Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як заощадити на бензині: 5 робочих порад

Дата публікації: 25.07.2022 12:08
Дата оновлення: 25.07.2022 12:08

У мене Opel Vectra 2007 з об'ємом двигуна 1,8 літра і механічна коробка передач. Та це й не має значення, адже кожному водієві хочеться заощадити на бензині. Пишу лише для того, щоб було розуміння, на чому я проводив свій експеримент.

Але спочатку поміркуємо. Давно зауважив, що від манери їзди залежить як вдасться заощадити витрати бензину. На тому самому автомобілі може бути зовсім різна витрата. Мій друг їздить на Toyota Corolla, вона витрачає 8-10 літрів у місті, а у нашого спільного знайомого така ж машина жере 11-13 літрів. Така різниця через манеру їзди — те, як тиснути на газ і прискорюватися, рухатися в місті, не поспішаючи й об'їжджати пробки якомога швидше. Чим рідше користуєтеся газом і гальмом, тим економніше їдете.

водій за кермом

Логічно, звичайно, що чим коротший відрізок шляху, тим менше ми повинні витрачати палива. Але тут не завжди так. Відрізок шляху може бути й більшим, наприклад, маршрут лежить по місту, де пробки, світлофори, ділянки, де потрібно перегазувати, постійний старт-стоп, двигун працює на підвищених оборотах — у такому режимі велика витрата. А якщо у вас автоматична трансмісія та двигун, що застаріває, витрата буде космічна. Затори можна об'їхати, проклавши маршрут через об'їзну дорогу віддаленого району. Навіть якщо він довший, але їдете постійно на 3-5 передачі, зрештою, економите паливо.

пробка у мегаполісі

Чим легший маршрут для двигуна, тим нижчі його оберти — це дасть свою економію. На тій же Corolla, де об'єм двигуна 2,4 ми заміряли багато разів і по чеках на заправках, і по бортовому комп'ютеру, в пробках витрата палива зростає до 14 літрів. А їздив товариш у відрядження до Ужгорода з Києва — так у нього середня витрата трасою була 5-6 літрів. Тому навіть якщо маршрут буде довшим, але легшим за навантаженням для коробки передач і двигуна, тим економніше витрачається паливо.

Якщо в роздумах: Що краще вибрати — планшет чи навігатор: 5 підказок

Як заощадити витрати бензину: базові правила

Насамперед потрібно звернути увагу на тиск у колесах. Його для наших нерівних доріг потрібно підтримувати на рівні 15-20% вище, ніж рекомендації. Тому, що внаслідок дорожніх нерівностей площа контакту колеса з дорогою набагато вища.

підкачування шини

Ось ми спускаємось на передачі не накатом. Дивимося на прилади:

  • нуль літрів на 100 км;
  • відключили передачу — 1,5 літра на 100 км.

Тобто стандартний стереотип про нейтралку на гірочках, мовляв, на вимкненій передачі споживатиме менше палива, не працює. Якщо ви розігналися і замість гальмувати, знімаєте ногу з педалі газу, то побачите за секунду, що споживання палива зведено практично до нуля. Коли гальмуєте передачами, бажано, щоб обороти вашого двигуна були близько двох тисяч за хвилину — це той поріг, коли двигун при гальмуванні показує нульову витрату.

На замітку: Як вибрати компресор для авто: 6 основних параметрів

На механіці

Ще один поширений міф, що розганятися потрібно довго та плавно. Розганятися необхідно досить активно, щоб якнайшвидше перейти на вищу передачу. Чим раніше ви включаєте п'яту передачу, тим менше спалите бензин.

Пізнавальна стаття: Чому ламаються відеореєстратори: ТОП-6 причин

На автоматі

На автоматичних коробках передач порівняно нових машин практично немає «простору для творчості». На старіших коробках передач можна за допомогою маніпулювання педалі газу обдурити двигун і змусити його перемикнутися на підвищену передачу. Мінімальна економія складає 400 грамів на 100 км, а максимальна — 1,8 літра.

Читайте: Як вибрати каністру для бензину — 6 ознак якості

Як ще можна заощадити на бензині: таблиця

Потрібно стежити за тиском у шинах

Якщо колесо наполовину спущене, і захоплює велику площину на дорозі, то важче автомобілю рухатися.

Таким чином буде підвищена витрата палива. Звертайте увагу на зношування гуми, щоб вона не була лисою. На деформованій від старості гумі автомобілю також важче їхати

Звертайте увагу на стан повітряного фільтра

Виробники рекомендують його міняти кожні 30 тисяч км пробігу, але краще частіше — тоді, коли міняєте масло.

Також важливою є своєчасна заміна або чищення свічок запалювання. Брудні свічки зменшують потужність двигуна. Доводиться дедалі більше тиснути на газ, таким чином збільшується витрата палива.

Краще разом міняти свічки, масло, фільтр через кожні 10 тис. км пробігу. Тоді у двигуна буде більший ресурс і, природно, менша витрата палива

Простіше економити паливо, якщо їздити в економному режимі. Ця швидкість коливається від 60 до 90 км в годину. Містом 60-70 км, трасою — 90 км. І, звичайно, щоб стрілка тахометра не перевищувала 2000 оборотів. Трасою — п'ята передача, швидкість 90 км і, також само, не перевищуючи двох тисяч.

їзда на трасі

Використовуйте моторне мастило з нижчою в'язкістю: взимку при низькій температурі, коли масло стає густішим, заливайте з найнижчою в'язкістю. Наприклад, синтетику. А влітку — напівсинтетику. Але зважайте на рік випуску авто, який у нього пробіг, в яких умовах автомобіль їздив. Може, у вашому випадку оптимально мінеральне мастило, тому що синтетику або напівсинтетику він більше витрачатиме. В цілому, правило таке: чим густіше мастило, тим більша витрата палива в авто.

моторне мастило в авто

Я поекспериментував на своїй Opel Vectra, щоб спробувати заощадити бензин на механіці. На початку тестування бортовий комп'ютер показував, що середня витрата складає 9,3 літра за останні 5000 км, які я проїхав. Обнулив показники. Побачимо, що в мене вийде.

  1. Підкачав колеса
    Витрата впала на 0,02 літра.
  2. Почав уважно стежити за бортовим комп'ютером під час їзди
    Дійсно, електроніка припиняє подачу палива у двигун під час гальмування передачею. В результаті витрата впала на 0,05 літра.
  3. Намагаюся активно розганятись внаслідок швидкого перемикання передач
    Чим вище передача, тим більше обертів коліс припадає на один оберт двигуна. Витрата знизилася ще на 0,06 літра.
  4. Все б добре, але почалися пробки
    Дорожня ситуація змушує розвивати екстрасенсорні здібності, щоби передбачити маневр кожного водія. Витрата зросла на 0,03 літра.
  5. Заїхав на брендову заправку
    Теоретично у великих мережах за якістю палива стежать більш уважно. Витрата знизилася — чи завдяки бензину, чи вдосконаленню навичок.

Отже, результат. Мені вдалося збити витрати з 9,3 до 8 літрів на 100 км. За місяць у мене вийде економія десь 20 літрів. Сподіваюся, мої поради й вам знадобляться.

Про важливе: Підготовка автомобіля до зими: 7 пам'яток для водія

Коментарі
Залиште коментар
Категорії