Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як перевірити витяжку на кухні над плитою: гайд із 4 пунктів

Дата публікації: 08.10.2020 10:17
Дата оновлення: 20.02.2023 11:50

Витяжка - трудяга. Нейтралізуючи пахучості, вона освіжає кухню. І біда тим, у кого ця трудівниця почала працювати з бухти-барахти. Розповідаємо, як перевірити витяжку на кухні, не вдаючись до сторонньої допомоги. Подробиці – нижче.

Проверка вытяжки на кухне над плитой

Чому витяжка на кухні могла вийти з ладу – 4 фактори

Якщо виключити виробничий брак, є чотири поширені причини, з яких обладнання для очищення повітря стало працювати гірше.

  1. Догляд за технікою абияк.
  2. Розташування витяжки поблизу газової плити.
  3. Вентиляційна система забита сміттям.
  4. Непристосованість вентиляційного каналу до примусового повітрозабору.

Ось кілька варіантів, як перевірити роботу витяжки на кухні над плитою. Вони допоможуть швидко вирішити проблему несправності установки. Найчастіше вона усувається самостійно, без залучення сторонніх.

ДО слова: ТОП-12 популярних камінних витяжок пристінного типу

Неправильний догляд за технікою

Якщо перевірка витяжки на кухні показала, що та не працює на повну силу або тяга повністю відсутня, це може означати сильне забруднення фільтра або погану проникність жировловлювачів.

Уход за вытяжкой на кухне над плитой

Вирішення проблеми полягає в заміні фільтрів та чищення обладнання. Важливо лише пам'ятати, що не всі частини цієї побутової техніки (мотор, наприклад) можна рясно мити. Інакше виникне ризик короткого замикання, що може призвести до серйознішої поломки.

Важливо: найкращим варіантом для чищення фільтра та інших елементів, забруднених кіптявою та жиром, буде засіб на лужній основі «Антижир» або інший з відповідним маркуванням.

НА тему: Фільтри для витяжок – як вибрати? Два різновиди

Устаткування знаходиться дуже близько до конфорок

При виявленні несправностей у роботі витяжки на кухні спочатку рекомендується пошукати проблему в роботі вентиляції. Якщо з повітроводом все гаразд, тоді причина в самій витяжці або її неправильній установці.

Расстояние между вытяжкой и плитой на кухне

Якщо розташована поблизу плити, продукти горіння і неприємні запахи прилад вловлює гірше. Це може призвести до пошкодження корпусу та (або) фільтра через високі температури. Вирішити проблему можна переустановкою обладнання на відстань не менше 70-90 см від газової конфорки.

Неправильна система вентиляції або випадки її засмічення

Відсутність природної тяги іноді буває через сміття у вентиляційній системі. У багатьох будинках вентканали не проектувалися для примусового повітрозабору. Тому потужна кухонна витяжка може не справлятися з передачею великих об'ємів забрудненого повітря.

За відсутності можливості, як перевірити витяжку на кухні в багатоквартирному будинку, рекомендується звернутися до керуючої компанії або слюсаря, який обслуговує будинок. Практика показує, що частіше витяжка працює аби як через сміття, що накопичилося, у вентиляційному каналі.

Читайте: ТОП-8 кращих виробників витяжок для кухні

Які можуть бути проблеми при роботі витяжки

Експерти позначили стандартні першопричини поганої роботи кухонних витяжок. Перед тим, як викликати майстра з ремонту, варто їх уважно вивчити.

Витяжка слабо тягне потоки повітря

Чотири причини відсутності необхідного рівня потужності повітрозабору.

  1. Давно не змінювався фільтр.
  2. Не працює жироуловлювач.
  3. Засмічена вентиляційна шахта.
  4. Вентиляційний канал надто вузький для примусової подачі потоку повітря.

Тяга вытяжки над плитой на кухне

Витяжка занадто сильно шумить

Якщо мешканці квартири чи будинки скаржаться на нехарактерний шум при роботі обладнання, він міг виникнути з наступних причин:

  • виробничий брак;
  • нарости бруду на фільтрах, що дозволяє витяжному вентиляторуПРОШТОВХУВАТИ потік повітря відповідно до заданої потужності;
  • невідповідність діаметра колектора потужності обладнання;
  • неправильний монтаж обладнання (погана герметизація повітроводу, занадто сильний вигин гофри).

На замітку:ЧИМ Відрізняється витяжка від очищувача повітря? – 2 прилади, різне призначення

Швидкість на техніці не перемикається

Чаще ця поломка виникає через забруднення кнопки перемикання, якщо западає. Тоді її доведеться встановлювати наново. Набагато рідше дають збій електричних схем пристрою.

Витяжка повністю перестала працювати

Чотири поширені причини несправності.

  1. Зламався вмикач.
  2. Ушкодження електричного кабелю.
  3. Відсутність живлення в розетці.
  4. Запобіжник чи двигун «наказав довго жити».

Як перевірити чи правильно функціонує витяжка

Ось кілька варіантів, як перевірити витяжку, наприклад Siemens LI67RB540, на кухні над плитою.

Аркуш паперу

Перший і найчастіше використовуваний метод – за допомогою паперу. Аркуш формату А4 додати до вихідного отвору вентиляційного каналу. При цьому вікно в приміщенні має бути відчиненим. Якщо папір буде" прилипає" до ґрат, з тягою проблем немає. У іншому випадку повітря погано всмоктується вентиляцією.

Паперові смужки

Або наріжте паперові смужки довжиною близько 20 см. Їх підносять до входу у вентиляційний отвір і спостерігають за тим, чи вони відхилятимуться всередину в напрямку виходу. Якщо смужки добре притягуються, з вентиляцією проблем не спостерігається.

ЗА допомогою вогню

Потрібно піднести до повітрозабору запалений сірник або запальничку. Якщо при включеному вентиляторі полум'я коливається в потрібну сторону – повітря всмоктується.

Важливо: перевірки вогнем найбільш небезпечний. Його не рекомендують використовувати для випробування витяжки над газовою плитою. Газ може накопичитися у вентиляції, і при контакті з вогнем вибухнути.

Спеціальне обладнання

Буде безпечніше, якщо обстежити вентиляцію за допомогою анемометр. Він вимірює коливання швидкості потоків повітря. Нормою є швидкість пересування повітряного середовища всередині шахти від 5 м/с, усередині відводів – від 3 м/с.

Стандартні показники:

  • для кухні – 60 кубометрів на годину;
  • для туалету та ванної кімнати – 25 кубів метричних на годину.

Як користуватися

Щоб провести виміри, потрібно:

  • відкрити вікно, щоб прозирало;
  • зняти грати з витяжки;
  • працюючий анемометр піднести до вентиляційної шахти;
  • заміряти та порівняти показники з тими, що вказані вище за текстом.

Якщо цифри нижче норми, значить витяжка погано втягує повітря.

Анемометр може прибріхувати, видаючи показники пересування повітря замість його напряму. Оскільки іноді виникає зворотний потяг – повітряні маси потрапляють з вентиляції в приміщення, замість того, щоб залишити його. У цьому випадку повітрообмін не здійснюється належним чином, але прилад все одно показуватиме швидкість, що відповідає стандартам.

Загальні рекомендації для підтримки витяжки у справному стані

Своєчасний та ретельний догляд за побутовою технікою – запорука її безвідмовності на роки. Це правило стосується будь-якого типу обладнання.

Щоб витяжка працювала як годинник необхідні:

Рада
Умови
Регулярна заміна фільтрів Відповідно до інструкції, до обладнання та в залежності від виду фільтра. Якщо встановлений вугільний, міняють через 4-6 місяців
Чистка жироуловлювача раз на пару тижнів Частота залежить від інтенсивності користування плитою. Оптимально – раз на 3-4 тижні
Обов'язкове увімкнення витяжки коли готується їжа Пар з жиром осідатиме і нашаровувати на комплектуючих двигуна, якщо не мити, згодом щось та зламається

Рекомендується хоча б раз на півроку перевіряти мотор витяжки належним чином на наявність жирового нальоту. Є такий – значить драйте поверхню миючим на гелевій основі.

Поломки в системі повітроводу обчислюється за дві-три хвилини. Але краще не доводити прилад до плачевності. Ремонт обійдеться куди дорожче, ніж витрачений час на регулярне чищення жироуловлювача та зміни фільтрації.

Корисна стаття: Вибираємо витяжку для кухні з повітроводом або без – 2 варіанти для різних ситуацій

Коментарі
Залиште коментар
Категорії