Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що таке розумний годинник і навіщо він потрібний – 5 корисних функцій

Дата публікації: 24.06.2019 08:46
Дата оновлення: 23.11.2023 13:11

Розумний годинник не дарма носить таку назву, адже його функціонал набагато ширший за звичайні аксесуари. Потрібні деталі? Про можливості смарт-годинників, їх застосування, налаштування та відмінності від фітнес-браслетів йтиме мова далі.

Цікаво дізнатись: Як правильно вибрати розумний годинник – 9 корисних порад

 

 Умные часы

 

Розумний годинник – що це таке?

Смартгодинники можна порівняти зі смартфонами, тільки перші є більш компактними і мають свої особливості.

Якщо перші моделі годинникофонів вміли тільки бути калькуляторами або перекладачами, то нинішні девайси – ПК, що носяться на руці. Гаджети підтримують встановлення сторонніх утиліт, керуються мобільними ОС. Вони можуть вмикати камеру, термометр, барометр, компас, телефон, GPS і ще багато інших корисних штук.

 Многофункциональность умных часов

Принцип роботи розумного годинника

Годинники, за аналогією з іншими комп`ютерами збирають інформацію за допомогою зовнішніх або вбудованих сенсорів. Ці датчики можуть керувати та отримувати відомості за допомогою різних інструментів. Девайси підтримують Bluetooth, Wi-Fi, GPS. Отримані відомості відображаються у вигляді інформації на екрані.

Годинник може працювати самостійно або у зв`язці зі смартфонами. Найчастіше у продажу можна зустріти моделі на ОС розробки Google чи Apple.

Що вміє робити розумний годинник: можливості та функції

Арсенал умінь смарт-годинників залежить від виробника, моделі, року випуску (чим новіше, тим більша різноманітність опцій чекає на користувача) та ціни.

Основні функції:

  1. Дублювання смс/електронних листів із телефону на смарт-вотч. Можна, можливо відкривати, читати і навіть відповідати на повідомлення (голосом чи за допомогою мініклавіатури на екрані), не користуючись смартом. Дуже зручно, наприклад, у переповненій маршрутці чи роботі.
  2. Спостереження за фізичною активністю. Саме через цю опцію годинникофони часто порівнюють із фітнес-браслетами. У розумних хронометрах є крокомір, можливість перевірити пульс, тиск, простежити за якістю сну та ін. Наприклад, все перераховане є в Huawei Watch GT 2 Pro Night Black.
  3. Визначення місцеперебування користувача. Можливо завдяки вбудованому датчику GPS або даними зі смартфона, синхронізованого зі smart watch. Допомагає не заблукати у незнайомій місцевості. До речі, у дитячих девайсах за допомогою GPS батьки можуть відстежити переміщення дитини.
  4. Відповідь/скидання виклику. Дзвінки з телефону можуть перекидатися смарт-вотч, наприклад, на MTF02FS/A. Можна відповісти або відхилити дзвінок.
  5. Управління музичними треками. Можна перегортати композиції, регулювати гучність звучання. Можна керувати музикою, яка лунає з телефону, або створювати в пам`яті годинника окрему фонотеку.

Крім того, годинникофони дозволяють швидко працювати з калькулятором, будильником, секундоміром, таймером, навіть дивитися відео. Також можна активувати нагадування про важливі події. Розширити функціонал допоможуть різноманітні додатки, встановлені на смарт-вотч.

Функции смарт-часов

Можливо корисно: ТОП-7 найкращих дитячих смарт-годинників

Унікальні функції «розумного годинника»

Що може робити смартгодинник, крім стандартних опцій:

  1. Антивтрата – гарний годинникофон обов`язково нагадає господареві про забутий телефон, варто тільки йому відійти на певну кількість метрів від смарта. Активувавши опцію пошуку телефону, можна знайти «втрату» (функція є, наприклад, в Apple Watch Nike Series 6 GPS 40mm Space). Щоправда, радіус дії не такий вже великий і, наприклад, на вулиці звуковий сигнал смарту можна не почути, зате для домашнього пошуку опція дуже корисна.
  2. Дзвінки/повідомлення на сімку смарт-вотч. У GOGPS ME K19 та подібних гаджетах є місце для окремої сімки. Таким чином, телефонувати або писати можна прямо на годинникофон, без прив`язки до телефону. Зручно, особливо якщо девайс купується для дитини.
  3. Сигнал про зняття хронометра з руки. Знову ж таки потрібна функція в дитячих моделях. Без відома батьків чадо не зможе зняти та залишити пристрій вдома, у школі чи іншому місці.
  4. Можливість «пірнати» під воду. З деякими годинникофонами можна плавати. Наприклад, з Apple Watch Series 6 GPS можна повноцінно плавати.
  5. NFC. Безконтактні платежі доступні не тільки на смартах. Деякі розумні годинники також мають аналогічний чип і можуть використовуватися для оплати покупок або послуг.

Читайте також: Годинники з прослуховуванням для дітей: особливості та 4 моделі для різного віку

Уникальные функции смарт-часов

Цей список можна розширити у багато разів, адже кожен бренд намагається унікалізувати свій годинникофон, додати якусь фішку. Наприклад, "яблучні" девайси 4 серії можуть визначити падіння користувача, і, якщо не було руху, ініціювати виклик екстрених служб.

З якими смартфонами може працювати розумний годинник?

Аксесуар синхронізується з телефонами на різних ОС: Андроїд, iOS та ін В характеристиках гаджета обов`язково є згадка про сумісність з однією або кількома OS. Наприклад, у параметрах Watch GT Black вказано сумісність з Android/iOS.

Для коннекту наручного девайсу та смарту на Android знадобиться встановлення на телефон додаткових утиліт (Wear OS by Google, BTNotification або інші).

Нюанс: Один розумний годинник можна під`єднати тільки до 1 смарта. Якщо потрібно перепід`єднати аксесуар, смарт-вотч відключається від системи колишнього телефону. водночас, до одного смартфона можна під`єднати кілька різних smart watch, наприклад, свій та дитини. 

Apple watch і iPhone додаткових утиліт для синхронізації не потребують. Підготовка передбачає лише активацію Вай-фай та Bluetooth на пристроях. Інформація про подальші дії користувача є на офіційному сайті бренду.

Епл вотч також можна «прив`язати» до Андроїд-пристрою. Але для цього знадобиться встановлення додаткових утиліт. Таких, як BLE Utility на годинник та Aerlink: Wear Connect for iOS на телефон.

Можлива і зворотна дія: синхронізувати смарт-вотч на Андроїд та Iphone. Але тут для початку потрібно зробити пару розумних годинників і телефону на Android, і тільки потім, використовуючи спеціальні проги, з`єднати годинник на Android Wear і iPhone.

На замітку: функціонал Еппл вотч розкриється лише у зв`язці з «яблучними» гаджетами.

Читайте також: Який Apple Watch вибрати: порівняння моделей серії 1, 2, 3, 4, їх характеристики та відгуки

Смартгодинникы для iOS и Android

Чи може розумний годинник працювати без смартфона?

Цілком можливо. Наприклад, годинникофон із сімкою. Тут і функціонал розумного годинника в повному комплекті, і є можливість телефонувати, писати прямо на хронометр. Подібні smart watch можна синхронізувати із мобільним пристроєм. У той же час вони успішно функціонують і без нього.

Звичайно, пару з телефоном істотно розширить функціонал годинникофонів. Але якщо користувачеві достатньо вбудованих функцій – можна придбати смарт-вотч як окремий аксесуар.

Чим відрізняється смартгодинник від фітнес-браслета?

Обидва наручні аксесуари мають схожу конструкцію: ремінець + дисплей. Обидва можуть рахувати калорії, кроки, вимірювати серцевий ритм, моніторити якість сну та ін. Для чого ж тоді потрібні розумні годинники, якщо є дешевші фітнес-трекери?

 Смартгодинникы и фитнес-браслет

Відмінності 2-х наручних гаджетів:

Параметри для порівняння
Смартгодинник Фітнес-браслет
Призначення широкий функціонал, у тому числі функції смартфона та трекера активності розраховані на спорт та фізичну активність
Автономність може працювати самостійно; без підзаряджання 1-2 дні додатковий пристрій для мобільного телефону; без підзаряджання протримається 5-7 днів (до місяця)
Основні функції дзвінки, смс, керування музикою, ігри + всі функції фітнес-браслету крокомір, підрахунок калорій, моніторинг сну, пульсомір, календар тренувань
Встановлення додаткових програм так, не у всіх моделях ні
Слот для Sim-Картки у деяких моделях є ні
Програмне забезпечення функціонує операційна система Android, iOS, Windows за роботу відповідає мікрокод, що збирає інформацію із вбудованих сенсорів та передає дані на телефон
Вихід в Інтернет так ні
GPS є,
не у всіх моделях
Наявність екрана завжди є дисплей (сенсорний не у всіх моделях) прості світлодіоди чи дисплей (сенсорний не у всіх моделях)

Просунуті моделі фітнес-трекерів (наприклад, Band 3 Pro Black) повідомляють власників про дзвінки або повідомлення. Смартгодинник не тільки сигналізує про це, але й виводить на екран інформацію про дзвінок, можна відповісти або скинути виклик.

Що вибрати? Потрібен лише помічник у спорті, для підтримки здорового способу життя – купують фітнес-трекер. Необхідне повноцінне доповнення до смарта (або його заміна) – придивляються до смарт-вотч.

Як використовувати розумний годинник?

Власне варіантів всього 2:

  • у зв`язці зі смартфоном;
  • як окремий аксесуар.

У будь-якому випадку, користувач зможе використовувати смарт-вотч на зразок Active R500 Green як телефон, фітнес-трекер, будильник, GPS-пристрій, калькулятор і т.д. Тільки в першому випадку доведеться пройти процедуру прив`язки смарт-вотч до телефону, використовуючи спеціальні програми (наприклад, Wear OS). У другому – вставити сімку в смарт-вотч (якщо хронометр потрібен як телефон) і користуватися запропонованим функціоналом девайса.

Як налаштувати розумний годинник

Для початку варто повністю зарядити смарт-вотч. Якщо в апараті є слот для сімки, вставити sim-карту в нього, ввести PIN-код, не забути поповнити баланс. Далі:

  1. Увімкнути прилад.
  2. Визначити час і дату (параметр можна змінити в меню «Параметри»).
  3. Увімкнути Bluetooth.
  4. Синхронізувати смарт-вотч з телефоном (завантажити на смартфон додаток для потрібної ОС; відкрити програму та клацнути «Налаштувати»; вибрати мову та прийняти умови використання; виконувати інструкції на екрані).

Детальні налаштування вказують в інструкції до придбаної моделі наручних аксесуарів.

А ви знали: Як розвивався популярний смартгодинник Apple: від Watch Original до Series 4

Як часто потрібно заряджати розумний годинник?

Залежить від місткості батарейки. У середньому – 1 раз на 2 дні. Автономність девайсів залежить від активності їх використання. Наприклад, GPS «їсть» багато енергії. Якщо ж просто переглядати повідомлення на годиннику, то гаджет протримається без заряду більше 2-х днів.

У спортивних браслетах батарея більш «живуча». Наприклад, AW70 пропрацює 12 днів без підзаряджання.

 Смартгодинникы GARMIN Fenix 5X

Де його можна придбати?

Розумні гаджети набирають популярність з кожним днем. Тому придбати їх не складно у спеціалізованих магазинах, орієнтованих на продаж різноманітних девайсів: телефонів, планшетів та іншого. Також смарт-вотч можна замовити в Інтернеті. Краще звернутися до великих інтернет-магазинів, які надають гарантію на товари.

Отже, смартгодинник – що це таке і навіщо потрібні такі гаджети? Девайси буквально «напхані» різноманітними корисними функціями: від стандартного показу часу та відповіді на смс/дзвінки до пошуку загубленого смартфона. З таким наручним аксесуаром можна вирушати хоч у похід та відстежувати власне самопочуття, хоч на ділову зустріч та керувати повідомленнями, не дістаючи смартфон. Виробники йдуть все далі, роблячи годинникофони справжніми мінікомп`ютерами, які можуть обходитися без поєднання з телефоном.

Коментарі
Залиште коментар