Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Apple переходить на процесори ARM: 4 відповіді на «Навіщо?», «Коли?», «Чому?» і «Що буде?»

Дата публікації: 21.10.2020 10:28
Дата оновлення: 21.10.2020 10:28

У середини 2020 року Apple оголосила про перехід комп'ютерів на ARM-процесори. Чи означає це, що девайси на Інтел можна викидати на смітник? Спойлерниє: абсолютно немає.

переход Apple на ARM

Перехід затягнеться, і купертіновци не залишать старі комп'ютери без підтримки. Детальніше про нововведення Apple і навіщо вони відмовляються від процесорів Intel – в статті.

В тему: Як правильно заряджати Макбук – 5 корисних порад і відповіді на популярні питання

Чому Apple переходить на свій процесор?

22 червня 2020 року Тім Кук заявив про те, що відтепер Mac будуть працювати з власним чіпом ARM. Це крок вперед. Тепер потужність і параметри процесорів будуть залежати тільки від купертіновцев. Яблучникам більше не доведеться чекати, поки Інтел випустить чіп з передовими характеристиками, вони створять його самі. Самопроізводство обійдеться дешевше, оскільки вже нема чого залучати третіх осіб.

почему Apple уходит на ARM

Оновлення – це нормальний процес розвитку технологій. Подібні події вже відбувалися. Історія переходів Apple – в таблиці:

Процесор
Коли їм користувалися, роки
Power PC 1994-2005
Intel 2005 -2022 (імовірно)
ARM з 2020

Нова зміна покладе край атакам версіями MacOS. Якщо на базі Intel ламери ще можуть створювати «Хакінтош» (система, що схожа на MacOS, підтримує програми, але при цьому «жере» в рази більше пам'яті), з ARM у них цього не вийде. Навіть якщо юзер захоче «зламати систему», йому доведеться купувати фірмову дороге «залізо». Простіше буде купити готовий комп Apple.

Корисна стаття: Що з 2 брендів краще – смартфони Xiaomi або iPhone: порівняння телефонів по 5 параметрам

Які переваги відчує користувач після переходу на новий процесор?

Ключовий плюс апгрейда – нативні додатки iOS і iPadOS зможуть працювати на MacOS. Адже весь час до цього розробники робили окремо пріложухі для мобільних пристроїв і для компа. І далеко не завжди робили версію для робочого столу. Загальна архітектура спростить їм роботу. А значить можна очікувати ще більше крутих і корисних додатків.

 преимущества перехода на ARM

З новим процесором купертіновци обіцяють дві вигоди.

  1. Підвищену продуктивність
  2. Помітну економію енергоспоживання.

Тому перевести систему буде не тільки статусно, а й економічно вигідно.

Читайте: Порівняння MacBook Air 2020 vs MacBook Pro – 5 подібностей і відмінностей

Що буде з моїм Маком, який працює на Intel?

Все ВПК оновляться в новій MacOS: Big Sur. Але власникам «старичків» переживати не варто: перехід буде плавним. Компанія планує ще кілька років випускати оновлення як для платформ Intel, так і для ARM.

Про сторонні пріложухі теж переживати не варто. Розробникам досить підлаштувати ВПК під формат Universal 2, і система буде працювати на обох чіпах відразу. Різним у них виявиться тільки виконуваний код. Все доки, ресурси і навіть бібліотеки для машинного навчання будуть загальними для двох версій.

что будет с маками работающими на Intel

Розробників Office активно працюють над сумісними оновленнями. Word і Excel вже доступні для нових систем. Також нові версії скоро отримають продукти Adobe. Влітку демонструвалося то, як Photoshop і Lightroom вже працюють на цій системі.

Для користувачів все буде так само просто, як і раніше:

  • натиснув кнопку «Завантажити» в магазині додатків,
  • потрібна версія проги завантажиться і запуститься на комп'ютері.

обрадуем любителів тримати 2 ОС на одному ПК. Поки що Microsoft не планує розробляти Windows для ARM. А значить запускати BootCamp зможуть лише власники Intel-систем. У всьому іншому ARM не поступатиметься: через систему Rosetta 2 на цих компах можна буде запускати Intel-пріложухі.

Як довго буде відбуватися перехід?

Apple заявляє, що перехід буде тривати 2-3 роки. Лептопи Apple з процесорами Intel навіть у 2022 році не втратять своєї актуальності. Тому нинішнім власникам Маков переживати нема про що: девайси ще довго будуть отримувати оновлення.

как долго будет переход с Intel на ARM

З огляду на те, як Apple «тягнуть» оновлення старих девайсів, Intel-системи будуть оновлюватися поки це актуально. Так що не переживайте, і вибирайте ту модель, до якої лежить на серці.

На замітку: Ксяомі Air або Макбук Air – що краще: 12 відмінностей за правилами пристойності

Коментарі
Залиште коментар
Категорії