Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати жорсткий диск: поради для новачків

Дата публікації: 13.03.2017 14:23
Дата оновлення: 13.03.2017 14:23

Жорсткий диск – ресурс, на якому розташовуються файли на персональному комп'ютері або ноутбуці. Конструкція модифікації виготовлена у вигляді пластини з магнітного матеріалу, що має елемент для зчитування і запису – головку. Комп'ютерники називають пристосування вінчестером, гвинтом, хардом.
 
Функціонує пристрій так, що зчитувана і записувана інформація одночасно не перебувають в контакті з магнітною пластиною. Така особливість дозволяє продовжити термін служби пристрою.
 
Що таке жорсткий диск і для чого він призначений? На такому пристосуванні зазвичай зберігаються системні файли. Іншими словами, ті програми, софти та інша інформація, яка наявна в структурі операційної системи, додатків і геймплея.
 
Сучасні моделі ПК і ноутбуків підтримують установлення і декількох вінчестерів. До того ж бувають не тільки внутрішні, а й зовнішні жорсткі диски. Останні підключаються, як звичайні флешки.  

 Жорсткі диски

Місткість вінчестерів


Який кращий жорсткий диск: внутрішній чи зовнішній, залежить від низки параметрів. Перш за все, це визначається метою використання.
 
Відмінності між цими вінчестерами полягають, перш за все, в зовнішньому вигляді. Внутрішні модифікації відрізняються:

  • захистом носія даних за допомогою корпуса з металу;
  • відкритою нижньою частиною;
  • установкою в «тіло» комп'ютера;
  • з'єднанням з материнською платою за допомогою шлейфа.

Зовнішні пристрої підключаються за допомогою USB-виходу і мають повністю захищений корпус.
 
Вибір потрібно робити виходячи з того, для чого здійснюється зберігання даних. Якщо необхідний пристрій для ОС і софтів, то купувати слід внутрішній хард. Це забезпечить високу швидкість доступу до інформації. Коли мова йде про зберігання даних, то оптимальним варіантом стане зовнішній вінчестер, який легко підключити до будь-якого гаджета. Внутрішній диск не має подібної функції. 
 
На ринку представлені пристрої, об'єм пам'яті яких варіюється, починаючи з пари сотень гігабайт і закінчуючи «терабайтниками». Але, як показує досвід, занадто велика кількість місця для зчитування й записування інформації просто виявляється непотрібною.
 
Для середньостатистичного користувача оптимальним варіантом буде місткість HDD на 500 Гб. Жорсткі диски з великою кількістю вимагають під час виробництва значних витрат, тому їх ціна трохи вища. Варіацію на 1 Тб раціонально купувати тільки колекціонерам фільмів, графіки та іншої інформації. Такі модифікації потрібні ще й для геймерів. 

 Жорсткий диск-терабайтнік
 

Крім вінчестерів HDD, на ринку представлені ще й твердотільні модифікації SSD. Останні відрізняються незначним об'ємом пам'яті і більш високою вартістю. Між цими двома варіантами існує ще й проміжний – SSHD. Цей зразок відрізняється :

  • достатньою місткістю;
  • високою швидкістю роботи у порівнянні з першими модифікаціями;
  • середньою цінової політикою.

Який жорсткий диск обрати, залежить від особливостей гаджета.
 
Мінімально достатній варіант - жорсткий диск з об'ємом 500 Гб. Така модифікація найоптимальніша для домашнього використання, виконання необхідних операцій і проведення дозвілля. Який кращий жорсткий диск для завантажування файлів і дистрибутивів? Для важких додатків і софтів відмінно підійде 1 Тб.  
 
Кожна модель, залежно від призначення, відрізняється різною місткістю інформації. Тому, який жорсткий диск для системи підійде, залежить від пристосування і вимог користувача.

Швидкість функціонування


Який жорсткий диск кращий за швидкістю, залежить від обертання шпинделя. Це параметр, про який не рекомендується забувати. Цей елемент є механічною деталлю, тому в конструкції твердотільних пристроїв він відсутній. Такий компонент визначає швидкість функціонування пристрою, де обертання вимірюється в обертах на хвилину.
 
Зараз виробники випускають пристосування двох найбільш популярних типів. Це вінчестери зі швидкістю 5400 об/хв і пристрої з 7200 об/хв. Другий варіант продуктивніший, що видно і так.
Але під час покупки потрібно взяти до уваги ще рівень шуму і споживання енергії. 
 
В даному параметрі виграють модифікації першого типу. Хоч їх швидкість і менша, але під час роботи пристрою на 5400 об/хв:

  • не шумлять;
  • не перегріваються;
  • менше споживають ресурсів.

Такий варіант актуальний і для ноутбуків. Але який жорсткий диск надійніший, вирішувати кожному самостійно, враховуючи власні побажання.

 шпиндель хард-року
 

У деяких моделях швидкість обертання варіюється в межах 10-15 тисяч об/хв. Але така варіація актуальна тільки у випадку дуже активного використання техніки. Це частіше потрібно для серверів і професійного застосування.
 
Жорсткий диск, який має великий об'єм, ще не гарантує швидке завантаження програм. Єдине – диск вміщує значну кількість даних. За швидкість роботи відповідає швидкість самого вінчестера, але місткість одночасно має непрямий вплив. Зі збільшенням об'єму пам'яті підвищується щільність запису, що призводить до зменшення прочитання блоку інформації.
 
Цікаво буде дізнатися Western Digital представили дві нові серії твердотільних накопичувачів
 

Продуктивність вінчестера визначається швидкістю, з якою здійснюється читання і запис за секунду, що вимірюється в Мб. Також враховується і час доступу до інформації.
 

Сучасні моделі мають швидкість, що варіюється в діапазоні 150-200 Мб/сек і вище. Для важких програм (редакторів відео і зображень) потрібен більший параметр. В іншому випадку гвинт функціонує повільно, а час відгуку на кожен запит збільшується. Зазвичай швидкість моделі не прописується. Такий параметр легко подивитися в Інтернеті за конкретною модифікацією, що дозволить більш точно визначитися з придбанням.
 
Деякі зразки відрізняються наявністю технології NCQ – вбудованої черги команд. Така опція не підвищує продуктивність і швидкість харду, але дозволяє запам'ятати алгоритм, за яким система звертається до пристосування. Коли відбувається ситуація повторно, то знижується час на пошук інформації.

Виробники вінчестерів: кому віддати перевагу


Сучасний ринок рясніє пропозиціями від різних виробників. Якої фірми жорсткий диск кращий, залежить, перш за все, від марки і характеристик модифікації. Звертати увагу на виробника варто, але без фанатизму, в зв'язку з тим, що за бренд також потрібно платити.
 
Превалюючі позиції на ринку відводяться компанії Western Digital, де в асортименті представлені пристрої різного класу і якості.

 Жорсткі диски WD
 

Пристрої WD діляться на категорії та за колірною гамою:
 
1. Синя. Група містить пристрої, що працюють практично безшумно, але з невеликою швидкістю.

2. Зелена. Швидкість роботи таких модифікацій низька, але без перегрівання.

3. Чорна. Категорія містить найсучасніші моделі, що відрізняються швидкістю, безшумністю і без перегрівання.

4. Червона. До цієї групи належать харди, що використовуються для професійного застосування.

5. Фіолетова. Категорія таких пристосувань експлуатується зазвичай для комунікацій відеоспостереження.
 
Також популярним брендом на ринку вважається Toshiba. Компанія виготовляє пристрої в різній цінової категорії, які характеризуються оптимальною швидкістю, продуктивністю і тривалим періодом служби. При цьому в асортименті знайдуться і внутрішні, і зовнішні жорсткі диски Toshiba.
 
Відомі і вінчестери HP, Hitachi, Lenovo. Останні представляють поєднання стабільності і доступної цінової політики.

 Жорсткі диски Hitachi
 
 

Який краще купити жорсткий диск для ноутбука, залежить, перш за все, від різновиду техніки.

Варіативність підключення


З розвитком науково-технічного прогресу змінювався і роз'єм вінчестерів, необхідний для підключення до ПК. Зараз зовнішні харди відрізняються інтерфейсом типу SATA. Подібний роз'єм застосовується практично у всіх комп'ютерах і дисках. Але на ринку можна зустріти ще й моделі з варіацією IDE. Який краще купити жорсткий диск залежно від типу підключення, визначається, перш за все, особливостями ПК або ноутбука.
 
SATA відрізняється низкою переваг. це:

  • велика пропускна здатність;
  • швидка обробка даних;
  • сумісність практично з усіма модифікаціями ПК і ноутбуків, за винятком старих моделей, тому слід бути акуратним.

Це послідовний інтерфейс. Така модифікація забезпечується контактним роз'ємом і шлейфом з тонкими виводами для підключення. Передача даних в цьому випадку транслюється на швидкості 1.5 Гб/с.
 
Другий варіант вже практично вийшов з ужитку. Це інтерфейс передачі даних паралельного типу з широким контактним роз'ємом – 40 або 80 і ідентичним шлейфом для підключення. При цьому його швидкість становить до 133 Мб/с. Такий пристрій розглядається тільки для з'єднання з материнською платою, яка не забезпечується IDE. Тому раціональніше придбати жорсткий диск з роз'ємом SATA.
 
Найбільш сучасні варіації – SATA 2 і SATA 3. Перший роз'єм – наступна версія, яка не відрізняється від попереднього варіанту цього типу роз'ємом і шлейфом, але передає дані вже зі швидкістю 3 Гб/с.
 
SATA 3- третя варіація послідовного інтерфейсу, що відноситься до високошвидкісної категорії. Це модифікація, яка:

  • впроваджується на сучасних звичайних 2,5 і 3,5 і твердотільних 2,5 хардах;
  • відрізняється сумісністю зі старішими варіаціями підключення;
  • з'єднується з материнською платою, що має будь-який роз'єм з цих версій.

 Підключення типу SATA 3

До того ж швидкість трансляції даних в цій варіації становить до 6 Гб/с.
 
Вінчестери мають не тільки роз'єм підключення, але і інтерфейс живлення. Сучасні модифікації типу HDD і твердотільні харди SSD оснащуються однаковими виходами на 15 контактів. Коли вінчестер встановлюється на стаціонарний ПК, то блок живлення техніки повинен мати такий самий. У разі відсутності виправити ситуацію допоможе перехідник типу SATA.

Розмір кешу


По суті, розмір буфера, тобто кеш-пам'ять жорсткого диска являє ПЗП, де зберігаються файли першочергової важливості. Від його значення залежить безпосередньо швидкість виконання поставлених завдань на комп'ютері або ноутбуці. Чим більше значення, тим швидше здійснюється операція.
 
Рекомендуємо почитати Новинка! наймісткіший SSD-накопичувач Samsung 850 Evo 2 Tb скоро в MOYO
 
Така пам'ять є проміжною і призначена для підвищення швидкості роботи пристосування під час його звернення до даних. Кеш зберігає відгуки на найчастіші запити системи і додатків. Це виключає постійне зчитування інформації, підвищуючи ККД і пристрою, а також ОС.
 
Стандартна модифікація вінчестера відрізняється наявністю об'єму буфера обміну, що варіюється в діапазоні 8-32 Мб. Сучасні моделі відрізняються пам'яттю 8-64 Мб. Перший варіант – оптимальне рішення для середньостатистичного користувача, який просто юзає трафік і дивиться фільми і відео. Програмістам і геймерам необхідний потужніший варіант. Найбільшою продуктивністю відрізняється модель HDD на 64 Мб.

 
Який кращий жорсткий диск HDD (вінчестер), особливо не залежить від даного параметра, але все-таки враховувати цей критерій треба. Такі мікросхеми збільшують ККД не набагато, але, тим не менш, продуктивність підвищують.
 
Останні моделі оснащуються буфером на 32-128 Мб. Який жорсткий диск кращий ля ноутбука? Для простих завдань достатньо і варіанта на 32 Мб, але якщо різниці в ціні немає, то варто віддати перевагу великому об'єму.

 Вінчестер на 32 Мб

Придбання вінчестерів


Інтернет-магазин MOYO.UA пропонує великий спектр товарів, де купити жорсткий диск можна і внутрішній, і зовнішній. Щоб придбати потрібну варіацію, необхідно взяти до уваги низку важливих характеристик.
 
Особливо треба пам'ятати про різний форм-фактор пристосувань для комп'ютерів і ноутбуків. У першому випадку актуальним варіантом буде 3,5 дюйма (3,5"), а в другому, відповідно, – 2,5 дюйма (2,5") . Даний параметр потрібно брати до уваги перед покупкою, щоб не помилитися з моделлю вінчестера. У низці випадків для старих ноутбуків підійде і модифікація 3,5 дюйма (3,5"), але це вкрай рідко.
 
Вартість жорстких дисків варіюється в зв'язку з тим, що залежить від певних параметрів, зокрема:

  • фірми-виробника;
  • об'єму пам'яті;
  • типу вінчестера;
  • інтерфейсу;
  • швидкості обертання.

Головний параметр – об'єм пам'яті, тому потрібно точно розуміти для яких цілей буде використано пристосування. Ідеальним варіантом буде модифікація, яка дорівнює потребам і плюс має запас 20-40%. Великий об'єм пам'яті вказує на швидку роботу завдяки більшому ступеню стиснення інформації. Потрібно звернути увагу ще й на гарантійний період.
 
На сайті MOYO.UA представлено безліч рішень на будь-який смак і гаманець, де купити жорсткий диск для ноутбука можна від різного виробника. Але бренд під час вибору не повинен бути визначальним критерієм, оскільки навіть найпопулярніші бренди мають моделі з низькими технічними характеристиками. Оптимальний варіант – вибирати товар від перевірених фірм. 
 
Рекомендуємо подивитися «Як вибрати жорсткий диск WD»

Коментарі
Залиште коментар
Категорії