Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як налаштувати оперативну пам'ять в БІОСі: інструкція з 4 простих розділів

Дата публікації: 29.12.2020 09:35
Дата оновлення: 29.12.2020 09:35

Щоб робота комп'ютерної системи прискорилася, можна «пошаманити» з RAM, збільшивши її продуктивність. Як і для чого ще потрібно виставляти налаштування ОЗП, а також де в Біосе змінити частотні і таймінговие налаштування, розповість стаття.

 как настроить ОЗП в БИОСе

Для чого потрібно налаштовувати оперативну пам'ять в Біосе

Після установки ОЗП поміняти її налаштування буває корисно. Адже без додаткових налаштувань планки оператіви можуть працювати на мінімумі своїх можливостей. А налаштувавши ОЗП по-своєму, можна розігнати її – збільшити частоту. Завдяки цьому можна підвищити продуктивність комп'ютера. Однак варто знати, що не всяка оператива і не всі материнки це підтримують. Так що якщо така можливість потрібна, варто потурбуватися цим перед покупкою комплектуючих.

Рада: якщо планується ставити нові планки в ПК самостійно, краще ставити комплектні моделі, типу HyperX SO-DIMM DDR3, з однаковими таймингами і частотою. В іншому випадку більш високочастотний варіант буде автоматично функціонувати зі швидкістю більш повільного, або вони вступлять в конфлікт і перестане працювати вся система.

комплектные ОЗП

Примітка: пара планок по 4 Гб працює ефективніше, ніж одна восьмигігабайтна. Двоканальний режим дає можливість отримати приріст продуктивності ЦП на 5-10%, а GPU – до 50%. Якщо в ПК 4 слота, а у користувача – два модуля, то для активації багатоканальні слід встановити їх через один.

Читайте також: Як правильно вибрати процесор для ПК: 5 обов'язкових деталей

Як налаштувати оперативну пам'ять в Біосе

Є три основні способи, які дозволяють змінити налаштування в BIOS . Кожен з них відповідає прошивці материнської плати, встановленої в системі. З цієї причини користувачеві слід вивчити характеристики материнки перш, ніж щось міняти.

Попередження! Чіпати підсистему непідготовленому користувачеві означає можливість щось зіпсувати, порушити умови гарантії. Якщо є невпевненість – краще піти до фахівця.

Award BIOS

1. Поки комп'ютер перезавантажується, зайти в БІОС за допомогою спеціальної клавіші або поєднання клавіатурних кнопок. Воно може бути різним у залежності від материнки.

настройка оперативы в Award BIOS — часть 1

2. Використовувати комбінацію Ctrl + F1, щоб потрапити до налаштувань.

3. Відкриється віконце, де потрібно стрілками клавіатури перейти до «MB Intelligent Tweaker (MIT)» і натиснути Enter.

4. У наступному меню знайти «System Memory Multiplier». Тут можна виставити тактову частоту ОЗП в більшу або меншу сторону, змінивши множник. Не варто занадто завищувати вказане значення, інакше є ризик зробити тільки гірше.

Важливо! Будь-які зміни варто вносити поступово: на крок за раз, а після кожної зміни перезавантажувати ПК і перевіряти, чи все в порядку.

5. Зберегти зміни параметрів, вийти.

Після рекомендується запустити софт для тестування оперативної пам'яті. Це може бути AIDA64 або будь-який доступний користувачеві аналог.

настройка оперативы в Award BIOS — часть 2

Примітка: можна підвищити продуктивність оперативки, збільшивши напругу, але робити це слід вкрай обережно. Безпечний максимум – 0,15 вольта.

Цікаво: материнську плату вибрати – 8 ключових критеріїв

AMI BIOS

Ця система особливо не відрізняється від попередньої. Хіба що змінені назви пунктів. Так, після входу потрібно знайти «Advanced BIOS Features» і перейти в «Advanced DRAM Configuration», а потім поміняти налаштування аналогічно вищенаведеною схемою.

настройка оперативной памяти в AMI BIOS

UEFI BIOS

Рішення, яке встановлено в більшості сучасних материнок. Відрізняється зрозумілим і привабливим інтерфейсом, як правило, русифіковане і підтримує керування мишею. Для власників таких плат переміщення по розділах БІОСа стрілками залишилося в минулому.

Можливостей налаштування оперативної пам'яті тут значно більше, ніж в попередніх версіях. Що можна робити, підказує таблиця.

настройка ОЗП в UEFI BIOS — часть 1

Як налаштовувати оперативну пам'ять в UEFI BIOS
Крок 1 Увійти в БІОС.
Крок 2 1. ЗА допомогою клавіші F7 перейти в розділ «Advanced Mode».
2. Перейти у вкладку «Ai Tweaker».
3. Знайти «Memory Frequency» і в випадаючому вікні вибрати бажану частоту ОЗП.
Крок 3 Нижче в списку є розділ «DRAM Timing Control» для зміни таймингов.
За умовчанням в цьому розділі встановлено значення «Auto», але час відгуку можна змінити вручну.
Крок 4 Повернутися в меню «Ai Tweaker» і увійти в розділ «DRAM Driving Control». Тут є можливість розігнатиоперативну пам'ять шляхом збільшення множника.
Тут є розділ «DRAM Voltage»: процес розгону оперативки здійснюється підняттям напруги.
Потрібно бути обережніше з цією настройкою: значення підвищувати поступово і в міру.
Крок 5 1. Після внесення змін потрібно вийти на сторінку розширених налаштувань і перейти в пункт і «Advanced».
Увійти в «Northbridge» – розділ параметрів північного мостаматеринської плати.
3. Натиснути на рядок «Memory Configuration». Так відкривається доступ до редагування параметрів конфігурації модулів ОЗП: увімкнення і виключення контролю, корекції помилок (ECC) RAM та інше.

настройка ОЗП в UEFI BIOS — часть 1

Дізнайтеся: процесор краще для ігор, AMD або INTEL – вибираємо з 2 виробників

Як змінити таймінги оперативної пам'яті в Біосе

Таймінги позначають кількість тактових імпульсів, які потрібні оперативці, щоб виконати певну операцію. Чим нижче таймінг, тим продуктивніше ОЗП, тому зміна таймінгів – процедура корисна.

Але проводити подібні операції інтуїтивно – небезпечна затія, адже так можна вивести ОЗП з ладу, і реанімувати модулі, швидше за все, вже не Вдасться. Тому необхідно попередньо ПРОТЕСТУВАТИкомплектуючі базовими інструментами Windows. Якщо оператива працює нормально, можна налаштовувати таймінги. Потім в Віндовс можна перевірити, чи успішно пройшла настройка.

 как запустить тестирование ОЗП в Виндовс

Як тестувати роботу оперативної пам'яті і поміняти тайминги
Частина 1: попереднє тестування ОЗП вВіндовс Відкрити панель керування.
Вибрати «Система і безпека».
Увійти в «Адміністрування».
Вибрати «Засіб перевірки пам'яті Windows» → «Виконати перезавантаження і перевірку пам'яті».
Частина 2: зміна таймінгів в Біосе 1. Перезавантажити комп'ютер.
2. Увійти в розширені налаштування BIOS і перейти у вкладку «Advanced».
Робити це потрібно поетапно.
У пункті «CAS Latency»:
  • Спочатку треба зменшити значення на 0,5.
  • Після – повернутися на основну сторінку підсистеми, зберегти зміни і вийти.
  • Перезавантажитикомп'ютері знову протестувати оперативну пам'ять.
Якщо показники продуктивності підвищилися, то можна продовжувати знижувати час відгуку, але на цей раз виставляючи значення в пункті «RAS Precharge delay ».

изменение тайминга оперативной памяти в БИОСе, пункт «CAS Latency»

Рекомендується виконувати подібні операції саме через BIOS: в разі збою користувач зможе швиденько відкотити параметри до заводських.

Корисно: Установка процесора на материнську плату: 3 кроку

Як поміняти частоту оперативної пам'яті в Біосе

Де виставляти значення – вже було описано в розділі про налаштування, тому тут розповідається про те, що слід враховувати при зміні.

Що потрібно мати на увазі:

  • Коли користувач сам виставляє частоту, наприклад, 2400 МГц, оперативка функціонує на базових таймингах, наприклад, 11-14- 14-33. Але і при зниженому відгуку багато моделей функціонують без перебоїв.
  • Найбільш ефективне поєднання: таймінг – низький, частота – висока, проте потрібно враховувати сумісність значень.
  • Для підвищення швидкодії рекомендується активувати двоканальний режим, а якщо в материнке є 8 гнізд під планки пам'яті – ще краще: це вже двоканальний режим.

мощная и быстрая HyperX Predator RGB

Цікаво: показники 16-гігабайтного комплекту HyperX Predator складають 3600 МГц. А ще у нього є підсвічування і підтримка технології Extreme Memory Profiles, яка дозволяє швидше і зручніше налаштовувати пам'ять.

  • Варто розуміти, що успіх при розгоні не гарантований на 100%. При занадто завищених параметрах пам'ять не буде працювати.
  • Якщо після декількох спроб запустити PC система не відповідає, необхідно скасувати всі, що змінилося. У цьому допоможе перемичка Clear CMOS (вона ж – JBAT).

сброс настроек БИОС — перемычку переставить в другое положение на 15 секунд или нажать кнопку

Геймерам: кращих моделей недорогих ігрових відеокарт

«Прокачати» RAM так, щоб вона продемонструвала свої кращі показники, щоб додати швидкості PC, не складно. Потрібно лише знати, як правильно міняти налаштування і діяти обережно.

Коментарі
Залиште коментар
Д
02.02.2023 10:40

в мене lenovo ideapad gaming 3, і на нему нема вкладки advanced і f7 не працює, нічого пов'язаного з озу нема, з UEFI до legasy не можу знайти перехід теж

Категорії