Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як мити вікна: інструкція з 7 розділів

Дата публікації: 13.12.2021 16:05
Дата оновлення: 20.02.2023 11:23

Чисті та сяйнисті віконця — просто диво. Ось тільки їхнє миття часто супроводжується негарними розводами на склі. Доводиться знову і знову протирати поверхню, щоб досягти блиску.

Полегшуємо завдання за допомогою правильно підібраного арсеналу мийника вікон та парочки хитриків, як боротися із засохлими патьоками.

Чим краще мити вікна?

У хід можна пустити спеціалізовані засоби та інструменти та вже випробувані багатьма поколіннями способів «з народу». Що знадобиться:

  • Вода чи мильний розчин. Використовуємо для видалення пилу, крапель дощу, жиру, сажі, комах. Рідину заливаємо в пульверизатор або користуємося розбризкувачем типу Bosch GlassVAC, оснащеним насадкою для серветки з мікрофібри.
  • Спецзасіб для миття скла, оцет чи нашатир. Останній розбавляємо водою (на 1 літр достатньо 3 ст. л оцту). Також можна використовувати гель для миття посуду, який чудово видаляє бруд і надає блиску скляній поверхні. Попередньо варто додати у засіб трохи води.
  • Скребок. З поролоновою насадкою для видалення первинних забруднень, гумової — для згону залишків вологи. Якщо на склі є залишки фарби, наклейки, потрібен скребок з металевим лезом. Коли спец пристосування під рукою немає, беремо паперові рушники чи старі газети.
  • Ганчірка з мікрофібри. М'яка тканина не залишає подряпин на склі, при цьому добре вбирає вологу, дозволяє відполірувати скло до блиску.

Чим краще мити вікна

Для експрес-прибирання можна використовувати вологі серветки, призначені для видалення бруду та пилу з вікон та дзеркал. Тут все просто: дістаємо серветку зі спаковування та приступаємо до миття. Відмінно відтирає поверхню, не залишає розводів та ворсинок на склі. Подібний варіант підходить для миття одного-двох скел або локального усунення плями, підтікання.

Стане в пригоді для прибирання: Як почистити ванну: 5 типів забруднень і як їх усунути

Миття вікон: основні правила та поради

Що важливо враховувати:

  • Погода. У спекотний день волога швидко висихає, залишаючи розводи на склі. До того ж яскраве сонце, що відбивається від скляної поверхні, може елементарно «засліпити» очі. Ідеальний варіант — безвітряна, нежарка, хмарна погода.
  • Послідовність миття. Починаємо зсередини, а потім переходимо на зовнішній бік вікна. Використовуємо серветки з мікрофібри тільки після видалення пилу, що осів, інакше вони скло не відполірують, а грязьові розводи залишать.
  • Кошти для видалення складних плям. Якщо на склах залишилися сліди побілки та фарби після ремонту, жирні відбитки, сильні забруднення, краще використовувати концентрати. Їх можна заливати в розбризкувачі або застосовувати вручну, наносячи на безворсову ганчірочку.
  • Захист від запотівання, антидощ. З зовнішнього боку швидко накопичується вуличний пил, залишаються розводи після дощу. Щоб продовжити чистоту та блиск вікон, можна в мийний розчин додати кілька ложок гліцерину.
  • Додатковий блиск. Сяйво віконцям допоможе надати додавання у воду оцту, спирту. Але якщо вже користуєтеся спецрідинами для миття, добавки не потрібні. У складі покупних засобів передбачені розчинники, ПАР та інше, що дозволяє справлятися з грязьовим нальотом та забезпечувати блиск відмитої поверхні.

Ще одна народна хитрість, як мити вікна швидко та не залишаючи розводів, —  марганцівка. Не лише чистить, а й знезаражує поверхню. Пару столових ложок марганцівки потрібно розчинити у літрі води. Після чого розбризкуємо розчин по склу, ганчіркою або м'якою губкою розтираємо по поверхні, сухими серветками видаляємо залишки вологи.

Як помити вікна без розводів: покрокова інструкція

Починаємо миття з рам та підвіконня. Проходимося по них спочатку вологою ганчіркою, відтираючи бруд, потім сухою, забираючи вологу. Не залишаємо поза увагою ущільнювачі та фурнітуру.

Потім переходимо до скла. Покроково, як правильно мити вікна:

  1. Видаляємо основні забруднення. Для цього підійде скребок з поролоновою губкою або бавовняна ганчірка, змочені у воді або розчині з додаванням мийного.
  2. Закріплюємо результат. Використовуємо засіб для вікон (придбаний або зроблений самостійно з оцту, нашатирю), розбризкуючи розчин по поверхні.
  3. Протираємо вікно насухо скребком з гумовою насадкою, по поверхні якого краще проходити сухою ганчірочкою після кожного руху по склу. Або використовуємо серветку з мікрофібри, зім'яті шматочки газети, паперові рушники.

Як помити вікна без розводів

Варто обережно ставитися до абразивних засобів, таких як сода або порошок для миття кухонних місткостей. Дрібні крупинки можуть подряпати скло. Тому подібні варіанти краще використовувати для відтирання забруднень на ручці вікна, підвіконні та рамах.

Для очищення скла, рам та підвіконня можна користуватися пароочисником, наприклад, SSC 3001 YL. Подібні прилади комплектуються кількома насадками, що дозволяють відмити скляну поверхню та обробити важкодоступні місця. Після того як пройшлися пароочисником, потрібно протерти склопакет сухою ганчірочкою. Після обробки пором навіть забруднення, що в'їлися, добре відходять, крім того, не потрібно використовувати побутову хімію.

Корисно: Як користуватися пароочисником: 10 порад для ґрунтовного прибирання

Як мити вікна зовні або на висоті

Якщо з відмиванням внутрішньої поверхні скла проблем не виникає, зовнішня сторона не тільки складна у догляді, а й вимагає дотримання певних правил безпеки. Особливо, якщо чекає очищення склопакетів на другому, третьому та вище поверхах.

Є кілька способів, як можна безпечно та ретельно помити вікно на висоті:

  • Магнітні щітки. Складаються з двох половинок, одна з яких кріпиться всередині, інша зовні. Завдяки магніту обидві частини притягуються одна до одної, дозволяючи рухати щітку з внутрішньої сторони скла синхронно із зовнішньою. На подібні щіточки кріпляться серветки. Водити магнітними пристроями краще по вологому склі, дотримуючись схеми, яку вказав виробник в інструкції до пристрою.
  • Скребки із телескопічною ручкою. Руків'я в таких пристроях висувається на певну довжину, щоб можна було дістати щіткою навіть до верхньої частини скла, не залазячи на підвіконня і не сильно висовуючись з вікна. Можна використовувати насадки в комплекті (поролонові, гумові, мікрофібри) або обмотати скребок спочатку мокрою, потім сухою ганчірочкою та акуратно протерти скло з зовнішнього боку.

Як мити вікна зовні

Ще один інструмент, що допомагає відмити вікна на висоті — швабра. Можна використовувати не тільки звичайну, для підлог, що складається з руків'я та перекладини, куди намотується ганчірка, але й більш просунуті варіанти. Існують моделі з додатковою вигнутою ручкою, які зручно використовувати на висоті. Як правильно мити вікна шваброю? Змочуємо поролонову вставку у воді чи мильному розчині, трохи віджимаємо. Ведемо шваброю у напрямку зверху донизу. Потім проходимося по склу насадкою з гумовою вставкою, забираючи зайву вологу.

Швабри для вікон легші за звичайні, конструкція спеціально розроблена для зручності та безпеки миття. Очищати скляні поверхні ними набагато швидше і легше утримувати на вазі, ніж дерев'яну палицю з намотаною ганчіркою.

Коли потрібно вибрати: Що краще —  мийний пилосос чи пароочисник

Чим краще мити пластикові вікна

Найчастіше колір подібних конструкцій — білий. А значить, на поверхні видно найменше осідання пилу, патьоків та інші забруднення. Протерти сухою ганчіркою буває замало. Що і чим краще мити:

Рами та підвіконня
Фурнітура Скло

Використовуємо теплу воду з додаванням порошку чи мила.

Від абразивів на ПВХ можуть залишатися подряпини, тому порошкоподібні засоби добре розмішуємо у воді. Жодних металевих мочалок, тільки м'які губки або тканинні серветки. Також заборонені кислоти та луги

Ретельно очищаємо ущільнювачі від забруднень, що накопичилися. Достатньо протерти вологою ганчірочкою.

Видалити всі сторонні предмети між рамою та віконною стулкою.

Не забудьте протерти з усіх боків ручку, бажано обробити її розчином, що дезінфікує

Засоби для миття вікон або саморобні розчини з додаванням спирту або оцту.

Протираємо вікна безворсовою серветкою або ганчірочкою з мікрофібри.Щоб уникнути запотівання вікон, можна додати в мийний розчин гліцерин

Пластикові пакети герметичні, що заважає природній мікроциркуляції повітря. Тому регулярно провітрюйте приміщення, щоб уникнути накопичення конденсату на склопакетах.

Як мити панорамні вікна

Подібні конструкції відкривають приголомшливий огляд, але через велику площу скла і неможливості їх відкрити, складні у догляді. Очищення потрібно проводити спочатку із внутрішнього, потім із зовнішнього боку (якщо є доступ).

Як мити панорамні вікна

Що робимо:

  • Беремо щітку-скребок або подовжувач для віконного пилососа з ручкою, що висувається, причому її довжини має вистачити, щоб дістати до верхньої частини склопакета.
  • Наносимо на скляну поверхню розчин, що миє. Для цього підійде насадка на щітку із мікрофіброю, поролоном.
  • Змінюємо насадку на гумову або іншу суху текстильну. Проводимо щіткою зверху вниз, збираючи і як би «зганяючи» розчин.

У такий спосіб можна очищати панорамні, вітринні вікна без виклику бригади мийників.

Прибираємо дома: Як чистити килими в домашніх умовах: 10 кращих порад

Як часто влаштовувати мийку вікон?

Найкраще проводити очищення після кожної зміни сезонів. За 3 місяці скла піддаються впливу дощу або снігу, пилу та бруду з вулиці, на підвіконні та рамах відкладається жир та інші забруднення. Навіть якщо обробити вікна розчином, що продовжує їх чистоту і сприяє утворенню плівки «антидощ», «антинальот», довше за кілька місяців подібний «захист» не протримається.

Але взимку та глибокої осені це робити проблематично через холодну вітряну погоду. Тому із зовнішнього боку достатньо влаштовувати мийку 2 рази на рік: навесні та десь у жовтні, поки на вулиці тримається тепло.

Внутрішню частину скла можна протирати частіше. Обов'язково очищайте вікна після ремонтних робіт, не чекаючи поки цементний пил, залишки фарби або побілки засохнуть, перетворившись на забруднення, що важко в'їлися.

Як бачите, трохи вправ, парочка підручних засобів — і миття вікон з трудо- і часовитратного заняття перетвориться на простішу справу. Спробуйте описані прийоми на практиці, щоб зрозуміти, який спосіб найкраще підходить для миття вікон до блиску у вашій оселі.

На замітку: Як правильно вибрати пароочисник: який краще за 9-ти ознаками

Коментарі
Залиште коментар
Категорії