Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Історія винаходу пральної машини: 5 унікальних фактів

Дата публікації: 22.11.2017 09:13
Дата оновлення: 22.11.2017 09:13

Все частіше прилади стають автоматизованими, і звичні домашні обов'язки виконують за людину спеціальні пристосування. Це стосується і пральних машин . Зараз вони є в кожної обителі, люди відчули переваги і особливості пристроїв. І дійсно, такі прилади економлять час і сили.

 Сучасні пральні машини

Раніше доводилося витрачати на прання речей півдня, а іноді і цілий. І все одно через деякий час все було знову брудним. Робити це вручну завжди було важко. Зараз же набагато простіше: поклав білизну, натиснув на спеціальну кнопку і забув. Користуючись звичними для людини приладами, потрібно знати і про їх винахід.   

Читайте « Як вибрати пральну машину »

Коли з'явилася перша пральна машина

Перший пристрій для прання - дошка з поверхнею у вигляді ребер, яка дозволяла видаляти навіть в'їдаються і складні плями. Такі машини застосовувалися довгий час і полегшували працю.

Вперше пристрій для прання речей представив в 1797 році Натаніель Бріггс. Така" побутова техніка" в той час виглядала як ящик з дерева, що має раму. Остання приводилася в рух за допомогою сили. Уже в 18 столітті вдалося дещо полегшити і прискорити процес прання одягу. Після того, як з'явилася пральна машина такого плану, розробки та винаходи не припинялися.

 Пральні дошки

Також створювалися міцні бочки. Усередині такої конструкції оберталася хрестовина, яка запускалася за допомогою парової машини. За рахунок цього господині ефективно справлялися із забрудненнями.

Цей вид домашніх турбот намагалися механізувати в різних країнах. Тільки на початку 19-20 століття вдалося досягти перших результатів. Історія створення цієї техніки цікава тим, що принцип функціонування пристроїв не змінювався протягом багатьох років.     

Читайте також: « Чому пахне пральна машина? Як прибрати запах? 3 поширені і 9 неочевидних причин ».

Прообраз барабанної пральки

У 1851 році зроблена пральна машина, що стала прототипом майбутніх моделей. Ця розробка належить Джеймсу Кінгу. Житель США створив пристрій, яке включало барабан з функцією обертання. Прилад мав ручну тягу і спрощував виконання домашніх обов'язків господаркам.

Виготовлена ​​пральна машина була в вигляді діжки, що має циліндр з дірками. Останній закріплювався на центральному стрижні і приводився в обертання. Особливість роботи установки полягала в наступному:

  • всередині такої конструкції містилося білизна;
  • потім заливався мильний розчин;
  • процес прання запускався за допомогою спеціального приводу, який обертали руками.

Але прилад відрізнявся громіздкістю і вимагав чималих фізичних зусиль. Такий пристрій і стало прообразом барабанної пральної машини .

 Прообраз барабанної пральки

У 1861 році для приладів створили валики, які висушували одяг, що також спростило процес. Такі пристосування закріплювали на корпусі. У наступні роки винаходи тривали, і де тільки не була винайдена пральна машина, але більшість досягнень виявилися нежиттєздатними. Через 14 років кількість заявок на отримання патенту перевищувала дві тисячі.

Рекомендуємо почитати « ТОП-13 популярних пральних машин-автоматів ».

Серійне виробництво

Розвиток цієї категорії пристроїв почалося з Вільяма Блекстоун. Припав період на 1874 рік. Вчений з Америки створив прилад також з тягою ручного типу. Він придумав пральну машину, як подарунок для дружини на свято. Через деякий час американець запустив техніку на конвеєрне виготовлення, продаючи кожну варіацію по 2.5 долара. І зараз завод, заснований винахідником, функціонує.  

 Пральна машина Вільяма Блекстоун

У 1900 році компанія Miele & Cie в Німеччині налагодила випуск моделей, які стали вже повноцінними пристроями. В основу лягла перероблена маслобойка. Це сталося завдяки Карлу Міле. Такі апарати були затребувані серед населення в Європі. На той період і інші підприємства займалися розробками пральних машин. Також особливість цих моделей полягала в одночасному взаємодії інженерів і дизайнерів.

 Пральні машини в Європі, 1900 рік

Тепер виробничим підприємствам вдавалося створювати більш компактні моделі, що надавало зручність для користувачів. Знизилася і необхідність прикладання фізичних зусиль.

Ми також писали про: « Скільки води споживає автомат - 6 причин великої витрати води пральної машини ».

Перша машина з електричним приводом

Через 8 років вийшло створити пралку з електротягою. Це спростило завдання для господинь в рази. У 1908 році підприємства вже використовували в основі електромотор. З цього і почався новий етап вдосконалення. Таку пральну машину винайшов житель США. Ним став Алва Фішер.

 Пральні машини Алві Фішера

Перша установка називалася Thor. Випуском займалася компанія Hurley Machine Company. Пристрій виконувалося у вигляді барабанної конструкції, яка оберталася в обидві сторони. Кількість рухів - по 8. Основою для виробництва стало дерево. З кожним роком число виробників і в Америці, і по всьому світу збільшувалося:

1. За 10 років кількість виробників досягло +1300.

2. Асортимент включав і моделі з бензиновим двигуном, і з електричним мотором.

3. Випуском пральних машин займалося багато компаній, але на плаву вийшло утриматися тільки Whirlpool .

 Пральні машини Whirlpool

Цей бренд і справив переворот щодо стилістичного оформлення. Згідно розробкам дизайнерів, пральні машини Whirlpool закривалися накладками із пластику. Незабаром цього пішли й інші компанії, які вдосконалювали прилади. З'явилися і моделі напівавтомат .

Корисно ознайомитися: « Чому пральна машина б'є струмом: 4 причини і 3 рішення ».

Винахід пральної машини-автомата

У 1949 році для таких приладів створили спеціальне програмне пристосування. Для незалежної роботи техніки потрібні режими набивалися на перфораційних картках. У цей період в США придумали пральну машину автомат. Наступного року впроваджується параметр центрифугування, тобто пристрій починає віджимати. З'являються моделі з різними варіаціями завантаження речей всередину корпусу: фронтальна і вертикальна . Білизна та стирається, і одночасно віджимається і висушується.

 Пральні машини автомат

Через 2 роки запускають випуск таких моделей в Європі. У 1978 році з'являється перша пралка, яка включає особливу систему управління. Програмна частина почала функціонувати з використанням мікроплати. В кінці 70-х автоматичні пральні машини випускалися практично по всьому світу.

У 90-х роках з'являються моделі з різними технологіями. Пральки тепер функціонували за принципом роботи «розумних» пристроїв і реалізовували ряд опцій. З кожним роком компанії вдосконалюють продукцію, що гарантує виконання різних завдань. Зараз для користувача доступні технології:

  • Power Stick;
  • AquaStop;
  • Eco bubble;
  • Add wash.

Машини виконують поставлене завдання з водою, парою й водою, припускають повітряну прання.

Також буде цікаво « Цвіль в пральній машині: 3 етапи очищення ». 

Ситуація в сучасному світі

Виробництво пристроїв налагодилося і активно розвивається. На випуску пральних машин спеціалізується безліч брендів, з яких найбільш популярні:

 Пральні машини від популярних брендів

Буде корисно дізнатися « Як продовжити життя пральній машинці: 8 корисних порад »

Незалежно від того, де була виготовлена ​​пральна машина, такі пристрої полегшують працю і економлять час. Удосконалення в технічному плані відбувалося поряд з поліпшеннями зовнішнього вигляду. З громіздких і незручних апаратів пральки перетворилися в елегантні прилади, що виконують потрібні завдання і спрощують виконання домашніх обов'язків. Одночасно пристрої стають і стильним елементом інтер'єру ванної кімнати або кухні.

Дивіться відео «Звичайна історія. Пральна машина" .

Коментарі
Залиште коментар
Категорії