Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

ASUS TUF Gaming B550M Plus: огляд материнки у 7 розділах

Дата публікації: 20.03.2024 13:45
Дата оновлення: 27.03.2024 10:59

Для прагматиків при купівлі комп'ютерної техніки важливим є баланс ціни та продуктивності. Читайте огляд на ASUS TUF Gaming B550M Plus — материнку середньої вартості та гідної функціональності.

ASUS TUF Gaming B550M PLUS: огляд позиціювання моделі серед подібних плат

Фішка материнок з чипсетом В550 полягає в можливості використання високошвидкісної шини PCIe Gen4 в ігрових комп'ютерах початкового та середнього рівня. Плати підтримують 20 швидких ліній загального призначення від AMD Ryzen 3-го покоління. Головний слот PCIe пропонує 16 високошвидкісних ліній. Реалізовано підтримку портів Usb 3.2 з підключенням до чипа AMD.

материнка до лінійок Асус

До серії B550 належить більше ніж 10 материнок трьох лінійок Асус:

  1. ROG Strix — максимальна продуктивність та просунута інфраструктура. У лінійці зібрані технологічні та стильні рішення у форматах АТХ та Mini-ITX
  2. TUF Gaming — надійність та симпатичний дизайн. Виробник використовував конденсатори та дроселі, які закуповують підприємства військово-промислового комплексу. Плати підходять для багатогодинних ігрових баталій.
  3. Лінійка Prime успадкувала деякі функції та налаштування двох вищих брендів. Моделі цієї категорії підходять для збірки ігрових комп'ютерів початкового рівня, мультимедійних системників.

До кожної лінійки входять плати різних типорозмірів. Версії, що дорожче, оснащені Вай-фаєм. Варіанти подешевше передбачають виключно провідне підключення до інтернету. Материнки без Wi-Fi коштують приблизно на $15 дешевше за аналоги, які вміють працювати з трафіком «по повітрю».

asus tuf gaming b550m plus огляд

Героїня огляду належить до другої лінійки — TUF Gaming, що поєднує надійні плати, середні за вартістю та функціональністю. Якщо порівняти її з моделлю попереднього покоління — TUF B450M Plus, можна виділити такі переваги:

  • Покращена підсистема живлення — кількість каналів подвоїлася.
  • З'явилася підтримка ще одного М.2 PCLe Gen4 безпосередньо від процесора. Слот PCLe x16 підключений до ліній 4-го покоління.
  • Поліпшено роботу з трафіком.
  • Доопрацьовано звуковий функціонал.

Основні технічні характеристики B550M Plus

Існує кілька варіантів оснащеності материнок B550 Plus. Характеристики 2 популярних версій:

 
90MB14A0 90MB14G0
Формфактор Мікро-АТХ АТХ
Тип сокета AM4 AM4
Кількість слотів для оперативної пам'яті DDR4 4 4
Чипсет B550 B550
Слоти розширення

1 х PCIe Gen4 x16,

1 х PCIe Gen3 x16,

1 х PCIe x1

1 х PCIe Gen4 x16,

1 х PCIe Gen

3 x16, 3 х PCIe x1

Внутрішні інтерфейси

2 х M.2,

4 х SATA3,

2 х Usb 3,

живлення процесора 8-pin

2 х M.2,

6 х SATA3,

2 х Usb 3,

живлення процесора 8-pin

Порти на задній планці

1 х HDMI,

1 x DP,

2 x Usb 2,

5 x Usb 3,

Type-C,

PS2,

5 роз'ємів типу «мініджек»,

оптичний вихід

1 х HDMI,

1 x DP,

2 x Usb 2,

5 x Usb 3,

Type-C,

5 роз'ємів типу «мініджек»,

оптичний вихід

Інтегрована мережева плата Realtek RTL8125B, до 2500 Мб/с Realtek RTL8125B, до 2500 Мб/с
Інтегрована звуковуха Realtek ALCS1200A Realtek ALCS1200A
Кнопки керування Очищення CMOS, оновлення UEFI з флешки Очищення CMOS
Охолодження Пасивне Пасивне
Габарити, мм 244х244 305х244
Підсвічування Aura Sync Aura Sync
Основне живлення 24+8 24+8
Роз'єми живлення кулерів 4 2

Варіант з другого стовпця таблиці виглядає цікавіше з погляду чисельності портів SATA і PCIe x1, але розміри материнки 90MB14G0 більші, що варто врахувати при покупці корпусу ПК.

 asus tuf gaming b550m plus підтримка процесорів

При проєктуванні плати АТХ вирішили не морочитися з інтеграцією інтерфейсу PS2. З одного боку зрозуміло, що мишку та клаву можна підключати також до Usb, але з іншого — проігнорували користувачів, які вважають за краще використовувати морально застарілий роз'єм. Економія місця на платі вийшла досить сумнівною. Плата АТХ коштує приблизно на $25 дорожче.

asus tuf gaming b550m plus оперативна пам'ять

Дизайн та компонування

Фасад материнки переважно чорного кольору. Деяке пожвавлення в дизайн вносять сірі ділянки, а також жовті та оранжеві фрагменти. Великий радіатор розмальований динамічним кольоровим орнаментом та підписом TUF GAMING. Радіатор M.2 теж прикрашений, на охолоджувачі чипсета — логотип лінійки. Динамізм дизайну надають діагональні лінії, що йдуть від одного кута до іншого. На тильній стороні плати аналогічні смуги.

Поруч з написом TUF GAMING — каскад живлення DrMOS, зібраний за схемою 8+2, що сприяє ефективній роботі процесора.

У північній частині, за великим радіатором, розташований 8-піновий конектор живлення. Дещо правіше знаходяться блоки роз'ємів для живлення процесорного кулера та підсвічування. По центру — сокет АМ4.

Виробник материнки Asus TUF Gaming B550M Plus подбав про підтримку процесорів Ryzen c 3-ї по 9-ту серію. Щоб не помилитися зі сумісністю, потрібно обов'язково перевіряти на сайті Asus: подружаться чи ні материнка та CPU.

Правіше за сокет — 4 слоти пам'яті. Для зручності користувачів виробник використовував чергування чорного та сірого кольорів. Материнська плата здатна працювати з оперативною пам'яттю загальним обсягом до 128 Гб. При функціонуванні у 2-канальному режимі цього з головою вистачає для просунутих ігор.

З правого боку 24-піновий роз'єм, поряд з ним конектор для передніх Usb. Нижче розташовані SATA-роз'єми. У моделі 90MB14A0 вони дивляться вперед — не найкращий варіант щодо розміщення проводів. У плати 90MB14G0 роз'єми дивляться в бік, що можна занести в актив виробнику.

Елементи материнки, відповідальні за звук, розташовані у південно-західному кутку плати. Аудіоадаптер закритий металевою кришкою-екраном з логотипом TUF GAMING. Поруч з адаптером якісні японські конденсатори. Реалізовано електронну ізоляцію аудіотракту.

комплектація ASUS TUF Gaming B550M Plus

У комплектацію входять: планка вводу-виводу, 2 кабелі SATA, аксесуари для встановлення компонентів, диск з драйверами, наклейки, документація.

Розбираємось з батарейкою: Яка батарейка стоїть на материнській платі і як її замінити — 4 важливі нюанси

Варіанти підключення

Збірка комп'ютера з героїнею огляду не викликає труднощів. Цьому сприяє співпраця Asus з іншими виробниками заліза у рамках TUF GAMING Alliance.

Плату активно використовує компанія 2Е, яка займається корпусами, системниками, також постачає в Moyo багато іншої продукції, що не має відношення до комп'ютерної техніки.

При складанні ПК важливо, щоб складники були приблизно одного рівня. За такого підходу більше шансів розкрити потенціал комп'ютерного заліза. Не зважаючи на сумісність з Ryzen 3, з цим процесом у наш час материнку TUF GAMING зазвичай не встановлюють: віддають перевагу більш просунутим серіям.

Приклади конфігурацій з материнкою TUF GAMING:

  • Корпус ZALMAN T7, процесор Ryzen 5 5600G, оперативна пам'ять AMD 16 ГБ, SSD 250 ГБ, відеокарта GeForce GTX 1660, БЖ Thermaltake 600W;
  • Корпус NZXT H510, процесор Ryzen 7 3700X, оперативна пам'ять KINGSTON DDR4 32GB, SSD 1TB, відеокарта GeForce GTX 1080Ti, БЖ Gigabyte 1000W;
  • Корпус BeQuiet Pure Base 500, процесор Ryzen 9 5900x, оперативна пам'ять XPG Gammix 16 ГБ, HDD Toshiba 2 ТБ, SSD WD 1 ТБ, відеоадаптер Palit 3070ti, БЖ BeQuiet Straight Power11 850W.

Плата B550M Plus позиціюється виробником як середній варіант із сокетом AM4. Загальна картина виглядає так:

  1. Материнки з чипсетом X570 — це флагманський набір мікросхем для топових конфігурацій. Рекомендований проц — Ryzen 9.
  2. B450 і B550 — оптимальне співвідношення ціна-функціональність. Рекомендовані чипи — Ryzen 5 і 7.
  3. А320 та А520 — початковий рівень для процесорів Ryzen 5 і Athlon.

Забезпечуємо сумісність: Як підібрати сумісні материнську плату та відеокарту: гайд у 4 розділах

Елементи охолодження

Для охолодження чипсета виробник використав радіаторний блок середніх габаритів. Можливостей охолоджувача достатньо для підтримки температури B550 у прийнятному діапазоні без обдування вентилятором. Під час роботи комп'ютера під навантаженням чип прогрівається приблизно до 55 градусів.

Радіатор VRM завдяки складній конструкції та великій площі поверхні ефективно розсіює тепло, охолоджуючи компоненти системи живлення та дроселі. Охолоджувач нагрівається до 40-45 градусів.

Цікаво організовано охолодження М.2. Верхнє гніздо пов'язане з ресурсами процесора, до нього підходять швидкісні лінії PCIe Gen4, але в комплектації радіатора не передбачено. Є радіатор для нижнього гнізда, але для М.2 ресурси виділяє чипсет, підключений пристрій задовольняється лініями PCIe 3.0. Відповідно, нагрівання менше. На перший погляд, нелогічно: там, де палко — відсутній радіатор; там, де не так спекотно — є. Однак, якщо врахувати, що простір над радіатором закриє гаряча відеокарта, все стає на свої місця.

Плануючи збірку системника, можна зробити вибір на користь кулерного або водяного охолодження процесора. Який варіант вибрати — залежить від тепловіддачі чипа, габаритів корпусу та інших факторів. Більшість сумісних процесорів мають TDP менше ніж 100, а це означає, що їх зможе охолодити й кулер.

Пізнавальна стаття: Як дізнатися чипсет материнської плати — 3 способи

Функціональність та технології

  • Мережевий адаптер, здатний працювати на швидкостях до 2500 Мбіт/с, — це онлайн-ігри без пригальмовування, трансляція стриму без зависань, швидка передача великих обсягів файлів.
  • Технологія SafeSlot. Швидкий слот PCIe Gen4 х16 підходить для встановлення, у тому числі й важких відеокарт.
  • Менеджер трафіку Turbo LAN сприяє комфорту під час онлайн-ігор, забезпечує пріоритизацію та автоматичне розпізнавання геймерських додатків.
  • Технологія ProCool гарантує надійне кабельне підключення, знижений електричний опір, ефективне розсіювання тепла.
  • Контролер DIGI+. Високоточне цифрове регулювання живлення гарантує оптимальні параметри струму при подачі електроенергії на процесор.
  • Технологія TUF LANGuard. Роз'єм LAN додатково захищений від електростатики та стрибків напруги. Що ж до інших елементів материнки, захист від електростатики на рівні, який перевищує промислові стандарти.
  • Інтелектуальне шумозаглушення. Під материнки Asus написано ПЗ, що обробляє вихідний та вхідний аудіопотоки. Софт вміє виділяти голос, заглушаючи сторонні звуки, — мишки, клавіатури та інше.
  • Технологія DTS. Реалізовано алгоритм обробки аудіоматеріалу, що зводить до мінімуму спотворення звуку. Низькі частоти тішать насиченістю. Звук настроюється залежно від жанру гри.

Обходимося без кнопки: Як запустити материнську плату без кнопки — 3 способи

Тести та продуктивність

Після інтегрування контролера пам'яті в процесор, материнки одного класу практично перестали відрізнятися за продуктивністю. Це пов’язано з дефіцитом механізмів оптимізації. Раніше інженери могли вичавити 1-2% продуктивності завдяки покращенню параметрів чипсета, але тепер такої можливості немає.

За TUF GAMING ситуація така:

  1. Тест Fire Strike з 3DMark показав 7980 балів. Тестувалося 16 плат. Найгірший результат — 7954, найкращий — 8145. Материнка TUF GAMING на 6-й позиції знизу.
  2. Тест пам'яті SiSoft Sandra продемонстрував швидкість 32,13 Гб/с. Плата на передостанньому місці, але різниця з лідером — ROG Crosshair — менше ніж 2 Гб/с.
  3. Тест продуктивності SuperPi 8M показав 103 секунди. За цим показником плата увійшла до ТОПу 8.
  4. Час підготовки до роботи до початку завантаження Windows — 9 секунд. За цим показником материнка поступилася лише AORUS Pro AX.

Підсумовуючи, можна відзначити, що плату спочатку було спроєктовано на перспективу. Коли вона тільки-но з'явилася у продажу, виникла дискусія про актуальність низки новацій. Деякі критики заявили про небажання купувати материнку на виріст. На момент написання статті модель добре зарекомендувала себе у взаємодії із сучасним залізом. Серед можливостей ASUS TUF Gaming B550M Plus — розгін оперативної пам'яті та чипів Ryzen, швидка робота з трафіком та шикарний звук.

Це цікаво: Як дізнатися модель материнської плати: 8 простих способів

 

Коментарі
Залиште коментар
Категорії