Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як приготувати штолен вдома — 2 поради, які на вагу золота

Дата публікації: 07.12.2023 13:21
Дата оновлення: 11.12.2023 11:05

Його варто спекти лише через запах. Свіжоспечений різдвяний штолен підкуповує неймовірним ароматом пряних спецій та солодких фруктів. Ідеальний для святкового столу. Готується за кілька тижнів до Різдва, щоб кекс «дозрів», а фрукти встоялися, віддавши випічці свій аромат та вологу.

як приготувати штолен

Що таке штолен?

Штолен — це німецький дріжджовий хліб з начинкою із сухофруктів, цукатів та горіхів. Нагадує смак фруктового пирога, але менш солодкий. Існує також інші варіації з наповненням: марципан, сир, мак.

Приготовлений кекс має щільну текстуру, оскільки в ньому міститься мало повітря. Овальна форма з верхньою складкою нагадує загорнутого в пелюшки немовляти Ісуса.

різдвяна випічка

Випічка просочується ромом, коньяком чи бренді. Так роблять, щоб довше її зберігати, оскільки міцний алкоголь вважається натуральним консервантом. Ще теплий штолен змащують розтопленим вершковим маслом та посипають товстим шаром цукрової пудри — також щоб не черствів.

Існує безліч класифікацій штолена. Для кожного сорту використовують різні інгредієнти, але кожен з них наповнений вишуканим смаком. Розглянемо кілька видів фруктового хліба:

Вид штолена
Опис Складові
Мигдальний штолен Наповнений ароматом мигдалю та містить мигдальну начинку Борошно, цукор, молоко, вершкове масло, яйце, дріжджі, велика кількість подрібнених мигдальних горіхів, родзинки, апельсинова цедра, кориця, сіль, цукрова пудра
Горіховий штолен Поєднує горіхові нотки з пряними спеціями. Для начинки змішують подрібнений фундук й волоський горіх з цукром, молоком або яєчними білками до утворення пасти, потім додають тісто Борошно, цукор, молоко, вершкове масло, яйце, дріжджі, волоські горіхи, родзинки, апельсинова цедра, кориця, сіль, цукрова пудра
Штолен з макового насіння Мак додає ніжності десерту. Насіння змішують з молоком, цукром та медом Борошно, цукор, молоко, вершкове масло, яйце, дріжджі, макове насіння, родзинки, апельсинова цедра, кориця, сіль, цукрова пудра
Марципановий штолен Класичний кекс з цукатами та горіхами. На смак досить солодкий. Кладеться марципан ковбаскою в центр тіста Борошно, цукор, молоко, вершкове масло, яйце, дріжджі, марципан, родзинки, апельсинова цедра, кориця, сіль, цукрова пудра
Масляний штолен Схожий на класичний, але в ньому використовується більша кількість вершкового масла, цукатів та горіхів Борошно, цукор, молоко, вершкове масло, яйце, дріжджі, родзинки, цукати, горіхи, апельсинова цедра, кориця, сіль, цукрова пудра
Сирний штолен Сир додає свіжості, вологи та ваги Борошно, цукор, молоко, вершкове масло, яйце, дріжджі, сир, родзинки, апельсинова цедра, кориця, сіль, цукрова пудра

Кожен з видів є унікальним поєднанням інгредієнтів. У статті розглянемо як зробити штолен.

Читайте: 9 варіантів як зварити яйце пашот: рецепти на всі випадки життя

Як приготувати штолен: рецепт класичний

Штолен готують з різними начинками. Експериментувати можна з різними видами горіхів (волоськими, мигдалем, кеш'ю, кедровими, макадамією), сухофруктами (журавлиною, смородиною, інжиром, курагою, вишнею, фініками, родзинками, сливами), цукатом або зацукрованою шкіркою цитрусових.

Щоб зробити солодку шкірку, необхідно вимити й висушити лимон, апельсин, потім зрізати шкірку та нарізати скибочками. Замочити у цукровому сиропі на ніч, після чого вимочити серветкою та дрібно нарізати кубиками.

За бажанням додають начинку з марципана або мигдальної пасти такої консистенції, щоб скатати ковбаску та помістити всередину тіста.

Марципан є сумішшю перемеленого мигдалю з цукровою пудрою. Його можна купити чи зробити самостійно. Для приготування змішують один до одного мигдальне борошно та цукрову пудру, додають яєчний білок, потім ретельно перемішують до утворення пластичної маси. Концентрат мигдалю надає суміші натуральному аромату.

З додаванням марципана текстура змінюється та з'являється додатковий смак. Також інгредієнт добре утримує вологу та зберігає м'якість штолена.

На замітку: Що подарувати сімейній парі на Новий рік — 15 оригінальних ідей

Складові

Для тіста:

  • Борошно — 350 г.
  • Сухі дріжджі — 15 г.
  • Вершкове масло м'яке — 120 г.
  • Цукор — 4 ст.л.
  • Сіль — 1 ч.л.
  • Молоко кімнатної температури — 100 г.
  • Жовтки яєчні — 6 шт.
  • Ванілін або ванільний цукор — 0,5 пакетика.
  • Цедра лимона — 1 ст.л.
  • Спеції: кориця, кардамон, гвоздика, імбир, мускатний горіх.

інгредієнти для штолена

Для начинки:

  1. Сухофрукти до смаку.
  2. Цукати цитрусових до душі.
  3. Горіхи — 2 склянки.
  4. Ром — 80 г.
  5. Марципан або мигдальна паста за бажанням.

Для покриття:

  • Розтоплене вершкове масло — 100 г.
  • Цукрова пудра — 100 г.

У скарбничку знань: Як приготувати паску в мультиварці: 2 топових рецепти

Приготування

Заздалегідь змішати в мисці сухофрукти, родзинки, цукати, горіхи та залити їх ромом. Накрити кришкою та залишити на ніч або на кілька годин. Після закінчення часу необхідно вийняти фрукти та просушити на паперовому рушнику.

Замість алкоголю замочити сухофрукти з горіхами можна в апельсиновому соку. Проте зменшиться термін зберігання штолена.

Молоко нагріти в невеликій каструлі на плиті або в мікрохвильовій печі. Воно не повинно бути занадто гарячим та киплячим, оскільки може пошкодити дріжджові бактерії й перешкодити тісту.

До теплого молока додати дріжджі та цукор. Перемішати до розчинення цукру та відкласти в темне тепле місце на 10-15 хвилин, поки дріжджі не спіняться на поверхні.

До опари у великій мисці змішати борошно, жовтки кімнатної температури, вершкове масло м'яке або розтоплене, цукор, цедру лимона, ванілін, корицю, горіх мускатний й кардамон. Для перемішування доцільніше використати міксер зі спіральними насадками. Якщо немає електроінструменту, тоді тісто замісити руками. Перемішувати, поки тісто не сформується в кулю, яка не прилипатиме до стінок миски. Залишити ком на 10 хвилин, щоб «відпочив»

покрокове приготування штолена

Потім до тіста додати вимочені та висушені сухофрукти та горіхи. Продовжувати перемішувати тісто руками або міксером, доки фруктово-горіхова суміш рівномірно не розподілиться. Якщо тісто ще прилипає до рук, потрібно додати трохи борошна.

Після отримання гладкої консистенції, що не липла, присипати стінки миски борошном або збризкати маслом. Помістити тісто назад у миску, після чого накрити харчовою плівкою, а зверху рушником. Залишити посуд у теплому місці або в нагрітій духовці на півтори години, поки тісто не збільшиться вдвічі.

Робочу поверхню присипати борошном та викласти тісто. Розкатати кулю та злегка притиснути, надавши йому форми овалу.

Якщо планується додавання марципана або мигдальної пасти, роблять поглиблення скалкою на лівій стороні овалу, що вийшов, та кладуть туди марципан, згорнений в довгу ковбаску.

Загнути один бік солодкого хліба до середини, щоб огорнути марципан. Заправити кінці всередину та натиснути руками на тісто, щоб надати форму невеликого горба по центру. Після чого укласти зверху другу довгу сторону тіста. Добре защипати краї.

формування штолена

Накрити штолен харчовою плівкою та рушником. Дати йому ще раз піднятися протягом години у теплому місці.

Також можна використовувати спеціальну форму для випікання штолена. Вона надає рівномірності та тісто не розповзеться по деко, а триматиме форму.

Попередньо розігріти духовку до 180°C та випікати штолен на середній решітці близько 50 хвилин. Через 30 хвилин накрити хліб фольгою, щоби не пригорів та поставити далі пропікатися. Перевіряти готовність зубочисткою: вийде чистою — отже, час виймати.

Після того, як штолен готовий, дістати його та відразу змастити розтопленим вершковим маслом. Кекс досить сухий та вбирає багато олії, тому просочувати слід щедро. Додатковий шар олії утримає більше вологи у хлібі. Потім посипати зверху великою кількістю цукрової пудри. Дати охолонути та постояти різдвяному штолену.

Пізнавальна стаття: Як перевірити мікрохвильову піч при покупці — 7 критеріїв оцінки роботи

Як зберігати штолен

Перш ніж розрізати та пробувати штолен, рекомендується дати йому настоятися. Коли він охолоне, загорнути у харчову плівку та дати постояти кілька днів. Щоб протримати солодкий хліб до двох тижнів, необхідно помістити загорнутий буханець у форму або харчовий контейнер та залишити в прохолодному сухому місці. Таким чином, волога від сухофруктів просочить штолен, дасть дозріти смаку та посилить аромат спецій.

Після тривалого зберігання випічку перед вживанням слід розігріти в мікрохвильовій печі або духовці. І присипати цукровою пудрою

як правильно зберігати штолен

Не рекомендується зберігати штолен у холодильнику, оскільки тісто стане твердим та сухим.

Для тривалого зберігання кекс заморожують у герметичному пакеті чи контейнері. Тоді він залишається свіжим до трьох місяців. Перед подачею розморозити на ніч у холодильнику та розігріти.

Подають штолен нарізаними шматочками з чашкою кави, чаю чи глінтвейну. Зверху можна намазати масло, варення чи джем.

Ми розібрали всі тонкощі приготування штолена. Дотримуючись цих кроків, кожна господиня зможе приготувати різдвяний десерт. Будь-який його вигляд пропонує свою унікальну гармонію смаків та текстур.

Готуйте та наповнюйте свій будинок ароматом пряних спецій. Приємного приготування та чарівного Різдва!

Важлива порада: Поради, як користуватися газовою та електричною духовкою

Коментарі
Залиште коментар
Категорії