Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Який сотейник краще вибрати: 6 правил покупки

Дата публікації: 28.02.2019 17:08
Дата оновлення: 19.04.2023 14:42

Сотейник на вигляд поєднує в собі такі дві ємності для приготування:

Зовні посуд більше нагадує сковорідку: така ж зручна довга ручка (щоправда, іноді зустрічаються моделі з двома маленькими), тільки бортики чаші трохи вищі. Використовується сотейник для приготування страв, де інгредієнти перемішуються методом підкидання. Власне, звідси і назва, від французького слова «соті» – страва з овочів та м'яса, що поєднується підкиданням чаші.

Читайте також: Як вибрати сковороду для кухні?

Сотейники различного объема и формы

Матеріалом для такого посуду може бути:

  • сталь;
  • мідь;
  • алюміній;
  • чавун.

Сотейники різної форми та місткості. Найчастіше господині використовують їх для приготування соусів, підігріву вже готової їжі, гасіння овочів, відварювання страв з тіста. У цьому начинні продукти не пригорають і не злипаються, а їжа виходить соковитою та ароматною.

Для тих, хто ще не обзавівся подібним посудом, буде цікаво дізнатися, який сотейник краще вибрати додому і чи варто вірити відгукам про такий посуд. Про це та багато іншого – далі у статті.

Правила та секрети вибору ідеального сотейника

Вирушаючи в магазин за обновкою у вигляді сотейника, варто знати, якими характеристиками повинен мати якісний посуд. Перше, на що варто звернути увагу – наявність кришки. Цей обов'язковий атрибут допоможе зберегти природну вологу в продуктах, перетворивши звичайну їжу на соковитий кулінарний шедевр. Кришці також бажано мати гумовий обідок, щоб щільно прилягати до чаші. Додатковим плюсом буде, якщо на поверхні буде невеликий отвір для пари. З матеріалу краще жароміцне скло.

Не зайвим запитати у консультанта, яку температуру витримує кришка і ручка на ній, особливо якщо на ручці є пластмасові елементи. А що ще важливо при виборі сотейника?

Призначення

Здебільшого підходить такий посуд як для плити, так і для духовки (якщо у своїй конструкції не містить пластику та/або нежаростійкого скла. відноситься до універсального типу: в ній зручно і варити, і тушкувати, і запікати, завдяки конструктивним особливостям (товстому дну і стінкам), їжа в посуді повільно нудиться, тепло розподіляється рівномірно.

Цікаво також дізнатися: 8 критеріїв вибору вбудовуваної духовки

Блюда, приготовленные в сотейнике

Матеріал

Як вже було сказано вище, сотейник може бути виготовлений з практично будь-якого матеріалу (є навіть скляні варіанти спеціально для мікрохвильової Печі). Чи відрізняється посуд залежно від сировини і який сотейник краще купити, орієнтуючись на матеріал, показано в таблиці.

Матеріал виготовлення
Чугун Нержавіюча сталь Алюміній Жаростійка кераміка
Посуд рівномірно нагрівається, довго зберігає тепло, їжа в такому сотейнику не пригоряє. Єдиний недолік чавуну – велика вага. Більш легкі варіанти. Прості у догляді, довговічні, швидко нагріваються. Як антипригарне покриття використовується тефлон, керамічне напилення, фторопласти. Для кращого збереження тепла та рівномірного нагріву товщина стінок повинна становити не менше 2,5-3 мм. Найпрактичніші сотейники виготовляються з литого алюмінію. Чи Не піддаються деформації. Обов'язкова умова – гарне антипригарне покриття. Підійде для індукційної плити або духовки. Дно має бути рівним.

Форма та розмір сотейника

Ці параметри також важливі. Якщо придбати посуд тільки для приготування соусу або крему, достатньо компактного сотейника до 1,5 л об'ємом (наприклад, як Russell Hobbs STONE COLLECTION). Щоб варити плов, гасити овочі чи м'ясо, варто звернути увагу на начиння пооб'ємніше. Врахувати слід і розмір духовки (саме у ній найчастіше використовують сотейник). Необхідно, щоб посуд вільно поміщався в просторі духової шафи: не впирався в стінки і не заважав зачиненню дверцят.

Цікаво також почитати: або газова духова шафа: 5 критеріїв вибору

Якщо орієнтуватися на форму сотейника, то тут все залежить виключно від смаку. Найкращі сотейники бувають і круглими, і прямокутними, і квадратними. При цьому варто помітити, що чим товщі стінки начиння – тим якісніший посуд.

Сотейники разной формы и размеров

Наявність антипригарного покриття

Передбачено у всіх сучасних моделях сотейників. Цей шар із кераміки, граніту, тефлону або титану розташований усередині посуду і дозволяє використовувати менше олії в процесі приготування їжі (або навіть не використовувати її зовсім). Завдяки цьому у сотейнику можна створювати дієтичні шедеври чи страви для дитячого живлення.

На замітку: найкращих веганських рецептів, які сподобаються всім!

Багато виробників роблять антипригарне покриття ребристим. Таке дно додає апетитності м'ясу чи овочам, залишаючи оригінальні смуги з їхньої поверхні (т.зв. «гриль-ефект»).

Знімні ручки

Щоб вільно використовувати сотейник у духовці, яку модель краще вибрати: з однією ручкою чи двома? Це питання хвилює багатьох господарок. Однак головний нюанс вдалої покупки полягає не в кількості ручок, а в їхньому матеріалі та способі кріплення. Найкращим варіантом буде кухонний посуд, у якого ручки або жароміцні (не містять пластику або дерева), або знімаються і тримаються на заклепках. У разі потреби їх можна відстебнути та використовувати лише чашу.

Можливо, вам буде цікаво: Посуд для духовки: 8 типів кухонної ємності

Сотейники со съемными ручками

Підсумок

Сотейник – корисне начиння. У ньому можна готувати страви будь-якої національної кухні та радувати своїх домочадців смачною вечерею чи обідом. Головне – створювати їжу з позитивним настроєм і отримувати задоволення від процесу. Адже зручний та якісний посуд спеціально для цього і створений. А як вибрати такий сотейник, уже розказано у статті.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії