Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чому комп'ютер не бачить флешку: 8 основних причин

Дата публікації: 29.12.2020 16:43
Дата оновлення: 29.12.2020 16:43

Насамперед потрібно розібратися з джерелом неприємностей. Якщо комп'ютер геть не бачить флешку – винна одна зі сторін. Пошук винуватця можна почати зі вставки USB-пристрої в інший комп або ноутбук. Якщо запрацювало – проблема, швидше за все, в ПК. Аналогічний фінт можна виконати, спробувавши застосувати іншу флешку до завередувала комп'ютера. Почнемо розбір польотів з несправного накопичувача.

Читайте: Як швидко підключити флешку до планшета – гайд на 4 пункти

Не работает сама флешка

USB-накопичувач не такий крихкий, як жорсткий диск, але розправитися з ним теж можна. ДО несправностей призводять:

  • фізичні ушкодження,
  • логічні помилки,
  • електротехнічні проблеми.

До першого пункту належать випадки залома виступає за пластиковий корпус контактної площадки. Поламаною флешкою взагалі користуватися не бажано. Чи не такою сумною виглядає ситуація з утоплением. З флешки, що потрапила в воду, не рекомендуються намагатися тут же зняти інформацію. У неї набагато більше шансів вижити, якщо власник виявить терпіння і гарненько висушити накопичувач. Характерна ознака фізичного пошкодження – відсутність індикації при підключенні.

 не работает флешка

ДО логічних помилок, через які ПК взагалі не бачить флешку, відносяться наслідки висмикування носія під час запису, відсутність форматування і т.п. Електротехнічні проблеми виникають при подачі невідповідного напруги на USB-роз'єм. Що робити? Спробувати виправити ситуацію або купити нову флешку.

В тему: Як вибрати флешку?

Несправний або відключений USB порт на комп'ютері

Якщо флешка читається іншим пристроєм – в проблемі винен ПК. Пройдемося для початку по апаратним заморочками. ДО ймовірних причин ігнорування USB-накопичувачів і іншої периферії відноситься відключення портів на фізичному рівні або в BIOS. Перш ніж відкривати корпус, перезавантажте комп і загляньте в систему введення-виведення, перевірте активність установок, пов'язаних з USB. Вони можуть бути відключені в тільки зібраному ПК або в разі скидання BIOS на початкові установки.

Наступний етап – перевірка підключення передньої панелі. Можливі причини несправності: відійшов шлейф або сталося замикання через пил. У першому випадку рецепт лікування очевидний.

Компьютер не видит флешку — решаем проблему

Ще одна заморочка фізичного характеру – нестача живлення. Якщо порти передньої панелі перевантажені, флешка може стати останньою краплею, після підключення якої спостерігається дефіцит енергії. ДО фасаду компа можна підключати тільки малопотужну периферію, до якої відносяться клавіатура і миша.

А що там з жорсткими дисками? Читайте: не бачить жорсткий диск: у чому «корінь зла»

Забруднений USB роз'єм флешки

До 50% проблем з комп'ютерною технікою пов'язані з відсутністю належного догляду. Пилом захламляются кулери, блок живлення, USB-роз'єми. А якщо ще і флешка брудна – буде біда. У ковпачкових флеш-накопичувачів є один недолік – кришечка легко губиться, після чого в роз'ємі збирається пил і сміття. Бруд особливо швидко накопичується, якщо носити USB-пристрій в кишенях. А потім люди дивуються, чому не працює засмічена флешка на компі. Через пилу може трапитися закорочування, і ПК буде просто вимикатися при підключенні носія.

Якщо потрібно очистити накопичувач від пилового нальоту і дрібного сміття – озбройтеся зубочисткою або пензликом. Після зберігання у відкритому вигляді на виробництві або кухні на флешці може утворитися маслянистий наліт. Справитися з ним можна за допомогою вологої серветки або ганчірочки, злегка змоченою спиртом. За портам на панелях ПК потрібно періодично проходитися пилососом. Невикористані комп'ютерні роз'єми можна закрити ковпачками.

Зараження вірусами

Шкідливе ПО може поширюватися через флеш-накопичувачі. Windows за замовчуванням після розпізнавання пристрою заглядає в носій, а далі при зараженні вірусом можливі наступні сценарії.

  1. Комп'ютер видає щось на кшталт: «Носій не найден».
  2. Починається вірусна атака на ПК.
  3. Обидва перші варіанти разом.
  4. Не можна сказати, що не відображається вставлена флешка, але файли на ній приховані або зіпсовані.

Проблему з вірусами простіше запобігти, ніж розсьорбувати наслідки. Зазвичай для її вирішення достатньо встановити антивірусну програму стежити, щоб вона періодично оновлювалася. Чи не подбали про це? Тоді вставте флешку в комп з хорошим захистом і перевірте її на вошивість. Дещо можна зробити в ручному режимі: зайти в Total Commander, що показує приховані файли і видалити незрозуміло звідки взялися .exe, а також папки RECYCLED і RECYCLER.

 заражение флешки вирусами

Перемогли вірус? Можна зайнятися відновленням файлів. Якщо на флешці немає нічого цінного, її не завадить відформатувати заново.

Збій драйверів або використання застарілих драйверів

Зазвичай Windows не потрібно будь-яке додаткове ПЗ для розпізнавання USB-накопичувача. Однак бувають винятки. Приклади:

  • просунута флешка не хоче визначатися на старому компі з допотопними драйверами;
  • «дрова» злетіли через збій в системі, викликаного некоректним виключенням ПК;
  • застаріла ОС не розуміє, як об'єм флешки може становити 32/64/128 Гб.

У всіх перерахованих проблем одне рішення – оновлення «дров». Якщо в системному диспетчері пристроїв є рядок, що відноситься до USB, зі знаком оклику, – потрібно видалити її. Далі ОС запропонує оновити драйвера. Можливо, доведеться вказати шлях до них.

Можна зайти і з іншого боку. Існують програми, що спрощують роботу з драйверами. Зокрема, добре зарекомендувало себе додаток DriverPackSolution. Достатнього запустити його, і пошук потребують оновлення драйверів буде виконаний автоматично. Останнє слово в їх установці завжди залишається за користувачем.

Конфлікт файлових систем

Буває, флешка блимає, але впертий комп'ютер не бачить її вміст, ігнорує активність індикатора накопичувача. Можлива причина – нерозуміння між файловими системами. Вінчестери дружать з NTFS, а USB-пристрій буває розмічених під Mac.

Щоб працювати однією флешкою з Mac і майкрософтовського чудо-операционкой, потрібно знайти універсальне рішення. Розглянемо, з якими форматами люблять спілкуватися ці ОС:

Операційна система
Топові формати
Windows FAT32, NTFS, exFAT
macOS FAT32, exFAT, APFS, HFS +

Отримуємо два перетину: FAT32 і exFAT. Перший варіант поганий тим, що не сприймає файли-монстри більше 4 Гб, на флешку не вийде запхати фільм в якості 4К. Залишається exFAT. Необхідно переписати файли з накопичувача на сумісний пристрій, і можна форматувати під exFAT. Вся інформація на флешці після процедури буде знищена. Недолік exFAT – неприйняття з боку застарілих Windows. Для адекватного сприйняття формату повинна бути встановлена оновлена ХР або вище.

Флешки не відформатована

Буває, купив чоловік USB-накопичувач, вставив в комп'ютер, а у відповідь – тиша. Тобто, флешка, хоч я знаю в провіднику. Аналогічна ситуація трапляється, коли накопичувач лікували від логічних помилок спеціальними утилітами. Пролікували – і його стало не видно в провіднику. Що робити? Якщо з залізом флеш-накопичувача порядок, його буде видно в управлінні дисками. Натискаємо правою, вибираємо «Форматування». Визначаємося з нюансами:

  • В «мітку томи» вписуємо назву, яке буде відображатися поруч з буквою флешки.
  • Файлова система. Користуються виключно Windows варто вибрати NTFS або навіть FAT32, якщо не актуальна запис великих файлів.
  • Розмір кластера не чіпаємо.
  • При відсутності логічних помилок досить швидкого форматування.

флешка не видна в проводнике

Якщо після форматування комп не бачить флешку – щось зробили не так. Швидше за все, вибрали не той формат або начудили з кластерами. Початківцям користувачам потрібно дотримуватися обережності при форматуванні: важливо не переплутати флеш-накопичувач з диском комп'ютера.

ПРО форматуванні програмою: Як відформатувати флешку?

Проблема з розділом або флешці автоматично присвоєно зайнята буква

Ще одна проблемка, при якій флешка світиться яскраво, але не визначається, – чехарда з буквами дисків. Часом Windows не помічає, що буква вже зайнята і намагається привласнити її накопичувача. В результаті з ним не вдається попрацювати. Так часом відбувається, коли користувач активно підключає зовнішні HDD/SSD комп працює в локальній мережі. Ситуацію можна виправити зміною літери через керування дисками. Існують і альтернативні варіанти: внесення правок в сісреестр, набір цінних вказівок системі в командному рядку.

Все вийшло, але на наступний день ситуація повторилася? Тоді слід перестати вибирати слідом йдуть літери і перебратися ближче до середини або кінця алфавіту. Варіанти з X, V, W надійніше. Після перейменування накопичувача часом виникають збої в роботі програмного забезпечення, що зчитує дані з знімного пристрою. Хоча розумні програмісти надають можливість вибору накопичувача по ходу справи.

Підсумовує статтю, наведемо схему дій при відсутності впізнавання флешки:

  1. визначити винуватця (системник або накопичувач);
  2. з'ясувати апаратна це заморочка або програмна;
  3. прийняти рішення.

Якщо підкачала флешка, необхідно діяти з урахуванням важливості записаних файлів, можливості їх збереження. Важливо пам'ятати, що глибоке форматування «випалює» все.

Пізнавально о реанімування вінчестерів: Як вилікувати жорсткий диск (hdd) і виправити биті сектора: 7 хороших програм для діагностики

Коментарі
Залиште коментар
Категорії