Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Якою буває оперативна пам'ять комп'ютера, види ОЗП – гайд із 6 розділів

Дата публікації: 25.05.2019 13:45
Дата оновлення: 25.05.2019 13:45

Щоб оновити або зібрати самому PC, добре б знати все про елементи начинки. Розібратися в параметрах оператіви допоможе цей гайд.

какая бывает ОЗП

Що таке оперативна пам'ять

Це пристрій, також зване RAM або ОЗП. Цей компонент є енергозалежною. При роботі ПК в ньому зберігається код, який виконує система. Він представлений різними програмами, прийнятими і переданими, а також проміжними даними, які обробляє CPU.

Типи ОЗП

Ділиться на 4 типи в залежності від хронології. Кожен новий варіант стає потужнішим і швидше.

Які бувають види:

1. DDR – першопроходець. На даний момент він не актуальний, тому що його потужності недостатньо для того, щоб впоратися з обробкою солідного об'єму даних: перші модулі працювали на частоті 400MHz.

2. DDR2 – вдосконалений тип, який за швидкістю перевершив перший варіант в два рази. Але знову ж таки, сьогодні цього мало.

Цікаво: 2011 року ці модулі встановлювалися в збірки багатьма користувачами, хоча вже в 2007 році була доступна DDR3.

Kingston DDR3 1600MHz 4Gb HyperX Fury и AMD Radeon DDR4 2400 8GB BULK

3. DDR3 дозволила отримати приріст продуктивності практично на 10%. Висока швидкодія в порівнянні з першими двома версіями відкриває користувачам нові можливості. Тип використовується і в сучасних комп'ютерах. Наприклад, HX316C10FR/4 подібні планки актуальні й досі.

4. DDR4 – з'явився в 2014 році. На даний момент це – найсвіжіший і швидкий вид ОЗП. Так, частота R748G2400U2S-UO 2400 МГц: досить багато, особливо якщо порівнювати з першим варіантом.

Читайте також: Як збільшити оперативну пам'ять (RAM) ноутбука в 5 кроків: способи і поради

Основні характеристики ОЗП

Щоб вибрати гарну оперативку, яка забезпечить комфортне швидкодію ПК, потрібно враховувати наступні параметри.

Об'єм ОЗП

Один з основних показників, який вказується в гигабайтах/мегабайтах. Тут діє просте правило: чим більше, тим краще, оскільки від цього залежить, скільки даних здатна запам'ятати RAM.

Для машин офісного призначення оптимально 4-8 Гб. Раніше було достатньо і пари гигов, але сучасний софт стає все більш вимогливим, тому краще мати хоча б невеликий запас.

 комплект ОЗП Micron Crucial Ballistix Tactical DDR4 3000 8GB (4GB*2)

Для збірок, на яких планується запуск трохи більше важкого ПО, краще брати хоча б 8 гігабайт, як у BLT2K4G4D30AETA. А ось професійним комп'ютерів, призначеним для роботи з графікою, студійної звукозапису, а також ігор потрібно хоча б 16 Гб. Можна і менше, якщо є мінімум трехгігабайтная дискретна відеокарта.

Примітка: материнки підтримують підвищує продуктивність режим роботи RAM – двоканальний. Це означає, що найкраще встановлювати не одну планку на 16 Гб, наприклад, а два восьмігігових модуля. Варто також відзначити, що таймінги і частотні характеристики обов'язково повинні збігатися: слід купувати тільки однакові планки пам'яті.

Цікаво: материнську плату вибрати – 8 ключових критеріїв

Частота

Вказується в MHz і відображає пропускну здатність модульних каналів. Природно, чим вона вище, тим спритніше інфо обробляється і передається на материнську плату, а далі – в ЦП або накопичувач.

супербыстрая HyperX Predator RGB с частотой в 4000 МГц

Пам'ять DDR4 здатна забезпечувати частоту понад 2400 MHz, наприклад, HX440C19PB3AK2/16 на 4 тисячах МГц. Це дає відчутний приріст швидкодії, особливо якщо мова йде про збірки на базі сучасних процесорів типу AMD RYZEN. Вони кілька більш чутливі саме до частоти, якщо порівнювати з интеловский ЦПУ.

Таймінги оперативної пам'яті

Тут все гранично просто. Це показник затримки даних при їх перенесенні між модулями RAM. Відповідно, чим він нижчий, тим швидше переноситься інформація і функціонує ПК.

Напруга

Як вже було згадано вище, оператива енергозалежна. У характеристиках прописується вольтаж. Він відображає мінімальну напругу, необхідне для стабільної роботи модуля при базових настройках таймингов і частоти.

Любителям розгону слід пам'ятати, що зміна частотних, таймінгових параметрів вимагає збільшення напруги. Через цього може підвищуватися температура деяких блоків системної плати. Це може негативно вплинути на продуктивність комп'ютера. Так що краще нічого не робити навмання.

обозначение тайминга на планке ОЗП

Все розгінні заходи повинні виконуватися послідовно, значення параметрів необхідно встановлювати в розумних межах: на півкроку, а потім – обов'язкова перевірка. В іншому випадку система в кращому разі може просто не запуститися, в гіршому – апаратна частина може «згоріти».

Детальніше: Як налаштувати оперативну пам'ять в Біосе: інструкція в 4 простих розділах

Оперативна пам'ять з радіатором

ОЗП з інтегрованими радіаторами, на ЗРАЗОКHX432C16PB3K2/16, виглядають естетично. Їх часто встановлюють в корпусу з прозорим віконцем. З практичного боку – це додаткове охолодження. Для простого ПК, яка не передбачає високих навантажень, це не потрібно, однак стане в нагоді любителям розгону, геймерам.

Дізнайтеся: Як розбити HDD або SSD на розділи в Windows і MacOS: 2 шляхи вирішення

оперативная память с радиатором Kingston HyperX Predator DDR4 3200 16GB

Маркування модулів пам'яті

Є варіанти для десктопних збірок: DIMM, UDIMM, а є – для лептопів: SO-DIMM, як R534G1601S1S-UOBULK. Другі – коротше і вище.

По маркуванню також можна обчислити вид пам'яті в плані буферизації. Буферизованная ОЗП має регістр, який тимчасово зберігає інформацію перш, ніж відправляти її на процесор. Це підвищує надійність. З іншого боку, реєстрова пам'ять трохи повільніше обробляє дані.

Маркування
Що означає
U-DIMM не має буфера
R-DIMM з буфером
LR -DIMM має буфер і відрізняється зниженим енергоспоживанням
FB-DIMM моделі з повною буферизацией

U-DIMM – застосовується в більшості домашніх PC. «U» говорить про те, що модуль не захищений від помилок, які можуть з'явитися, коли система звертається до осередків пам'яті. Це підвищує швидкість роботи планок і знижує їх вартість. У простих завданнях незахищеність не є критичною, тому часто «U» просто не пишеться.

серверная ОЗП HP DDR4 2400 32GB Kit

R-DIMM, LR-DIMM і FB-DIMM – серверні варіанти, де надійність – понад усе. 805351-B21 якраз така RAM. Вартість подібних модулів вище, але сенсу в їх придбанні немає, якщо мова йде про стандартний використанні системи.

Пам'ять для ноутбуків

Як було сказано вище, пам'ять для лептопів має позначення SODIMM. Відмінності не тільки зовнішні:

  • контакти на модулях ОЗП розташовуються симетричним чином, а працюють – асинхронно;
  • кількість контактів трохи менше, ніж у десктопних варіантів;
  • не оснащуються кулерами, оскільки варіант з радіатором складно розмістити в компактному ноутбучним корпусі.

 память для ноутбука AMD DDR3 1600 4Gb SO-DIMM

Якщо говорити про базові характеристики, то вони можуть відрізнятися у десктопних і лептопних варіантів, які відносяться до одного і того ж типу. Але мінімальні, максимальні параметри у них регламентовані і знаходяться в одному діапазоні.

Корисно: Як збільшити продуктивність ноутбука – 8 способів

Знаючи всі ключові показники ОЗП і розбираючись в позначеннях, можна без зусиль підібрати підходящу для складання ПК модель. Це стане в нагоді і для більш повної оцінки продуктивності PC.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії