Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Установка процесора на материнську плату: 3 кроки

Дата публікації: 24.01.2019 10:20
Дата оновлення: 24.01.2019 10:20

Встановити процесор без допомоги майстра не так вже й складно. Головне – діяти акуратно і не поспішаючи, і тоді це заощадить не тільки гроші, але і час, який можна було б витратити на візит комп'ютерного фахівця. Як і що правильно робити, можна дізнатися нижче.

Замена процессора

Знімаємо старий процесор з материнської плати

Якщо існує завдання не складання комп'ютера з нуля, а заміни вже існуючих деталей, то перед тим, як почати встановлювати новий процесор на материнську плату, потрібно прибрати звідти старий. Це нескладно зробити, але потрібно бути дуже акуратним.

Для того, щоб дістатися до процесора, потрібно спершу зняти інші деталі: вентилятор і радіатор. Найчастіше їх знімають разом, але буває, що доводиться витягати їх окремо. Алгоритм заміни складається з таких кроків?

  1. Витягнути шнур всього системного блоку з розетки.
  2. Покласти блок на бік і відкрити кришку.
  3. Акуратно витягнути проводки, які тягнуться до вентилятора і процесору з роз'ємів (тобто прибрати живлення).
  4. Зняти кулер. Якщо він встановлений на заклепках, їх просто потрібно повернути, а якщо видно болтики, то їх потрібно відкрутити викруткою. Потім його потрібно злегка розхитати, щоб розворушити термопасту, яка могла приклеїтися, і зняти.
  5. Потягнути важіль кріплення процесора і акуратно його витягти. Може бути таке, що крім маленького важеля ще є металева пластина кріплення, яку теж потрібно акуратно підчепити і зняти.

Під час всіх цих процесів не потрібно докладати силу, бо можна пошкодити деталі. Все повинно рухатися легко і без проблем.

Також по темі: 5 кращих процесорів від Intel для NVidia GeForce GTX 1060

извлечение процессора

Як встановити процесор

Установка нового процесора на материнську плату – це процедура досить проста, але вимагає уваги і акуратності. Спочатку слід придбати процесор з потрібним сокетом, тобто спеціальним роз'ємом, який повинен скріплюватися з материнською платою. Далі питання про те, як правильно встановити процесор на нову або стару материнську плату, виникнути не повинно. На ЦП видно ключі – невеликі виїмки або ніжки, які повинні потрапити в сокет, тому поставити його догори ногами просто не вийде. Так що потрібно уважно подивитися на деталі, щоб зрозуміти, як саме встановлюється обраний процесор на конкретну материнську плату, і зробити кілька дій:

  • Відсунути важіль кріплення, щоб звільнити сокет.
  • Зістикувати по ключам, акуратно і без зусиль поставити процесор на місце.
  • Закрити важіль.

Якщо процесор не стає, не потрібно на нього тиснути! Потрібно витягнути його і ще раз поставити так, щоб всі виїмки збіглися.

Установка процессора

Цікаво дізнатися: Як вибрати материнську плату для комп'ютера?

Нанесення термопасти

Після того, як процесор зафіксовано, потрібно нанести на його кристал термопасту. Часто вона вже нанесена або йде в комплекті, але багато хто радить перестрахуватися, і прибравши старий шар, покрити кристал новим.

Для цього в середину процесора видавлюється невелика крапля пасти і рівномірно розподіляться так, щоб вийшов тонкий шар. Не потрібно використовувати її багато – це не бутерброд з варенням: занадто товстий шар погано позначиться на роботі комп'ютера.

Нанесение термопасты

Також може бути цікаво: Як зібрати ігровий комп'ютер, які комплектуючі купити: 3 варіанти на вибір

Як встановити кулер/радіатор на процесор

Будова процесорів і інших комплектуючих двох основних конкурентів (Intel і AMD) трохи відрізняється, тому доцільно розглянути, як встановлюється охолоджувальна система на різні за параметрами материнські плати для кожного брендів.

Intel

Кулери Іntel зазвичай мають дуже просту систему кріплення – чотири ніжки на засувках. Так, наприклад, установка процесора Intel Celeron G4920 материнську плату в гніздо LGA1151 буде такою:

  • Знайти під ніжки роз'єми на материнській платі, вставити їх і закрити засувки. Краще замикатися їх по діагоналі, щоб рівно закріпити.
  • Приєднати проводу до живлення. На них також є ключі, тому вставити їх неправильно НЕ вийде.
  • Якщо провід занадто довгий, то його краще якось зафіксувати, щоб він випадково не потрапив в вентилятор.

Можна порівняти: Порівняння 2 бюджетних ігрових відеокарт – GTX 1050 проти GTX 1050 TI

AMD

У AMD система кріплення також нескладна, тільки засувки зроблені у вигляді петель або важелів. По суті, потрібно виконати всі ті ж кроки, що і у випадку з Інтел, але з невеликими змінами. Наприклад, щоб закріпити кулер, встановлюючи процесор AMD Athlon 200GE, потрібно:

  • Знайти роз'єм для кулера на материнську плату;
  • Вставити його;
  • Накинути петлі/потягнути важелі;
  • Приєднати деталь до живлення.

Навіть якщо кулер не таких видів, як описано вище, їх установка зрозуміла на інтуїтивному рівні. Головне – не забувати про термопасту і не застосовувати силу до крихким механізмам. А якщо все ще залишилися сумніву, то можна подивитися відео, яких дуже багато в мережі.

Крепление кулеров Intel и AMD

Що робити, якщо після установки процесора не включається ПК

Причин, за якими комп'ютер відмовляється включатися після установки процесора, багато: неправильна установка, не той процесор, банально забули підключити проводки. Найчастіше виникає проблема, коли сам комп'ютер працює, але екран залишається чорним. Якщо є впевненість в тому, що процесор сумісний з материнки і все підключено правильно, то щось із запропонованих в таблиці нижче варіантів має спрацювати.

Проблема
Рішення
Застарілий BIOS Поставити назад старий процесор
Оновити BIOS
Неправильний режим Boot Mode Установити старий процесор
Зайти в BIOS і знайти меню Boot mode
Замінити UIFI Hybrid (with CSM) на UIFI Native (without CSM) або навпаки
Зберегтися
Перезавантажити комп'ютер
Встановити новий процесор
Неправильне форматування жорсткого диска Установити старий процесор
Зайти в налаштування жорсткого диска
Конвертувати жорсткий диск в GPT або MBR (протилежний тому, що було).
Встановити новий процесор

 Работа в BIOS

Читайте також: 3 популярних виду матриць: IPS, PLS і TN – який монітор краще

Як можна помітити, зібрати комп'ютер навіть новачкові в цьому справі нескладно. Потрібно дотримуватися інструкції, не поспішати і слідувати порадам більш досвідчених майстрів. Навіть якщо щось не вийде з першого разу, це швидше за все не критично і потрібно просто почати спочатку. Але якщо немає впевненості в тому, що деталі один одному підходять, то краще ще раз перевірити ще раз, щоб не довелося бігти за новими деталями.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії