Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Готуємо стерлядь в духовці – 4 рецепти аристократичної риби

Дата публікації: 09.01.2018 17:04
Дата оновлення: 19.04.2023 10:42

Стерлядь популярна українцям ще з часів Київської Русі. Вже тоді ця прісноводна хижа рибка славилася поживністю та смаком. Жителі міст і сіл коптили стерлядь на зиму (так вона довше зберігалася), і до Різдва отримували смачну страву. Згадки про дніпровський стерляд зустрічаються навіть у «Слові про похід Ігорів»! Це говорить про популярність риби на території України.

Після того, як на Дніпрі збудували каскад гребель, всі види осетрових риб зникли. А ось стерлядь залишилася, хоч і в дуже малій кількості – її внесли до Червоної книги України. Тому поки що доводиться задовольнятися імпортною. Втім, деякі господарства працюють над розведенням цього найсмачнішого виду. Тож у поціновувачів з'явиться більше шансів поласувати осетровою рибкою.

Приготувати стерлядь найсмачніше вийде в духовці. Основні зусилля потрібно буде витратити на чищення та правильне потрясіння рибини. Ті ж, кому пощастило купити вже підготовлену рибку – зможуть одразу готувати її в духовці, а не витрачати час на обробку. Ця страва по-королівськи прикрасить святковий стіл.

Стерлядь в духовке

Стерлядь в духовці повністю

Інгредієнти

  1. Риб'яча тушка – до 2 кг.
  2. Сливки жирні 20-25% – склянка.
  3. Масло вершкове – 100 г.
  4. Борошно – 1 чайна ложка.
  5. Один лимон.
  6. Сухе вино (біле) – 50 мл.
  7. Трави, прянощі, сіль морська.

Приготування в духовці

Перед тим, як смачно приготувати рибу цілком, треба її підготувати:

  • Заморожену стерлядь потрібно якомога повільніше розморозити.
  • Щоб луска знімалася легше, невироблену рибку слід ошпарити окропом, а потім – почистити, прибрати начинки. Зручно це зробити прямо в мийці.

Важливо: Не можна пошкодити жовчний міхур, інакше риба стане гіркою.

  • Далі потрібно видалити візигу – своєрідний шнур вздовж хребта. Для цього потрібно надрізати хвіст стерляді та голову з боку спини. Після цього – акуратно підчепити та витягнути хорду.
  • Добре вимиту рибку підсушити паперовими рушниками.

как подготовить стерлядь к запеканию

Маринування – потрібний етап, щоб риба вийшла смачною. Без спецій, трав, солі навіть найдорожчий вид рибки буде несмачним. Прянощі, що підкреслюють смак стерляді: чорний і білий перець, крапелька куркуми, пара тріски коріандру, сушені кріп і петрушка. Можна використовувати готовий набір. Але якщо до цього він не застосовувався, ризикувати зі святковим блюдом не слід. Особливо це стосується сумішей, у складі яких є сіль.

Корисно знати: На упаковці сумішей спецій є склад. Перед покупкою обов'язково потрібно його прочитати. Чим ближче до початку списку стоїть сіль, тим більший її зміст. Так, якщо вона вказана першою, то пакетик здебільшого складатиметься з неї, а не з запашних трав.

Прянощі потрібно змішати з подрібненою морською сіллю і обережно натерти ними тушку зовні. У ковшику на плиті масло, дати йому трохи остигнути|вичахати|. На деку розкласти лист фольги потрібної довжини та ширини. Рибу в нього потрібно буде загорнути повністю. Стерлядь переноситься на середину листа і поливається топленим маслом так, щоб не змити прянощі та сіль. Рибка не повинна бути сухою – це важливо.

как замариновать стерлядь

Стерлядь треба обернути фольгою так, щоб риба була в маслі, і воно не витекло. Для запікання буде достатньо 150° у ДУХОВЦІ. У духовці потрібно залишити рибку на 10 хвилин.

Цього часу якраз вистачить, щоб приготувати заливку. Вершки потрібно налити в ковш, підсипавши трохи борошна. На дуже слабкому вогні довести соус до загусання, помішуючи, після чого влити вино і забрати готову заливку з плити. Як експеримент, можна додати спеції та сіль.

Читайте також: Гусак у духовці: 4 етапи приготування ідеальної святкової страви

Діставши рибу з духовки, потрібно обережно розкрити фольгу і полити стерлядь вершковою заливкою. Знову запакувати та тримати в печі ще 10 хвилин. Ті, кому подобається нежирна риба, можуть запікати трохи довше.

Перед подачею стерлядь кладуть на піднос або гарне блюдо, прикрашають тоненько нарізаним лимоном і зеленню.

Стерлядь в духовке целиком

Стерлядь, запечена з лимоном і зеленню

Для урочистого випадку можна запекти стерлядь із зеленню та лимонами в духовці.

Інгредієнти

  1. Півтора кілограма стерляді.
  2. Дві цибулини і стільки ж лимона.
  3. Пучок кропу.
  4. Оливкова або інша рослинна олія без смаку та запаху – 1/3 склянки.
  5. Приправи, сіль.

Як готувати
Підготувати рибу, як зазначено у рецепті №1. Лимони розрізати навпіл і кожну половинку нарізати тоненькими часточками. Нагоді гострий ніж на КШТАЛТArcos Maitre. Очищені цибулини нарізати півкільцями або кільцями, подрібнити кріп. Розділити нарізані лимони, цибулю та зелень на три частини.

Стерлядь с лимоном и зеленью

Однією частиною слід нафарширувати стерлядь, натерту сіллю та спеціями. Деко вистелити фольгою і покласти на неї другу частину, розрівняти. Обережно перенести рибку на подушку і прикрасити зеленню, що залишилася, лимоном і цибулею. У духовці запікати півгодини за температури 180°.

Читайте також: Український борщ у духовці – 3 смачні рецепти

Для прикраси можна використовувати свіжі овочі та майонез.

Стерлядь, запечена з картоплею

Які продукти підготувати:

  1. Стерлядь – 1,5 кг;
  2. Картопля – 1 кг;
  3. Томати – 400 г;
  4. Сметана – 250 мл;
  5. Цибуля – 450 р;
  6. Зелень, спеції, сіль, оливкова олія.

Як готувати
Розробити рибку, як описано в рецепті №1, і нарізати на шматочки впоперек хребта. Кожну частину натерти сіллю та травами. У форму, змащену олією, покласти рибку.

Читайте також: Як вибрати електродуховку

Зварити картоплини потрібно до напівготовності в мундирі, зняти шкірку і крупно нарізати. Також крупно нарізати томати, тоді як цибулини – дрібно покришити. Все перекласти в лист до риби, чергуючи. Посолити, додати перець та інші спеції.

Окремо слід змішати в соус подрібнену зелень і сметану. Сіль за смаком. Цю заливку додати у форму. Можна накрити все листком фольги.

Для запікання знадобиться нагріта духовка (наприклад, Whirlpool AKP) і півгодини часу.

Стерлядь, фарширована грибами і сьомгою

Справді королівська закуска вийде, якщо запікати стерлядь у духовці, попередньо нафарширувавши її червоною рибою та білими грибами. Розкішне поєднання смаків, неординарна начинка, яка коштує витраченого на неї часу – вийде справжнє задоволення гастрономів! Тим не менш, цей рецепт – висока складність, і новачкам краще почати з більш простих.

Інгредієнти

  1. Стерлядь – 1 кг.
  2. Філе сьомги – 250 г.
  3. Білі гриби або печериці – 300 г.
  4. Яйця – 1 шт.
  5. Сіль, приправи.

Приготування
ДО процесу потрібно підійти ґрунтовно. Підготувати тушку сьомги, як описано у першому рецепті. Зсередини та зовні натерти сіллю та травами, залишити на годинку помаринуватися.

Далі слід відварити та подрібнити яйце. Можна зробити це ножем, а можна на чотиригранній тертці Krauff. Гриби нарізаються дрібними кубиками та обсмажуються до золотистості на вершковому маслі. Сьомгу треба порубати ножем дрібно-дрібно, як великий фарш. Підсолену та поперчену суміш усіх інгредієнтів акуратно вимісити руками.

семга и белые грибы

Черево риби начиняється отриманим фаршем і ретельно зашивається. Потім перекладається на застелений пергаментом лист (підійде Fissman BW-5596.32), нещільно накривається фольгою. Потрібно прогріти духовку до 200° і протягом 10 хвилин запікати рибку. Потім прибрати фольгу та готувати ще на півгодини.

Перед подачею слід обережно витягти нитку і порізати страву на порційні шматочки.

Цікаво: Стерлядь за цим рецептом можна подавати холодною. Але спочатку остиглу рибку потрібно покрити кількома шарами розчину желатину і дати постояти в холодильнику час.

Читайте також: ТОП-11 газових кухонних плит з газовою духовкою

стерлядь, фаршированная грибами и семгой

Страви з цієї розкішної рибки точно стануть прикрасою столу. Якщо потрібно вразити когось, запекти стерлядь у духовці – безпрограшний варіант. Риба настільки смачна сама по собі, що приготувати її можна без будь-яких вишукувань, використовуючи доступні прянощі та зелень.
Якщо використовувати фольгу, рибка краще пропечеться і буде дуже ніжною. А вершкове масло чи сметана додадуть пікантності. Такий самий ефект вийде і від жирних вершків.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії