Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Історія розвитку розумних годинників: 4 етапи і думки про майбутнє

Дата публікації: 21.08.2018 15:19
Дата оновлення: 05.06.2023 14:06

ПРО існування смарт-годин 21 столітті не знає хіба що лінивий. Батьки з успіхом наглядають за малюками, купивши їм дитячий розумний годинник. Дорослим вони замінюють смартфон і фітнес-браслетІ під час занять спортом, і у повсякденних справах. Але Як і чому з'явився цей гаджет, які етапи розвитку пройшов, перш ніж здобути зовнішній вигляд і функціонал, які вже стали звичними? Історію розумного годинника розповість стаття.

История развития умных часов

З чого все починалося?

 Pulsar P2 и Hewlett Packard 1977 года

НА початку 70-х років минулого століття, ще до виходу перших «Зоряних війн», головним «постачальником» напівфантастичних-напівреальних технологій майбутнього були стрічки про Джеймса Бонда.

У випадку першого повністю електронного хронометра від Hamilton Watch, який можна побачити на зап'ясті знаменитого британського агента, винахід було реальним і інноваційним. Так, щоб дізнатися час, достатньо було натиснути кнопку на бічній частині аксесуара. До того ж, підсвічування екрана саморегулювалося з урахуванням якості освітлення завдяки вбудованому світловому датчику. Не дивно, що новинка мала неймовірний попит серед забезпечених джентльменів.

Інша версія стверджує, що винахід розумного годинника належить фірмі HP, яка в 2000-х була більше знаменита виробництвом лептопів. Примірник, випущений брендом у 1977 році, виконував функції будильника, секундоміра та калькулятора.

Виглядав цей хронометр примітно для тих часів: на корпусі був маленький прямокутник циферблата, що відображав цифрові значення, а під ним – клавіатура. Для натискання на кнопки у комплект входив стілус. Пристрій був справді надтехнологічним, але, мабуть, надто випередив свій час. Сумну роль відіграла і «космічна» для 70-х – 650 доларів. Тож модель не прижилася серед покупців.

Для спорту та відпочинку: причин купити фітнес-браслет

Період японського розумного годинника

«Японська епоха» смартгодинника почалася в 1982 році. Тоді Seiko презентувала хронометр-телевізор, який можна носити на руці. Seiko TV Watch випускалися із рідкокристалічним екраном сірого чи синього кольору, і власник міг дивитися на ньому прямі ТБ-трансляції. Це диво техніки було укомплектовано зовнішнім приймачем та навушниками, що підключаються до годинника за допомогою проводів.

Умные часы Seiko TV Watch

Пристрій не залишили поза увагою ні газетярі, ні кінематографісти – захоплені заголовки та «зйомки» в черговому фільмі про агента 007 зробили аксесуар всесвітньо відомим. Тільки його вартість досягала майже 500 ДОЛАРІВ, тому прості споживачі воліли захоплюватися винаходом на відстані. Крім Того, у повсякденному житті користуватися гаджетом було вкрай незручно – ДРОТИ, що тягнулися до кишені з ресивером та навушникам, ускладнювали рухи.

Цікаво: Пристрій потрапив у Книгу рекордів Гіннеса як найменший у світі телевізор

Засвоївши урок з приводу дротів у наручних хронометрах, бренд вирішив піти іншим шляхом і за рік представив на ринку модель Data-2000.

Умные часы Data-2000

Цей пристрій Seiko позиціонували як пристрій для зберігання даних. Розумний годинник складався з власне електронного хронометра та док-станції з клавіатури. Корпус годинника вставляли в док-станцію і фіксували конструкцію на зап'ясті ремінцем. Контакт між складовими здійснювався з допомогою магнітних імпульсів. Текстові та числові нотатки вводилися в пристрій за допомогою клавіатури та відображалися на екрані.

Варто зауважити: зберігалися не в самому годиннику, а в клавіатурному блоці.

Першим пристроєм бренду без док-станції стали D409: міні-клавіатура тут була вже на корпусі хронометра. Це інженерне рішення стало основним параметром майбутніх смартів. Крім того, модель стала відправним пунктом створення серії RC, яка здобула визнання покупців.

Експерименти Seiko у галузі комп'ютерних технологій відбилися і на годинникових розробках. З RC-1000 можна було отримати віддалений доступ до ПК різних виробників. А RC-20 виконували функції калькулятора, блокнота та показували світовий час. Receptor, що вийшли на ринок 1990-го, з успіхом замінювали пейджер. Крім того, з їх допомогою власник міг стати передплатником інформаційних каналів про погоду, спорт, ситуацію на дорогах та результати лотереї.

Умные часы RC-1000 и Receptor

Ще один японський гігант, Casio, у середині дев'яностих презентував розумний годинник з інфрачервоним портом. Модель назвали CMD-40, і вона дозволяла керувати технікою на кшталт Телевізор та музцентру на відстані.

«Лебединою піснею» Seiko у напрямку смартів стали Ruputer Pro. Компанія з гордістю називала пристрій першим ПК, що носиться. На хронометрі можна було грати, завантажувати інформацію, його підключали до комп'ютерів.

 Умные часы Seiko Ruputer Pro

Період американських комп'ютерних гігантів

Естафету японських винахідників підхопив Timex. Американський бренд у співпраці з Майкрософтом розробив і представив у '94 році Data Link. Хронометр-комп'ютер із вбудованим оптичним сканером міг зчитувати інформацію з екрана монітора. Пам'яті пристрою вистачало на 70 записів у середньому. Білл Гейтс був такий гордий винаходом, що презентував його особисто.

Умные часы Timex Data Link

Наступним кроком американців став годинник на основі знаменитої безкоштовної операційної системи Linux. Розробив із Стів Манн, честь випустити прототип поклали на IBM. Публіці винахід представили на стику тисячоліть, у 2000 році, хоча першу версію зібрали за два роки до цього.

Популярно: ТОП-10 розумних годинників для великих і маленьких

Linux Watch мали прямокутний моніторчик високої роздільної здатності, а програмна «начинка» включала програми для комфортного доступу до сервісів всесвітньої павутини. Так, за допомогою розумного хронометра можна було переглядати електронні листи у стислому вигляді, дізнаватися про погоду, новини. Крім того, пристрій виконував функції пейджера.

Умные часы Linux Watch

У наступні кілька років, поки Майкрософт був у творчому пошуку, на арені з'явилася фірма Fossil. Своєю новинкою компанія підкорила виставку COMDEX, представивши WRIST PDA із сенсорним екраном. Для керування пристрій забезпечили стілус, акуратно «сховавши» його в ремінці. До всього іншого, операційну годину фахівці бренду також створили власними силами. Для контакту з іншими приладами на фірмовій Palm OS смарти укомплектували інфрачервоним портом.

Умные часы Fossil WRIST PDA

Модним словом" епічно" можна назвати знамениту презентацію Гейтсом моделі SPOT. Причому епічним було не лише уявлення «пристрою нового покоління», але й провал і закриття напрямку, що відбувся трьома роками.

Але починалося все ефектно. Лас-Вегас. 2003 рік. І Білл своєю персоною ефектно демонструє комп'ютер-годинник на зап'ястя на виставці CES. Для більшого враження презентувати товар навіть покликали знамениту на той час актрису Мішу Бартон.

Презентация умных часов ПЗ Microsoft SPOT

Смарти справді вміли багато ЧОГО – Використовуючи Fm-Радіохвилі спеціально створеного компанією радіо, пристрій показував новини та погоду, біржові котирування та Гороскопи. Але головною метою був не власне ГОДИННИК – Майкрософт тестував технологію, за допомогою якої планував об'єднати та синхронізувати всі можливі та неможливі електронні Пристрої. Щось Подібне Скайнет намагалася влаштувати у Стрічці «Термінатор: Генеза». Так що, закриття проекту 2005-го через відсутність попиту, можливо, на краще.

Розвиток у наші дні

Сучасну історію смарт-годин створювали американські, південнокорейські та японські корпорації. Переломним став 2009 – саме тоді публіці представили модель S9110. Модуль GSM дозволяв користуватися аксесуаром від Samsung як телефоном без додаткових пристроїв. За допомогою гаджета можна було слухати музику, приймати та надсилати електронні листи, обмінюватися інформацією через Bluetooth.

Сучасним фанам бренду: Огляд смартгодинника Samsung Gear S3 Frontier і Classic – крутіше не буває!

У той же час свій хронометр із можливістю дзвонити представила LG. При цьому головним нововведенням їхньої GD910 стала вбудована фронталка на 0,3 мегапікселя. Так що власник міг спілкуватися за допомогою відеодзвінків, а в ті роки це нововведення стало справжнім технологічним проривом.

 Samsung S9110 и LG GD910

Наступні п'ять років експериментами з розумним годинником відзначилися Sony, Motorola, Samsung, LG і, звичайно, Apple. Але поштовхом до прогресивних «начинок» та софту стала поява «яблучних» Watch у 2015-му. Після цієї моделі світові бренди суттєво розширили асортимент розумних аксесуарів та продовжують удосконалювати технічну сторону та зовнішній вигляд продукту.

Умные часы Apple Watch

На сьогоднішній день смарти мають такий мінімальний набір функцій:

  1. Показують час.
  2. Дозволяють вихід до інтернету.
  3. Більшість моделей типу GOGPS ME K50 вбудований GPS.

Крім того, розумні хронометри можуть відрізнятися такими параметрами:

  • дисплей: монохромний або кольоровий;
  • сумісністю з тією чи іншою операційною системою – Android, iOs (наприклад, Series 1), Windows;
  • наявністю/відсутністю пульсометра;
  • наявністю/відсутністю модуля GSM;
  • наявністю/відсутністю захисту від води та пилу
  • матеріалом ремінця.
Модель
Fenix 5 Plus Galaxy Gear S3 Classic Silver ZeTime Regular Premium MyKronoz ZeSport
Тип дисплея LCD Super AMOLED LCD, Сенсорний Кольоровий, сенсорний
Сумісність із ОС IOS/Android IOS/Android IOS/Android IOS/Android
Пульсометр є є є ні
GPS-модуль є є ні є
GSM-модуль ні ні ні є
Додаткові функції Шагомер Захист від води Лічильник калорій Спортивні режими
Таймер Функція «Завжди активний екран» Управління камерою Шагомер
Моніторинг серцевого ритму Відстеження активності Захист від води та пилу Барометр
Секундомір Спортивні режими Шагомер Моніторинг сну
Барометричний альтиметр Прослуховування музики онлайн Секундомір Управління музичним плеєром
Захист від води Режим SOS Управління музичним плеєром Висотомір
Будильник Виклики
Календар Відстеження активності
Дорожні точки Розумні повідомлення
Погода
Лічильник калорій
Спортивні режими

Заглядаючи наперед

Умные часы будущего

Аналізуючи хвилеподібну історію розвитку гаджета, логічно припустити, що після піку розвитку в 2010-х роках популярність аксесуара піде на спад. І, через певний час, смарти знову стануть популярними у публіки.

Не виключено, що для цього розробникам доведеться добре попрацювати і забезпечити пристрої новими, надзвичайними функціями. А можливо – модифікувати зовнішній вигляд чи систему керування. Деякі виробники вже експериментують із голографічними дисплеями та гнучкими екранами. Але поки що процес залишається на рівні концептів.

По суті, розумний годинник 21 століття більш статусна, ніж практична річ. Для спортсменів та любителів ЗОЖ виробники пропонують фітнес-браслети, які коштують значно менше і справляються із завданнями на кшталт вимірювання калорій та пройдених кроків. Натомість дитячі моделі смартів знайшли свою аудиторію – батькам справді спокійніше, коли можна відстежити рух дитини. А малюк, своєю чергою, може покликати на допомогу, використовуючи кнопку SOS.

Дбайливим батькам: найкращих дитячих смарт-годин

Дивно, що подібні гаджети досі не випускають для людей похилого віку. Можливо, великі бренди все ж таки оцінять потенціал ринку і запропонують пристрій, який стане надійним помічником користувачів поважного віку. Та ж кнопочка SOS, яка завжди на руці, принесе більше користі, ніж у телефоні, який може кудись зникнути в невідповідний момент. Звичайно, можна купити модель для дітей, але потреби в спеціалізованих функціях у цих категорій все ж таки відрізняються.

Тому найімовірнішим залишається варіант, якому смарти продовжать розвиток, але ще тривалий час залишаться більшою мірою іграшкою любителів нових гаджетів з «примочками», ніж масовим товаром. Втім, суттєве зниження вартості продукту могло б докорінно змінити ситуацію.

Свіжий випуск: LG – Watch Style та Watch Sport

Тим не менш, розумний годинник залишається бажаним аксесуаром, за допомогою якого можна урізноманітнити особисту колекцію девайсів, здивувати знайомих, підкреслити свій спосіб життя. Історія показує, що технології, втілені в маленькому приладі, не можуть бути дешевими. Але з кожним роком смарти стають доступнішими для українського споживача. А отже, в Україні вони точно мають майбутнє.

Коментарі
Залиште коментар