Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Неприємний запах з кондиціонера в квартирі: 3 можливі причини і шляхи вирішення проблеми

Дата публікації: 28.04.2019 17:50
Дата оновлення: 28.04.2019 17:50

Головне призначення кондиціонера - створити в будинку сприятливий клімат для всіх членів сім'ї. В ідеалі це – свіже повітря, оптимальний рівень температури і вологості. Підтримка таких показників безпосередньо лягає на спліт-систему.

Дана техніка проста і невибаглива в догляді, але навіть у неї бувають збої. Як результат – неприємний запах з кондиціонера, який швидко поширюється по квартирі. Чому так відбувається і які шляхи виходу з ситуації, розповідається в статті.

Читайте також: ТОП-10 кращих виробників кондиціонерів і 5 основних критеріїв вибору

 Неприятный запах из кондиционера и способы его устранения

Причини появи запаху з кондиціонера

Найчастіше проблема виникає після тривалого простою техніки, наприклад, влітку, якщо всю зиму прилад не включався. При першому ж старті з'являється запах каналізації або вогкості. Яким б ароматом ні наповнилася кімната, причин для цього всього три.

Розвиток бактерій

Оскільки температура всередині і зовні устаткування відрізняється, при роботі кондиціонера на КШТАЛТGorenje ECO INVERTER його стінках виникає конденсат. До моменту дренажу по відвідним трубках ці крапельки води насичуються домашніми запахами, мікробами.

Коли кондиціонер постійно включений, конденсат швидко йде, не встигаючи віддати неприємні аромати в приміщення. В іншому випадку, якщо техніка довго «стоїть» без роботи, всередині блоку з'являються сприятливі умови для розмноження бактерій і цвілі. Саме вони дають той характерний запах грибний вогкості при включенні.

Бактерии – причина неприятного запаха в кондиционере

Відсутність сифона

Деякі недбайливі монтажники (та й господарі теж) встановлюють кондиціонери з відведенням конденсату на вулицю. В підсумку вода просто капає на голови перехожих або накопичується калюжкою біля стіни будинку. Так робити недобре і неправильно.

Якщо слідувати інструкції по установці, то при монтажі дренажні труби підводяться до каналізації будинку, а для усунення неприємних запахів використовується сифон. Так ось, якщо проігнорувати необхідність цього самого сифона, то вся «нечисть» з стічних труб буде пахнути в квартирі.

Навіть якщо сифон встановлений, але техніка довго не використовується – конденсат випарується, а через порожній сифон вільно почнуть проходити каналізаційні запахи.

Рециркуляція

Рециркуляція – одна з функцій кондиціонера. Суть її полягає в тому, що для економії електроенергії прилад повторно пропускає через себе повітря, що знаходиться в приміщенні. У ці потоки не домішуються «свіжі струмені» з вулиці. Що виходить в результаті? Техніка вбирає всі навколишні запахи:

  • тютюновий дим і аромат парфумів;
  • пластик, синтетику;
  • запахи їжі, тварин, мокрому взутті і т.д.

Ця суміш запахів накопичується всередині обладнання, кондиціонує і повертається назад. Який карколомний аромат буде на виході, уявити нескладно.

Неприятный запах из кондиционера благодаря рециркуляции

Як з цим боротися: 3 способи усунення запахів

Прибрати запах з кондиціонера будинку легко. Для цього можна покликати фахівців або, на свій страх і ризик, зробити всю роботу самостійно. Вибір способу очищення залежить від причин виникнення запаху.

Невеликий лайфхак: прибирання в приміщенні і чистка фільтрів кондиціонера допоможуть звести до мінімуму можливість появи неприємних запахів. Миття техніки варто проводити не рідше, ніж 1-2 рази в місяць.

Обробка кондиціонера антибактеріальними засобами

У повітрі міститься велика кількість мікроорганізмів, грибків, пилових кліщів і інших шкідливих елементів, які негативно впливають на організм людини. Більшість кондиціонерів здатне не тільки освіжати повітря, але і робити його чистішим, оздоровлюючи тим самим мікроклімат приміщення. Техніка вбирає в себе всю «гидоту» і з часом їй самій знадобиться клінінг.

Актуально: ТОП-10 кращих кондиціонерів для дому та офісу

Навіть регулярно проводячи очистку, не вийде прибрати всі шкідливі організми. Ефективно боротися з ними можна, тільки використовуючи дезінфекцію. Для цього треба підбирати сильнодіючі речовини, спеціально розроблені для настінних кондиціонерів.

Обработка кондиционера дезинфицирующими средствами

Дезінфекція буде актуальна, якщо:

  • з'явився неприємний запах;
  • на поверхні або всередині корпусу видно явні ознаки плісняви;
  • в піддоні з конденсатом або в системі дренажу є слиз.

Крім цього, дезінфекцію проводять кожного разу при перемиканні спліт-системи з охолодження на обігрів.

Установка антибактеріальних фільтрів

Все спліт-системи (і модель Cooper&Hunter PRIMA PLUS – не виняток) з заводу оснащені фільтрами-поглиначами неприємних запахів. Але бажаючі можуть обладнати свою техніку і додатковими фільтрами. Всього їх буває 5 основних видів:

Про фільтри
Фотокаталітичний Плазмовий іонізатор Катехіновий Васабі Вугільний
Характеристика Різновид вугільного фільтра. Поглинає всі запахи. Не потребує заміни, оскільки відновлюється під УФ-променями. Використовується для знезараження повітря від мікробів, пилових кліщів, хвороботворних організмів. Також прибирає запахи. Спеціальний противірусний фільтр. В основі – рослинна речовина катехін, яке відоме своїми потужними бактерицидними властивостями. Найпоширеніші фільтри цієї категорії – чайне дерево. Васабі або японський хрін – ще один рослинний компонент, який ефективно бореться з бактеріями, мікробами, знезаражує повітря. Це пластина з активованим вугіллям. Проходячи через таку перешкоду, повітря очищається від усіх шкідливих домішок і запахів. Міняти вугільні фільтри потрібно не рідше 1 разу на 5 місяців.
Чи треба купувати окремо Встановлено майже на всіх моделях незалежно від бренду Є спочатку в багатьох кондиціонерах Купується окремо Купується окремо Є у всіх спліт-системах

Є ще біофільтри і очищення ультрафіолетом. Це специфічні елементи, які використовуються періодично для знищення бактерій і хвороботворних мікроорганізмів (доведена ефективність – до 87%).

Варто зауважити, більша частина зазначених фільтрів має невеликий термін експлуатації. Особливо це стосується природних речовин, які швидко втрачають свої бактерицидні якості.

Цікаво також: ТОП-10 кращих кондиціонерів Cooper&Hunter

Самостійна осушення вологості кондиціонером

Метод підійде для тих спліт-систем, які оснащені функцією відключення вентилятора. Тобто, як тільки кондиціонер перестає працювати, разом з ним зупиняється вентиляція. Випарник мимовільно висихає від крапель вологи і не збирає неприємні запахи.

Частка фільтра своїми руками: інструкція для умільців

Тим, хто вирішив провести маніпуляцію самостійно, короткий гайд на допомогу. Інструкція містить 7 кроків:

  1. Відключити обладнання, зняти передок корпусу.
  2. Очистити всі елементи від сміття, павутиння, пилу.
  3. Ретельно вимити під краном фільтри (ті, які мити можна).
  4. Розбризкати на особливо забруднені ділянки дезінфектор.
  5. Через 15-20 хвилин змити бруд.
  6. Встановити назад деталі і включити техніку для видалення зайвої вологи.
  7. Знову розпорошити дезінфікуючий засіб, тільки тепер в повітрі, перед спліт-системою.

Кондиціонер (як варіант, Leberg LBS/LBU-LOK13) повинен побути у включеному режимі до 40 хвилин. Коли всі його деталі повністю висохнуть – процес бактерицидної очищення закінчено.

Це цікаво: зробити кондиціонер з старого холодильника: керівництво по збірці

 Фильтры в кондиционере

Перед тим, як поставити на місце передню панель, її також вимивають від пилу і бруду. Аналогічно слід вчинити з жалюзі і іншими деталями корпусу.

На замітку:ОДНОРАЗОВІ фільтри, які використовуються для боротьби з шкідливими мікроорганізмами, мити не можна. Вони підлягають періодичній заміні.

Які запахи видає кондиціонер: види і способи боротьби

Як вже було сказано вище, несправна або забруднена спліт-система (як звичайна, так і инверторная) може марнувати по кімнаті цілий «букет» неприємних ароматів: від гнилі до каналізації. Перерахувати їх всі неможливо, але самі користувачі виділяють 3 найпоширеніших.

  1. Гар. Причина – перегрів пристрою або проблеми з проводкою. При першій появі такого запаху потрібно вимкнути техніку і покликати майстра. Тільки він може провести кваліфікований огляд і, в разі необхідності, зробити ремонт.
  2. Синтетика або пластик. Запах характерний для недорогих моделей. Вказує на неякісний матеріал корпусу, який при нагріванні починає поширювати їдкий запах хімії. Рішення проблеми – відразу виключити при покупці дешеві установки.
  3. Сирість або цвіль. Вказує на скупчення грибка і мікробів. Усунути цей «аромат сирого погреба» можна за допомогою протигрибкових дезінфікуючих засобів.

Якщо такі запахи з кондиціонера з'являться в квартирі, більше не буде паніки, що робити? Досить пройтися по даному мануалу.

Читайте також: кондиціонерів – як вибрати кондиціонер, який підійде саме вам

Як підсумок

Кондиціонер почав неприємно пахнути? Не біда. Адже прочитавши цю статтю, можна легко позбутися від будь-яких запахів. А якщо регулярно доглядати за технікою, мити і чистити свою спліт-систему – то ніяких сторонніх запахів і зовсім не з'явиться. Кондиціонер буде тільки виконувати свою пряму функцію – створювати свіжість і комфортну температуру в приміщенні.


Коментарі
Залиште коментар
Категорії