Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як почистити матрац в домашніх умовах: топ-8 порад

Дата публікації: 06.04.2021 13:19
Дата оновлення: 20.11.2023 16:43

Згідно зі статистичними дослідженнями, приблизно третину життя людина витрачає на сон. Щоб такий варіант відпочинку був по-справжньому комфортним та приносив користь організму, слід облаштувати спальне місце та підтримувати його чистоту. У статті розповімо, як почистити матрац у домашніх умовах.

Як очистити матрац від пилу та бруду

Пил є сприятливим середовищем для життя та розмноження пилових кліщів. Комахи виступають збудниками алергічних реакцій, до яких більшою мірою схильні діти та люди похилого віку. Тому слід регулярно очищати матрац від пилу та забруднень.

Очистка матраса

Якщо в комплекті з матрацом є чохол, що знімається, процедура очищення істотно спрощується. Наматрацник слід зняти, добре витрусити та випрати з додаванням порошку або гелю для делікатних тканин.

У разі відсутності додаткового чохла, матрац слід застелити бавовняною або лляною тканиною (можна використовувати старе простирадло) і вибити. Після того, як частинки пилу осядуть на полотні, його слід прибрати, а матрац пропилососити і залишити просихати. Залежно від ступеня забруднення поверхні чищення робити не рідше, ніж 2 рази за сезон.

Корисно на тему: Огляд Huawei Nova 5t: сила 4 камер з флагманською начинкою за скромну ціну

Як почистити матрац від плям

Щоб чищення матраца було ефективним, слід дотримуватися кількох правил:

  • не розтирати пляму;
  • дозовано використовувати воду та мийні засоби;
  • після вологого прибирання дати виробу висохнути. Можна скористатися обігрівачем, феном або залишити під прямим сонячним промінням на 3-4 години.

Для очищення матраца підійде кальцинована сода. На 1 літр чистої води необхідно взяти 0,5 чайної ложки соди. Отриманий розчин необхідно нанести на пляму (бажано робити це бавовняною ганчірочкою у напрямку від країв до центру). Зайву вологу прибирати сухою тканиною або скористатися паперовим рушником.

Залежно від забруднення матраца розчин слід наносити 3-5 разів з інтервалом 10-15 хвилин. Після цього протерти поверхню чистою водою і залишити підсихати. Якщо забруднення свіже, можна скористатися органічним засобом для виведення плям (наприклад, Попелюшка, Suprim та інші).

Як вивести плями крові з матраца

Кров важко виводиться з текстильних поверхонь, тому слід грамотно підійти до очищення. Найбільш ефективними є такі способи:

Перекис водню
Перекис водню+крохмаль+сіль Харчова сода
Шматок бавовняної тканини слід рясно змочити в перекисі та акуратно нанести на пляму. Після появи піни та характерного шипіння протерти поверхню чистим диском Щоб позбавитися забруднення, слід приготувати розчин у пропорції 2:1:1. Необхідно змішати кухонну сіль, крохмаль (можна використовувати картопляний або кукурудзяний). Отриману масу нанести на пляму та залишити до повного висихання. Потім частинки, що залишилися, пропилососити чи змести. Використовувати засіб можна 2-3 рази поспіль Для знищення плями необхідно змішати теплу воду (не більше 50°C) із содою в пропорції 1:1. Важливо брати теплу воду, оскільки при контакті гарячої рідини з плямою, почне згортатися білок і тоді позбутися плями буде неможливо.
Суміш необхідно нанести на пляму на 30 хвилин, потім протерти вологою серветкою

Як із матраца вивести плями від чаю та інших напоїв

Процес очищення матраца від чаю та різних напоїв – складне завдання, з яким не завжди можуть впоратися навіть спецзасоби. Щоб видалити забруднення з матраца, слід засипати содою, тальком або крохмалем, залишивши на 3-5 годин (якщо пляма стара, то попередньо її необхідно змочити невеликою кількістю води з пульверизатора). Потім – позбутися надлишку за допомогою пилососа і ретельно просушити.

Нанесите состав на матрас, оставьте на 10-15 минут и удалите излишки салфеткой

Головне, не терти й не промочувати забруднення ганчіркою чи паперовими рушниками, оскільки воно збільшиться у розмірі.

Також можна позбутися плями за допомогою гліцерину.

  1. Потрібно змішати його з нашатирним спиртом у рівних кількостях.
  2. Нанести розчин на забруднення, рухаючись від країв до центру.
  3. Залишити на 10-15 хвилин, а потім видалити надлишки за допомогою паперового рушника.
  4. За необхідності нанести нашатирно-гліцеринову суміш 3-4 рази до зникнення плями.

Цікава стаття: Як вибрати газову плиту?

Як почистити матрац від жовтих плям

Жовті плями від поту — найпоширеніші забруднення, із якими зустрічалася кожна господиня. Багато господинь сумніваються, чи можна чистити матрац від застарілих плям пароочисником. Однозначно так, оскільки під впливом високих температур оббивка матраца дезінфікується та знежирюється. Пристрій слід використовувати на маленьких ділянках, роблячи це оперативно, тому що тривала термічна обробка може пошкодити текстильну оббивку матраца.

Як очистити матрац від плісняви

Цвіль на зовнішніх шарах матраца виникає внаслідок підвищеної вологості у приміщенні. Єдиним правильним рішенням у такому разі є ультрафіолет.

почистить матрас от плесени

Для очищення від грибка достатньо винести матрац під пряме сонячне проміння на 2-3 дні. Якщо проблема не зникне, правильним рішенням стане покупка нового матраца.

Пізнавальна стаття: Як вибрати паяльник: 4 критерії відбору

Чищення матраців від запаху

За відсутності зовнішніх забруднень, гострою проблемою є неприємний запах. Це може бути результат застарілих плям у внутрішніх шарах матраца, піт або відчуття затхлості. Доступним варіантом позбавлення запахів є провітрювання.

Також можна спробувати слабкий розчин оцту. Для цього в пульверизаторі слід змішати пів чайної ложки кислоти з літром прохолодної води. Отриманою сумішшю необхідно обприскати матрац і залишити до повного висихання. Через пару годин оцет вивітриться і можна буде застеляти ліжко.

Якщо хочете освіжити верхній шар матраца, можна розсипати пральний порошок або розчин улюбленої ефірної олії, а через 3-5 годин пропилососити його. Оптимальним варіантом позбавлення запаху тютюну та сечі є розчин з господарського мила. Його слід розпорошити над поверхнею матраца. Потім – залишити висихати на свіжому повітрі.

До речі: Blackview A60: огляд — чи виправдана вартість ≈100 $

Чим не можна чистити матрац

Для очищення матраців не рекомендується використовувати мийні/чистильні засоби зі стійкими хімічними запахами. Текстильна поверхня має відмінне поглинання і, якщо оцту/мила/ефірної олії в мінімальній концентрації можна позбутися провітрюванням, чищення агресивними засобами слід довірити клінінговим агентствам або віддати його в хімчистку.

Як запобігти забрудненню?

Щоб матрац довше залишався чистим, слід дотримуватися таких правил:

  • 1-2 рази на тиждень змінювати постільну білизну;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, оскільки шкірний себум і піт після висихання утворюють на поверхні жовті плями;
  • знизити об`єм забруднень допоможе використання наматрацника;
  • 2-3 рази на тиждень слід робити вологе прибирання, мити каркас ліжка, в якому накопичується пил та дрібне сміття;
  • регулярно перевертати матрац.

Используйте наматрасник

Очищення матраца в домашніх умовах слід робити вкрай обережно, оскільки неправильно підібраний спосіб може призвести до псування текстильного покриття та деформації виробу. Тому необхідно уважно ознайомитись з рекомендаціями щодо експлуатації від виробника та робити профілактичні заходи.

На замітку: Як вибрати пилосос для дому? — 4 головні пункти

Коментарі
Залиште коментар