Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як швидко зняти шпалери — 5 видів та нюанси при роботі

Дата публікації: 01.09.2022 11:45
Дата оновлення: 19.04.2023 11:18

Більшість шпалер вологостійкі, вони не пропускають воду, їх можна мити. Коли старим настав час у брухт, а стандартні засоби не допомагають, щоб відокремити їх від стіни, потрібен інший підхід: спочатку видалити верхній шар, потім намочити папір (нижній шар) і зчистити під чисту.

Які інструменти знадобляться

Стіни зручніше мочити пензлем-макловицею чи губкою, а стелі валиком із довгим ворсом, щоб добре набирав воду. Проходити треба по ділянці ґрунтовно, без пропусків, щоб наситити шпалери водою. Полотно легше знімати шпателем. Найзручніший — п'ятнадцяти сантиметровим.

зняти старі шпалери

Ще добре було б придбати скребок з товстим металом. У нього величезна жорсткість і гарний напір. Таким простіше вгризатися, знімати, де потрібно. Шляхом того, що менша площа по опору, простіше пройтися скребком. Таким чином добре рухається процес, ніяких нервів:

  • Скребком — де є напір, точково. Товстий метал нікуди не грає;
  • шпателем — основну частину.

швидко зняти старі шпалери скребком

Пізнавальна стаття: Як прибрати іржу з металу: 5 ефективних методів

Як зняти старі шпалери: 5 найкращих способів для різних видів

Начебто все інтуїтивно зрозуміло: бери та здирай. Однак найчастіше зняти верхній шар, поддіваючи шпателем, складно. Спочатку йде добре, потім рветься фрагментами. Так працювати довго та нудно. Найпрактичніше взяти скребок для зняття фарби, він продається в будь-якому будівельному магазині. Встановити в нього стандартне малярське лезо: відкрутив верстат, туди вставив лезо і закрутив. З його допомогою можна легко видаляти старі шпалери на папері — перевірений інструмент. Невеликим зусиллям та натисканням руки брати та відшаровувати шпалеру від основи. Звичайно ж потрібно пристосуватися, тоді буквально за 2-3 хвилини процес налагодиться.

Коли з верхнім шаром покінчено, беруть пульверизатор, обприскувач або ганчірку та рясно зрошують залишки паперу. Потім кілька хвилин дають постояти, щоб вода ввібралася. Змочують стінку вдруге. Головне не поспішати, бо поспішати людей смішити. Потім беруть шпатель, піддівають шпалеру і знімають нижній шар паперу. Вона легко відокремлюється. Але бувають винятки із правил. Про них нижче за текстом.

Як зняти старі вінілові шпалери

Вініл верхній шар вода не бере. Його треба спочатку відклеїти, під ним буде папір. Його потрібно намочити, потім підчепити та зняти. Полотна краще стелити на підлогу, тому що стікатиме вода, підлога намокне. Старі шпалери вбиратимуть в себе вологу, підлога залишиться сухою. Верхній шар легко знімається, якщо підчісувати за край шпателем, хоч він і щільний. Залишки паперової основи, що на стіні, треба змочити — мокрим валиком добре просочити папір, він розмокне. Вода має бути гаряча. Чим гарячіше, тим швидше клей відходить від стіни, і папір швидше просочується вологою.

зняти шпалери, що миються

Не треба обробляти всю стіну — тільки там, де залишки, щоб шпаклівка не псувалася. Не полінуйтеся пройтися ділянками вдруге мокрим валиком. Тоді папір зніматиметься набагато легше. Взяти шпатель і обережно, щоб не зіпсувати тинькування, зняти шматки.

Читайте: Що таке вібраційна шліфувальна машина: огляд та відгуки — гайд у 5 розділах

Як знімати флізелінові шпалери

Флізелінові тим і хороші, що відштовхують воду. Це означає, щоб волога потрапила між шпалерами та стіною, потрібно дуже постаратися. Можна скористатися голчастим валиком або нарізати шпалери ножем на вузькі смужки, щоб вода потрапила в порізи й розмочила клей.

Хитрик — у кого натяжна стеля: щоб її не пошкодити, до неї впритул прикладають залізний широкосмуговий шпатель, а знизу проводять по шпалері смугу канцелярським або будівельним ножем. Інструмент має бути гострим, щоб легко різати папір чи флізелін, не залишаючи нерівних кінців, інакше видалити «хвостики» складно.

Коли шпалери підготовлені, можна починати їх змочувати. Найзручніше це зробити за допомогою губки або валика. Звичайно, міцність флізелінових шпалер дозволяє їх зняти єдиним полотном, підчепивши шпателем знизу. Але тоді є ризик зашкодити штукатурці. А нам це зовсім не хочеться. Такий трюк може спрацювати лише з бетонною основою. Голковий валик краще, тому що він не ушкоджує стіну. Це особливо важливо, якщо основа з гіпсокартону. Після нього шпалери можна зняти єдиним полотном, і це дуже зручно.

зняти старі шпалери з бетонних стін

Другий шар знімається цілим полотном, якщо його промазують клем для зняття шпалер. Розводять менше, ніж зазначено в інструкції. Але можна і не розводити, тоді витрата йде більше.

Як легко зняти шпалери, що миються

Якщо здирати старі доводиться поспіхом, результат після обклеювання нових не порадує. Тому потрібно взяти собі за правило: перед переклеюванням старі шпалери потрібно здирати до голого бетону. Все просто. Знадобиться ніж, адже проблеми виникають з обдиранням маленьких шматків, які залишаються. Недарма ж кажуть, 20% зусиль дають 80% результату та 80% зусиль дають 20% результату. Це закон Парето, і він якраз працює у разі віддирання шпалер.

Потрібно зробити насічки на шпалерах хрест на хрест, щоб їх порвати. Взяти пульверизатор, у нього добре нагріту воду впереміш з мийним для посуду або рідким милом. Змочити рясно, не шкодуючи. Розрізи допомагають воді проникнути під шпалери. Залишити на 3-5 хвилин, щоб відмокло. Потім взяти шпатель і здирати їм шматки від стіни. Це простіше зробити, якщо шпалери наситилися вологою. Прибрати треба навіть маленькі фрагменти, щоб бетон залишався чистим. Тоді не буде проблем із замощуванням тріщин та отворів.

Цікава стаття: Як правильно вибрати гайковерт: 10 головних критеріїв

Як зняти старі паперові шпалери

Папір можна здерти цілими полотнищами й на стіні не залишається ні краплі клею. Збоку виглядає, начебто шпалери повисіли 5 хвилин, а насправді висіли дуже довго. Шпалери настільки добре знімаються, що їх хочеться переклеїти в іншій кімнаті.
Весь секрет у рідині для змочування, яка рясніє «плюсами»:

  1. у неї низька собівартість,
  2. швидке виготовлення,
  3. всі інгредієнти є у кожному будинку.

На 5 л води потрібно 50 г гліцерину. Перемішати, змочити стіни, а далі — справа техніки.

Як зняти старі жидки шпалери

Зчищати рідкі шпалери хоч і не складно, зате нудно і довго. Знімають за допомогою пароочисника або садового обприскувача. Ними потрібно рясно змочити стінку гарячою водою, дати постояти та шпателем, піддіваючи, знімати. Краще розмокне, простіше знімати.

У пароочиснику хоч і менше води, проте робота робиться акуратніше, знімається все під чисту. А якщо змочувати обприскувачем, на стіні залишаються шматки, до яких потім доведеться повернутися повторно. Можна спробувати намочувати стіну валиком. Обхват їм більше, ніж обприскувачем. Але й витрата води більша. У місцях, де рідкі шпалери добре намокли, вони швидко відшаровуються, а там, де не дуже, доводиться попрацювати.

Порівняємо два інструменти: Чим перфоратор відрізняється від дриля: порівняння за 4 показниками

Як знімати шпалери зі стелі

Керуємося тим самим правилом, що і при зніманні поклеєного зі стін: чим більше мочиш, тим краще відходять. Підчепив і вони самі обвалюються. З валиком витрачається менше часу і сил, ніж з іншим пристосуванням, тому що стоїте на підлозі, не треба лазити по риштованню або табуреткам, постійно їх переставляючи.

Якщо шпалери не піддаються при змочуванні, тобто не темніють, то не набирають воду. Тоді доведеться скористатися голчастим валиком, він пробиває основу, яка поступово розмокне.

Декілька особливостей зняття старих шпалер: таблиця

Як зняти шпалери з гіпсокартону

Розмочити, але не старатися, щоб основа не розмокла та не деформувалася.

Чекати, підбирати кінці гострим і знімати

Як зняти старі шпалери з бетонних стін

Рясно змочувати поклеєне, потім знімати та начисто зчищати залишки.

Полегшить роботу валик з голками, шпатель та скребок для видалення фарби

З глиняних стін Намочити, дати постояти, щоб волога всмокталася і зняти полотно, підчепивши кінчик чимось гострим
З ДСП або ДВП Нагріти воду, щоби була гарячою, але комфортною для рук. Додати в неї миючий засіб для посуду, натерте мило або кондиціонер для білизни. А далі — намочити, почекати, здерти

Тепер можна готувати стіни до проклеювання нових шпалер. Тут, як кажуть, розмахнися рука, розвернись плече — було б бажання, уміння та можливості. Напишіть коментарі про свій досвід. Вам не складно, а нам приємно.

Інформативно та пізнавально: Як вибрати шуроповерт для будинку, дачі: 10 важливих критеріїв

Коментарі
Залиште коментар