Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вирощувати мікрозелень: 8 способів, які працюють

Дата публікації: 28.07.2022 11:36
Дата оновлення: 19.04.2023 14:06

Багато хто не надає значення цим маленьким росточкам і не вживає їх у їжу. А даремно. Адже той, хто знає, скільки корисностей містить така зелень, вже вирощує її на своєму підвіконні. 

мікрозелень на підвіконні

Хочете так само? Розповідаємо, як це можна зробити.

Що таке мікрозелень?

Мікрозелень (вона ж мікрогрін) — це молоденькі проростки різних культур. Їх вік з моменту прокльовування становить від 5 днів до двох тижнів, а висота паростка — до 10 см.

Фішка мікрогріна в тому, що саме в 5-15 діб від появи сходів він максимально набирає сили для подальшого розвитку рослини. Тому проростки містять корисні речовини у найвищих концентраціях. У складі зелені хлорофіл, мікроелементи, вітаміни, а також органічні кислоти, ефірні олії, каротиноїди.

Урожай мікрогрина

Ці речовини корисні для людського організму, особливо в холодний період, коли молоді овочі ще не виросли, а ті, що є на магазинних полицях, щедро напхані нітратами.

Як виростити мікрозелень вдома

Щоб отримати врожай мікрогріна, не потрібні спеціальні дорогі пристрої. Пророщувати зелень можна:

  • у ґрунті та гідрогелі;
  • на килимках із лляного та кокосового волокна;
  • у банці, ваті, на папері, тканині чи марлі;
  • у спеціальному пророщувачі.

Перед тим як пророщувати мікрозелень, варто придбати насіння рослин та контейнер, де відбуватиметься чарівний процес. Також знадобляться наповнювач (ґрунт, вата, гідрогель тощо) і вода. 

Тонкощі вирощування мікрозелені у різних видах наповнювача розглянемо далі. Спочатку розберемося, які культури придатні для вживання у вигляді мікрогріна.

Корисні хитрики: Яблучний сік без соковичавлювача — 4 способи 

Як правильно вирощувати мікрозелень

Для отримання їстівних паростків підходить насіння овочевих культур і злаків, які ми вживаємо в їжу. Їх ділять на 5 сімейств:

  1. Мареві: буряк, шпинат, амарант
    Цим культурам для пророщування необхідна земля. Оптимально провести посів у ґрунт. Якщо такої можливості немає, можна замінити його субстратом і присипати посіяне насіння тонким шаром землі.
  2. Хрестоцвіті: рукола, салат, редька, редис, капуста червонокачанна і броколі, гірчиця
    Це насіння має тонку оболонку і швидко проростає. Мікрозелень з нього без проблем виросте на звичайній серветці, якщо підтримувати її вологою.
  3. Бобові: горох, квасоля, нут, сочевиця
    Через щільну оболонку насіння цих рослин при спробі пророщування часто скисає, на ньому з'являється цвіль. Оптимально вирощувати таку зелень у воді, регулярно замінюючи її свіжою.
  4. Цибульні: цибуля, порей
    Насіння сіють густо, на відстані 1 мм одне від одного. Для пророщування використовують місткість глибиною до 2 см.
  5. Зернові: пшениця, ячмінь, овес, кукурудза, рис
    Це тверде насіння для отримання хороших сходів потрібно замочити перед висаджуванням на 6-12 годин. Така хитрість зробить проростання швидшим.

Для хорошої схожості та швидкого дозрівання паростків важливо підтримувати в ємності для пророщування постійну вологість. 

Як виростити мікрозелень у ґрунті: покрокова інструкція

Пророщування у ґрунті — проста процедура. Щоб все пройшло успішно та вітамінний результат порадував, необхідні:

  • неглибокий лоток, на дні якого потрібно зробити отвори;
  • кришка для лотка;
  • місткість з розпилювачем для зволоження ґрунту;
  • насіння рослин, які пророщуватимете;
  • трохи землі;
  • відстояна вода кімнатної температури.

Щоб паростки швидко проклюнулися і добре росли, дбають про пухкість ґрунту. Можна придбати готовий ґрунт (підійде універсальний) або змішати садову землю з яєчною шкаралупою, піском, торфом.

Коли земля готова, приступають до посадки:

  1. У лотку розподіляють ґрунт шаром заввишки 2-3 см.
  2. Поступово розкладають насіння на поверхні, не заглиблюючи.
  3. Розбризкують зверху воду, щоб земля добре зволожилася.
  4. Місткість прикривають кришкою і поміщають у тепле місце.
  5. Двічі на день лоток провітрюють, відчинивши кришку.
  6. Полив роблять, коли верхній шар ґрунту починає підсихати (кожні 3-5 діб).

Як тільки з ґрунту з'являються молоді паростки, лоток відкривають і виставляють на підвіконня.

Переваги та недоліки такого способу пророщування описані в таблиці:

Плюси
Мінуси
Не потрібно часто поливати, бо земля вологомістка Грунт легко перезволожити, що може стати причиною загнивання паростків
Грунт багатий на корисні речовини, які допомагають зелені рости У садовій землі часто присутні спори грибка, насіння сорної трави, шкідники, тому їй потрібне знезараження

Вирощування паростків у ґрунті також загрожує брудом на підвіконні. Багатьох господарок це дратує.

Як виростити мікрогрін, не використовуючи ґрунт

Якщо возитися з ґрунтом не хочеться, радимо ознайомитися з альтернативними методами отримання проростків. Розкажемо, як посадити мікрозелень в інші різновиди наповнювача, які плюси та мінуси врахувати.

В банці

Цей варіант, мабуть, найпростіший. Для отримання корисних проростків знадобляться літрова банка, 3 столові ложки насіння, кришка з дірочками або відріз марлі.

Мікрогрін в банці

Процес, як виростити мікрозелень будинку без ґрунту, освоїть навіть дитина.

  1. Помістити в місткість насіння, залити водою та залишити на ніч.
  2. Вранці злити каламутну воду.
  3. Промивати насіння, доки вода не стане прозорою.
  4. Злити всю рідину, закрити банку кришкою (марлею) і перевернути догори дном.
  5. Помістити імпровізований пророщувач у тепле місце (температура 20-25 градусів).
  6. Промивати насіння, як описано вище, щоранку, щоб не пріло.
  7. Коли проростки досягнуть висоти 3-4 см, побачите, як при черговому промиванні лушпиння відокремиться — мікрогрін буде готовий до вживання.

У таблиці наведено переваги та недоліки такого методу пророщування.

Плюси
Мінуси
Насіння не скисає Потрібно щодня мити насіння
На виході отримуємо чисті проростки  
Потрібно мало матеріалів  

Цей спосіб не всім подобається через необхідність щоденного промивання вмісту банки. Якщо забути це зробити, насіння може зіпсуватися.

Читайте також: Як зберігати зелень — 3 популярні способи

На папері

Як наповнювач для вирощування мікрогріна успішно застосовують папір або серветки. Для одержання врожаю візьміть:

  • неглибоку широку ємність із перфорацією на дні, а також піддон до неї;
  • паперовий рушник або серветку (підійде і туалетний папір, тільки беріть світлий);
  • насіння, воду в місткості з розпилювачем та плівку.

Коли все необхідне підготовлено, приступаємо до пророщування:

  1. Днище контейнера вистилають обраною основою.
  2. Добре зволожують її з розбризкувача.
  3. Розподіляють насіння по поверхні рівним шаром.
  4. Накривають ємність плівкою та переносять у теплий куточок.
  5. Щодня на 20-30 хвилин плівку знімають, щоб провітрити місткість, а також збризкують насіння та папір водою, щоб залишалися вологими.
  6. Як тільки з'явилися паростки, контейнер переміщують на підвіконня і для доступу сонячного світла видаляють плівку.

Мікрогрін на папері

Цей спосіб простий і має переваги: ​​немає бруду, не потрібно великих витрат, рідко утворюється цвіль. Єдиний недолік у тому, що папір швидко сохне і треба слідкувати за вологістю в ємності.

На лляних килимках

Багато магазинів для садівників пропонують готові килимки з льону для вирощування зелені з насіння. Процес пророщування на них дуже простий. 

Беруть неглибокі місткості з перфорованим днищем та піддонами, що підходять за розміром. А також шматок лляного наповнювача розміром із дно контейнера, попередньо відстояну воду та потрібні зерна.

Мікрогрін на лляних килимках

Посадка на лляний агроматеріал відбувається так:

  1. Агроковрик замочують у теплій воді на 5-7 хвилин, після чого викладають у ємність.
  2. Висіюють насіння.
  3. Встановлюють місткості одна на одну та розміщують у теплому місці.
  4. Після прокльовування паростків та появи корінців контейнери переміщують на підвіконня, ближче до світла.
  5. Під ємності ставлять піддони з водою так, щоб коріння діставало до вологи.

Чим добре пророщування таким способом, а чим не дуже описано в таблиці.

Переваги
Недоліки
Відсутність бруду Основа коштує недешево
Хороша циркуляція повітря, зерна не пріють  
Урожай для продажу можна відрізати прямо з килимком   

Цей спосіб витратніший за попередні, але чистий і простий.

На ваті

Урожай мікрогріна чудово зросте також на звичайній ваті. Однак зручніше використовувати ватні диски — у них рівномірна товщина. Для посадки знадобляться контейнер з кришкою, вата або диски, насіння та відстояна вода.

Мікрогрін на ваті

Агропроцес включає 6 кроків:

  1. Зволожити ватну підкладку.
  2. Розкласти на дно лотка.
  3. Посіяти зерна.
  4. Закрити ємність кришкою та прибрати в місце, де насінню буде тепло.
  5. У міру висихання збризкувати водою основу та регулярно провітрювати місткість.
  6. Підставити під сонячне освітлення після появи сходів.
Плюси
Мінуси
Недорого Іноді утворюється пліснява
Не потрібно часто поливати  
Коріння добре кріпиться за основу і паростки виходять міцними  

Якщо вибрали цей метод отримання мікрогріна, приділіть увагу якісному провітрюванню місткості, щоб уникнути запрівання та пліснявіння насіння.

Поради, які стануть у пригоді: Що приготувати, коли нічого немає в холодильнику — 10 рятівних варіантів

У гідрогелі

Кульки з гідрогелю — ідеальний матеріал для тих, хто часто забуває про своєчасне зволоження насіння. Гель довго утримує вологу, створюючи в ємності для пророщування необхідну вологість. 

Щоб зробити пророщувач із гідрогелем, запасаються ємністю, в якій відбуватиметься процес, кульками гелю, відстояною водою, насінням та плівкою.

Гідрогелеві кульки для вирощування мікрогріна

Щоб насіння зійшло швидко і без проблем, слідують інструкції:

  1. Замочують у воді гідрогелеві кульки з розрахунку чайна ложка матеріалу на літр рідини.
  2. Після того, як гідрогель годину пробув у воді, відкидають його на сито, щоб прибрати зайву рідину.
  3. Поміщають наповнювач у ємність і зверху сіють насіння.
  4. Накривають контейнер плівкою та роблять у ній кілька прорізів для циркуляції повітря.
  5. Поміщають лоток у теплий куточок, доки не з'являться сходи.
  6. Переставляють пророщувач із проростками на підвіконня.

Цей спосіб отримання мікрогріна безпроблемний — наповнювач не потребує поливу. Однак один недолік метод має. У гідрогелі зелень зійде, але не зможе вкоренитися. Доведеться пересадити рослини на вату або присипати ґрунтом.

На марлі або тканині

Цей метод пророщування без ґрунту — один із найпопулярніших, оскільки він доступний і недорогий. Марлі або тканини знадобиться такий відріз, щоб його можна було скласти до 6-7 шарів. Така маніпуляція допоможе довше зберігати вологість у пророщувачі та не допустити пересихання. 

Знадобиться насіння вибраної культури, відстояна вода у пляшці з розпилювачем,
марлевий або тканинний відріз, контейнер із кришкою.

Посів насіння на марлю

Приступаємо до посадки:

  1. Насіння замочують на 2-3 години.
  2. Марлю складають та поміщають на дно лотка.
  3. Рясно обприскують водою.
  4. З насіння зливають зайву воду і розподіляють по наповнювачу рівномірно.
  5. Накривають ємність кришкою та ставлять у темне приміщення.
  6. Щодня потрібно провітрювати пророщувач, відкривши кришку, а також зволожувати марлю в міру підсихання.
  7. Коли з'явилися сходи, відправляють зелень на підвіконня, відкривши кришку.

Цей спосіб хороший тим, що паростки міцно чіпляються корінцями за марлю і виходять міцними та стійкими. Але якщо забути провітрити контейнер, може з'явитися слиз чи пліснява, і тоді доведеться починати все наново. 

У пророщувачі

Пророщувач для мікрозелені є конструкцією, схожою на котячий лоток. Найпростіший спосіб — вирощувати зелень у воді. Знадобляться пророщувач, насіння та відстояна вода.

Посадка здійснюється так:

  1. У піддон пророщувача наливають рідину.
  2. На сітку поміщають насіння, не даючи йому прилипати одне до одного. Можна розділити зубочисткою.
  3. Вода повинна трохи торкатися насіння.
  4. Накривають ємність кришкою і забирають у темне місце до появи сходів.
  5. Щодня змінюють воду в піддоні та провітрюють місткість.
  6. Коли зійдуть паростки, переносять пророщувач до джерела сонячного світла. 

Цей спосіб простий та чистий. Якось витратившись на пророщувач, можна виростити в ньому необмежену кількість мікрогріна. Основною перевагою такого способу є те, що насіння швидко проростає і не пропадає при належному догляді. З недоліків — щоденна зміна води, що іноді незручно.

Догляд за мікрогріном

Декілька важливих рекомендацій щодо догляду за домашньою агрофермою:

  • Денне світло уповільнює процес проростання зелені, поки висота паростків не досягла 0,5-1 см. Коли зелень стане вищою, сонячне світло, навпаки, сприяє швидкому зростанню.
  • Взимку, коли сонячного світла недостатньо, використовують фітолампу.
  • Не слід вибирати для пророщування високі лотки. Достатньо неглибоких контейнерів, таких як ємність від суші, печива чи тістечок.
  • Мікрозелень на продаж часто удобрюють спеціальними речовинами. При пророщуванні для себе краще цього робити. Зелень чудово зростає й у воді. До того ж неправильно вибравши дозування, можна отруїтися готовим продуктом.
  • При правильному догляді перші паростки з'являться вже на 2-3 день. Щоб насіння проклюнулося швидше, потрібно замочити його перед посівом і підтримувати вологість у пророщувачі.
  • Насіння для отримання мікрогріну потрібно брати ціле, без сколів та темних плям. 

При вирощуванні мікрозелені важливо не допустити її перезрівання. Перерослі стебла стають не такими соковитими, грубішими й часто гірчать. Пагони краще зрізати ножицями або гострим ножем. Так вони не деформуються та довше залишаться свіжими. 

Мікрозелень у ґрунті

При зрізанні мікрогріна обов'язково прибирають залишки оболонки насіння. З них вже нічого не виросте, а якщо не видалити їх із пророщувача, оболонки можуть стати причиною появи плісняви ​​та гнилі на інших паростках.

До слова: Види ножів для кухні: 20 європейських та японських моделей

Проблеми та складності при вирощуванні мікрозелені

Складності при вирощуванні мікрогріна можуть виникнути як у новачка, так і у досвідченого агронома. Не варто опускати руки. 

Найчастіші проблеми та їх вирішення зібрані у таблиці.

 

Складність
Що робити
Листочки тьмяні, жовті Буває при нестачі світла. Переміщають контейнер до джерела сонячного світла або включають фітолампу
Погано зростає, в'яне Нестача вологи. Видаляють зів'ялі пагони, підтримують вологість у пророщувачі
Хибна пліснява При зростанні мікрогрін випускає тонкі корінці білого кольору, що зовні нагадують цвіль. Це нормальний розвиток кореневої системи, нічого не потрібно робити
Стебла слабкі та тонкі Часто буває, коли насіння сіють «купою». Потрібно прорідити сходи
Грибкові та плісняві ураження Бувають жовтого, зеленого або сірого кольору. Виникають від надлишку вологи, відсутності провітрювання чи зараження ґрунту спорами грибка.  Доведеться розпочати процес пророщування заново, продезінфікувати ґрунт і приділити увагу провітрюванню лотка
Насіння злипається, сходи недружні Буває при виділенні насінням слизу. Щоб уникнути цього, перед посівом промивають насіння водою 10-15 хвилин
Довго не з'являються проростки Найчастіше це трапляється, якщо в приміщенні дуже низька температура.  Оптимальний показник для пророщування — 20-25 градусів. Якщо в приміщенні менш як 16 градусів, паростки не з'являться зовсім

Щоб розібратися, як виростити мікрозелень вдома, не потрібно мати багаторічний досвід агронома. Дотримуйтесь цих порад, і вже незабаром ваше підвіконня прикрашатиме корисна зелень, яка до того ж виглядає на стравах дуже естетично.

Рецепт корисних ласощів: Як зробити пастилу в сушарці — 4 моменти, які впливають на колір, смак і зовнішній вигляд

Коментарі
Залиште коментар
Категорії