Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Контролери SSD - види і короткий огляд 7 виробників контролерів ССД

Дата публікації: 10.04.2019 15:50
Дата оновлення: 10.04.2019 15:50

Від того, який контролер стоїть у SSD, багато в чому залежить продуктивність диска. Він відповідає за обмін даними з шиною, а також керує зчитуванням та записом даних. Ще він обслуговує осередки, у яких зберігається інформація, контролює їхнє функціонування. Його роботою керує спеціальна програма, яка вшита у контролер.

Багато компаній регулярно випускають на неї оновлення, які оптимізують роботу контролера та усувають помилки. Деякі покладають це завдання на виробників ССД. Однак компаній, що створюють контролери, набагато менше, ніж фірм, які випускають ССД накопичувачі, тому варто розібратися, що вони можуть запропонувати.

 производители контроллеров SSD

У цій статті представлені найвідоміші компанії, які випускають такі деталі для накопичувачів.

JMicron

Компанія почала роботу в 2001 році. Виробник свого часу прославився невдалими моделями контролерів, проте згодом реабілітувався. Випускає кілька видів контролерів SSD. Вважається недорогим рішенням. Зараз моделей ССД накопичувачів, які використовують контролери цієї фірми, мало: є кращі альтернативи.

Примітка: всі контролери, випущені під цим брендом, заточені під САТА. Заяв щодо того, чи створюватимуться моделі під PCIe, не було.

Версії:

  • JMF670H - пристрій з одноядерним процесором, який передбачає максимальну місткість твердотілого диска на 512 Гб. Модель вже застаріває, оскільки більшість сучасних бюджетних сховищ мають тип пам'яті TLC. Цей контролер не може працювати з подібними пристроями: він підтримує MLC-пам'ять. Модель ще використовується у деяких накопичувачах, але вже втрачає актуальність.

JMicron

  • JMF680H контролера поки що немає у продажу. Це анонсований варіант. Фірма обіцяє, що модель підтримуватиме пам'ять типу TLC, а також підняти максимальний об'єм накопичувача до двох терабайт.

Читайте також: Що таке SSD диск – пристрій і 3 типи пам'яті накопичувача

Marvell

Накопичувачі, які випускаються з контролерами цієї марки, славляться хорошими показниками продуктивності. Завдяки тому, що вихідну прошивку можна змінювати, розробники можуть створювати різні SSD при такій конфігурації.

Marvell

Основні моделі:

  1. 88SS1074 двоядерний варіант на чотири канали, який підтримує всі актуальні типи пам'яті твердотільників і заточений під SATA. Орієнтований на бюджетні рішення.
  2. 88NV11xx Family — контролери з двоядерними ЦПП, які підтримують PCIe першого та другого поколінь та SATA. Встановлений у AS340 120GB.
  3. 88SS1093 розроблений для M.2, сумісний з PCIe. Оснащений процесором на 3 ядра, містить вісім каналів. Інженери Marvell оснастили його температурним датчиком, що захищає твердотілі накопичувачі від перегріву. Підтримує будь-які види пам'яті, встановлюється в диски об'ємом до 2 терабайт.
  4. 88SS1092 цей варіант анонсували нещодавно. Він є покращеною версією попередньої моделі. Основна відмінність – в обсягу пам'яті, що підтримується контролером: його збільшили з двох до восьми гігабайтів.

На тему: ТОП-10 виробників SSD дисків

Samsung

Виробник славиться сучасними рішеннями й задає тон на ринку SSD накопичувачів. Це перша компанія, яка випустила твердотільники з пам'яттю 3D NAND. Зрозуміло, під неї було створено й відповідні контролери.

 Samsung

Два популярні варіанти:

  1. Polaris - восьмиканальна модель з п'ятиядерним процесором на борту. Одне з ядер призначено обмінюватись даними між PCIe і власне контролером.
  2. Phoenix оновлена версія Поляріс. Вона також оснащена ЦП на 5 ядер, одна з яких виділена під роботу з хостом. Модель на 8 каналів відрізняється від попереднього варіанта прискореною частотою ядра. Такий контролер стоїть у сучасних високопродуктивних SSD, наприклад, терабайтному 970 EVO.

Indilinx (OCZ)

Заснована в 2002 році компанія оголосила про банкрутство в 2013 році, після чого була викуплена Toshiba.

Контролери виробника – це змінені моделі інших фірм. Компанія допрацьовує прошивки, покращуючи варіанти інших марок. Наприклад, Everest – модифіковані пристрої Марвел, які відрізняються підвищеною швидкодією.

Шляхом Ndurance 2.0 – фірмової апаратної технології, компанії вдалося зробити твердотільники довговічнішими. Наприклад, Vertex 4 отримала п'ятирічну гарантію. Втім, Samsung SSD не менш довговічні.

 Indilinx (OCZ)

Одним із найпримітніших контролерів фірми вважається Barefoot 3. Це восьмиканальна модель з одноядерним ЦП ТА 32-розрядним співпроцесором, чия частота дорівнює 400 мегагерцям. Девайс сумісний з усіма типами пам'яті, розрахований на диски з підключенням SATA зі швидкістю інфообміну в 6 Гбіт/сек.

Корисно: 9 головних критеріїв вибору хорошого SSD

Intel

Один з лідерів у виробництві комп'ютерних комплектуючих. Власне контролери для твердотілих носіїв компанія не випускає, а адаптує моделі випущені під іншими брендами.

Особливості

  • Характерна риса для SSD цієї фірми – апгрейд контролерів за допомогою модуля стиснення даних. Він відповідає за оптимізацію продуктивності пристрою, знижуючи або підвищуючи її залежно від навантаження на диск та структури даних.
  • Таке кодування інформації призводить до того, що на накопичувачі зберігається менше бітів. Це призводить до зниження швидкості, з якою записуються дані, проте продовжує життя ССД дисків.

Intel

  • Тільки у 2012 році компанія випустила свій варіант – S3700 – на вісім каналів та за допомогою пам'яті типу NAND. Він підходить дискам з підключенням SATA та швидкістю 3 гігабіти за секунду.

Цікаво: недорогий A400 оснащений роз'ємами САТА 2.0 і 3.0.

SandForce (LSI)

Заснована в 2006 році компанія, що пізніше стала підрозділом LSI – виробник якісних контролерів для SSD.

Спочатку компанія випустила сімейство контролерів, розділене за призначенням: настільні – клієнтські (SF-1200) – і корпоративні (SF-1500) комп'ютерні програми.

У 2010 році були представлені контролери другого покоління – SF-2000, орієнтовані на корпоративний сегмент. Вони працюють із шестигігабітними САТА інтерфейсами, оснащені функціями захисту даних. Клієнтська версія SF-2500 з такими ж рисами була випущена роком пізніше.

SF3700 – довгочікувана лінійка. Творці обіцяли такі характеристики:

  • Підтримка шестигігабітних SATA.
  • Сумісність з інтерфейсами типу PCI Express.
  • Робота з NAND пам'яттю дев'ятиканального типу.
  • Максимальний об'єм диска – два терабайти.

SandForce (LSI)

На жаль, серія так і не була випущена. Це призвело до того, що комплектуючі колись популярного виробника стали витісняти версії інших компаній. Втім, деякі бюджетні диски все ще випускаються на старому контролері компанії SF-2281. Наприклад, їх можна зустріти в носіях Кінгстон.

Дізнайтесь: Як перевірити стан SSD диска в Windows і Mac – 10 програм для моніторингу

Phison

Компанія була заснована в 2000 році. Моделі відрізняються невисокою вартістю, тому часто зустрічаються у недорогих носіях.

Phison

Контролер
Основні параметри
PS3108-S8 Одна з перших моделей. Восьмиканальний варіант, заточений під SATA. Вважається застарілим.
PS3110-S10 Чотирьохядерний восьмиструмовий контролер для недорогих SSD. Відрізняється середнім рівнем швидкодії, проти конкурентів.
Є чотириканальна версія – PS3110-S10C і модель з вісьма каналами – PS3110-S10-X.
PS3111-S11 Дешевший, ніж попередній варіант. Модель оснащена одноядерним процесором. Вона призначена для дисків, які не припускають високого навантаження та створені для повсякденного застосування.
Встановлена в бюджетному SILICON POWER S55, тонкої версії
PS5007-E7 Ще один чотириядерний варіант з 8 каналами:
Заточений під PCIe.
Підтримує протокол NVMe версії 1.2.
Сумісний з будь-якими типами пам'яті.
PS5008-E8/E8T Урізана версія попереднього варіанту. Використовує лише дві лінії PCIe.
Встановлено в Kingston A1000.

Дивіться також: Як правильно встановити SSD в MacBook та iMac: інструкція із 4 розділів

Виробників контролерів не так вже й багато. Деякі з них давно не являли нічого новенького. Якщо потрібний дешевший девайс, краще віддати перевагу сховищам на Phison. Якщо ж необхідний більш швидкісний пристрій, підійдуть апарати від Samsung або Marvell.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії