Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Відповіді на 2 популярних питання про сабвуфер – що це і навіщо він потрібен

Дата публікації: 17.09.2018 11:42
Дата оновлення: 08.12.2023 13:06

Акустичних систем з сабвуфером — хоч греблю гати і коштують вони дещо дорожче КЛАСИЧНИХ.стереоколонок. ПРО те, навіщо потрібний сабвуфер і що він покращує звичайну стереосистему, розповість ця стаття. Вона допоможе розібратися у видах сабвуфера, комплектах АС із таким доповненням. Все це дасть можливість зрозуміти, чи потрібний саб або не варто переплачувати, а краще зупинитися на класичному «просто стерео» варіанті.

акустические системы с сабвуфером

Що таке сабвуфер і навіщо він потрібний?

Сабвуфер – колонка, яка відповідає за низькі частоти. Саб є не самостійною акустичною одиницею, а доповненням до стереосистем типу 2.15.1 або 7.1. Це універсальне рішення для домашнього використання в різних за площею приміщеннях.

Порада: щоб отримати бажаний результат, перетворювач НЧ потрібно правильно встановити, вибравши відповідне місце у приміщенні. Робиться це досвідченим шляхом: потрібно переміщати саб до задовільного результату. До речі, супервідкритий простір не є обов`язковим: девайс можна розмістити і під столом. Від цього його функціональні можливості не постраждають.

сабвуфер колонок 2.1 F&D T-200X

Отже, сабвуфер — це такий пристрій, який не є обов`язковою складовою акустичних систем, проте має свої переваги, які будуть оцінені шанувальниками екстремальних музичних напрямків, кіноманами і геймерами. Завдяки сабу Система видає потужний бас, що дає можливість відчути грув музичної композиції або глибше поринути в атмосферу того, що відбувається в кіно чи сюжеті геймплею.

Читайте також: ТОП-5 найкращих акустичних систем 5.1

Види сабвуферів

Усі сабвуфери поділяються на два типи:

1. Активні (як у M-105) – варіанти з інтегрованим підсилювачем. У цьому випадку збалансувати параметри саба і джерела аудіосигналу досить просто. До моделей активного типу сателіти безпосередньо підключаються.

активный (M-105) и пассивный (NS-PA40) комплекты

2. Пасивні (як в NS-PA40) – Тут вбудованої системи посилення немає. Відповідно окремий підсилювач потужності є обов`язковим. Моделі пасивного типу цінуються професіоналами, оскільки вони здатні передати глибше звучання низьких частот. Мінус такого рішення — у необхідності самостійного настроювання акустичної системи, що для більшості пересічних користувачів стане непростим завданням. Не кожному любителю вдасться розкрити потенціал девайсу на 100%.

Цікаво: Що таке портативні колонки – як вибрати портативну колонку за 11 параметрами

Що таке сателіти?

Сателіти – компонент АС, який використовується в парі із сабвуфером для відтворення середньочастотного та високочастотного звукового діапазону. Системи, які з сателітів і сабвуфера, діляться кілька типів і в кожного їх своє цільове призначення.

многоканальный комплект с пятью сателлитами и сабом Edifier S550 Encore

Формати багатоканальних акустичних систем

2.1 Таке «акустичне тріо» — дуже популярний варіант через свою вартість та універсальність.
Дві сателіти плюс сабвуфер – придатний для більшості завдань користувача комплект. Він підходить як для прослуховування музики, так і для кіноперегляду або ігор у компанії.
Для невеликих кімнат/квартир такого комплекту достатньо.
5.1та 7.1 Мультиканальні комплекти типу 5.1 – для справжніх кіноманів. Геймери також можуть оцінити переваги звукового оточення. У таких комплектах п`ять сателіт: дві встановлюють попереду, ще дві – ззаду, ще одну колонку – голосову – у центрі. Плюс ставлять сабвуфер для низів класних.
Якщо комусь цього недостатньо, то існує альтернатива — 7.1, ДЕ сателіт відповідно сім штук. Такі Комплекти є хорошими для великої квадратури.

В тему: Як вибрати колонки для комп`ютера та ноутбука: 3 добірки найкращих систем

Стереофонічні чи багатокомпонентні колонки — із сабвуфером чи без?

Однозначно сказати, що краще, прості стереофонічні колонки або комплект із сабвуфером, не вийде. Тут все залежить від того, навіщо користувачеві акустична система, та й кому, що подобається, теж варто враховувати.

Наприклад, якщо йдеться про найпростіше рішення для дому чи офісу, де основні завдання — прослуховування лекцій, музики у фоновому режимі, перегляд різного відеоконтенту в процесі інтернет серфінгу тощо, то бюджетної активної стереофонічної системи достатньо.

Якщо йдеться про цінителів високої якості та конкретно шанувальників класичного стерео у форматі 2.0 — без саба, то тут варто звернути увагу на стереосистеми класу Hi-Fi Hi-end пасивного типу. Докупити підсилювач, звичайно, доведеться, зате налаштувати систему можна так, що просто вау.

 Hi-Fi система 5.1 SYS-2020BK

Любителям потужного Баса, охочим придбати універсальний акустичний комплект і не платити купу грошей, сподобається варіант 2.1, який без проблем впорається з будь-яким музичним стилем, дозволить насолодитися атмосферою гри або фільму і навіть влаштувати маленьку приватну дискотеку. Кінотеатри – комплекти 5.1 і більше – це варіант для кіноманів та геймерів, які не особливо стиснуті ні засобами, ні простором.

Якщо з готовими рішеннями в принципі все ясно, то при самостійному підборі сабвуфера до стереопари, що вже існує, варто звернути увагу на такі нюанси:

  • Місце для встановлення та площа приміщення;
  • Показник максимального звукового тиску;
  • Частотний діапазон.

Останні два параметри у саба та сателіт повинні збігатися, інакше придатного звуку не добитися не вийде.

Дивіться також: Чим монітори відрізняються від колонок – основні відмінності ДВОХ видів акустіки

Сабвуфер — річ необов`язкова, але вона дуже знадобиться, якщо хочеться потужних низів. Ця колонка ідеально доповнить стереосистему та перетворить комплект із сателіт на домашній кінотеатр. Хороший саб дозволить насолодитися об`ємним звучанням, насолоджуватися звуковими ефектами в кіно та іграх, оркестровках, хіп-хопі або року, даючи можливість шкірою відчути бас. Головне — правильно вибрати комплект: не варто переплачувати за кінотеатр, якщо колонки потрібні в кімнату на 15 квадратів, а й насолодитися крутими басами з комплектом 2.1 у приміщенні з сотнею квадратних метрів площі не вийде.

Коментарі
Залиште коментар