Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Які бувають бронежилети — 6 подробиць про захист, що можуть врятувати життя

Дата публікації: 29.04.2022 15:53
Дата оновлення: 29.04.2022 15:53

Раніше ми навіть не замислювалися, що доведеться ховатися у сховищі від ракет, розбиратися у зброї та шукати бронежилети для ЗСУ. Але 24 лютого росія напала на мирну Україну і життя змінилося, тепер нам доводиться жити у новій реальності.

У цій статті даємо пояснення про бронежилети, які можуть урятувати життя.

Пізнавальна стаття: Кібервійська України: 3 пояснення, як допомогти країні, озброївшись телефоном

Як «працює» бронежилет?

Статистика свідчить, що 70-80% поранень на війні походить саме від уламків різних матеріалів. Мета бронежилета — захистити тіло від уламків та куль. Це відбувається завдяки захисту усередині жилета. Так людина може захистити найважливіше — грудну клітину. У деяких моделях продуманий захист також на боках, плечах, в області шиї та паху.

Тверді матеріали жилета руйнують кулю та розсіюють її енергію. Але важливо розуміти, що є різні класи жилетів. Деякі моделі захищають тільки від холодної зброї, а деякі зупинять навіть кулю АК.

Цікава стаття: Як заблокувати спливні вікна за допомогою настройок браузерів та 5 плагінів

З чого складається бронежилет?

Бронежилет складається насамперед із чохла, який не захищає, а лише утримує складові. Усередині нього розміщені шари захисту, які можуть бути виготовлені з металів, керамічних матеріалів та балістичних тканин.

Тканини — найлегший матеріал, але й дуже ненадійний. У 60-х роках винайшли балістичні тканини (кевлар або деякі сорти поліетилену). Вони відомі міцною молекулярною структурою. Такі жилети важать 3-4 кг, але з них можуть зробити жилети лише 1-3 класу. Вони не переживуть постріл гвинтівок. Такі моделі не дешеві.

як працює бронежилет

Метали — також популярний варіант. Найчастіше використовують сталь та титан. З них виготовляють моделі 4–5 класів захисту. Вони міцні та витримують потужні удари. Виробництво дешевше, ніж із тканини. З мінусів — вага, він становить 8-10 кг. Метали не врятують від кулі: якщо пластина зупинить її, тіло все одно отримає потужний удар. Такі моделі добре захищають від дробу.

Керамічна броня відома міцністю, але є важливі деталі. Вона легша за метали й дорогша у виробництві. Кераміка — міцна, але після кількох влучень може розсипатися.

як влаштований бронежилет

Деякі моделі можуть закривати плечі, пах, поперек. Вони оснащені додатковими елементами та кишенями. Такі бронежилети, окрім військових, носять журналісти. Їх відрізняють за маркуванням «Press».

На замітку: Огляд Microsoft Surface Pro 7, Або чому 9 «ок» на користь цього планшета

Види бронежилетів

У мирний час популярні бронежилети прихованого носіння. Їх легко заховати під одягом. Хто їх носить? Той, хто не хоче, щоби про жилет знали. Хтось може ховати, щоб не привертати увагу оточення або не виділятися з натовпу. Також їх часто надягають на небезпечні заходи: якщо хтось захоче напасти, вдарить у живіт чи вистрілить у груди, а бронежилет зробить свою роботу — захистить власника. Якщо ж нападник знатиме про жилет, може завдати удару в голову.

Такі моделі не повинні виділятися з-під одягу, тому легкі, тонкі та не захищають від куль великого калібру. Найчастіше такі моделі обирають бізнесмени, охоронці, перевізники дорогих товарів, політики та медійні особи.

Для учасників військових дій беруть бронежилети відкритого типу. Вони об'ємніші, мають товстий шар захисту, надійніші, оберігають від уламків і куль.

Любителям фотографії: Sony Alpha A7 II: огляд та 24.3 мегапікселя краси

Класи захисту бронежилетів: таблиця

Виділяють 10 класів: спеціальний, 1, 2, 2а, 3, 4, 5, 5а, 6, 6а. Чим більше число — тим більший рівень захисту.

Клас
Характеристики
Спеціальний Створено для захисту від ударів холодної зброї
1 клас Легкий, зроблений із тканини, може захистити від куль пістолета
2 клас Важить 5 кг, складений з тканини та металевих пластин
3 клас Важить від 9 до 11 кг, захищає від куль 9 мм, складається з тканини та металевих пластин + демпферний шар
4 клас Зроблений з металевих пластин зі сплавів алюмінію або титану, захистить від автоматів АК
5 клас Може захистити від пострілу автомата та куль 7,62х39 міліметрового калібру
6 клас  Зроблений із модульних засобів, які посилені керамічними пластинами; може захистити від куль автоматів, снайперських гвинтівок, кулеметів

Як вибрати бронежилет: головні вимоги

Якщо вирішили купити бронежилет, радимо ретельно вивчити деталі, адже це може врятувати життя. При виборі звертають увагу на чотири аспекти.

  1. Клас захисту — його обирають, відштовхуючись від типу зброї, що працює на поразку. Це найважливіший пункт, від якого потрібно відштовхуватися насамперед!
  2. Як планують носити жилет: приховано чи поверх одягу. Перший варто вибрати, якщо загроза нападу невелика і людина має приховати свій захист і не виділятиметься з натовпу. Якщо ж потрібен надійний захист на війні, є ризик нападу і приховувати захист немає причин, краще вибрати жилет відкритого типу.
  3. Ефективність площі захисту — скільки тіла зможе закрити жилет. Найпоширеніші групи бронежилетів за площею захисту: 18 дм², 25-20 дм², 28-42 дм². Звичайно потрібно вибирати так, щоб убезпечити якомога більшу площу тіла, але не варто забувати, що всі люди різної ваги та росту, тому бронежилет варто вибирати індивідуально.
  4. Скільки часу планують носити. Чим більше важить жилет, тим важче його носити.

Як правильно одягнути бронежилет?

Залежно від ваги існує два способи, як одягати жилет.

Легкий бронежилет одягають таким чином:

  • Регулюють лямки, збільшивши довжину.
  • Вкладають броник лицьовою стороною на поверхню, беруться за задню частину і надягають через голову.
  • Закріплюють липучками так, щоб жилет зручно прилягав до тіла.

як правильно одягнути бронежилет

Якщо модель важка, тоді кладуть жилет лицьовою пластиною на стіл. Правою рукою беруться за правий край спини, другий — за ліву бретель. Надягають броню через голову. Лівою рукою беруться за низ лицьової частини та підіймають її до шиї. При цьому вирівнюють спину. Вільною рукою беруть застібку та закріплюють її на потрібне місце.

Жилет має бути конкретного розміру: не більше, не менше. Занадто великий заважатиме і крутитиметься, а менший — крім дискомфорту, може передавити тіло, тим самим ускладнить кровообіг і травмує.

Якщо планується носити бронежилет довго, під нього надягають майку із натуральних тканин. Вона дозволить шкірі дихати та вбиратиме вологу. Якщо ж вирішили купувати додатковий захист, переконайтеся, що він точно підійде для вашого бронежилета за розміром, чи є в моделі взагалі можливість прикріпити доповнення елементи.

Для гарного дозвілля: Найкращі ігри на ПК + ексклюзивний Топ-10 очікуваних ігор 2022 року

Коментарі
Залиште коментар