Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як збільшити продуктивність ноутбука – 8 способів

Дата публікації: 28.05.2019 10:05
Дата оновлення: 28.05.2019 10:05

З ноутбуком стало складно працювати? Якщо програми запускаються зі скрипом, вилітають і навіть веб-серфінг став важким заняттям, варто прочитати цей гайд. Він розповість, як надати лептопу швидку допомогу і підвищити його продуктивність.

как ускорить лэптоп

Чому ноутбук втрачає продуктивність?

Якщо лептоп гальмує – це ще не означає, що йому пора «в топку». Є причини, усунувши які, які можна збільшити його швидкість.

  • Перегрів. Підвищення температури в ноутбуці негативно впливає на роботу комплектуючих, через що він втрачає продуктивність. Перегріватися девайс може через пил, яка накопичилася в системі охолодження, що вийшов з ладу кулера або інших компонентів.

Рекомендація: вчасно чистити лептоп від пилу, змінювати термопасту, ймовірність перегріву знизиться.

  • Захламление системи. Шкідливе ПО, нестача місця на системному диску, вчасно не очищений від дрібних файлів кеш-буфер знижують швидкодію ноутбука.
  • Застаріла ОС. операційна система може гальмувати роботу комп'ютера. Сучасні програми, включаючи антивіруси і браузери, згодом припиняють підтримку «древніх» операційних систем і перестають коректно на них працювати.

 пыльный ноутбук

Поради щодо поліпшення продуктивності

Щоб збільшити швидкодію ноутбука, в найпершу чергу варто спробувати почистити його від пилу. Якщо всередині лептоп чистий, тоді слід скористатися одним із запропонованих нижче методів.

Читайте також: Рейтинг ноутбуків до 20 тисяч грн: 10 популярних моделей

Чистка ноутбука від зайвих програм

На лептопах і ПКБІЛЬШОСТІ користувачів встановлено софт, який використовується рідко або взагалі забутий. Сюди Відносяться і встановлені програми які не підходять відкривалися жодного разу з моменту покупки пристрою. Подібне ПО – це сміття, яке завантажує систему і даремно витрачає її ресурс.

Стерти такі додатки нескладно: треба увійти в «Пуск» → Панель керування → Видалення програм. Відкриється список, де можна прибрати все зайве.

Рекомендація: перед видаленням утиліти слід прочитати її опис, щоб не стерти щось важливе для функціонування ОС.

2 способа удаления ненужного ПО в Виндовс

Дефрагментація жорсткого диска

При використанні лептопа на його вінчестері накопичується багато фрагментованих файлів. Вони утворюються внаслідок видалення різних програм, перезапису і т.д. і займають маленькі шматочки місця на накопичувачі, розміщуючись в розкид. Згодом звертаючись до них, жорсткий диск витрачає час даремно. Як підсумок – комп'ютер часто зависає.

Збільшити продуктивність пристрою можна, оптимізувавши систему шляхом дефрагментації файлів. Ця процедура наводить порядок на жорсткому диску, групуючи програми і фрагментовані файли таким чином, щоб останні розташовувалися якомога ближче один до одного і якнайдалі від використовуваного ПО. Як результат – жорсткий диск не витрачає на них час. Виконати цю процедуру можна за допомогою класичних інструментів WIndows.

Важливо! твердотільний накопичувач дефрагментація не потрібна: вони і так швидше вінчестерів зчитують дані. Більш того, вона може скоротити термін служби SSD через лімітованого кількості циклів читання/перезапису.

Як діяти
Крок 1 Клацнути лівою кнопкою миші (ЛКМ) по ярлику «Мій Комп'ютер», щоб на екрані з'явився список накопичувачів.
Крок 2 Вибрати системний диск, як правило – С, натиснувши праву кнопку(ПКМ).
Крок 3 У контекстному меню клікнути на «Властивості».
Крок 4 У вікні перейти в «Сервіс».
Крок 5 Клацнути «Виконати дефрагментацію».

Інструкція працює для версій ОС 7 і 10. Тільки назви пунктів незначно.

Рада: знайти необхідні розділи можна і через Пуск. Шлях такий: «Програми» → «Стандартні» → «Службові», де можна дефрагментувати диск.

 дефрагментация диска

Сторонні програми для оптимізації ОС

Для оптимізації роботи операційки розроблено чимало ефективного софта.

Один з найпопулярніших – CCleaner. З його допомогою можна:

  • очистити реєстр і виправити помилки в ньому;
  • налаштувати меню автозапуску;
  • позбутися кешу;
  • видалити марне ПО.

Також добре працюють Wise Disk Cleaner і Glary Utilities. Функції таких утиліт і принцип дії однакові, крім пари опцій. Наприклад, WDC ще вміє дефрагментировать жорсткі диски.

Рада: чищенні системи програма може автоматично стерти історію браузера, а також скинути паролі від акаунтів. Тому перед запуском подібного софта слід ознайомитися з його можливостями.

 программы-чистильщики CCleaner, Wise Disk Cleaner и Glary Utilities

Дізнайтеся: перевірити камеру на ноутбуці: 3 способи увімкнення і перевірки

Відключення візуальних ефектів

Сучасні 7-я і 10-я Windows виглядають досить привабливо. Але краса вимагає жертв, а в цьому випадку – ресурсів. Знявши «макіяж», можна прискорити роботу апарату.

Інструкція:

  1. Клацнути ПКМ по значку Віндовс.
  2. Перейти в «Система і безпека». Зробити це можна через панель для керування.
  3. Клацнути «Система» і відкрити її додаткові параметри.
  4. Натиснути «Візуальні ефекти» і «Забезпечити найкращу швидкодію».

Рекомендація:З «Особливих Ефектів» теж можна зняти галочку. Чи Зміниться зовнішній вигляд ОС, але продуктивність лептопа збільшиться.

отключение визуальных эффектов

Підбірка: ноутбуків до 10000 гривень – рейтинг популярних моделей

Відключення зайвих програм з автозавантаження

Якщо автоматично включається занадто багато додатків, то ноутбук запускається дуже довго . Прибравши КІЛЬКАутиліт, можна надати девайсу прискорення.

Як робити:

  • Викликати Диспетчер завдань.
  • Вибрати «Автозавантаження».
  • Для більш зручної роботи слід впорядкувати ПО по стовпчику «Вплив на запуск» і прибрати непотрібні і самі ресурсомісткі програми.

Важливо: варто уважно вивчати список утиліт і відключати тільки знайомі варіанти. Інакше можна ненароком вимкнути системний софт і порушити роботу ОС.

 оптимизация автозагрузки

Відключення непотрібних фонових процесів

Ще один дієвий метод прискорення. Справа в тому, що без більшості фонових процесів операційка повноцінно функціонує. Основна маса користувачів про існування деяких і зовсім не підозрює (хіба що про тих, які впливають на зовнішній вигляд оболонки).

Щоб позбутися від такого «фону», потрібно увійти в командний рядок і набрати: services.msc. На моніторі відобразиться повний список подібних додатків і короткий їх опис. Потрібно тільки відзначити служби, які не потрібні власнику ноутбука, навівши на назву програми в списку і вибравши «Відключити». Можна скористатися і Диспетчером завдань.

отключение фоновых программ через Диспетчер задач

Корисно: відключити тачпад на ноутбуці: 6 покрокових інструкцій

Радикальні заходи з 100% результатом

Перераховані вище способи не Допомагають? Можливо, справа в начинці Лептопа. Якщо залізо слабеньке, вихід тільки ОДИН -апгрейд.

Збільшення оперативної пам'яті

Причиною зниження продуктивності може стати банальний дефіцит ОЗП. Якщо стоїть 2-4 гігабайти, а материнка підтримує більше – збільшити оперативу хоча б до восьми гігабайт.

Рада: придбати не одну планку, припустимо, на 16 Гб, а дві по 8 Гб. Це дасть можливість активувати двоканальний режим, який дає більший приріст продуктивності, ніж 1 планка. При цьому планки повинні бути ідентичними: це виключить розбіжність частот і таймінгів.

При покупці оператіви також слід пам'ятати, що моделі типу DDR4 працюють швидше, ніж планки DDR3. Однак тут варто враховувати сумісність пам'яті з материнки.

Заміна жорсткого диска на SSD

Класичні hard drive носії все ще актуальні, але вони явно програють по швидкості твердотілим моделям. Це не означає, що потрібно повністю відмовитися від HDD, тим більше якщо пристрій працює стабільно, а його об'єму користувачеві досить.

Якщо в ноутбуці є місце під друге сховище, то можна на додаток поставити SSD диск. Наприклад, щоб встановити туди операційну. Швидкодію лептопа тут же підвищиться: ОС, ігри та інший ресурсномісткий софт стане запускатися за лічені секунди.

Рекомендація: геймеру можна купити місткий твердотельнік, начебто SAMSUNG USB 3.1 T5 2TB, щоб підвищити продуктивність ноутбука в іграх.

Дивіться також: ноутбуків вартістю до 15 тисяч гривень: 10 популярних моделей

Збільшити продуктивність лептопа нескладно: достатньо лише очистити його від мотлоху. А якщо зовнішність операційки не важлива, то і візуальні ефекти відключити можна. У більшості випадків цього вистачає для прискорення девайса. Якщо ж немає – можна поміняти комплектуючі.

Коментарі
Залиште коментар
Т
08.03.2023 14:20

Дякую за змістовний матеріал. Ноутбук літає!

Н
17.07.2020 23:17

Если у вас ОС Windows 7, и при выполнении пункта "Отключение лишних програм из авто загрузки" у вас возникли проблемы, откройте программу выполнить через меню пуск или сочетанием клавиш Ctrl+R, и введите туда msconfig, и там уже в разделе автозагрузка выключаем всë ненужное. (Если возникли проблемы, пробуйте открыть от имени администратора)

Х
01.01.2022 18:39

Win+R*

Категорії