Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати морозильну камеру: види, потужність, температура та інші важливі характеристики

Дата публікації: 13.03.2017 14:45
Дата оновлення: 13.03.2017 14:45

Якщо вам недостатньо стандартного морозильника в вашому холодильнику, то у вас є всього два варіанти дії: купити холодильник побільше, що дорого і не завжди виправдано; або купити морозильну камеру. Останній варіант можна вважати оптимальним, так як ви отримаєте тільки те що вам потрібно без будь-яких переплат за простір, який або непотрібні функції холодильника. Правда, це буде вірним лише в тому випадку, коли ви знаєте як вибрати морозильну камеру для своїх потреб. Адже без цього ви не вибираєте, а граєте в рулетку з досить незначним шансом на виграш.

1. Види і габарити морозильних камер

Перше з чим потрібно визначитися при покупці морозильної камери - конструкція і розміри. Щодо конструкцій, то їх всього дві:

Вертикальні. Вони прості, зручні і відмінно підходять для квартир, де мало місця на підлозі і багато в просторі. Їх, як правило, легко розмістити десь в коридорі, передпокої або на балконі. За внутрішньої компонуванні вертикальні морозильні камери нагадують звичайні холодильники або шафки, де верхні відділення - це місце для зберігання заморожених продуктів (в основному), а нижні - місце для швидкої заморозки продуктів. У самому низу конструкції спеціальний «басейн» куди стікає конденсат. Кількість полиць визначається розміром камери:
1. 85 см - 2-3 відділення;
2. 100 см - 3-4 відділення;
3. 120-150 см - від 3 до 6 відділень;
4. 150-170 см - в районі 7 відділень;
5. Більше 180 см - від 8 відділень.

Горизонтальні (морозильні ларі). Це досить проста конструкція, яку використовують в торгівлі і виробництві. Але і вдома вона буде мати гарний вигляд, якщо для неї буде місце. Переваги морозильних скринь в великому корисному обсязі і більш низькою ціною. Мінімальний об'єм для горизонтальних камер - 100 літрів (6 кг заморозки на добу), максимальний - 572 літри (32 кг на добу). Усередині такої камери або порожня, або ящики, які легко прибрати.

Порада. Вивчаючи те, як вибрати морозильну камеру важливо спочатку зрозуміти які в ній повинні зберігається продукти і чи будуть вони однотипні (м'ясо, овочі, риба, зелень, десерти). Оскільки, якщо потрібно дотримуватися правила товарного сусідства, то слід вибирати вертикальну конструкцію - в ній є секційне поділ, якщо ж камера потрібна для одного виду продуктів, то варто зупинитися на морозильних скринях - вони дешевше і більш місткі.

2. Основні технічні характеристики

Визначившись з типом камери і її габаритами, можна приступати до вибору конкретної моделі, грунтуючись на важливих для ваших цілей технічних характеристиках.

2.1. система розморожування

По тому хто і як проводить розмороження, морозильні камери ділять на два види: ручну і автоматичну.

Під ручною системою розморожування розуміють, то що її власник чи інша людина буде самостійно розморожувати продукти. Періодичність такої дії залежить від збережених в камері продуктів і конкретної моделі агрегату. У більшості випадків це роблять один або два рази на рік.

Автоматична система передбачає, що всі дії по розморожуванні робитиме морозильна камера в автоматичному режимі, відповідно до закладеної в неї програмі. Прикладом такої програми є технологія «No Frost» (але фрост) - прокачування повітря в камері через розташований поза її внутрішнього простору випарник. Ця система видаляє полій і перешкоджає перетворенню продуктів в «крижані брили».

Порада. Якщо вибрали камеру з системою «No Frost» - тримайте продукти в поліетиленових вакуумних пакетах, так як сухе повітря підсушує продукти.

2.2. Потужність і кліматичний клас

Наступне що потрібно вивчити для того щоб зрозуміти, як вибрати морозильну камеру і не прогадати - це клас заморозки, тобто яку мінусову температуру здатний видати агрегат. Дізнатися про це можна по маркуванню - шукайте зірочки «*». За їх кількістю можна визначити температурні режими тієї чи іншої камери:

* - до -6° С;
** - до -12° С;
*** - до -18° С;
**** - нижче -18° С.

Порада. Якщо вам потрібно не тільки зберігати, але й швидко заморожувати продукти - беріть морозильну камеру класу «****».

Крім потужності морозилки, при виборі конкретної моделі також слід врахувати і її кліматичний клас - температурний режим зовнішнього середовища, при якому агрегат буде нормально працювати. Їх всього чотири:

1. SN (нормальний): від 10 C - до 32° С; 
2. N (субнормальний): від 16 C - до 32° С;
3. ST (субтропічний): від 18 C - до 38° С;
4. T (тропічний): від 18 C - до 43° С.

Порада. Для більшої частини СНД слід брати моделі N і ST.

2.3. енергоспоживання

Далі, слід звернути увагу на ергономічність морозильної камери, так як правильний вибір на цьому етапі може допомогти істотно заощадити в майбутньому на рахунках за електрику. Класифікація за цим параметром в побутових електроприладах така.

Зрозуміло, тут варто зробити вибір на користь камер з меншим споживанням електрики, але не завжди. Оскільки самі енергоефективні прилади, як правило, відносяться до преміум класу і коштують значних грошей. Крім того, якщо морозильна камера потрібна на короткі проміжки часу, то цим параметром можна знехтувати. Так можуть вчинити рибалки, мисливці або дачники, яким заморозка потрібна один або кілька разів на рік.

2.4. спосіб управління

Він може бути або механічним - перемикачі, коліщатка і важелі.

Або електронним - кнопки (можуть бути сенсорні) і циферблат.

Вибір тут потрібно робити, грунтуючись на тому що для вас більш переважно: якщо точність, то потрібно брати електронний варіант, якщо простота - механічний.

3. Додаткові опції

Визначати з тим як вибрати морозильну камеру, щоб вона повністю відповідала вашим потребам також слід врахувати і додаткові функції, які можуть вам знадобитися. Оскільки «проапгрейдить» камеру вам навряд чи вдасться.

  • Режим суперзаморожування. Мається на увазі можливість морозильної камери опустити температуру до -32° С, при якій продукти заморожуються за лічені хвилини, не втрачаючи при цьому свої корисні властивості (характерно для фруктів, овочів і зелені). Врахуйте: настільки інтенсивну заморозку не варто включати більш ніж на одну добу, оскільки це може привести до поломки компресора.
  • Наявність звукових і світлових сигналів - аналог систем оповіщення для автомобілів: при відкритих дверях блимають лампочки і пищить динамік.
  • Якщо батарея для підтримки потрібної температури при перебоях з електрикою. Якщо в камері є ця функція, то вона зможе зберегти продукти в холоді протягом 17- 22 годин. Або більше, якщо акумуляторів кілька.
  • «Шумоподавление». Більшість холодильників і морозних камер при роботі компресора створюють шум, який не всім до душі. Однак, деякі моделі сконструйовані таким чином, щоб придушувати його. Придушення в таких агрегатах не 100-відсоткове, але суттєве.
  • Антибактеріальні функції. Зараз стало модно пропускати повітря через антибактеріальні фільтри і робити покриття з антибактеріальною, антивірусною, протигрибкової захистом.

резюме

Підводячи підсумки того, як правильно вибрати морозильну камеру слід ще раз підкреслити, що спочатку потрібно визначитися для чого вона вам потрібна і де її будуть використовувати (ставити). Оскільки це головні фактори, виходячи з яких роблять вибір на користь тієї або іншої моделі морозилки. Все інше є другорядним і опціональним.

Коментарі
Залиште коментар
А
22.06.2017 02:42

Внимательно все прочел, дельные советы, благодарю! Если у меня место только у солнечного окна, из которого зимой дует (открываю) - значит мне нужна морозильная камера тропического класса T? И она будет работать исправно?

В
22.06.2017 02:25

А я по любому всё и в ларе и в холодильнике заворачиваю в простые упаковочные пакеты, хотя у меня не «No Frost». По-моему, заветривание продуктов не от этого зависит! Но в не-вакууме продукты, кстати, не преют.

О
18.06.2017 23:23

У меня вопрос по поводу т.н. «шумоподавления». Это тоже самое, что корректированный уровень звуковой мощности в дБа у "простых" холодильников или что-то иное, свойственное только морозильным камерам? :)

М
19.06.2017 11:18

В данном случае подразумевается, например, оснащение шумоизолирующим контуром охлаждения и шумоизолирующими матами либо другими техническими средствами, с целью уменьшения показателя уровня шума

О
22.06.2017 01:46

Я ломаю голову - покупать холодильник с вместительной морозилкой или же отдельно морозилку. Говорят, они очень сильно гудят. Холодильник с 40 дБа не слышен. Есть ли морозилки с 40 дБа и больше?

Категорії