цей варіант є неефективним, а в деяких випадках навіть шкідливим. Гранули вбирають воду тільки зовні, а всередині деталі продовжують «плавати» у воді, що викликає окислення і корозію. Такий спосіб можна використовувати тільки для окремого просушування батареї, і то на свій страх та ризик.

чому не можна сушити телефон феном і опускати його в рис

Чи можна телефон просушити феном? Категорично ні. Навіть холодне повітря з приладу шкодить мікросхемам, а гаряче взагалі плавить внутрішні компоненти та назавжди виводить їх з ладу. Так само не можна класти телефон у морозилку, намагаючись заморозити воду всередині.

Що робити, якщо у воду впав телефон із незнімною батареєю?

Якщо телефон з незнімною батареєю впав у воду, ґрунтовно виконати просушування буде набагато складніше, тому краще віднести його до сервісу для діагностики.

Самостійно лише можна витягти карти та, тримаючи гаджет вертикально, — роз'ємами вниз — легенько потрясти, щоб краплі стікали через отвори для підключення навушників та зарядного пристрою. Це допоможе запобігти короткому замиканню від потрапляння рідини глибоко в смартфон. Перш ніж віднесете пристрій у ремонт, доцільніше тримати його в банці з поглинальною речовиною, щоб максимальна кількість вологи ввібралася в абсорбент і не пошкодило «начинки» гаджета.

Цікава стаття: Як створити маски в Instagram — 9 кроків

Особливості сушіння iPhone

Власникам смартфона від Apple буде корисно знати, як просушити телефон, який не розбирається. Айфони зовсім позбавлені можливості хоча б мінімального розбору, якщо, звичайно, ви не фахівець сервісного центру з мікроскопічною викруткою під рукою.

 Як просушити від води

iPhone має дві особливості, які можуть стати корисними у разі намокання «яблука». Розглянемо кожну з них:

  1. Програма Sonic. При включенні частоти додатка на 160-170 Гц подається сигнал синусоїдного типу, здатний виштовхувати рідину, що потрапила в динамік апарата. Протирають воду, що вийшла назовні сухою безворсовою серветкою. Цю програму добре б завантажити на телефон кожному власнику айфона, щоб у разі намокання пристрою скористатися нею. Тому, поки читаєте поради про те, як врятувати телефон від води, знаходите цю програму в меню свого приладу і швидше запускайте його роботу на 160-170 Гц.
  2. Датчик потрапляння вологи. Він сигналізує про стан «всередині» пристрою. Починаючи з 5-ї моделі, смужка-індикатор знаходиться за лотком для сім-картки. Якщо рідина потрапила всередину пристрою, датчик змінює колір з білого на червоний.

Якщо ви власник iPhone, врахуйте також, що падіння гаджета в калюжу або в унітаз не є гарантійним випадком. Тому для ремонту необов'язково нести пристрій до офіційного магазину. Ви можете звернутися до фахівців найближчого сервісного центру.

Можливі проблеми після намокання

Отже, що робити насамперед, якщо телефон упав у воду, вже зрозуміло. Якщо діяли швидко і за правилами, велика ймовірність того, що гаджет не встиг сильно намокнути. Отже, шанси служити своєму власнику вірою і правдою значно зростають.

Однак заплив пристрою може закінчитись плачевно і незабаром після просушування з'являться симптоми несправностей. Нижче описані найпопулярніші проблеми та дії користувача в таких випадках.

Ознайомтеся: Як видалити дублікати контактів на Android: 3 вбудовані способи та 3 утиліти

Не працюють екран та сенсор

Якщо помітили, що сенсор не так спритно відгукується або під екраном проступили плями, то рідина встигла наробити лиха: екран став відклеюватися. Тоді варто віднести пристрій до майстра, щоб уникнути непоправних наслідків.

Не працює динамік

На те, що падіння в рідину згубно позначилося на працездатності динаміка, вкажуть сторонні звуки під час розмови телефоном: скрегіт, тріск, інші перешкоди.

Після намокання динамік погано працює з двох причин:

  1. У звуковій мембрані все ще є волога.
  2. У динаміці замкнуло контакти.

У першому випадку можна спробувати усунути проблему своїми руками. Для цього розбирають динамік і дають йому добре просохнути. Після цього збирають назад. Якщо не допомогло, то причина несправності в контактах. Їх, швидше за все, доведеться перелютувати. Найкраще з цим впорається фахівець.

Смартфон не вмикається

Якщо гаджет після намокання вмикався, а потім раптом перестав, це всередині нього йде окиснення. Можуть постраждати плати та мікросхеми. У цій ситуації негайно вирушайте до сервісного центру та віддавайте смартфон у ремонт.

не працює смартфон після падіння у воду

Часто буває, що телефон просох, працює і здається неушкодженим, проте власника непокоїть швидка розрядка акумулятора, яка раніше не спостерігалася. Такий симптом говорить про окиснення батареї. Щоб телефон знову працював коректно, потрібно замінити акумулятор.

Цікава інформація: Огляд iPhone 14 Pro Max — 9 оновлень

Чого не можна робити, якщо телефон упав у воду

Ще раз підсумуємо, що категорично заборонено виконувати з промоклим телефоном:

  1. Не намагайтеся вмикати мокрий гаджет і ставити його на зарядку. Питання про його працездатність це не прояснить, а ось до короткого замикання може призвести.
  2. Не сушіть телефон у мікрохвильовій печі. Дія хвиль на мокрий пристрій виведе з ладу те, що залишилося непошкодженим після падіння у воду. На працездатності мікрохвильової печі це теж позначиться негативно.
  3. Не варто сушити гаджет феном. Це марно: потік повітря не може проникнути глибоко в пристрій, а може лише розігнати краплі води по всіх щілинах. А ось перегрів гарячим повітрям може остаточно вивести смартфон із ладу.
  4. Не кладіть пристрій у рис. Швидкість висихання від цього не зміниться, є шанс лише більше нашкодити внутрішнім компонентам та порушити їхню роботу.

як не можна сушити смартфон після попадання у воду

Тепер знаєте, як просушити телефон та чим загрожує його потрапляння в рідину. Проте спокій та своєчасні кроки допоможуть упоратися з цією неприємністю.

До речі: Що робити, якщо не вмикається телефон: 9 способів розв'язувати проблему

Коментарі
Залиште коментар
Категорії