Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Ігрові відеокарти для ПК: 5 критеріїв, як вибирати

Дата публікації: 15.04.2019 09:50
Дата оновлення: 15.04.2019 09:50

Який GPU поставити в ПК, щоб нові ігри йшли без скрипу? Які характеристики варто брати до уваги, щоб підібрати хорошу діскретку, розповідається в цій інструкції.

 как выбрать видеокарту

Що потрібно знати при виборі відеокарти: класифікація відеокарт

Щоб знайти кращу ігрову відеокарту, яка буде відповідати потребам геймера, необхідно враховувати її параметри.

Об'єм відеопам'яті і ширина шини

Для більшості користувачів вирішальним фактором виступає об'єм графічного процесора. Ця характеристика і правда важлива, однак принцип «чим більше, тим краще» тут не працює.

Пам'ять в відкритих – це кадровий буфер, куди направляється інформація для зчитування й обробки даних за допомогою GPU. Також в ній зберігаються текстури.

Запас відеопам'яті – це добре, але не менш важливо враховувати і показник частоти, яким володіє її шина. Справа в тому, що GPU з однаковим об'ємом, але різною частотою, в тестах показують відмінну один від одного продуктивність. Більш того, картка на 4 Гб при шині в 128 біт демонструє результати менш вражаючі, ніж трьох гиговую відеокарта з 256 біт.

 ASUS Radeon RX 570 4GB DDR5 с 256-битной шиной

Важливо також враховувати тип пам'яті, так як якщо він застарів, то показники ефективності знижуються на 30-50% при інших рівних параметрах. На сьогодні оптимальні типи GDDR5 і 6 у Нвідіа, а у АМД – HBM2.

Система охолодження

На 100% пасивне охолодження властиво девайсів з низькою ціною. Як тимчасове рішення такий варіант можливий, але щоб уникнути «закипання» комп'ютера замінити GPU на більш холодний варто при першій же можливості.

Цікаво: ефективна гібридна система: коли картка не задіяна, вентилятори не працюють. Вони активізуються тільки при навантаженні.

Як вибирати:

  • 75-ватним пристроїв, які не потребують додаткового живлення, вистачить і одного – боксового кулера ЦПУ.
  • Графічним адаптерів з показником до 150 Вт для комфортної роботи не завадить двухвентіляторное охолодження.
  • У випадку з ГПУ до 200 Вт знадобиться радіатор з мідними трубками.
  • 250-ватним девайсів знадобиться водяне охолодження.

сверхмощная MSI GeForce RTX2080 Ti 11GB GDDR6 с водяным охлаждением

Читайте також: Краща ігрова відеокарта – GTX 1060 або GTX 1050 TI: огляд 2 варіантів

З розгоном або без

Перед тим, як почати говорити про розгін, варто згадати про підсистему живлення. Від неї залежить, наскільки стабільно зможе працювати пристрій і наскільки довго воно прослужить. Чим більше фаз і чим вища якість електронних складових у GPU, тим вищі навантаження він може витримувати. Харчуються відеокарти через роз'єм PCI-E або спеціальні 6 або 8-піновий кабелі БП.

Перш ніж вибирати відеоадаптер для ігрового комп'ютера, варто враховувати 3 нюансу:

  1. Моделі, які розігнані вже з заводу, дійсно можуть забезпечити приріст FPS в іграх. Цей варіант – найбезпечніший для заліза ПК, але і ціна на такі графічні адаптери буде вище.
  2. Програмний варіант розгону з використанням софта від виробника девайса – теж прийнятний спосіб. А ось намагатися вичавити з пристрою всі соки утилітами сумнівного походження можна, тільки якщо ПК не шкода.
  3. Також слід розуміти, що, змушуючи відеокарту функціонувати на межі можливостей, користувач збільшує швидкість її зносу.

 мощная GIGABYTE GeForce RTX2080 8GB GDDR6 Aorus

Як підібрати відеокарту до материнської платі?

Більшість діскреток з'єднуються з платою за допомогою слота PCIe x16 (PCI Express). Майже всі сучасні материнки оснащені таким входом, так що проблем бути не повинно.

Але є один момент, який потрібно враховувати, підбираючи ГПУ – покоління інтерфейсу. Підключити відеоадаптер до старішої версії роз'єму системної плати можна, але наведені цифри знизяться. В цьому випадку материнку краще замінити на сучасну.

Дізнайтеся: Що краще для ігор: порівняння NVidia GeForce GTX 970 або GTX 1060?

Вибір виробника відеокарти: топові бренди

Щоб знайти дійсно кращу відеокарту для ігор, варто враховувати як виробника діскреткі, так і бренд. Вічна боротьба йде між АМД і Нвідіа. І якщо раніше варіанти АМD вигравали в графічному плані, а Nvidia лідирували по продуктивності, то тепер різниця майже стерта, що підтверджує інформація нижче.

Примітка: як моделі Нвідіа, так і пристрої АМД випускають різні компанії, наприклад, MSI, ASUS, GIGABYTE.

 АMD vs Nvidia

AMD Radeon

Більшість крутих ігрових відеоадаптерів цього виробника мають потужні характеристиками, які забезпечують фірмові технології:

  1. VSR – віртуальне високий дозвіл, яке дозволяє добитися деталізації, близькою до 4К, навіть на екранах з роздільною здатністю 1080p.
  2. FRTC – опція для установки обмеження частоти кадрів. Стане в нагоді, якщо необхідно знизити тепловиділення, енергоспоживання.
  3. Eyefinity – дає можливість об'єднувати до 6 моніторів, а в деяких випадках – і до 24. Це дозволяє створити стенд з потужними відео- і стереоефектами. Можливість цікава, але вона навряд чи буде корисна «домашнім» геймерам.

В тему: Яка відеокарта краще – NVidia GeForce GTX 1050 або AMD Radeon RX 560

 производительная Radeon RX Vega56 8GB HBM2 STRIX GAMING

NVidia GeForce

У плані розвинених технологій не відстає від суперника. У Нвідіа теж є фірмові фішки:

  1. SLI – дає можливість підключати кілька відеокарт відразу, об'єднавши їх в єдину систему.
  2. CUDA – архітектура паралельних обчислень, розроблена для підвищення продуктивності системи в цілому за рахунок участі графічного девайса в процесах, пов'язаних з обчисленнями.
  3. PhysX SDK – розробка для апаратного прискорення, яка підвищує реалістичність фізики в іграх: вибухи піднімають пил, уламки летять, тканину природно майорить на вітрі, більш натуральні руху персонажів, вид і робота зброї.

 хорошая видеокарта MSI GeForce GTX 1660 Ti 6GB GDDR6 VENTUS

Вибір в більшості випадків тепер залежить не від характеристик, а від переваг і фінансів геймера. А ось до брендам, які випускають картки АМД і нвідіа, варто придивитися уважніше. Ноунейм точно вибирати не варто – собі дорожче: якість у таких ГПУ занадто сумнівне. Нижче – 3 популярні компанії, які випускають надійні відеокарти. Пристрої цих марок відрізняються хорошим охолодженням, простотою установки в комп'ютер і налаштування. У таблиці – приклади як топових, так і недорогих моделей.

Бренд
Кращі GPU AMD Кращі GPU Nvidia
ASUS Radeon RX Vega56 8GB HBM2 STRIX GAMING- топовий варіант з підтримкою VR, сучасним типом пам'яті. Великий об'єм і шина розрядністю 2048 біт забезпечують комфортний геймінг. Активне охолодження – ще один плюс моделі. GeForce GTX 1050 TI 4GB DDR5 Gaming Strix OC- варіант з відносно невисокою ціною і класними характеристиками: 128-бітної шиною, частотою в 7008 МГц і хороший
GIGABYTE Radeon RX 560 4GB GDDR5:активне охолодження, непоганий об'єм, сучасний тип пам'яті і 128-бітна шина – хороші показники за доступну ціну. GeForce RTX2080 8GB GDDR6 Aorus: великий об'єм пам'яті новітнього типу, 256-бітна шина, підтримка VR і активне охолодження – все для тих, хто не бажає миритися з ігровими пресетами нижче ультра.
MSI Radeon RX 550 4GB DDR5 - бюджетне рішення. Сучасний тип пам'яті, непоганий об'єм – пограти в нові ігри з цією відеокартою вийде. Радіатор і вентилятор дозволяють уникнути перегріву. GeForce GTX 1660 Ti 6GB:новітній тип пам'яті, непоганий об'єм, підтримка гаджетів віртуальної реальності, активне охолодження – є все, що потрібно для сучасних ігор.

недорогие решения АMD и Nvidia

Як вибрати відеокарту для ігор: поради від фахівців

Щоб вибрати гарну відеокарту, слід враховувати не тільки перераховані вище характеристики.

Так, важливо звертати увагу ще й на те, який використовується монітор: якщо роздільна здатність в 1080p – це межа можливостей, тоді дивитися в бік моделей топового сегмента з підтримкою 4К немає ніякого сенсу.

Які ігри в пріоритеті – теж важливо. Любителям Fortnite, Dota 2, СS GO або «Танків» вистачить скромної відеокарти на 2-3 Гб. Але якщо мова йде про проекти типу Far Cry 5, то слід придивитися з діскреткам мінімум на 4 ГБ, а краще – на 6 ГБ. А якщо геймеру хочеться налаштувати графіку якомога вище і пограти на 4К-дисплеї, знадобиться картка на всі 8 ГБ.

Цікаво: кращих виробника відеокарт NVidia GeForce GTX 1060 + 5 крутих моделей

Таблиця продуктивності графічних чіпів сучасних відеокарт

Щоб підібрати класний ігровий GPU, знадобиться нижченаведена таблиця. У ній моделі розміщені по спадаючій показників продуктивності, а також є орієнтири для геймерів.

хорошие видеокарты MSI GeForce GTX 1070 8GB GDDR5 Gaming X и Radeon RX VEGA 56 8GB HBM2 Turbo

Приблизні орієнтири з налагодження
Відкрите
Для гри в 1080p 144fps GTX Titan X
GTX 1080 Ti
GTX 1080
RX Vega 64
Для гри в 1080p 120fps GTX 1070 Ti
RX Vega 56
GTX 1070
Для гри в 4K до 60fps GTX 1060 6GB
RX 580
Для гри 1440p 60fps і VR GTX 1060 3GB
R9 390X
Для гри в 1080p 60fps GTX 1050 Ti
GTX 1050
RX 560 4GB

 бюджетные ASUS Radeon RX 560 4GB DDR5 и GIGABYTE GeForce GTX 1050 2GB DDR5

Геймерам: 2 бюджетних ігрових відеокарт – GTX 1050 проти GTX 1050 TI

Щоб вибрати кращу діскретку для ігрового ПК, знадобиться врахувати і бренд, і параметри. Геймеру, який грає зрідка або не вимогливий до пресетами, не потрібно переплачувати за топовий варіант, який може вийти дорожче, ніж вся комп'ютерна збірка. Інша розмова – вибирати відеоадаптер для геймплея на ультра, та ще й під монітор з високою роздільною здатністю.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії